Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#397650 Ευχαριστώ για την ενδελεχή ανάλυση. Γνωρίζουμε χονδρικά κόστος της σειράς 1521 κι αν είναι διαθέσιμα εντός Ελλάδας ή πρέπει να παραγγελθούν από έξω;
Άβαταρ μέλους
By markvag
21 quadra έγραψε:Πρακτικά αυτό το βλέπει κανείς όταν πηγαίνει για τακάκια στο συνεργείο, κάποτε πριν esp άλλάζαμε 3 φορές εμπρός και μια πίσω, σήμερα λόγω esp πλησιάζει να είναι 1 πρός 1, ΟΚ όχι πάντα και ανάλογα τον οδηγό κλπ, αλλά είναι πλέον παρατηρήσιμο φαινόμενο.

Γι' αυτό εγώ το βγάζω το esp όταν οδηγάω γρήγορα! :rtfm: :innocent:

Δεν θέλω να μείνω χωρίς φρένα και κάνω και οικονομία στα τακάκια! :rtfm: :s_biggrin :s_biggrin :innocent:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
21 quadra έγραψε:Το Yellowstuff έχει τα χαρακτηριστικά ( στα χαρτιά ) με το Ferodo DS 3000 το οποίο είναι ακατάλληλο για καθημερινό αυτοκίνητο, εγώ σαν προκατειλημένος με όλα τα EBC δεν θα το πρότεινα, τα πράσινα δε μόλις τα βάλαμε σε Renault τα πετάξαμε στην εβδομάδα επάνω, μάλλον έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις / ανάγκες από τα φρένα. τα Redstuff έσπασαν δίσκους μέσα στα Μέγαρα το το έχω αναφέρει αρκετές φορές το γιατί, έχω αρκετούς λόγους που δεν τα προτιμώ.

Αφού πληρώνεις βάλε Carbotech ΑΧ6 ή το πολύ ΧΡ8, είναι κατά πολύ ανώτερα από τα Ferodo σειρας DS, καμμία σχέση με τα σκουπίδια της EBC, θα ησυχάσεις μια για πάντα με το θέμα φρένο / τακάκια, θα έχεις φρένο πάντα και παντού, ίσως τα ΧΡ και σε αρκετά μικρότερο βαθμό τα AX6 μέχρι να πατήσουν καλά να γκρινιάζουν ελαφρά που και πού, μετά τίποτα, αλλά θα ευχαριστηθείς φρένο.

Τα ΑΧ6 τα φοράει εμπρός / πίσω σχεδόν 2 χρόνια το μέλος εδώ ο Nidosan σε peugeot 206 RC και είναι πολύ ευχαριστημένος, αν δεν βρείς τα carbotech για το αμάξι σου βάλε Ferodo DS 2500, νομίζω και ο dim φοράει XP10 sto EVO του.

Tακάκια δεν διαλέγουμε με την μάρκα...

Το αμάξι σου έχει βάρος και ταλαιπωρεί τα τακάκια οπότε βάλε κάτι κατάλληλο και δοκιμασμένο....
Σαφώς και το μοντέλο παίζει ρόλο και όχι γενικά η μάρκα αλλά ο λόγος που ρώτησα και μάρκα είναι ότι θυμόμουνα ότι μάλλον δεν την έχεις σε εκτίμηση την EBC και ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου.
Το πρόβλημά μου είναι ότι εμένα τα EBC τα πράσινα μου αρέσαν, είχαν καλό grip κρύα που το ένιωθες να αυξάνεται καθώς ζεσταίνονταν. Μόνο που σε διάρκεια μάλλον κρατήσαν λιγότερο από όσο θα με βόλευε (δε θυμάμαι πόσο όμως). Τα πίσω πάντως κρατήσαν το διπλό από τα εμπρός.
Κι εκεί είναι το δίλημμα, να πάω για EBC που μου αρέσανε ή να δοκιμάσω κάτι άλλο που εσύ ως πιο ειδικός λές ότι είναι καλύτερο....
Θα παίξει ρόλο και η τιμή. Φυσικά και θα ήθελα να δοκιμάσω τα Carbotech που όλοι λένε τα καλύτερα αλλά ξεφεύγουν αρκετά παραπάνω από αυτά που ήδη θεωρώ αρκετά. Από που τα αγοράζετε στην Ευρώπη (προτιμώ Αγγλία ή Ελλάδα), πού θα δω τιμές; Σε κάτι frssport πάντως με τα μεταφορικά βγαίνουν φωτιά.... Αλλά και τα ferodo ds2500 θα βγούνε περί τις 230 λίρες (http://www.demon-tweeks.co.uk/performan ... 97/520-2-0), πολύ παραπάνω από τις 174 για τα κίτρινα EBC. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By xenos
#397813 Απο τα ebc, μονο για τα κιτρινα ακουγονται καλα σχολια. Οι του μξ5 ειχαν βαλει με το τσουβαλι. Μετα αλλαξαν προτιμηση αλλα δεν θυμαμαι σε τι πηγαν...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#398184 Εμένα και τα πράσινα EBC μετά από τα μαμά ΑΤΕ πολύ καλά μου ειχαν φανεί (με ταυτόχρονη αλλαγή δίσκων όμως σε ημιχαρακτούς) οπότε για τα κίτρινα EBC πρέπει να είμαι εντάξει. Τα Ferodo DS2500 βγαίνουν πολύ ακριβά. Περιμένω να μου στείλει τιμή ο εγγλέζος carbotech αλλά κι από αυτόν δεν ελπίζω και πολύ.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#398677 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ακόμα γελάω.... έλαβα απάντηση από τον carbotech-europe. Επειδή λέει δεν έχουν έτοιμο μοντέλο για το αυτοκίνητό μου θα πρέπει να αγοράσουν κάποιο άλλο τακάκι σαν δότη βάσης για να κολλήσουν την πάστα τους. Κόστος εμπρός πίσω+δότες εμπρός πίσω=330+47=377+20%ΦΠΑ δηλαδή πάμε περίπου 450 λίρες ..... :lol: σύν 12 τα μεταφορικά μην ξεχνιόμαστε.... :yahoo: :dizzy:

Οπότε για να μην μπερδευόμαστε έχουμε και λέμε:
- κοινά τακάκια
- EBC yellow 174 λίρες
- Ferodo DS2500 230 λίρες
- Carbotech AX6 462 λίρες

:hmmm: :hmmm: Δυσκολεύομαι πολύ να αποφασίσω, δε ξέρω, να βάλω τα κίτρινα, ωραίο χρωματάκι, μήπως τα Ferodo που είναι και η πιο mainstream μάρκα, να βάλω τα carbotech αλλά μήπως μου βγάζουν σκόνη και πρέπει να καθαρίζω τη ζάντα, αχού, δεν ξέρω.... :lol:

Παναγιώτη πες μου ότι ο τύπος μου κάνει πλάκα και ότι αλλού τα βρίσκω φτηνότερα... Αν όχι τότε το, "ε αφού πληρώνεις βάλε Carbotech" θα αποκτήσει νέο νόημα και θα το λέω για ανέκδοτο. :innocent: :iconcool:

Όμως ο Θεός είναι μεγάλος. Νέα συμμετοχή στη σύγκριση :ninja:
- Pagid RSL1, το σετάκι 573 λίρες ... Μπα ακριβό το 'χει, τελικά τζάμπα είναι τα Carbotech.... :s_biggrin

Σημείωση: προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι τιμές είναι για σετ τακακίων για εμπρός και πίσω άξονα μόνον. Δεν περιλαμβάνει και τις δισκόπλακες.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#398682 Τα ιδια μου χε πει και μενα. Θα πληρωνα 2 σετ τακακια στο τελος για να καταφερει να μου φτιαξει αυτα που ηθελα. Τα Carbotech μπορει να ειναι το τακακι του Θεου ή αυτα που θα ξαναδωσουν πρωταθλημα στη Φεραρι αλλα εγω αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι προκειται για τρελη customια για πολυ ειδικες κατασκευες.

Δε λεω κι εγω ξοδευω οπως να ναι και μ αρεσει να δοκιμαζω διαφορα στο αμαξι μου, αλλα εδω πρεπει να εχεις πολυ βαρυ πορτοφολι και διαθεση πειραματισμου. Για βαρκες και περιπτερα τυπου 520 και Q5 ειναι απλα πεταμενα λεφτα κι ας ακινητοποιουν το αμαξι απο τα 200 σε 5μ.

