Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400163 Ήθελα εδώ και λίγο καιρό να ανεβάσω φωτό από δίσκους που έφτιαξα για ένα Honda S2000, με νορμάλ μοτέρ 240 ΗΡ αλλά με Ohlins ανάρτηση.

Μου έφεραν τις δαγκάνες της Galfer με τακάκια Galfer 1066 ( τακάκι υποτίθεται για Track-day με πολύ υψηλό συντελεστή τριβής Usage from 0ºC to 700º C. Friction Coefficient of 0,59 μ.) οπότε είπα δεν το γουστάρω αλλά άστο να δείς πως θα πάει και το αλλάζεις με Carbotech, o λόγος ήταν οτι το αναφέρει Racing organic και όχι semimetalic οπότε ήταν προφανές ότι θα είχε αποκολλήσεις και θα ψηνόταν σε μια πίστα.

Nα πω εδώ ότι το αμάξι πήγε στις Σέρρες για το Track - day του προηγούμενου μήνα και επέστρεψε με την ίδια αυτοκινητάμαξα, θέλω να πω ότι τα μόνα χλμ που έκανε ήταν το διήμερο στην πίστα, το μόνο φάουλ είναι ότι το παλικάρι δεν έστρωσε τα τακάκια πριν το βάλει στην πίστα, όχι πως θα μεγάλωνε η αντοχή τους αλλά λέμε τώρα.

Θα δείτε στις φωτό τα χάλια που είχαν τα τελειωμένα τακάκια, θα δείτε την ποιότητα της Galfer που τα έμβολα της έβγαιναν μονόπαντα πιέζοντας τα τακάκια στραβά και έγινα σαν σφήνα όπως θα δείτε, θα δείτε τις υψηλές θερμοκρασίες που έκαναν μπλέ τους δίσκους, θα δείτε πόσο μπλέ είναι οι δίσκοι όχι μόνο σε όλο τους το μέγεθος αλλά πόσο μπλέ είναι στο σημείο που βιδώνει οι καμπάνα, αυτό σημαίνει ότι αυτή η θερμοκρασία σε μαμά μαντεμένιο δίσκο με μανρεμένια καμπάνα περνάει αυτούσια στα ρουλεμάν των τροχών ενώ στην αλουμινένια καμπάνα περιορίζεται σε κλάσμα αυτής και σε πολύ λίγο χρόνο αφού την αποβάλλει σε αντίθεση με το μαντέμι που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και η παραμένουσα θερμοκρασία για πολύ χρόνο τα ψήνει όλα, γράσα, υγρά, τακάκια, λαστιχένιες φούσκες.

Θα δείτε τα χάλια που είχαν οι δίσκοι που καθαρίστηκαν στον τόρνο ( είχαν δε φθορά 2 δέκατα του χλστ ) θα δείτε επάνω στους δίσκους την αποκόλληση του υλικού των τακακιών και το βούλωμα που έκαναν στις τρύπες των δίσκων, και όλα αυτά σε ένα διήμερο, σιγά λοιπόν μην προτείνω galfer για σκίσιμο σε πίστες, για το σούπερμαρκετ και να πηγαίνει βόλτα για ποτάκι ή στην τράπεζα ΟΚ, αλλά για παραπάνω δεν...

Αφιερωμένες οι φωτό σε όσους νομίζουν ότι πιέζουν το αμάξι και τα φρένα τους και περιμένουν με τακάκι των 30€ να σταματάνε τα θηρία του 1.5 + τόννου.

Σημ 1: oι φωτό με τις δαγκάνες με φορεμένα τα τακάκια έγιναν πριν αφαιρεθούν για να φανεί η θέση των εμβόλων, ότι δηλαδή τα έμβολα δεν έβγαιναν το ίδιο έξω.

Σημ 2: Αν τα έμβολα ήταν ανισομεγέθη και το έμβολο που προηγείται ήταν μικρότερης διαμέτρου η φθορά στα τακάκια δεν θα ήταν ανισομερής, είναι λίγες οι δαγκάνες με 4 έμβολα που έχουν ανισομεγέθη έμβολα, αυτό είναι συνήθης πρακτική στις δαγκάνες με 6 έμβολα και επάνω.

