Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#396327 Επανέρχομαι στο θέμα της στεγανοποίησης ορειχάλκινων υδραυλικών συνδέσεων, δοκίμασα τη λύση με μπόλικο κανάβι και τεφλόν προς το τέλος του σπειρώματος και κατάφερα να σταθεροποιήσω το εξάρτημα ώστε να κοιτάει εκεί που πρέπει για τη συνέχιση του κυκλώματος. Ευχαριστώ για το tip!
Επίσης δοκιμάστηκε Loctite 55 με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπου το έβαλα η δουλειά έγινε κατευθείαν σωστά.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
fubar.gr έγραψε:Άρχισα να ασχολούμαι με ηλεκτροκολλήσεις. Για την ακρίβεια έχω μια μικρή εμπειρία, αλλά τώρα αγόρασα δική μου ηλεκτροκόλληση.

Πήρα τη μικρή ηλεκτροκόλληση που έβγαλε το Lidl με 50 ευρώ, μία ηλεκτρονική μάσκα, ένα πακέτο ηλεκτρόδια και μερικα παλια σίδερα, κάτι κοιλοδοκούς, λαμαρίνες κτλ.

Τη δοκίμασα λίγο, πάνω απο 5 ηλεκτρόδια δέν κατανάλωσα, και μετά το βράδυ διαπίστωσα οτι το αριστερό χέρι μου ήταν σαν ηλιοκαμένο μέχρι εκεί που ξεκινούσε το μανίκι του κοντομάνικου.

Ψάχνοντας στο internet διαπίστωσα οτι η ακτινοβολία UV που παράγεται είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο δέρμα όπως όταν κάθεσαι για πολλή ώρα στον ήλιο.

Οπότε κόλλημα με μακρυμάνικο απο δω και πέρα!

Αν υπάρχουν άλλες συμβουλές ευπρόσδεκτες.

Μακρυά γάντια από μαλακό δέρμα, υπάρχουν για ηλεκτροκολλητές, το βασικότερο είναι η ηλεκτρονική μάσκα που πήρες αλλιώς τώρα μάλλον δεν θα έβλεπες να γράψεις για λίγες ημέρες.

Τι ηλεκτρόδια πήρες 2.5άρια ? Σφυράκι για να καθαρίζεις τον βόρακα από την κόλληση πήρες ή το είχε σετάκι η ηλεκτροκόλληση που αγόρασες ?

Πόσα αμπέρ είναι ? Είναι χαλκού ή αλουμινίου ? Δεν νομίζω να είναι inverter σε αυτά τα χρήματα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
21 quadra έγραψε:Μακρυά γάντια από μαλακό δέρμα, υπάρχουν για ηλεκτροκολλητές, το βασικότερο είναι η ηλεκτρονική μάσκα που πήρες αλλιώς τώρα μάλλον δεν θα έβλεπες να γράψεις για λίγες ημέρες.

Τι ηλεκτρόδια πήρες 2.5άρια ? Σφυράκι για να καθαρίζεις τον βόρακα από την κόλληση πήρες ή το είχε σετάκι η ηλεκτροκόλληση που αγόρασες ?

Πόσα αμπέρ είναι ? Είναι χαλκού ή αλουμινίου ? Δεν νομίζω να είναι inverter σε αυτά τα χρήματα.

Η ηλεκτροκόλληση είναι αυτή:

Εικόνα

Κλασσική ηλεκτροκόλληση με μετασχηματιστή, όχι inverter

Το μέγιστο ρεύμα είναι 100A. Ο μεγάλος περιστροφικός διακόπτης έχει απλά δύο θέσεις μία για ηλεκτρόδια μέχρι 2mm και μία για 2.5mm. Δέν είναι σαν τις πιό παλιές ηλεκτροκολλήσεις οπου ο διακόπτης έπαιρνε πολλές στροφές και μπορούσε να ρυθμιστεί πιό καλά το ρεύμα.

Η συσκευασία περιέχει συρματόβουρτσα που απο την πίσω πλευρά είναι σφυράκι. Αλλά θα πάρω ένα κανονικό σφυράκι ηλεκτροκόλλησης γιατι αυτό είναι ελαφρύ και είναι και λίγο φαρδύ και δέν χωράει στις γωνίες.

Επίσης έχει τη μάσκα που φαίνεται στη φωτογραφία, εντελώς της πλάκας, είναι χειρότερη απο την πιό φτηνή χάρτινη που μπορείς να βρείς στα χρωματοπωλεία :lol:

Απο ηλεκτρόδια πήρα ένα κουτι 2.5mm τύπου E6013. Έψαξα σε δύο χρωματοπωλεία για ηλεκτρόδια άλλου τύπου, πχ 7014 αλλά με κοιτάζανε σαν κινέζο, δέν ξέρανε κάν οτι υπάρχουν διαφορετικού τύπου πέρα απο το πάχος!

Αν το βάλω στη ρύθμιση για 2.5mm το 2.5mm ηλεκτρόδιο το κατεβάζει πάρα πολύ γρήγορα, οπότε το έχω στη χαμηλότερη ρύθμιση.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#396356 Με τους τύπους στα ηλεκτρόδια δε βρίσκεις άκρη, να ζητάς 2.5 oerlikon, εγώ όταν χρησιμοποιούσα ηλεκτρόδια πρίν πολλά χρόνια έπερνα 2.5άρια πράσινα, δε θυμάμαι την μάρκα, είχαν πιο εύκολο ξεκίνημα από τα oerlikon.

H κατανάλωση του ηλεκτρόδιου εκτός από το ρεύμα έχει να κάνει και με το γέμισμα του αντικειμένου, αν θέλεις να βγάλει ρίζα από κάτω κλπ, όσο πιο λεπτό είναι το σίδερο που κολλάς τόσο λιγότερο ρεύμα και τόσο λεπτότερο ηλεκτρόδιο, αν έχει να κολλήσεις ανόμια πάχη το ηλεκτρόδιο σου να ακουμπάει πρώτα στο πιο παχύ μέταλλο.

Τι μάσκα πήρες και πόσο ?

Αν δε βαριέσαι το διάβασμα υπάρχουν πολλά free pdf με οδηγίες με φωτό από επαγγελματίες,πχ δες εδώ
έχει και άλλα πολλά αν ψάξεις πιο απλά, αλλά τα βασικά είναι τα ίδια.

https://www.wilhelmsen.com/globalassets ... ndbook.pdf

http://www.abctlc.com/downloads/courses/Welding.pdf
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#396392 Η μάσκα δέν είναι κάποια μάρκα, μάλλον φασόν κινέζικη είναι, 40 ευρω την πήρα. Μόνο αρνητικό είναι που έχει τη ρύθμιση για το σκοτείνιασμα μέσα στη μάσκα και όχι στο πλάι όπως άλλες, οπότε πρέπει να την βγάλεις για να το ρυθμίσεις.

Χθές τη δοκίμασα σε TIG και δέν σκοτείνιαζε αμέσως, ενώ καμια φορά αναβόσβηνε. Το TIG θέλει ειδικές μάσκες?
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
fubar.gr έγραψε:Η μάσκα δέν είναι κάποια μάρκα, μάλλον φασόν κινέζικη είναι, 40 ευρω την πήρα. Μόνο αρνητικό είναι που έχει τη ρύθμιση για το σκοτείνιασμα μέσα στη μάσκα και όχι στο πλάι όπως άλλες, οπότε πρέπει να την βγάλεις για να το ρυθμίσεις.

Χθές τη δοκίμασα σε TIG και δέν σκοτείνιαζε αμέσως, ενώ καμια φορά αναβόσβηνε. Το TIG θέλει ειδικές μάσκες?

Θέλει σαν αυτή ηλεκτρονικές αλλά να είναι σωστές όχι μια να σκοτινιάζουν και μια να σε στέλνουν στον οφθαλμίατρο.

Την πρώτη μου την αγόρασα το 1995 Σουδική, δεν υπάηρχαν τότε Κινέζικες και την είχα πληρώσει 65.000 δρχ, τώρα έχω 2 που κοστίζουν 105€ η κάθε μια αλλά δεν ξέρω από που είναι και τη μάρκα, απλά εμπιστεύτηκα τον προμηθευτή μου που tτις πρότεινε γιατί αγοράζω χρόνια από αυτόν και τις έχω 10 χρόνια χωρίς πρόβλημα, έχω μια για την TIG και μια για την MIG.
Άβαταρ μέλους
By bill33
fubar.gr έγραψε:Άρχισα να ασχολούμαι με ηλεκτροκολλήσεις. Για την ακρίβεια έχω μια μικρή εμπειρία, αλλά τώρα αγόρασα δική μου ηλεκτροκόλληση.

Πήρα τη μικρή ηλεκτροκόλληση που έβγαλε το Lidl με 50 ευρώ, μία ηλεκτρονική μάσκα, ένα πακέτο ηλεκτρόδια και μερικα παλια σίδερα, κάτι κοιλοδοκούς, λαμαρίνες κτλ.

Τη δοκίμασα λίγο, πάνω απο 5 ηλεκτρόδια δέν κατανάλωσα, και μετά το βράδυ διαπίστωσα οτι το αριστερό χέρι μου ήταν σαν ηλιοκαμένο μέχρι εκεί που ξεκινούσε το μανίκι του κοντομάνικου.

Ψάχνοντας στο internet διαπίστωσα οτι η ακτινοβολία UV που παράγεται είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο δέρμα όπως όταν κάθεσαι για πολλή ώρα στον ήλιο.

Οπότε κόλλημα με μακρυμάνικο απο δω και πέρα!

Αν υπάρχουν άλλες συμβουλές ευπρόσδεκτες.

Εγώ περίμενα ότι θα έλεγεσ ότι έκαψες τα μάτια σου και ποιο κολλύριο να βάλεις! :lol: :oops:
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
bill33 έγραψε:Εγώ περίμενα ότι θα έλεγεσ ότι έκαψες τα μάτια σου και ποιο κολλύριο να βάλεις! :lol: :oops:

Εντάξει, δέν είμαι τόσο άσχετος :lol:

Πάντως διαβάζω για το flash burn, και είναι αρκετά ύπουλο, ακόμα και αν φοράς μάσκα. Μπορεί για παράδειγμα ο τοίχος πίσω σου να αντανακλά την ακτινοβολία και να σου έρχεται απο το πίσω μέρος της μάσκας.

Ή μπορεί να γίνεται αντανάκλαση απο τα ρούχα που φοράς και να έρχεται απο το κάτω μέρος της μάσκας. Γι αυτό προτείνουν μέσα απο τη μάσκα να φοράς διάφανα γυαλιά προστασίας όπως τα 3Μ:

Εικόνα

Το πολυκαρβονικό απο το οποίο είναι φτιαγμένα όλα τα γυαλιά αυτού του τύπου απο τη φύση του μπλοκάρει το 99% της ακτινοβολίας UV.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#396692 Να δουλέψεις 30΄ ή 60΄ με την κόλληση μια φορά την εβδομάδα δεν νομίζω ότι χρειάζεται προστασία αστροναύτη, όλα αυτά τα χρήσιμα βοηθήματα αφορούν τους επαγγελματίες συγκολλητές που είναι επί χρόνια 8-10 ώρες την ημέρα με την κόλληση στο χέρι.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
21 quadra έγραψε:Να δουλέψεις 30΄ ή 60΄ με την κόλληση μια φορά την εβδομάδα δεν νομίζω ότι χρειάζεται προστασία αστροναύτη, όλα αυτά τα χρήσιμα βοηθήματα αφορούν τους επαγγελματίες συγκολλητές που είναι επί χρόνια 8-10 ώρες την ημέρα με την κόλληση στο χέρι.

Ναί, εννοείται.

Βέβαια το να φοράς τέτοια γυαλιά μέσα απο τη μάσκα βοηθά και όταν σηκώνεις τη μάσκα για να τροχίσεις για προστασία απο τα γρέζια.

Αγόρασα και ένα τροχό της Dewalt 1400 Watt. Έχω μια μεγάλη σιδερένια κοιλοδοκό, θα την κόψω σε μικρότερα κομμάτια και αύριο αν δέν βρέχει θα κάνω προπόνηση :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#396720 Τι δισκάκια κοπής πέρνει ? 125mm ? Αν ναί, τότε οι δίσκοι 125Χ0.8 ( όχι 125Χ1 ή 125Χ1.2 ) κόβουν σαν βούτυρο όλα τα μέταλλα, τρώγονται βέβαια ευκολότερα αλλά κόβουν σαν νυστέρι χειρουργείου σες σχέση με τα παχύτερα.
Άβαταρ μέλους
By bill33
fubar.gr έγραψε:
Αγόρασα και ένα τροχό της Dewalt 1400 Watt. Έχω μια μεγάλη σιδερένια κοιλοδοκό, θα την κόψω σε μικρότερα κομμάτια και αύριο αν δέν βρέχει θα κάνω προπόνηση :yahoo:

Eυκαιρία να πάρεις και ενα πλάσμα κοπής :shifty:
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#396798 Στο παραπάνω ποστ σε γρήγορο κοίταγμα των γραμμών ψευδοφαίνεται το κείμενο "βυζάρες"