Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400736 Tα DS 3000 όπως λέει και ο Dim τρώνε τους δίσκους για πλάκα ειδικά όταν είναι κρύοι και κάνουν σαν λεωφορεία Icarus, έχω φτιάξει σε ένα παιδί που έχει Clio RS 197 και Megane 225 δίσκους, αυτά τα αμάξια φοράνε τετρπαπίστονες Brembo και το παλικάρι θέλει να έχει φρένο από 0 - 1000 c και φοράει DS - UNO, πρίν φορόύσε DS 2.11 και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τα υπόλοιπα, όταν έρχεται τον ακούω όταν στρίβει την γωνία που τσιμπάει λίγο φρένο για να στρίψει, με τα γούστα δεν τα βάζεις.

Εσύ αν δεν ταλαιπωρείς τα φρένα σου γιατί δεν βάζεις ένα Ferodo Premier ? Είναι τακάκι για καθημερινά αυτοκίνητα και νορμάλ οδήγηση, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί από κρύο μέχρι 300+ και είναι και οικονομικό.

Πολύ καλό και με αρχικό δάγκωμα είναι το Tarox Strada, ειδικά αν είναι και οι δίσκοι Tarox είναι όνειρο, και για το παραπάνω το Tarox Corsa.

Bάλε Carbotech 1521 ή ΑΧ6, τα carbotech έχουν από το φτηνότερο που είναι το 1521 Mu από 0.44 και πάνω και δεν μειώνεται απεναντίας ανεβαίνει όταν ζεσταίνεται όπως πρέπει να είναι ένα σοβαρό τακάκι.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#400737 Κατέβασα τον κατάλογο της Φερόντο και λέει για συντελεστή τριβής 0,48 για τα DS3000 από 200-650 Κελσίου ενώ για τα DS2500 0,42 για 20-500 Kελσίου. Είναι το μόνο τακάκι που δείχνει να παίζει από 20 Κελσίου σε σημείο που μπαίνω σε υποψίες ότι μπορεί να είναι και τυπογραφικό, ένα μηδενικό λείπει. Με εξιτάρει αυτό το 20 Κελσίου. :hmmm:
Το ωραίο είναι ότι αν πάς στο αντίστοιχο διάγραμμα, αφενός οι συντελεστές τριβής δεν επαληθεύονται γιατί είναι αισιόδοξοι, αφεδύο υπάρχει 'μαύρο' για τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κανένας δεν θέλει να μας πει τι γίνεται στο κρύο. Το αυτό και άλλοι τώρα που το βλέπω, EBC και Γκάλφερ.
Ωραίοι. :thumbsup:

Εικόνα

Τα Ταρόξ Κόρσα τα έχει δοκιμάσει κανείς? Με πρόλαβες.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
#400746 Γράφω γιατί θεωρώ πολύ επικίνδυνο αν δημιουργείται γενικά η εντύπωση ότι μεγάλα και μικρά παιδιά φθάνουν σε ατυχήματα με κόστος υλικά, στη καλύτερη περίπτωση, και ανθρώπινη ζωή στη χειρότερη, επειδή τα φρένα τους πάθανε fade! O Quadra έχει στο μυαλό του ειδικές περιπτώσεις, αλλά εδώ μας διαβάζουν όλοι. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα νέα παιδιά η ψευδαίσθηση ότι μια σπορ ανάρτηση κι ένα δυνατό φρένο αρκούν για να πάνε «αέρα» σε οποιοδήποτε δημόσιο δρόμο με στροφές, ειδικά στις πίστες πατινάζ που μας περιμένουν σε διάφορα σημεία των επαρχιακών δρόμων της χώρας.

Γρήγορη οδήγηση σε κοινόχρηστο δημόσιο δρόμο πρέπει να γίνεται με την αρχή ότι ΠΟΤΕ δεν θα ρισκάρεις ένα υπερβολικό γλίστρημα, ένα τετ-α-κε, να χάσεις τον έλεγχο της πορείας/θέσης του αυτοκινήτου σου και να προκαλέσεις ατύχημα για σένα ή και άλλους. Τα ατυχήματα που βλέπουμε δεν είναι από fade των φρένων!

