Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
GTS έγραψε:
Thomas_C200K έγραψε:Καιρός να ανέβει το θέμα για λίγη συζήτηση.
Η ΗΠΑ και ο Καναδάς τι λένε σε σχέση με Ευρώπη? (Καθαρά φιλοσοφικό το ερώτημα)

Το τοπικ μου. Για κανε το ποιο συγκεκριμενο. Η σημαντικοτερη διαφορα του Καναδα απο ΗΠΑ ειναι οτι εχει universal health care δηλ επισκεψεις σε γιατρους και νοσοκομεια ειναι τελειως δωρεαν (φαρμακα εκτος νοσοκομειου τα πληρωνεις και ειναι αρκετα ποιο ακριβα απο Ελλαδα). Οτι κοστη δεν πληρωνει το κρατος οπως φαρμακα και δοντια αν εχεις καλη δουλεια τα πληρωνει η δουλεια σου μεσω ιδιωτικης ασφαλειας. Στην Αμερικη ειτε σε καλυπτει η δουλεια με ιδιωτικη ασφαλεια ειτε αγοραζεις δικια σου (πανακριβα) ειτε δεν εχεις καθολου (μετα τα 65 εχει καποιες καλυψεις απο το κρατος και εκει ομως). Κατα τα αλλα η Αμερικη εχει συντριπτικα πλεονεκτηματα σε σχεση με Καναδα χωρις βεβαια και ο Καναδας να μην ειναι καλα απλα δεν ειναι τοσο.

Θα στοχεύσω λίγο, Καναδάς. Συζήταγα με φίλο που σκέφτεται να φύγει για εκεί. Σε σχέση με ΗΠΑ ξεπατώνονται στην δουλειά ή είναι περίπου ίδια φάση με Ευρώπη?
Άβαταρ μέλους
By GTS
KiloMeater έγραψε:Τι θεωρείς ακριβό κα τι λογικό για ασφάλιση υγείας; και με τι καλύψεις (φουλ , μερική κτλ )

Αν ρωτας εμενα δεν ξερω αν μπορεις να τιμολογησεις την υγεια γιατι στις χωρες που εζησα ηταν δωρεαν απο το κρατος (και οσο ημουν Ελλαδα ειχα καλυψη δημοσιου απο γονεις).

Σε σχεση με Ευρωπη ΗΠΑ/Καναδας ειναι ισως καλυτερα οικονομικα (ας πουμε σε συγκριση με μια μεσαια Ευρωπαικη χωρα) ειναι πολυ μπροστα σε τεχνολογια που εχει σχεση με υπολογιστες και πισω στα μηχανολογικα εχουν φθηνη βενζινη αλλα ειναι πισω σε κουλτουρα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Thomas_C200K έγραψε:
GTS έγραψε:
Thomas_C200K έγραψε:Καιρός να ανέβει το θέμα για λίγη συζήτηση.
Η ΗΠΑ και ο Καναδάς τι λένε σε σχέση με Ευρώπη? (Καθαρά φιλοσοφικό το ερώτημα)

Το τοπικ μου. Για κανε το ποιο συγκεκριμενο. Η σημαντικοτερη διαφορα του Καναδα απο ΗΠΑ ειναι οτι εχει universal health care δηλ επισκεψεις σε γιατρους και νοσοκομεια ειναι τελειως δωρεαν (φαρμακα εκτος νοσοκομειου τα πληρωνεις και ειναι αρκετα ποιο ακριβα απο Ελλαδα). Οτι κοστη δεν πληρωνει το κρατος οπως φαρμακα και δοντια αν εχεις καλη δουλεια τα πληρωνει η δουλεια σου μεσω ιδιωτικης ασφαλειας. Στην Αμερικη ειτε σε καλυπτει η δουλεια με ιδιωτικη ασφαλεια ειτε αγοραζεις δικια σου (πανακριβα) ειτε δεν εχεις καθολου (μετα τα 65 εχει καποιες καλυψεις απο το κρατος και εκει ομως). Κατα τα αλλα η Αμερικη εχει συντριπτικα πλεονεκτηματα σε σχεση με Καναδα χωρις βεβαια και ο Καναδας να μην ειναι καλα απλα δεν ειναι τοσο.

Θα στοχεύσω λίγο, Καναδάς. Συζήταγα με φίλο που σκέφτεται να φύγει για εκεί. Σε σχέση με ΗΠΑ ξεπατώνονται στην δουλειά ή είναι περίπου ίδια φάση με Ευρώπη?

