saxon_747 έγραψε:Άντε να προσπαθήσω. (Αν και ξέρω οτι εκ προοιμίου θα διαφωνήσεις)
Γεγονότα:
Τα καταστήματα είναι ανοιχτα Δευτέρα-Σαββατο, 09:00-21:00. (Το ωράριο είναι πλήρως απελευθερομένο.)
Για να μην προλαβαίνεις να αγοράσεις αυτό που χρειάζεσαι τις 72 αυτές ώρες λειτουργίας εβδομαδιαίως, σημαίνει οτι δουλεύεις 72 ώρες, πράμα παράνομο. Άρα δε φταίει η έλλειψη χρόνου αλλά η έλλειψη εφαρμογής του εργασιακού νόμου.
Αν δε δουλεύεις 72 ώρες αλλά 40 όπως προβλέπεται (άντε 50 με τις υπερωρίες) έχεις στη διάθεσή σου 22-32 ώρες για shopping. Αν δε σου φτάνουν αυτές και περιμένεις τις 7 ώρες της Κυριακής για να κάνεις τα ψώνια σου, κάτι συμβαίνει λάθος:
Είτε απλά θες ανοιχτα τα καταστήματα τις Κυριακές λόγω της φιλελέυθερης ιδεολογίας σου πιστέυοντας οτι έτσι θα "τονωθεί" η αγορα (άκυρο επιχείρημα εκτός αν τις Κυριακές τα πορτοφόλια γεννάν λεφτά) και απλά ψάχνεις δικαιολογίες για να το υποστηρίξεις, είτε είσαι της λογικής "με τον παρά μου, γαμώ και την κυρά μου" που είναι περίπου το ίδιο. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση να μην κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου.
Για οποιονδήποτε ισχυρισμό σου για το αντίθετο, περιμένω αποδείξεις.![]()
Στο δια ταύτα:
Το άνοιγμα των Κυριακών εξυπηρετεί προς το παρόν συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών που δεν εργάζονται Σάββατο ή/και Κυριακή και απλά θέλουν να πάνε για ψώνια πιο χαλαροι...:
1. Δημοσίους υπαλλήλους (οι οποίοι πιθανόν να είναι υπέρ των Κυριακών αλλά είναι κατά όταν το ΔΝΤ τους μειώνει το μισθό)
2. Υπαλλήλους γραφείου (πχ σε τράπεζες κτλ που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν)
3. Εισοδηματίες (που δεν εργάζονται καθόλου και απλά εισπράττουν, μια κατηγορία μόνοι τους)
4. Άεργους / Άνεργους (που βρίσκουν το χρήμα;)
Οι υπόλοιποι θα εργάζονται Κυριακές, μπορούν να πάνε για shopping τις υπόλοιπες μέρες (όπως τωρα δλδ)
Εξυπηρετεί επίσης τις μεγάλες εμπορικές κυρίως εταιρίες (γιάυτους γίνεται όλη η ιστορία) οι οποίοι περιμένουν να αρπάξουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς απο τους μικρούς. (Μιλάω για μερίδιο γιατί το χρήμα είναι συγκεκριμένο) Όταν τελικά μείνουν μόνο οι μεγάλοι, τότε θα κάνουν το απόλυτο κουμάντο στα εργασιακά (δίνω 200€ για 12ωρο και άμα θες πήγαινε στον απέναντι που δίνει τα ίδια) αλλά και θα μπορούν εύκολα να ορίσουν τιμολογιακή πολιτική (μετά παραπονιόμαστε που το ΙΚΕΑ πουλάει στην Ελλάδα 20% ακριβότερα. Ήδη οι τιμές των μεγάλων είναι πάνω κάτω ίδιες, σαν καρτέλ ας πούμε...)
Λοιπόν, κοίτα να δεις πως το βλέπω το πράγμα (όντως διαφωνούμε, αλλά εγώ δεν νομίζω ότι αυτό είναι κακό, αντίθετα παρέχει έδαφος για συζήτηση).
Το τι "λείπει" στον κόσμο δεν είναι απαραιτήτως αυτό που χρειάζεται ή αυτό που μπορεί να αποφύγει με καλύτερη διαχείριση του χρόνου του, αλλά αυτό που όταν μπορεί να το απολαύσει, θα το κάνει.
Η μαρίνα του Φλοίσβου, πριν γίνει όπως είναι τώρα είχε το ένα δέκατο του κόσμου να κάνει βόλτες εκεί. Αυτό το πλήθος δεν έχει ανάγκη να πηγαίνει εκεί, δεν το "χρειάζεται", θα μπορούσε να πηγαίνει κάπου αλλού, να κάνει κάτι άλλο. Με το που του παρείχαμε όμως την δυνατότητα να περπατήσει εκεί, να επισκευτεί τον συγκεκριμένο χώρο με τα μαγαζιά που άνοιξαν, ο κόσμος πλημύρισε το μέρος. Μίλησε με την τσέπη του.*
Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή. Σε περιοχές που έχω δει με τα μάτια μου (Γλυφάδα, Ερμού, εκπτωτικό χωριό) τις Κυριακές που επιτρέπονται ανοιχτά τα καταστήματα γίνεται ο κακός χαμός από καταναλωτές. Θα μπορούσαν να διαχειριστούν "πιο σωστά" τον χρόνο τους και τα χρήματα τους; Ποιος ξέρει. Αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε και να τους λέμε ότι πράγματα που είναι απολύτως νόμιμα και αποδεκτά τις άλλες μέρες είναι παράνομα και ανήθικα την Κυριακή και θα πρέπει να βρουν τρόπο να βολευονται και να απολαμβάνουν εξίσου τα ψώνια τους μέχρι και Σάββατο. Ο κάθε καταστηματάρχης πρέπει να έχει την δυνατότητα να κρίνει πότε τον συμφέρει να ανοίγει και πότε όχι για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του και ήδη αυτό συμβαίνει. Αυτό που είναι δουλειά του κράτους, είναι να εξασφαλίζει ότι κάθε εργαζόμενος θα παίρνει τις αποδοχές και τις ημέρες ξεκούρασης που δικαιούται. Και αυτές οι μέρες δεν είναι απαραιτήτως Κυριακές.
*Αναμφισβήτητα κάποια άλλα μαγαζιά σε άλλα μέρη είδαν με κακό μάτι αυτή την προσέλευση. Όμως δουλειά του κράτους δεν είναι να πνίγει την αγορά, αλλά να της επιτρέπει να ανακαλύπτει τρόπους να δελεάσει τον καταναλωτή να αποχωριστεί τα χρήματα του.

)

ειναι στη δουλειά , θα έρθει αργά το απόγευμα ..