Σε κάποια πρόσφατη εκπομπή αυτοκινήτου μιλούσαν συνοδηγοί αγώνων. Θυμάμαι ένα σοβαρό άνθρωπο να λέει ότι «... στους αγώνες δεν μπορεί να φοβάσαι, είσαι αποφασισμένος ότι θα βγείς από το δρόμο, θα έχεις ατυχήματα, εγώ εχω ντελαπάρει πολλές φορές, ήμουν στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά, όλα φτιάχνουν ...». Ε λοιπόν, δεν μπορεί να οδηγούμε δημόσια με αυτή τη φιλοσοφία, αυτή είναι για αγώνες. Για τους περισσότερους δεν αντέχει κι η τσέπη μας τις όποιες υλικές ζημιές!

Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούμε ότι στη δημόσια οδήγηση άλλα όρια εκτίμησης θα πρέπει να έχεις για το πόσα μέτρα χρειάζεσαι να κόψεις από τα 150 για «την είσοδο που σημάδευες». Ούτε αναγνωριστικές έχουμε κάνει σε κάθε βόλτα, ούτε ξέρουμε τι θα βρούμε στην επιφάνεια του δρόμου σε κάθε στροφή. Και μου φαίνεται αδιανόητο να πέφτεις στα φρένα μέχρι να μπλοκάρεις τροχούς σε κάθε στροφή.

Εντάξει κάποιοι εδώ μέσα θα είναι πιο χεράδες, κάποιοι έχουν εμπειρία από αγωνιστική οδήγηση, δεν μας εξισώνω. Αλλά γράφω για να μην γενικεύουμε και θεωρώ πως το δικαιούμαι, γιατί μετρούνται στα δάκτυλα οι πιο γρήγοροι οδηγοί που έχω συναντήσει σε δρόμους με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση. Με εντυπωσίασε ένα άσπρο Octavia μια νύχτα στη Λέσβο, την επόμενη ημέρα που ξαναπέρναγα είδα ένα άσπρο οκτάβια μέσα σε οργωμένο χωράφι. Ίσως τυχαίο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ήθελα πιο ισχυρά φρένα, αλλά ποτέ δεν κινδύνεψα γιατί δεν είχαν δύναμη τα εργοστασιακά. Έχω χάσει τον έλεγχο σε μια στροφή κοντά στη Πύλο που βγαίναν φορτηγά από χωματόδρομο, είχε βρέξει και θα είχε κυλήσει και λάσπη, περνούσα νύχτα και δεν το είχα αντιληφθεί. Ευτυχώς πήγα απλώς σαν μεθυσμένος από το ένα στο άλλο ρεύμα μέχρι την 3n συνεχόμενη στροφή και δεν περνούσε άλλος! Σε άλλη περίπτωση, νέο παιδί έκανε τετ-α-κε ένα Ίμπιζα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κι ήρθε με τον πίσω προφυλακτήρα και καρφώθηκε στη μπροστινή γωνία και κατέστρεψε ένα πανέμορφο BMW Compact.

Αφού ολοκλήρωσα το ρόλο συνήγορου του διαβόλου, κλείνω ότι δεν είναι άσπρο-μαύρο και καλό είναι να έχουμε κάτι παραπάνω από φρένα όπως λέει κι ο φίλτατος Quadra. Αλλά μην ξεχνάμε μια πολύ βασική αρχή. Το αυτοκίνητο δεν φρενάρει αν δεν υπάρχει τριβή (traction) μεταξύ ελαστικού και δρόμου και όσο πιο δυνατά φρένα έχεις τόσο χειρότερο θα είναι αν είσαι σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Αν θέλεις κάτι παραπάνω από τα φρένα, φρόντισε λοιπόν πρώτα από όλα να το έχεις στα ελαστικά. Αλλά και τότε είναι θέμα δρόμου.

Για μένα καλός οδηγός είναι αυτός που αντιλαμβάνεται όλους τους παράγοντες/δεδομένα και τα εξισορροπεί για να πηγαίνει γρήγορα με ασφάλεια. Αλλά προφανώς έχει κι ενδιαφέρον να αλλάζεις τα δεδομένα και να ξαναδοκιμάζεις!
Τελευταία επεξεργασία από Adriver και 28 Μάιος 2017, 13:45, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400748 Εγώ χρησιμοποιούσα Tarox πριν ασχοληθώ με φρένα σε ένα Mazda 323 που είχα, αλλά έβαζα το strada με δίσκους Tarox γιατί το αμάξι ήταν ελαφρύ 800kg και δεν είχα ποτέ πρόβλημα, στην πόλη δε παρακαλούσα να τύχει κάτι μπροστά μουθ να φρενάρω για να ευχαριστηθώ το φρενάρισμα.