Οχι, Καναδας ειναι ποιο ησυχα απο ΗΠΑ και Αγγλια στα εργασιακα. Στην Αμερικη οι στανταρ διακοπες ειναι 10 μερες τον χρονο και μπορουν να σε διωξουν χωρις ειδοποιηση (notice period). Γενικα εχουν αρκετο στρες τα εργασιακα, αν πεις κατι λαθος σε καποιον φευγεις αμεσως σχεδον. Στον Καναδα γενικα ειναι ποιο ησυχα λιγοτερες ωρες εργασιας και λιγοτερο στρες ισως και λιγοτερα χρηματα αλλα παραπανω σε σχεση με μεσαια Ευρωπαικη χωρα (εκτος Ελβετιας).
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#396820 GTS μ'αρέσει, πρέπει να μιλήσω και με παλιά μου συμμαθήτρια που βρίσκεται Καναδά να μάθω κιάλλα.
Πωπωπωπωπ S 550 :inlove: :inlove:
Kόστος ζωής (καθημερινό) εννοώντας super market και λοιπά? Ντάξ για βενζίνη οι άνθρωποι είναι ευλογημένοι, φθηνή την έχουν :yahoo: . Η Ευρώπη μαλακίζεται στα καύσιμα και την φορολόγηση τους :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By GTS
Thomas_C200K έγραψε:GTS μ'αρέσει, πρέπει να μιλήσω και με παλιά μου συμμαθήτρια που βρίσκεται Καναδά να μάθω κιάλλα.

Πριν φυγεις να σου πω τα μειον:

πολυ ακριβα αεροπορικα εισητηρια, απο Ελλαδα παιζουν απο 460 ευρω μεχρι χαλαρα 1000 το καλοκαιρι
υπαρχει φοβερη αστυνομευση ειδικα στην οδηγηση. Μεχρι 120χμω μπορεις να πας δηλ τα αμαξια πανε απατα. Οι ασφαλειες ειναι χαλαρα 3 φορες οι Ελληνικες. Αν φας ενα ticket for speeding ανεβαινει η ασφαλεια σου και συντομα θα πληρωνεις 5000 τον χρονο.

πολυ κρυο (λογω αγριου χειμωνα τα αμαξια μια 10ετια αντεχουν μετα ειναι για πεταμα - κλαφτο το S550) και αλλα πολλα...
Άβαταρ μέλους
By GTS
Thomas_C200K έγραψε:Kόστος ζωής (καθημερινό) εννοώντας super market και λοιπά? Ντάξ για βενζίνη οι άνθρωποι είναι ευλογημένοι, φθηνή την έχουν :yahoo: . Η Ευρώπη μαλακίζεται στα καύσιμα και την φορολόγηση τους :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown:

Δυστυχως την φαγαμε και εκει και τα σπιτια ενω παλια ηταν φθηνα τωρα εχουν τριπλασιαστει και θελεις 1 εκατ ευρω για ενα τυπικο σπιτι. Νοικια στο Τοροντο/Βανκουβερ οπου παει και ο περισσοτερος κοσμος απο 1000 ευρω τον μηνα για κατι καλο και αν βρεις.

Καθημερινα εξοδα (super market etc) παρομοια με Ελλαδα ειναι μερικα πραγματα ειναι φθηνοτερα και αλλα ειναι λιγο ακριβοτερα (φρουτα απο Χιλη). Εστιατορεια/φαγητο εξω στα food court πολυ προσιτα.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
GTS έγραψε:
Thomas_C200K έγραψε:GTS μ'αρέσει, πρέπει να μιλήσω και με παλιά μου συμμαθήτρια που βρίσκεται Καναδά να μάθω κιάλλα.

Πριν φυγεις να σου πω τα μειον:

πολυ ακριβα αεροπορικα εισητηρια, απο Ελλαδα παιζουν απο 460 ευρω μεχρι χαλαρα 1000 το καλοκαιρι
υπαρχει φοβερη αστυνομευση ειδικα στην οδηγηση. Μεχρι 120χμω μπορεις να πας δηλ τα αμαξια πανε απατα. Οι ασφαλειες ειναι χαλαρα 3 φορες οι Ελληνικες. Αν φας ενα ticket for speeding ανεβαινει η ασφαλεια σου και συντομα θα πληρωνεις 5000 τον χρονο.

πολυ κρυο και αλλα πολλα...

