Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By elteo
#417888 Τώρα είναι περίπου ανάμεσα στις 2 σταγόνες που φαίνονται στην φωτό. Περίπου....δεν έβγαλα φωτό ρε γμτ.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#417889 βγαλε και τσεκαρε.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#417978 H τάπα του δοχείου λειτουργεί σωστά ?
Οι συνήθεις τάπες λειτουργούν με 1-1.2 bar περίπου, μετά ανοίγει η ενσωματωμένη βαλβίδα και αφήνει μέρος της υπερβάλλουσας πίεσης να διαφύγει για να μην προκληθούν ζημιές σε κολλάρα, πλαστικά μέρη του κυκλώματος όπως είναι το δοχείο διαστολής, τα πλαστικά πλαϊνά του ψυγείου και του ψυγείου του καλοριφέρ ή η αντλία νερού ( τσιμούχα, mecahnical seal ) κλπ

Με την ανεβασμένη πίεση λόγω μεγαλύτερης ποσότητας νερού πρωτίστως ( ή από πρόβλημα στην φλάτζα του καπακιού όταν περάσουν καυσαέρια στο κύκλωμα ψύξης ) κινδυνεύουν τα κολλάρα από διαρροή και μετά έως ποτέ η φλάτζα καπακιού, αυτή έχει άλλα σημαντικότερα προβλήματα από την άνοδο της πίεσης στο κύκλωμα του νερού κατά 0.5 bar δεδομένου ότι είναι έτσι σχεδιασμένο το κύκλωμα ψύξης ώστε όλα τα προβλήματα από την υπερπίεσης στο κύκλωμα ψύξης να αντιμετωπίζονται σε 1η φάση από την βαλβίδα ασφαλείας της τάπας του δοχείου διαστολής.

Οπότε, αφαιρείς αυτό που περισσεύει και παρακολουθείς τη στάθμη ( ΠΡΟΣΟΧΗ ) η αφαίρεση νερού από το δοχείο με τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας προϋποθέτει μέγιστη προσοχή στο άνοιγμα της τάπας γιατί θα ανέβουν απότομα τα ζεστά νερά στο στόμιο του δοχείου και θα σου κάψουν τα χέρια και ίσως και το πρόσωπο.

Είναι πολύ εύκολο αν έχεις την εμπειρία και 10΄υπομονη, τι πρέπει να κάνεις.

Θα ανοίγεις την τάπα σταδιακά έχοντας στο χέρι σου μια πετσέτα, μόλις ακούσεις την πίεση( αέρας που διαφεύγει ) θα σταματήσεις και θα περιμένεις μέχρι να μην ακούγεται τίποτα, στη συνέχεια θα την ανοίξεις λίγο ακόμα, αν ξαναακούσεις διαρροή αέρα θα σταματήσεις το ξεβίδωμα και θα περιμένεις, αν δεν ακούσεις τότε συνεχίζεις να την ξεβιδώνεις αργά και προσεκτικά, όσο δεν ακούς να διαφεύγει αέρας δεν υπάρχει κίνδυνος, όταν βγάλεις την τάπα τότε μπορείς να κατεβάσεις τη στάθμη μέχρι το ανώτατο σημείο που είναι το σημαδι στο δοχείο.

Τώρα, αν με τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας ανοίξεις την τάπα και δεν υπάρχει καθόλου πίεση στο δοχείο διαστολής τότε υπάρχει πρόβλημα στην αντλία του νερού η οποία δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το νερό υπό πίεση, δηλαδή δεν υπάρχει σωστή κυκλοφορία του νερού στον κινητήρα, κύρια αιτία η σπηλαίωση λόγω φθοράς του impeller ( της φτερωτής ) ή το ξεκόλλημα του impeller από τον άξονα της αντλίας.

Πιο απλά αφαίρεσε το νερό από το δοχείο όταν είναι κρύος ο κινητήρας και παρακολούθα τη στάθμη, με ζεστό σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας η στάθμη πρέπει να είναι χαμηλότερα από το άνω σημείο λόγω της πίεσης στο κύκλωμα, πρέπει να ξέρεις ότα η στάθμη στο δοχείο δεν είναι ποτέ σταθερή, όταν ζεσταίνονται τα νερά διαστέλλονται και φουσκώνουν και όταν κρυώνει τελείως ο κινητήρας δημιουργείται σιφώνι και τα τραβάει μέσα στον κινητήρα οπότε στο δοχείο υπάρχει οπτικά μια διαφορά 1-2 εκ έτσι η στάθμη πρέπει να είναι σωστή με κρύο τον κινητήρα που τα νερά δεν είναι φουσκωμένα.
Άβαταρ μέλους
By elteo
21 quadra έγραψε:H τάπα του δοχείου λειτουργεί σωστά ?

Δεν ξέρω. :s_dunno :lol:

Πιο απλά αφαίρεσε το νερό από το δοχείο όταν είναι κρύος ο κινητήρας και παρακολούθα τη στάθμη, με ζεστό σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας η στάθμη πρέπει να είναι χαμηλότερα από το άνω σημείο λόγω της πίεσης στο κύκλωμα, [....]

Αυτό θα κάνω για αρχή. Αν το έχω στην μέση όπως το είχα τόσο καιρό από την αρχή με κρύο θα πρέπει να το τσεκάρω ξανά κρύο αν είναι στην ίδια στάθμη. Γιατί λογικό είναι όταν ζεσταίνεται να διογκώνεται.

Βλέποντας και πράττοντας. :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By elteo
#418260 Αφαίρεσα το επιπλέον. Καθαρό ροζ είναι δεν είδα τίποτα ύποπτο.... Σαπουναδες κτλ. Το παρακολουθώ.
Άβαταρ μέλους
By theo13
#418924 Σε ένα Nissan Pulsar με μόλις 15.000 χλμ άναψε η λυχνία λαδιού και όντως έλειπε αρκετό λάδι από μέσα. Είναι ο 1,5 dci της Renault. Έχουμε άποψη από ιστορικό στον εν λόγω κινητήρα ή σε τι μπορεί να οφείλεται τόσο μεγάλη κατανάλωση;;
Άβαταρ μέλους
By umaga
#418946 γεια σας
εχω σχετικα οχι πολυ ελαφρι πενταλ συμπλέκτη και δεν καλοπαιρνει και της ταχύτητες τωρα τελευταία, κανει ενα μικρο σκάλωμα η 1η αλλα και η 3η οταν κατεβάζω απο 4η...
τι φταίει; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By rocsta
theo13 έγραψε:Σε ένα Nissan Pulsar με μόλις 15.000 χλμ άναψε η λυχνία λαδιού και όντως έλειπε αρκετό λάδι από μέσα. Είναι ο 1,5 dci της Renault. Έχουμε άποψη από ιστορικό στον εν λόγω κινητήρα ή σε τι μπορεί να οφείλεται τόσο μεγάλη κατανάλωση;;

Πόσο είναι το αρκετό; 1 λίτρο;
Άβαταρ μέλους
By umaga
panos2171 έγραψε:Βαλβολινες και υγρά συμπλέκτη έχουν αλλαχτεί;

πριν 6 μήνες αλλαξα τα τρομπακια του συμπλέκτη, βαλβολίνες δεν εχω αλλαξει
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#419116 Εγώ με τις παλιές βαλβολίνες είχα σκάλωμα στην 1η και σε άλλη μια που δε θυμάμαι, νομίζω όπισθεν. Με αλλαγή λύθηκε. Πόσα χιλιόμετρα έχουν οι βαλβολίνες;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
theo13 έγραψε:Σε ένα Nissan Pulsar με μόλις 15.000 χλμ άναψε η λυχνία λαδιού και όντως έλειπε αρκετό λάδι από μέσα. Είναι ο 1,5 dci της Renault. Έχουμε άποψη από ιστορικό στον εν λόγω κινητήρα ή σε τι μπορεί να οφείλεται τόσο μεγάλη κατανάλωση;;

Η λυχνία λαδιού ή η λυχνία στάθμης λαδιού; Το δικό μου που είναι και japan :innocent: :lol: , έχει και λυχνία στάθμης. Όσο για τον 1,5 , για να τον φοράει και η mercedes , πρέπει να είναι κορυφή.
Άβαταρ μέλους
By theo13
mousatos έγραψε:

Η λυχνία λαδιού ή η λυχνία στάθμης λαδιού; Το δικό μου που είναι και japan :innocent: :lol: , έχει και λυχνία στάθμης. Όσο για τον 1,5 , για να τον φοράει και η mercedes , πρέπει να είναι κορυφή.

εμφάνισε στην οθόνη Oil level low άρα μιλάμε για την λυχνία στάθμης. Δε ξέρω αν είναι θέμα κατανάλωσης ή τα μαστόρια στην πρώτη αλλαγή δεν έβαλαν όσο λάδι έπρεπε