Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#370898 travelman το πρόβλημα του ποδηλάτου δεν είναι η έλλειψη εκπαίδευσης αλλά η έλλειψη ποδηλατόδρομων.

Για να διασχίσει κάποιος τη Μεσογείων με ποδήλατο θα έπρεπε να πηγαίνει από το πεζοδρόμιο και πολύ σιγά για να μη δημιουργεί πρόβλημα στους πεζούς (αν θεωρήσουμε ότι γουστάρει ποδηλατάδα όπως και να έχει).
Επειδή όμως zbucham, βλέπεις ΖΟΥΔΙΑ στη δεξιά λωρίδα να κλείνουν λεωφορεία και να εμποδίζουν κυριολεκτικά την κίνηση στο δρόμο επειδή γούσταραν φάση ποδήλατο.
Δηλαδή και μένα που μου αρέσει το τρέξιμο να βγω μια στο δρόμο για χαλαρό τρεξιματάκι και ας μαζευτεί ένα χιλιόμετρο ουρά πίσω μου.
:s_thumbsup

Highlight: στην ευρύτερη περιοχή Βριλήσσια - Πολύδροσο που υπάρχουν ποδηλατόδρομοι βλέπω ποδήλατα ΠΑΛΙ να κινούνται στο δρόμο επειδή οι ποδηλατόδρομοι τους περιορίζουν σε ταχύτητα ενώ αυτοί γουστάρουν φάση Live Strong.
:s_bye :s_bye :s_bye :s_hang
Άβαταρ μέλους
By travelman
#370904 Για αυτό λέω άμα δεν καβαλήσετε ποδήλατο δεν θα καταλάβετε!

Για αρχή να κινείσαι με ποδηλατό σε πεζόδρομο είσαι παράνομος, οπότε στην περίπτωση που θα πεταχτεί ένα 3χρόνο και το τραυματίσεις, θα σε μπουζουριάσουν. Και αν είναι να πας σιγά, ακυρώνεις το ποδήλατο και πας με τα πόδια.

Στη Μεσογείων ειδικά που έχει λεωφορειολωρίδα, έχεις το πολύ 1μ τον τροχό σου από το κράσπεδο και είσαι ασφαλής και τα λεωφορεία θα σε προσπεράσουν με προσοχή έστω χωρίς να επιβραδυνθεί πολύ η κίνηση τους. Αλλά ούτως ή άλλως τα λεωφορεία έχουν μέσες ταχύτητες 25 χλμ/ώρα με τις στάσεις και τα συναφή, οπότε ειδικά σε κατηφόρες, μάλλον θα προσπεραστούν, παρά θα προσπεράσουν ποδήλατα. Ζούδια είναι οι κουρσάδες που θα πάνε δύο δύο παράλληλα και οι προκλητικοί που θα κάτσικωθούν στο μέσο της λωρίδας ενώ σέρνονται με μονοψήφιες ταχύτητες από την Κατεχάκη μέχρι το Σταυρό. Διπλά ζούδια είναι και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν τους παραδρόμους όταν υπάρχουν σε μεγάλες λεωφόρους.

Για τη μη χρήση ποδηλατοδρόμων το πετυχαίνω και εγώ συχνά. Στις διασταυρώσεις των ποδηλατοδρόμων όπου το ποδήλατο τυπικά έχει προτεραιότητα (εκτός της οριζόντιας σήμανσης με μάτια γάτας, υπάρχει και σχετική κατακόρυφη σήμανση έστω και εκτός ΚΟΚ σε ορισμένους μερακλήδικους ποδηλατόδρομους) αλλά πρακτικά οι ποδηλάτες είναι σε θέση με κακή ορατότητα οπότε ίσως η κίνηση στο δρόμο να είναι όντως πιο ασφαλής. Και πάλι όμως δεν τους δικαιολογώ γιατί 5 ποδηλατόδρομους έχουμε όλους, πρέπει να είναι γεμάτοι για να γίνουν και άλλοι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#370917 Δεδομένο ότι οι ποδηλάτες (8 στους 10, όχι όλοι - και έχω και ημιεπαγγελματίες φίλους - όταν μου πρότειναν να βγούμε σε επαρχιακούς με την κούρσα Peugeot μου τους έβρισα) είναι κωθώνια! :tomato: :vava:

Ειδικά οι κουρ(σ)άδες που πηγαίνουν με 30-40 και σε 4-5 στίχους. πιάνοντας 2 λωρίδες εκεί που τα αυτοκίνητα πηγαίνουν με 100. :s_mad :s_mad :s_mad
00

Άλλη περίπτωση σήμερα:
Ήμουν με το αυτοκίνητο σε ένα στενό πριν την Εγνατία προ ολίγου και είχα STOP και στη γωνία παρκαρισμένο ένα Grand Vitara που μου έκοβε την ορατότητα. Με ταχύτητα βραδυπορίας (2-3 χ.α.ω.) ξεκίνησα να περάσω. Ευτυχώς που ήμουν ακόμα πατιναρισμένος στον συμπλέκτη, διότι πέρασε από μπροστά μου αφρενάριστο ένα μεγάλο σκούτερ, το οποίο δεν είδα καν τι ήταν. Για 20-30 εκ. το γλιτώσαμε το μακελειό... :help:
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#370923 Ζώα οι ποδηλάτες επειδή βγαίνουν στη Μεσογείων και δεν πάνε από το πεζοδρόμιο! Τι θα ακούσουμε ακόμα...
Δεν επικαλούμαι την κοινή λογική, τουλάχιστον δες τι ορίζει ο νόμος.
Άβαταρ μέλους
By markvag
travelman έγραψε:
Όποιος δεν έχει καβαλήσει ποδήλατο στην πόλη, όχι για βόλτα σε άδεια δρομάκια πρωινό ηλιόλουστης εταιρείας, αλλά για να μετακινηθεί δεν μπορεί να το καταλάβει.