Το μεγαλύτερο μειονεκτημα των υπολοίπων χωρών (πλήν Ελλάδος :shifty: ) και εκτός Γερμανίας είναι τα όρια ταχύτητα :rant: :rant: , αυτό με τις ασφαλιστικές παντού ακριβότερες είναι πάλι σε σχέση με Ελλάδα. Για τα αεροπορικά πάει και έρχεται εκεί είναι σεβαστό να είναι τέτοια τα ποσά , εδώ Φρανκφούρτη γμιέται ασύστολα το αεροδρόμιο με τους φόρους και δεν πάμε πίσω (δεν υπάρχει εμοτικόν που να δείχνει μ@λ@κί@ ? )
Το μεγαλύτερο θετικό είναι το κρύο, -20+oC είναι ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ! :yahoo: :inlove:
Το άλλο θέμα σύγκρισης, ΗΠΑ έχουν χάλια φαγητό και το καλό φαγητό το ακριβοπληρώνεις σε σχέση με λατρεμένη Ευρώπη που τα έχουμε απλόχερα. Τι ισχύει στον Βορρά?
Άβαταρ μέλους
By GTS
#396832 Παρομοια με Αμερικη. Φθηνο αλλα μετρια ποιοτητα. Αυτο που αγοραζεις εξω. Αν παρεις βιολογικα απο Whole foods και τα φτιαξεις σπιτι θα ειναι καλυτερα. Γενικα παντως στην Τελευταια επισκεψη μου στο Τοροντο εμεινα πολυ ευχαριστημενος με την ποιοτητα φαγητου εξω και το convinience. Στα φθηνα ειναι σαφεστατα ποιο ευκολα ακομα και απο Ελλαδα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#396835 Θωμά, τέλος Μάρτη μετακόμισε φίλος καλός από ΝΥ στο Μόντρεαλ.
Σε αντίστοιχη ερώτηση μου είπε ότι είναι σαν επαρχία, πολύ χαλαροί ρυθμοί, τελείως άλλος τρόπος ζωής.
Α, 8 Μαΐου χιόνισε!

Από το Redmi Note 4
Άβαταρ μέλους
By GTS
Νίκος Παππάς έγραψε:Θωμά, τέλος Μάρτη μετακόμισε φίλος καλός από ΝΥ στο Μόντρεαλ.
Σε αντίστοιχη ερώτηση μου είπε ότι είναι σαν επαρχία, πολύ χαλαροί ρυθμοί, τελείως άλλος τρόπος ζωής.
Α, 8 Μαΐου χιόνισε!

Από το Redmi Note 4

Μοντρεαλ εχει ποιο λογικες ασφαλειες αυτοκινητου αλλα αν δεν μιλας γαλλικα δουλεια γραφειου γιοκ. Η μονη πολη στην Β Αμερικη που μοιαζει λιγο με Ευρωπαικη.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#396839 Ο φίλος πάντως δεν μιλάει καθόλου Γαλλικά

Από το Redmi Note 4
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
Νίκος Παππάς έγραψε:Θωμά, τέλος Μάρτη μετακόμισε φίλος καλός από ΝΥ στο Μόντρεαλ.
Α, 8 Μαΐου χιόνισε!

Από το Redmi Note 4
:yahoo: :yahoo: :yahoo: Μερικοί λαοί είναι απλά κωλόφαρδοι. Εγώ θέλω χιόνι και τους 12 μήνες αν γίνεται. Βασικά ice age για να μην λένε ότι υπερθερμαίνεται ο πλανήτης είναι το ιδανικό :lol: :shifty: να καίμε ορυκτά καύσιμα να γουστάρουμε. :metalo: :metalo: :metalo:
Πάντως πέραν της πλάκας θετικά τα νέα, αη στο καλό μ'αρέσει, από φιλολογική συζήτηση θα βρεθώ εκεί :lol:
Πάντως τα γαλλικά τα σιχαίνομαι, αν γίνει να τα εξαφανίσουμε από προσώπου γής θα ήμουν ο πρώτος :lol: .
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#396843 Οικονομικά σπούδασε και πάνω σε αυτά δουλεύει πάνω από 20 χρόνια στην ΝΥ. Τι δουλειά βρήκε στο Μόντρεαλ δεν ξέρω, σχετική με το αντικείμενο του θα είναι.

Από το Redmi Note 4
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#396847 Oποιος μιλάει για Καναδά, και για να μιλαέι για Καναδα έχει λυμένο το πρόβλημα του καιρού, πρέπει να βάλει στο παιχνίδι το Βανκούβερ.
ΛΗΞΙΣ :adminpower: