Πέραν της συμβουλής για ψήσιμο σε δυνατή φωτιά, 5 λεπτά max ανά πλευρά και ποτε γύρισμα δεύτερη φορά για ψήσιμο και πάλι της ίδιας πλευράς, ....
είναι must το ψήσιμο για άλλα 1-2 λεπτά τοποθετώντας το κρέας όρθιο , απ΄την πλευρά του κόκκαλου, ώστε να δώσει πρόσθετη γεύση στο "ψαχνό" απ΄τα "αρώματα-συστατικά" του κόκκαλου.
Για αυτό και πρέπει να είναι σωστά κομμένη απ΄τον χασάπη, όχι μόνο σε πάχος, αλλά και σε "σχήμα" ώστε να στέκεται στη σχάρα με αυτόν τον τρόπο!
ΕΠΙΣΤΗΜΗ!
Καπου διαβαζα προσφατα και για μια ακομα εναλλακτικη, το τεταρτακι στο φουρνο να γινεται ΠΡΙΝ το βαλεις στο τηγανι
Θα δοκιμαστει, αλλα εχω πολυ ευαισθητο smoke alarm οποτε προσπαθω να αποφευγω το κρεας στο τηγανι. Την τελευταια φορα εγω τηγανιζα και η
ειχε παρει ενα χαρτονι και εκανε αερα στον αισθητηρα για να απομακρυνονται οι καπνοι, σουρεαλ
Chris έγραψε: εχω πολυ ευαισθητο smoke alarm οποτε προσπαθω να αποφευγω το κρεας στο τηγανι. Την τελευταια φορα εγω τηγανιζα και ηειχα παρει ενα χαρτονι και εκανε αερα στον
αισθητηρα για να απομακρυνονται οι καπνοι, σουρεαλ![]()
Προ 2μήνου, σηκώθηκε η γειτονιά στο πόδι, όταν με το που άνοιξε ο φούρνος μικροκυμάτων και έσκασε μύτη καπνός απ΄το pop corn που είχε "τσιμπήσει" , ξεκίνησε ο συναγερμός λόγω αισθητήρα καπνού, που ήταν στο 1 μετρο !

Οσο για το ψήσιμο της "φιορεντίνας", τα 3 λεπτά είναι για rare, τα 5 λεπτά ειναι για medium+.
Επίσης, αναφερόμαστε σε βοδινό, που ψήνεται πιό δύσκολα απο χοιρινό-κοτόπουλο, ενώ σαν κομμάτι κρέατος έχει και πάχος τουλάχιστον 3 εκ.
Chris έγραψε:Για τετοια μεγεθη μιλαω κι εγω, χοντρο κομματι βοδινο, χωρις κοκκαλο συνηθως (μηπως εκει βρισκεται η διαφορα?), δυο με τρια (το απολυτο ανω οριο) λεπτα στο τηγανι και μετα λιγο φουρνο. Η διαφορα που εχω διαπιστωσει βαζοντας το στο φουρνο ειναι η εξης. Το ροζ στη μεση αποκταει "δομη", εμφανιζονται οι ινες του κρεατος, χανει την εικονα του ωμου και φαινεται πλεον ψημενο, κρατωντας ομως το σωστο ροζ χρωμα και τα υγρα που αρεσουν στον ιταλακια.
Μήπως έχεις εστίες γκαζιού? Γιατί η διαφορά ειναι χαοτική. Είχα στο προηγούμενο σπίτι και όλα ήθελαν τον μισό χρόνο.
< >
Chris έγραψε:Το ροζ στη μεση αποκταει "δομη", εμφανιζονται οι ινες του κρεατος, χανει την εικονα του ωμου και φαινεται πλεον ψημενο, κρατωντας ομως το σωστο ροζ χρωμα και τα υγρα που αρεσουν στον ιταλακια.
νομίζω ότι απλά περιγράφεις να ψήνεται περισσότερο και το εσωτερικό, και από εκεί που ήταν rare/medium rare γινεται medium+.
Αν σου αρέσουν τα medium+, μάλλον είναι ένας εύκολος/καλός τρόπος να το πετυχαίνεις χωρίς να παραψήνεται το εξωτερικό.
Αν έχει να ψήσεις πολλές, και θες να τις σερβίρεις όλες μαζί, νομίζω πως ο φούρνος πρέπει να είναι <50 βαθμούς ώστε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της. Απλά να μην πέσει.
Το "γύρισμα μόνο μια φορά", νομίζω πως είναι τύπου αστικός μύθος
Παίζει να είναι και χειρότερο, αν τελικά αφήνεις πολύ ώρα την ιδια πλευρά πάνω στο τηγάνι/σχάρα γιατί θα αναπτυχθεί πολύ υψηλή θερμοκρασία.
mjacob έγραψε:Το "γύρισμα μόνο μια φορά", νομίζω πως είναι τύπου αστικός μύθος![]()
Παίζει να είναι και χειρότερο, αν τελικά αφήνεις πολύ ώρα την ιδια πλευρά πάνω στο τηγάνι/σχάρα γιατί θα αναπτυχθεί πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Συμφωνώ απόλυτα, πλήν όμως την οδηγία για "γύρισμα μόνο μιά φορά " , την είδα σε Ιταλικά γιουτουμπ-βίντεο, απο "ειδικούς" με ταυτόχρονη εικόνα απ΄το ψήσιμο "live", αλλά ομοίως και 1-2 εκπομπές φημισμένες στη Ιταλια για τα μαγειρέματα, μαζί με αυτή για την τοποθετηση όρθιας απ΄την πλευρά του κόκκαλου.
Δεν θα το ρίσκαρα κι εγώ, ειδικά λόγω δυνατής φωτιάς που σίγουρα θα την "αρπάξει " στα 4-5 λεπτά και θα ειναι καμμένη, οπότε στο 2λεπτο θα τη γύριζα .
Είμαι υπερ του medium σε όλα τα ψητά κρέατα, ναί και στο "ξεροψημένο" εξωτερικά, αλλά ... απεχθάνομαι το καμένο.
Άλλοι συνιστούν γύρισμα κάθε 10-15 δευτερόλεπτα, αλλά σε τηγάνι και για φιλέτο rib eye.
Εγω έτσι το κάνω και μου βγαίνει τέλειο.
Ανάλογα τη φωτιά, τον τροπο μαγειρέματος, το λάδι κλπ.
Πάντως όντως στη Φλωρεντία δε θα ξεχάσω ποτε τις μπιστεκες!!
Έτρωγα κάθε μέρα κι απο μία! :D
Κατάλαβα.