Για το Clio που ετοιμάζει ο γιός έχει τετραπίστονες δαγκάνες Wilwood χαμηλού προφίλ κατάλληλες για δίσκο 295mm σε 15¨ ζάντα, με τακάκι wilwood PolyMatrix - A αλλά ακόμα δεν τα έχουμε δοκιμάσει και δεν ξέρω πως θα είναι

http://www.wilwood.com/BrakePads/BrakeP ... lyMatrix+A
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400752 ADriver όλο σου το πόνημα είναι μια προσπάθεια να εξορκίσεις το κακό, δεν παραδέχεσαι την καθημερινότητα που φωνάζει για κάτι καλύτερο στα φρένα και έχεις εστιάσει την προσοχή σου στους αγώνες, δεν είναι έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που αναζητούν καλύτερα φρένα είναι καθημερινοί οδηγοί με καθημερινοές μετακινήσεις που έχουν πρόβλημα με τα υλικά των 30€, αν εσύ δεν θέλεις να το παραδεχθείς και να κλείνεις τα μάτια αφορά εσένα μόνο, και επειδή μας διαβάζουν όλοι και επειδή είναι όλοι νέοι ας έχουν στο μυαλό τους αυτά που γράφει ο quadra και ο κάθε quadra, και μόνο ότι τις τελευταίες 3 ημέρες υπάρχουν περίπου 300 αναγνώσεις σε αυτό τοπικό ίσως και να σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή πρόβλημα από όσο φανταζόμαστε.

Στις εδώ αναφορές μου ποτέ δεν προέτρεψα κανέναν να πάει αέρα επειδή έχει καλύτερα φρένα και ανάρτηση, όλες μου οι αναφορές αφορούν αποκλειστικά στην κατανόηση του μηχανισμού της καταστροφής των υλικών τριβής, στα αποτελέσματα τους, στην ποιότητα και στις προδιαγραφές τους, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της θερμοκρασίας τους.

Το να προσπαθείς να μας πείσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι όλα είναι μια χαρά, και το κυριότερο ότι προτρέπω στους νέους να βγούν στους δρόμους να το παίζουν μαχητές των δρόμων είναι εντελώς απαράδεκτο, ο εξορκισμός που προσπαθείς να επιβάλεις σε καθαρά τεχνικά θέματα και στην ανάλυση τους θυμίζει τον μεσαίωνα και τις πρακτικές του, εγώ θα συνεχίσω την ενημέρωση όπως την καταλαβαίνω και εσύ συνέχισε να κουνάς τον σταυρό του εξορκισμού.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
#400756 Quadra καλύπτεις μονόπλευρα το θέμα των φρένων και όχι το ρόλο των δρόμων και των ελαστικών. Για την πληρότητα της εικόνας λοιπόν θεώρησα πως πρέπει να γράψω, σε ένα δημόσιο φόρουμ, ότι αν δεν υπάρχει τριβή ελαστικού/δρόμου δεν υπάρχει φρένο.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Adriver έγραψε:Quadra καλύπτεις μονόπλευρα το θέμα των φρένων και όχι το ρόλο των δρόμων και των ελαστικών. Για την πληρότητα της εικόνας λοιπόν θεώρησα πως πρέπει να γράψω, σε ένα δημόσιο φόρουμ, ότι αν δεν υπάρχει τριβή ελαστικού/δρόμου δεν υπάρχει φρένο.

Όχι, δεν είπες αυτό, είπες κάτι άλλο και δεν καταλαβαίνω το κίνητρο σου, ξαναδιάβασε τι έγραψες και αναρωτήσου γιατί το έγραψες.

Το θέμα μου είναι καθαρά τεχνικό και αφορά μόνο τα φρένα και τι τα καταστρέφει, δεν έμπλεξα λάστιχα, τριβές, ποιότητα ασφάλτου, οδηγούς αγώνων, συνοδηγούς, εκπομπές και λοιπές χριστιανικές προτροπές και παραβολές και δεν στοχοποίησα κανέναν ότι παρασύρει τους νέους στην χωρίς αύριο οδήγηση σε δημόσιους δρόμους και την καταστροφή.
Άβαταρ μέλους
By dstou
Για το Clio που ετοιμάζει ο γιός έχει τετραπίστονες δαγκάνες Wilwood χαμηλού προφίλ κατάλληλες για δίσκο 295mm σε 15¨ ζάντα, με τακάκι wilwood PolyMatrix - A αλλά ακόμα δεν τα έχουμε δοκιμάσει και δεν ξέρω πως θα είναι

Ποσο θα μπορούσε να πάει μια τέτοια μετατροπή? Δηλαδής κρατάμε τις ίδιες 15άρες ζάντες και βάζουμε νέες δαγκάνες 4πίστονες Μπρέμπο ή Γουίλγουντ γιουνιβέρσαλ φιτ με νέους μπροστινούς δίσκους λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από τους αρχικούς, όσο επιτρέπουν φυσικά οι υφιστάμενες ζάντες. Χρειάζονται και δύο νέες βάσεις έδρασης των νέων δαγκάνων βέβαια. Χοντρικό ποσό με τοποθέτηση θα μπορούσαμε να πούμε (πάνω κάτω), ξέρει κανένας, το έχει ξανακάνει?
Κερδίζεις καλύτερο δάγκωμα, μεγαλύτερη ροπή, μεγαλύτερη επιφάνεια διάχυσης της θερμότητας, περισσότερες εναλλακτικές σε σπέσιαλ τακάκια, χωρίς να λουστείς μεγάλα ζαντολάστιχα. :superman:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#401161 Σήμερα τελειώνω ένα σετ με δίσκους 330Χ28 για ζάντες 17¨ και πολύ ποιοτικές δαγκάνες machined 10εμβόλων έκαστη της Tarox, τα τακάκια είναι της ΑΤΕ για mercedes AMG sport pack γιατί η Tarox δεν είχε ετοιμοπαράδοτα για τις δαγκάνες αυτές, αύριο θα ανεβάσω φωτό
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#401180 Το τακάκι αυτό είναι πίσω απο Citroen C4 VTS. Ξέρει κανείς τί μάρκα είναι απο τα σύμβολα που φαίνονται πάνω του?

Εικόνα

Το κάτω δεξιά πάντως μοιάζει με το παλιό λογότυπο της Toyota

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Adriver
21 quadra έγραψε:
Adriver έγραψε:Quadra καλύπτεις μονόπλευρα το θέμα των φρένων και όχι το ρόλο των δρόμων και των ελαστικών. Για την πληρότητα της εικόνας λοιπόν θεώρησα πως πρέπει να γράψω, σε ένα δημόσιο φόρουμ, ότι αν δεν υπάρχει τριβή ελαστικού/δρόμου δεν υπάρχει φρένο.

Όχι, δεν είπες αυτό, είπες κάτι άλλο και δεν καταλαβαίνω το κίνητρο σου, ξαναδιάβασε τι έγραψες και αναρωτήσου γιατί το έγραψες.

Το θέμα μου είναι καθαρά τεχνικό και αφορά μόνο τα φρένα και τι τα καταστρέφει, δεν έμπλεξα λάστιχα, τριβές, ποιότητα ασφάλτου, οδηγούς αγώνων, συνοδηγούς, εκπομπές και λοιπές χριστιανικές προτροπές και παραβολές και δεν στοχοποίησα κανέναν ότι παρασύρει τους νέους στην χωρίς αύριο οδήγηση σε δημόσιους δρόμους και την καταστροφή.

Να διευκρινίσω ότι εκτιμώ τις τεχνικές γνώσεις σου και δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις και το πάθος σου, να δώσεις πληροφορίες για το πως μπορούμε να έχουμε πιο δυνατά φρένα.

Έγραψα την διαφωνία μου για την δημιουργία εντύπωσης ότι τα καθημερινά ατυχήματα με ατάκα "δεν έπιασαν τα φρένα" είναι επακόλουθο fade των φρένων, που μου προέκυπτε π.χ. από σημεία σαν τα παρακάτω. Με αυτή τη διευκρίνηση, κλείνει το θέμα για μένα.
21 quadra έγραψε:.......... Η βόλτα για το αρνάκι στο ορεινό χωριό με 4 άτομα μπορεί στην επιστροφή να είναι προβληματική μετά από 3-4 αλλεπάλληλα φρεναρίσματα σε φουρκέτες αν ο οδηγός είναι στο τσακίρ κέφι και την έχει δεί κάπως χεράς, ή τον πέρασε κάποιος και ενοχλήθηκε, και μη μου πείς ότι αυτό δεν συμβαίνει, σε εσένα όχι αλλά υπάρχουν πολλοί με κάπως... συμπεριφορά στον δρόμο, οπότε το παρακείμενο γκρέμι παραμονεύει και η δικαιολογία είναι ότι δεν έπιασαν τα φρένα, κλασσική ατάκα οδηγών επιπέδου Βατάνεν και βάλε και άσχετων... εμπειρογνωμόνων.

Πάμε παρακάτω
.......................
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση δεν έπιασαν τα φρένα ? Ατελείωτες, και πόσες φορές αναλύθηκε γιατί δεν σταμάτησε το καμάρι μας όταν έπρεπε αλλά καρφώθηκε στον μπροστινό ? καμμία
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
fubar.gr έγραψε:Το τακάκι αυτό είναι πίσω απο Citroen C4 VTS. Ξέρει κανείς τί μάρκα είναι απο τα σύμβολα που φαίνονται πάνω του?

Εικόνα

Το κάτω δεξιά πάντως μοιάζει με το παλιό λογότυπο της Toyota

Εικόνα

Γιάννη το ψάξιμο για το αριστερό σήμα δεν απέδωσε αν και μου φαίνεται ότι κάπου το έχω ξαναδεί, τρέχα γύρευε που τα φτιάχνει η Toyota, το σήμα δεν είναι από γνωστές Ιαπωνικές εταιρείες όπως πχ akebono, σε βιαστικό ψάξιμο υπάρχουν πάνω από 30 Κινέζικες εταιρίες που φτιάχνουν τακάκια για την Toyota αλλά καμμία δεν έχει αυτό το σήμα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#401249 Κυρ Παναγιώτη, φωτογραφίες θέλουμε από την Μπουγκάτι, α και σχόλια από το τεστ των φρένων που θα κάνεις... :innocent:

Ξέρεις ότι χρειάζεται καλό τεστάρισμα το κάθε σετ πριν παραδοθεί στον πελάτη, έτσι δεν είναι;;; :innocent: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
21 quadra έγραψε:Γιάννη το ψάξιμο για το αριστερό σήμα δεν απέδωσε αν και μου φαίνεται ότι κάπου το έχω ξαναδεί, τρέχα γύρευε που τα φτιάχνει η Toyota, το σήμα δεν είναι από γνωστές Ιαπωνικές εταιρείες όπως πχ akebono, σε βιαστικό ψάξιμο υπάρχουν πάνω από 30 Κινέζικες εταιρίες που φτιάχνουν τακάκια για την Toyota αλλά καμμία δεν έχει αυτό το σήμα.

Φαντάζομαι είναι κάποιο απο τα πιό φτηνά τακάκια της αγοράς.

Το αυτοκίνητο απο το εργοστάσιο είχε τακάκια της Ate. Με αυτά είχα το καλύτερο φρενάρισμα, και ένα απο τα καλύτερα σε όσα αυτοκίνητα έχω οδηγήσει. Μόνο αρνητικό οτι με γρήγορη οδήγηση τρώγονται γρήγορα.

Όταν ήρθε η ώρα για την αλλαγή δέν βρήκα τα Ate στο εμπόριο και πήρα Ferodo, δέν θυμάμαι ποιά, μία πάστα βγάζει μόνο για το αυτοκίνητο μου. Καλά ήταν αλλά όχι σαν τα Ate.

Την τελευταία φορά το πήγα σε γνωστό μου φρενά για την αλλαγή και δέν ρώτησα κάν τι θα βάλει, του είχα εμπιστοσύνη οτι θα μου βάλει κάτι καλό.

Τελικά μου έβαλε τα συγκεκριμένα της φωτογραφίας (λογικά και τα μπροστά ίδια μάρκα θα είναι) τα οποία πρέπει να είναι οτι πιο φτηνό κυκλοφορεί στην αγορά.

Θυμάμαι μόλις το πήρα δεν φρέναρε με τίποτα, έπρεπε να πέσω όλος πάνω στο πετάλι. Μου λέει στρώσιμο θέλει και θα πιάνουν μια χαρα. Μετά απο πολλά χιλιόμετρα κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά το επίπεδο του φρεναρίσματος ήταν απαράδεκτο σε σχέση με πρίν.

Τελικά αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι το καλό τακάκι θα φρενάρει καλά ακόμα και απο ολοκαίνουριο στο πρώτο του φρενάρισμα. Αν δέν πιάνει καλά απο την αρχή, όσο στρώσιμο και να γίνει δέν προκειται να βελτιωθεί σημαντικά.

Τελικά βρήκα τα τακάκια της Ate και τα παρήγγειλα. Νομίζω οτι και η δαγκάνα μπροστά είναι της Ate.

Θα γράψω εντυπώσεις μόλις τα βάλω.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#401563 Αυτός ο τρυπητός δίσκος της Zimmermann αξίζει για το αυτοκινητό μου?

https://www.onparts.gr/citroen-c4-lc_-2 ... 23-52.html

Εικόνα