Σημ 3: Σήμερα το αυτοκίνητο φοράει carbotech εμπρός - πίσω και έχει κάνει 2 track-day στα Μέγαρα χωρίς καμμία παρατήρηση, σε λίγο καιρό θα φορέσει και πίσω μεγαλύτερα φρένα αεριζόμενα γιατί θα τοποθετηθεί κομπρέσορας που σχεδόν θα διπλασιάσει την ιπποδύναμη του, θα ανέβει στους 450ΗΡ.

Διασκεδάστε με τις φωτό και να θυμάστε ότι ποτέ δεν υποθέτω ή αν το κάνω το αναφέρω, έτσι όταν λέω κάτι γύρω από τα φρένα είναι μετά που έχω θέσει τον δάκτυλο επί των τύπο των ύλων. γιατί είναι φρένα και με τα φρένα δεν παίζουμε, εγώ τουλάχιστον.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

image upload no ads
Άβαταρ μέλους
By Adriver
21 quadra έγραψε:Αφιερωμένες οι φωτό σε όσους νομίζουν ότι πιέζουν το αμάξι και τα φρένα τους και περιμένουν με τακάκι των 30€ να σταματάνε τα θηρία του 1.5 + τόννου.

Έχεις απόλυτο δίκιο για την πίστα, που αποδεικνύεται καταστροφέας υλικών για παιχνίδι με γερή τσέπη! Παρεπιμπτόντως, κοιτούσα στο ίντερνετ για ελαφριές ζάντες π.χ. Κοσέι κι έχω δει απίστευτα πράγματα, όπως να σπάνε οι ακτίνες τους απλώς από την πίεση.

Μην ξεχνάμε όμως ότι άλλο πίστα κι άλλο επαρχιακός δρόμος για ένα ορεινό χωριό που πάει κάποιος βόλτα να συνδυάσει απαιτητική οδήγηση με αρνάκι στο ξυλόφουρνο. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε μάλλον για πίστα για πατινάζ σε μεγάλα κομμάτια κι όχι για αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ξέρεις πολύ καλά ότι χωρίς τριβή ελαστικού/δρόμου το αυτοκίνητο δεν σταματάει και τα μεγάλα και δυνατά φρένα μόνο ζημιά μπορεί να κάνουν εκεί. Κι αλλοίμονο αν υπάρχει αυτοκίνητο με εργοστασιακά φρένα που δεν έχουν δύναμη να μπλοκάρουν σε οποιοδήποτε δρόμο, ειδικά σε πίστα πατινάζ που συνήθως βρικόμαστε. Οπότε στη πραγματική ζωή δεν ξέρω που μπορεί να θέλει κανείς ΜΕΓΑ-φρένα ... να πιάνει τελική σε highway? Όποιον τον ενδιαφέρει καλώς ...

Από τις εικόνες που έβαλες κι αυτά που έχω διαβάζει, μου φαίνεται εντάξει σαν αποτέλεσμα το γεγονός της ομοιόμορφης κάλυψης του δίσκου, δεν είχε δηλαδή τις κηλίδες που είχε βάλει πιο πριν κάποιος συνφορουμίτης (Μιατάκιας?). Οπότε μοιάζει ότι στη πράξη έγινε το bed-in που χρειαζόταν για ψήσιμο του τακακακιού κι επικάλυψη του δίσκου με ένα στρώμα από τα τακάκι και στη συνέχεια να φρενάρει με μεταφορά υλικού από το τακάκι στο δίσκο (adherent friction).

Τέλος καταλαβαίνω ότι τα μεγάλα φρένα μπήκαν στον εμπρός άξονα. Δεν ξέρω πως είναι στημένο το S2000 αλλά από αυτά που γράφει η Stoptech για balance των φρένων, μπορεί να μας ξενίζει αλλά τουλάχιστον στα δικά μας φυσιολογικά φαίνεται ότι βελτίωση μπορεί να προκύψει από πιο ισχυρό φρένο πίσω, δεδομένου ότι το σύστημα φρένων για να είναι φιλικό στο μέσο χρήστη έχει 5-10% bias στον μπροστινό άξονα. Στη λογική της Stoptech είναι ότι μεγαλύτερα φρένα εμπρός αυξάνουν ακόμα περισσότερο το front bias (δηλ μπλοκάρουν γρηγορότερα εκεί οι τροχοί) και χάνει συνολική ικανότητα φρεναρίσματος.