<+
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#398694 Τα carbotech είναι Αμερικανικά εκεί είναι φτηνότερα. Για Honda S2000 σε τετραπιστονη δαγκάνα ΑΡ χρεωθηκαν από Αγγλία 190 λίρες, αν πρέπει να γίνει καστομια για δαγκάνες που δεν είναι στο πρόγραμμα παραγωγής τους, τότε είναι λογικό να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση άσχετα αν δεν μας βολεύει, δεν υποστηρίζω τον Αγγλαρα αλλά οι τιμές στα έτοιμα τακάκια τους είναι λογικές και συγκρισιμες με την υπόλοιπη αγορά, pagit δεν τα προτινα καθόλου γιατί είναι καθαρά αγωνιστικά τακάκια και κατάλληλα μόνο για δίσκους motosport πού έχουν διαφορετικό κράμα, θερμική επεξεργασία, μικρή θερμοχωρητικοτητα και ελάχιστο βάρος, παράμετροι που δεν συνάδουν με την κίνηση ενός καθημερινού αυτοκινήτου.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#398991 Έστω ότι θέλουμε να βελτιώσουμε τα φρένα σε ένα Α/Β/Γ κοινό αμάξι. Βελτίωση εννοώ αντί να σταματάνε στα Χ μέτρα από π.χ. τα 100 χαω, να σταματάνε σε Χ-5 στον ίδιο δρόμο με τα ίδια χαω, με τα ίδια λάστιχα.
Προσοχή, στη μια φρεναρισιά. Δε ζητάμε βελτιώσεις που να έχουν καλό σταμάτημα στα παρατεταμένα αλεπάλληλα φρεναρίσματα σε έναν αγώνα π.χ. από το 5ο φρενάρισμα και μετά. Αν επέλθουν και αυτές με την προτεινόμενη μετατροπή είναι δεκτές , αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Πληκτρολογούμε για τη μία φρεναρισιά, αλλά που μπορεί κάποια στιγμή να είναι κρίσιμη.
Τι προτείνουμε με σειρά προτεραιότητας?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#399000 τακακι που θα εχει μεγαλυτερο συντελεστη τριβης σε χαμηλες θερμοκρασίες.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#399013 Τακάκι με μεγαλύτερο συντελεστή τριβής από χαμηλές θερμοκρασίες του τακακιού και όταν ζεσταίνεται να μεγαλώνει ο συντελεστής τριβής.
Δίσκους με υψηλότερο συντελεστή τριβής άκα Brembo max για να μην ξεφύγουμε στο κοστολόγιο.
Καμπάνες στους δίσκους για να έχουμε και τις χαμηλές θερμοκρασίες στον δίσκο ώστε να υπάρχει και η αντοχή σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα που δεν είναι κατ΄ανάγκη σε αγώνες αφού μια κατάβαση από βουνό αρκεί για να μας αφήσει χωρίς φρένα, οι διαιρούμενοι δίσκοι με καμπάνα αλουμινίου βοηθάνε τα μέγιστα και στην αντοχή στον χρόνο ( χλμ ) σε δίσκους / τακάκια.

Άρα με αυτή την σειρά

Τακάκια
Δίσκοι

και αν το ζητούμενο είναι κάτι παραπάνω για τη διαχείρηση της θερμοκρασίας και της φθοράς

καμπάνες στους δίσκους

για ακόμα κάτι παραπάνω, τι παραπάνω που το ξεχείλωσα τελείως

Πολυπίστονες δαγκάνες για όλα τα παραπάνω, δηλαδή

Προαιρετικά μεγαλύτερο μέγεθος δίσκων άρα ροπή φρεναρίσματος
μεγαλύτερο τακάκι άρα μεγαλύτερη ροπή φρεναρίσματος
μεγαλύτερη ποικιλία σε ποιοτικά τακάκια
χαμηλότερες θερμοκρασίες στη δαγκάνα και άρα σε υγρά, τακάκια, δίσκους
Σωληνάκια υψηλής πίεσης
Άβαταρ μέλους
By Adriver
dstou έγραψε:Προσοχή, στη μια φρεναρισιά.

Καλά όσα έγραψαν για ψηλό συντελεστή τριβής σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά πως στη πράξη μπορούμε να ξέρουμε τους συντελεστές τριβής για τα διάφορα τακάκια δρόμου?

Σίγουρο κι αποτελεσματικό μέτρο θεωρώ την αύξηση της διαμέτρου του δίσκου, επειδή αυξάνει η ροπή. Αν πάμε από δίσκο 250 mm σε 275 mm, η ροπή αυξάνει κατά 8 %.
Για να βάλουμε μεγαλύτερους δίσκους τι χρειαζόμαστε, νέα στηρίγματα της δαγκάνας?
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#399079 Η πιο εύκολη και σχετικά οικονομική λύση για αλλαγή διαμέτρου στους δίσκους μας, είναι με βάσεις ή δαγκάνες ή και τα δύο, από μεγαλύτερο μοντέλο. Συνήθως τα άκρα είναι ίδια (πχ από RS3 σε A3 1.2tfsi) και τα φρένα είναι plug n play εφόσον φυσικά το επιτρέπουν και οι ζάντες.