Υ.Γ. Γενικά είναι καλή η ψηλή θερμοχωρητικότητα, σημαίνει ότι για την ίδια θερμότητα ανεβαίνει λιγότερο η θερμοκρασία. Το Αλουμίνιο θα δίνει καλή θερμική αγωγιμότητα
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400389 Τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν διαφορετική φιλοσοφία στο στήσιμο των φρένων από τα Ευρωπαϊκά, οι Ιάπωνες φρενάρουν με τους 4 τροχούς, οι Ευρωπαίοι έχουν μπροστινό bias ρίχνοντας το βάρος στον εμπρός άξονα.

Τα πισωκίνητα έχουν διαφορετικό μέγεθος πίσω δίσκων από τα εμπροσθιοκίνητα, συνήθως είναι στο ίδιο μέγεθος αλλά όχι αεριζόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυνατών πισωκίνητων τα πίσω φρένα είναι μεγαλύτερα.

Οι σύγχρονες ECU ελέγχουν ηλεκτρονικά την κατανομή φρεναρόσματος στους άξονες και όχι μηχανικά με κατανεμητή και ελατήριο όπως παλαιότερα.

Συνεχίζω

Κανένα λάστιχο δεν θα σώσει την κατάσταση αν το τακάκι των 30€ χάσει τον μισό συντελεστή τριβής του μέχρι να σταματήσει το τουτού που το φοράει.

Η βόλτα για το αρνάκι στο ορεινό χωριό με 4 άτομα μπορεί στην επιστροφή να είναι προβληματική μετά από 3-4 αλλεπάλληλα φρεναρίσματα σε φουρκέτες αν ο οδηγός είναι στο τσακίρ κέφι και την έχει δεί κάπως χεράς, ή τον πέρασε κάποιος και ενοχλήθηκε, και μη μου πείς ότι αυτό δεν συμβαίνει, σε εσένα όχι αλλά υπάρχουν πολλοί με κάπως... συμπεριφορά στον δρόμο, οπότε το παρακείμενο γκρέμι παραμονεύει και η δικαιολογία είναι ότι δεν έπιασαν τα φρένα, κλασσική ατάκα οδηγών επιπέδου Βατάνεν και βάλε και άσχετων... εμπειρογνωμόνων.

Πάμε παρακάτω

Yπάρχουν μύθοι στο τι είναι το φρένο και γιατί καταστρέφεται ή γιατί είναι ανεπαρκές, ή γιατί δεν έχει την πρέπουσα αντοχή ( παράδειγμα τα Clio 4 / Megane 3 ιδίως τα diesel με τις ζάντες των 15 - 16¨ ) που έχουν ένα τακάκι που θα ταίριαζε καλύτερα σε παπί και όχι σε αυτοκίνητο πχ 1200 kg και μάλιστα diesel που δεν βοηθάει ο κινητήρας στην επιβράδυνση και ξανά μάλιστα σε ότι φτηνότερο υπάρχει σε πάστα ) Αυτά τα φρένα( τακάκια / δίσκοι ) δεν αντέχουν περισσότερο από 20.000 - 25.000 χλμ όταν οδηγάει η γιαγιά μου, όταν τα οδηγάνε νέα παιδιά έχουν παρατηρηθεί ότι τελειώνουν στα 8-12.000 χλμ με το fade να είναι καθημερινότητα αν έχουν αργήσει να πάνε στη δουλειά τους.

Δεν είναι λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις σε όλα τα αυτοκίνητα θέμα πίστας ή καθημερινού κυνηγητού αλλά ότι ο σχεδιασμός είναι στο όριο με το χαμηλότερο κόστος υλικών, και αφού στα τέστ πρέπει να μπορεί να σταματήσει το αυτοκίνητο χωρίς υποβοήθηση και χωρίς ABS, περνάνε το τέστ αλλά με ένα φρενάρισμα, αν χρειαστεί 2ο δεν... άρα δεν μιλάμε για δύναμη που όλα την έχουν και μάλιστα περίσσια, αλλά μιλάμε για διαχείριση της θερμοκρασίας και εκεί είναι πάρα πολύ εύκολο ένα εργοστασιακό σέτ να αποτύχει.

Αν δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη εγώ δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά αφού το 95% των παιδιών που βελτιώνουν τα φρένα περνάνε μόνο από έξω από τα Μέγαρα και σε καθαρά αγωνιστικά έχω φτιάξει μόνο 4 σετ μπροστά στις πολλές δεκάδες των καθημερινών αυτοκινήτων, άρα υπάρχει κάποια ανάγκη που δεν πρέπει να αγνοηθεί άσχετα ποιοί και πόσο δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα ( στα SUV υπάρχει σοβαρή επιφύλαξη τι καταφέρνουν και πως αλλά είναι άλλη συζήτηση )

Άλλη μια παράμετρος που είναι αστικός μύθος είναι ότι όλα τα φρένα καταστρέφονται μόνο στις πίστες και θα πεί κάποιος ότι εγώ δεν τρέχω στα Μέγαρα ή όπου αλλού, εγώ θα πω ΟΚ, αλλά με πόσα πηγαίνεις στην Εθνική φορτωμένος με την οικογένεια και βαλίτσες ή στην επιστροφή κατεβαίνεις ένα βουνό ?

Αν τα απλά οργανικά τακάκια των 25 -40 -50€ είναι στο 50% της φθοράς τους και οι δίσκοι στα 70% πόσα μέτρα παραπάνω χρειάζονται για να σταματήσει τελείως ή να μειώσει το αυτοκίνητο την ταχύτητα από τα 140 στα 50 όταν κάποιος μπεί ξαφνικά μπροστά ή φρενάρει το κομβοϊ που πάνε όλοι μαζί τρένο ?

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση δεν έπιασαν τα φρένα ? Ατελείωτες, και πόσες φορές αναλύθηκε γιατί δεν σταμάτησε το καμάρι μας όταν έπρεπε αλλά καρφώθηκε στον μπροστινό ? καμμία

Δεν θέλω να πω ότι όλα τα φρένα χρειάζονται βελτίωση και περάστε να σας εξυπηρετήσουμε, μακρυά από εμένα αυτές οι σκέψεις και δεν είναι αυτός ο στόχος μου, αλλά μην προσπαθεί κανείς να με πείσει ότι τα φτηνά τακάκια είναι σωστή λύση κρυβόμενος πίσω από αστείες δικαιολογίες του στύλ αυτά είναι για αγώνες και εγώ δεν τρέχω και δεν...δεν... κλπ γιατί θα λέει ψέματα στον εαυτό του, ένα καλό ακριβό τακάκι μπορεί να σώσει καταστάσεις γιατί μια φορά θα τρομάξει κανείς για τα καλά και τότε πρέπει κάποιος να βοηθήσει και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα σωστό τακάκι.

Σημ:
Δεν πουλάω τακάκια, ούτε δίσκους, ούτε υγρά, ούτε εμπορεύομαι τίποτα, νιώθω όμως ότι έχω την υποχρέωση να μεταφέρω την πείρα ετών μπας και κάποιοι δεν φτάσουν στο μη περαιτέρω, γιατί θεωρώ απόλυτη ανοησία πχ να αλλάζονται οι εργοστασιακές αλουμινένιες ζάντες γιατί δεν αρέσουν με κόστος 1000 - 1500€ plus κάνοντας και το λάθος να μπαίνουν μεγαλύτερες που επιβαρύνουν περοσσότερο τα φρένα + τα ακριβότερα λάστιχα και να υπάρχει άρνηση στο να μπεί ένα τακάκι που κάνει 150-200€ που το θεωρώ υλικό vital το οποίο ενδέχεται να γλυτώσει μια κατάσταση από μια μικρή ζημιά έως μια μεγάλη.

Επειδή αυτό το θεωρώ κακώς εννοούμενη οικονομία, καταλήγω ότι η μη παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος της ανεπάρκειας των φρένων δεν επιβαρύνει εμένα ούτε με φέρνει σε όρια ούτε μου ανεβάζει κανένα κόστος, ας το σκεφτούν όσοι έχουν αντιληφθεί ότι έχουν περάσει στιγμές που ένιωσαν ανασφάλεια στα φρένα τους και τι έκαναν για αυτό.

Στα συνεργεία δεν θα βρεθεί κάποιος να δώσει σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η άγνοια, συνήθως λένε καλό είναι αυτό το φοράνε και οι Porsche λες και είναι διαβατήριο η αναφορά του ονόματος ενός γρήγορου αυτοκινήτου, και στη συνέχεια προτείνουν αυτό που τους αφήνει μεγαλύτερο κέρδος αγνοώντας ότι τα τακάκια με την ίδια εμπορική ονομασία δεν έχουν την ίδια ακριβώς συνταγή στην πάστα με το ίδιο όναμα αλλά παραλαγή αυτής, γιατί δεν είναι δυνατόν να είναι ίδια η πάστα πχ του Ferodo premier για το 106 με το Premier για την Cayenee, υπάρχουν διαφορές στις πάστες παρόλο που είναι κάτω από την ίδια εμπορική ονομασία, η Ferodo το λέει άλλωστε, η premier είναι 59 διαφορετικές συνθέσεις, υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες που φτιάχνουν τακάκια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ίδιες πάστες ανάλογα το μοντέλο, το βάρος του, την ιπποδύναμη του, αυτές μπορεί να είναι πχ το ποσοστό των μεταλλικών του στοιχείων, μια διαφοροποίηση από το 10% στο 25% είναι σημαντική για την αντοχή του.

Για ένα καλύτερο τακάκι μιλάω τόση ώρα, ποσό αστείο για ένα τόσο κρίσιμο εξάρτημα ανάμεσα στα τόσα χαζά έξοδα που κάνουμε, ευτυχώς που το net παρέχει όλη την πληροφόρηση και μπορεί κανείς αν αφιερώσει χρόνο να μάθει πράγματα για τα φρένα του πολλά περισσότερα από τα όσα θα του ξεφουρνίσει ο κάθε άσχετος στο συνεργείο, άσχετος γιατί δεν ασχολήθηκε με το θέμα σε βάθος εντάξει ?
Άβαταρ μέλους
By postruck
#400409 +1000 σε αυτά που γράφει ο μάστορας και με αφορμή αυτά να δώσω ενα δικό μου παράδειγμα.Το 2005 αγόρασα ενα golf iii 1.9d,ατμόσφαιρα δηλαδή με 64 πόνυ :s_bored για να πηγαινοέρχομαι στην δουλειά.Φρένα 239mm εμπρός με μονό :tomato: δίσκο και ταμπούρα πίσω.Όταν έμπαινα στο accent,στο 307 και στο nissan pick up,νόμιζα οτι φόραγαν 6πίστονα!! Τον επόμενο χρόνο άλλαξα τους εμπρός δίσκους με αεριζόμενους και τακάκια ate και πίσω απλούς με δαγκάνες απο golf iv,πάλι με ate τακάκια.Το αυτοκίνητο απέκτησε,επιτέλους αξιοπρεπή φρένα,αν και τώρα για ακόμα καλύτερα θα μπεί abs μαζί με σεβρό και άκρα-φρένα απο gti.
Nα προσθέσω σε αυτά που γράφει ο μάστορας και αυτούς με αυτοκίνητα με ανάλογα φρένα σαν αυτά που είχα πριν,που λένε,δεν τρέχω,αλλα κοτσάρουν και ένα τρέιλερ χωρις :help: φρένα και όταν τα χρειαστούν ψάχνουν για το τηλέφωνο της.... οδικής!!
Άβαταρ μέλους
By dstou
#400513 Εγώ πάλι θα το πω. Είχα το χαμαιτυπείο το Ρόβερ 75, το οποίο είχε από τη μάνα του καλά φρένα. Σε συγκριτικό από 4Τ π.χ. με Πεζώ 406 φρενάριζε σε 6 μέτρα λιγότερα στα ίδια χαω. Αναζητώντας όμως κάτι ακόμη καλύτερο έφερα από το Ηνωμένο Βασίλειο :iconcool: EBC πράσινα. Δεν μπόρεσα να δω βελτίωση με αυτά της μάνας του.
Ψάχνοντάς το έτι περεταίρω και μιλώντας με τον εδώ αντιπρόσωπο των φρένων EBC μου είπε να αλλάξω και ζάντες για να βάλουμε μεγαλύτερης διαμέτρου φρένα κ.τ.λ. Δεν προχώρησε το πράμα ότα είδα ότι από 15'' έπρεπε να πάω στις 18΄΄ ζάντες του MG 190 και το συνολικό κόστος της μετατροπής θα ήταν συγκρίσιμο με το κόστος του υπόλοιπου χαμαιτυπείου, σόρυ αυτοκινήτου ήθελα να πληκτρολογήσω αλλά έκανα λάθος.
Απλές αλλαγές για να φρενάρουμε καλύτερα, ίσως να μην υπάρχουν. Μάλλον πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εκτός αν τα μαμίσια φρένα είναι πολύ ριγμένα (δύσκολο πλέον).
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400516 Επιμένεις στο άσπρο - μαύρο, τα EBC δεν ήταη ότι καλύτερο, μάλιστα ήταν λάθος επιλογή και γιαυτό δεν είδες βελτίωση, από το λάθος τακάκι μιλάς κατευθείαν για μεγαλύτερα φρένα, μέγα λάθος, στα μεγαλύτερα φρένα πηγαίνει κανείς όταν τα χρειάζεται πραγματικά, όταν έχει εξαντλήσει το καλύτερο τακάκι που μπορεί να βρεί για την δαγκάνα του, αλλά ακόμα και τότε υπάρχει η δυνατότητα της προσαρμογής ενός μεγαλύτερου τακακιού στο μέγεθος της δαγκάνας που δεν υπάρχει τακάκι, πρακτική που είναι καθημερινότητα, εσύ από ότι κατάλαβα δεν έβαλες ποτέ ένα τακάκι της προκοπής οπότε έχεις συνολικά λανθασμένη άποψη τι σημαίνει καλό τακάκι και τι μεγάλα φρένα.

Μεγάλα φρένα με 18άρες ζάντες σημαίνει συνεχές έξοδο σε λάστιχα, μη φερόμενο βάρος που θα αλλάξει το πάτημα του αυτοκινήτου, γυροσκοπικά φαινόμενα στα πολλά χλμ όταν στρίβεις + μεγαλύτερες φθορές στα μέρη της ανάρτησης όπως μπaλάκια, silent block που δεν έχουν το μέγεθος να ανταποκριθούν στα μεγαλύτερα φορτία γιατί σχεδιάστηκαν για μικρότερα, όλα αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια με τον καιρό.

Το δύσκολο δεν είναι να προτείνει κανείς όλα μεγαλύτερα που είναι η εύκολη και πρόσκαιρη λύση γιατί θα βγάλει και περισσότερα χρήματα, αλλά να καθίσει να μελετήσει και να προτείνει κάτι σωστό και όσο το δυνατόν οικονομικό, αν βρείς αυτόν τον Δον Κιχώτη θα είσαι τυχερός.
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#400517 +1000 στο μαστορα,
Και το διαπιστώνω ο ίδιος με τον "πικρό" τρόπο
A driver έχω ένα γρήγορο ,αντικειμενικά , αυτοκίνητο , με δυνατότητες εξαιρετικές , αλλά έχει αστεία εργοστασιακά φρένα , σε βαθμό επικίνδυνο !
Δεν μπορεί να μπλοκάρει τροχούς σε σβέλτη κατάβαση μετά από 3-4 δυνατά φρεναρίσματα , ανεβάζει θερμοκρασίες , δεν φρενάρει !

Απίστευτο, αλλά αληθινό!

Μιλώ για Subaru Forester 25xt και το απαράδεκτο σύστημα φρένων του.

Τώρα, θα εξηγήσω περαιτέρω , γιατί ο μάστορας έχει δίκιο ...

Το σύστημα που περιέγραψα αφορούσε τους εργοστασιακούς δίσκους των 294mm - 278mm εμπρός -πίσω , δηλαδή δίσκους λίγο μεγαλύτερους από αυτούς που χρησιμοποιούσε η BMW σε αντιστοίχου βάρους μοντέλα της (περίπου 1,5 τόνο ) .
Τακάκια , των 30 ευρώ

Αλλάζω με τετραπίστονα μπροστά από WRX με δίσκους ίδιας διαμέτρου project mu ( ο μαστορας θα τους γνωρίζει) ,διαιρούμενους, χαρακτούς, σε εξαιρετική , σχεδόν καινούργια κατάσταση . Δίσκοι αξίας 600 ευρώ !
Τακάκια : Των 30 ευρώ!
Αυτά είχε το σετ και μαλακωδώς, όπως αποδείχθηκε , τα άφησα επάνω

Αποτέλεσμα :
Καλύτερα φρένα μεν, όχι πάλι αρκετά
Δεν τελειώνει σε 3-4 φρεναρισματα, αλλά σε 6-7 αντίστοιχα το θέμα έχει λήξει
Διόνυσο κατάβαση με φρένο μέχρι την Ανατολή , δεν υπάρχει περίπτωση να έχω.
Ήδη , από τη μέση και μετά τα φρένα δεν υπάρχουν.

Επομένως : ΤΑΚΑΚΙΑ!

Παρεμπιπτόντως:
Παναγιώτη σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που αφιερώνεις να μάς εξηγήσεις πέντε πράγματα .
Σε εμένα τον άσχετο , είναι σοβαρή πηγή γνώσης όσα γράφεις .
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#400554 Eγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, θα μπορούσα να κάνω πολλά περισσότερα και πιο αποδοτικά οικονομικά στο μηχανουργείο μου όπως έκανα από το 1982 μέχρι πριν 7 χρόνια, όταν αποφάσισα ότι τα φρένα είναι το 1ο που σε αφήνει όταν για κάποια αιτία αλλάξεις ρυθμό, κόλλησα με τα φρένα και έχει εξελιχθεί σε κανονικό σακατιλίκι, είναι πλέον πάθος και στόχος ζωής ( όση μου απομένει ) θεωρώ τεράστιο το κενό που υπάρχει και ακόμα μεγαλύτερη την άγνοια γύρω από το θέμα, και καλά ο οδηγός δικαιολογείται, αυτοί που είναι απαράδεκτοι για τους δικούς τους προφανώς λόγους είναι οι λεγόμενοι επαγγελματίες που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από μια ρύθμιση και ένα καθάρισμα, κανείς ποτέ δεν εξήγησε σε κανένα πελάτη του τι πρέπει να κάνει για να έχει σωστό φρένο, άγνοια ? συμφέρον ? βαρεμάρα ? όλα αυτά μαζί ? όπως και να είναι είναι απαράδεκτο σήμερα που υπάρχουν τα πάντα σε υλικά και πληροφορία να μην έχει κανείς τη διάθεση να ασχοληθεί και να κατευθύνει σωστά αυτούς που κινούνται μαζί μας για να μειώσει έστω και ένα ατύχημα, και μόνο αυτό θα είναι τεράστιο κέρδος.

Δον Κιχώτης λοιπόν ? Μπορεί αλλά το χαίρομαι και δεν με κουράζει.
Καλό βράδυ, αύριο πάλι, αυτές τις μέρες γράφω περισσότερο γιατί έχω ένα διάστρεμμα που μου χάρισε ένα παραπάτημα στα σκαλιά με αγκαλιά δισκόπλακες και με κρατάει περισσότερο καθισμένο από όρθιο.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#400612 Είχα εργοστασιακά φρένα, καλά σχετικά.Αναζητώντας κάτι ακόμη καλύτερο, έκανα ότι πιο απλό μπορούσε να γίνει, έβαλα άλλο τακάκι (με καινούργιους δίσκους Μίντεξ, αυτό το ξέχασα να το γράψω, τα συνδύασα σαν αλλαγή). Έτυχε το τακάκι να είναι το γκρινστάφ, με κοστολόγιο στο τακάκι 2x με το εργοστασιακό και 3x σε σχέση με τα Μίντεξ. Βελτίωση μηδέν στο κρύο φρενάρισμα. Δεν ήταν κακό τακάκι, τουναντίον, απλά δεν έδωσε κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτό που είχα ήδη με αυτό το προφίλ χρήσης.
Είχα τις εξής επιλογές για κάτι καλύτερο, να πάω σε μεγάλα φρένα και να ξοδευτώ για τα καλά, να μείνω στα ίδια, να πάω σε άλλο τακάκι. Δυστυχώς δεν θα μάθουμε τη συνέχεια.
Χάλασε για 3 φορά η μηχανή και έφαγε ένα σουτ βολέ που ήταν όλο δικό του. Έτσι γλίτωσα από δαύτο και έληξε η ιστορία.

Επομένως : ΤΑΚΑΚΙΑ!

Βασικά ΚΑΙ τακάκια είναι η περίπτωσή σου και μάλιστα εξόχως. Είχε προηγηθεί όπως γράφεις η αλλαγή των δαγκάνων και των δίσκων με άλλα, κατά πολύ ακριβώτερα των αρχικών, το κόστος των οποίων αν τα έπαιρνες σε καινούργια μάλλον θα πλησίαζε το κόστος του υπόλοιπου αυτοκινήτου.
Και εδώ είναι δυο άλλα θεματάκια, αναπάντητα και εδώ. Αν είχες αλλάξει μόνο ΤΑΚΑΚΙΑ, θα είχες διαφορά και πόση? Και με ποιά τακάκια? Και κυρίως διαφορά στο πρώτο, κρύο, φρενάρισμα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#400650 Πριν λίγο καιρό είπα να βγάλω τα 4πίστονα από το 106 για να τα κάνω ένα σέρβις μετά απο πολλά χρόνια. Καθάρισμα λύσιμο και αλλαγή τσιμούχες, καθαρά για λόγους συντήρησης.

Ξαναήρθα λοιπόν στη φάση με μαμά δαγκάνα και τακάκι που δεν ξέρω καν (τα πήρα από φίλο, σετάκι, τα δικά μου τα είχα πουλήσει παλιά).
Οπότε ξαναείδα τη διαφορά σε άρπαγμα της 4πιστονης. Εκει στα 150 ειναι εκθετικά μεγάλη η διαφορά στα μέτρα που διανύεις και βλέπεις οτι χάνεις την είσοδο που σημάδευες..
Και ξέρω καλά τη μαμά δαγκάνα με ΚΑΛΟ τακάκι, όλες τις νίκες στο grN τις πήρα με 14αρες ζάντες και DS3000 τακάκι που μπορούσα να φρενάρω με εμπιστοσύνη.

Το θέμα. Προχθές μπήκα στο 106 από ένα νέο παιδί εδώ Κοζάνη να δούμε 2-3 πράματα.
Τελείως εργοστασιακη κατάσταση το δικό του, συγκινήθηκα :)
Ε λοιπόν το φρένο του, ίδια μαμά δαγκάνα όπως και γω τγρα, πολυ χειρότερο στα φρένα από πολλά χλμ. 90% μαμά τακάκι φοράει γιατι το αυτ/το το είχε η... μάνα του :)
Κι όμως το μαμά lucas τακάκι θυμάμαι οτι ήταν αρκετά καλό αρκεί να μη το κούραζες.

Εν τέλει, πολύ σημαντική διαφορά στο φρένο με πολλά χλμ στο ίδιο αυτ/το με ίδια δαγκάνα, απλώς εγώ με αεροπορικά σωληνάκια.

Το πάντρεμα δίσκου με τακάκι είναι υπόθεση.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#400712 ds 3000 δεν κανουν για σενα dstou ,τρωνε δισκους με απιστευτο ρυθμο.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#400726 τρωνε τους δισκους πριν τελειωσουν τα τακακια.
δεν τα εχω φορεσει,για να σου πω τι κανουν κρυα,μολις ερθουν στην σωστη θερμοκρασια είναι αριστα παντως.
Εχουν όμως το πολύ μεγαλο μειονέκτημα της πολύ γρηγορης φθορας δισκων.
Αμα λεφτα υπαρχουν βαλε carbotech να τελειώνεις.