Έχω καβαλήσει ποδήλατο επί 10ετία (παλιότερα, πλέον δυστυχώς σπάνια :sorry: ) σε κάθε συνθήκη (μέρα, βράδυ, καλός καιρός, κακός καιρός, εντός και εκτός πόλης, εντός και εκτός πεζοδρομίου, σε Ε.Ο., σε πολυσύχναστη λεωφόρο, σε ποδηλατόδρομο, μόνο όταν χιόνιζε / έβρεχε δεν το έπαιρνα) και ξέρω πολύ καλά πως είναι. Και θεωρώ αδιανόητο ένας ποδηλάτης πχ να θέλει ν' αποφύγει ένα διπλοπαρκαρισμένο και να μην κάνει το αυτονόητο: Να κοιτάει πίσω του μήπως έρχεται κανένας αφηρημένος / που μιλάει στο κουνιστό / που βλέπει τον κώλο της γκόμενας στο πεζοδρόμιο... :rant:

Μην ξεχνάμε, πως το ποδήλατο έχει το μεγάλο μειονέκτημα σε ότι αφορά την ασφάλεια του να μην μπορεί να αναπτύξει την ταχύτητα να ενσωματωθεί στην κίνηση και άρα εξ' ορισμού θα υπάρχει μεγάλη διαφορά ταχύτητας μεταξύ ποδηλάτου και όποιου άλλου μηχανοκίνητου μέσου. :rtfm: Και επειδή σε μία σύγκρουση αυτοκινήτου - ποδηλάτου ο ένας θα μετράει τις βρούβες ανάποδα και ο άλλος θα πάει στον λαμαρινά (ΟΠΟΙΟΣ κι αν φταίει), ειλικρινά απορώ πως σχεδόν όλοι οι ποδηλάτες που συναντώ (είτε ως οδηγός είτε ως ποδηλάτης) έχουν τέτοια αδιαφορία για την προσωπική τους ασφάλεια... :rant:

Σαφέστατα βέβαια, το ποδήλατο είναι μία εξαιρετική λύση για μετακινήσεις πολλών ανθρώπων (και ως χόμπυ - γυμναστική) και σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα υποδομών και παιδείας απ' όλους τους εμπλεκόμενους. Όποιος το αρνείται αυτό έχει θέμα κατανόησης της πραγματικότητας.

REALZEUS έγραψε:Ειδικά οι κουρ(σ)άδες που πηγαίνουν με 30-40 και σε 4-5 στίχους. πιάνοντας 2 λωρίδες εκεί που τα αυτοκίνητα πηγαίνουν με 100. :s_mad :s_mad :s_mad

Κλασσικό παράδειγμα αδιαφορίας του ποδηλάτη για την προσωπική του ασφάλεια.
Άβαταρ μέλους
By gianik
Χρήστος Λάππας έγραψε:Κόσμος σκοτώνεται, αλλά οι κόντρες στην Βουλιαγμένης καλά κρατούν. Ακούγονται και απόψε.

31 του μηνός έχει κάλεσμα για Βάρκιζα...
Άβαταρ μέλους
By fokion
Χρήστος Λάππας έγραψε:Κόσμος σκοτώνεται, αλλά οι κόντρες στην Βουλιαγμένης καλά κρατούν. Ακούγονται και απόψε.

Καθώς επίσης και στα συνοικιακά "αεροδρόμια"..... :( :( :( :(
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Dimsabas έγραψε:Ζώα οι ποδηλάτες επειδή βγαίνουν στη Μεσογείων και δεν πάνε από το πεζοδρόμιο! Τι θα ακούσουμε ακόμα...
Δεν επικαλούμαι την κοινή λογική, τουλάχιστον δες τι ορίζει ο νόμος.

http://www.ketheyo.gr/content/nomothesi ... hro-29.php

1. Στους αυτοκινητόδρομους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, οι οποίες διακρίνονται από τις ειδικές πινακίδες σήμανσης και στις οδούς εισόδου και εξόδου εξ αυτών, απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών, εφίππων, ζώων, ποδηλάτων, ζωηλατών οχημάτων και γενικά οχημάτων τα οποία δεν κινούνται με κινητήρα, ως και μηχανοκίνητων οχημάτων τα οποία εξ υπολογισμού ή εκ κατασκευής ή εξ άλλης αιτίας δεν μπορούν να αναπτύξουν σε οριζόντια οδό ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Επίσης κάτι πολύ βασικό (επειδή στο μυαλό πολλών η Μεσογείων ή η Κηφισιάς είναι σοκάκια).

https://podilatestrikalon.wordpress.com ... %83%CE%B7/

Άρθρο 16 Θέση επί της οδού
1. Στο οδικό δίκτυο της χώρας ισχύει η δεξιά κατεύθυνση κυκλοφορίας. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 1 και 17 παρ. 6 του παρόντος Κώδικα, να οδηγεί το όχημά του πλησίον του δεξιού άκρου του οδοστρώματος και αν ακόμη ολόκληρο το οδόστρωμα είναι ελεύθερο.
2. ο οδηγός, με εξαίρεση την περίπτωση απολύτου ανάγκης, υποχρεούται να κινείται αποκλειστικά στις καθορισμένες για την κατηγορία του οχήματός του ειδικές οδούς, οδοστρώματα και λωρίδες κυκλοφορίας όπου υφίστανται τέτοιες ………… οι δε οδηγοί μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και μη μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και οι οδηγοί ζώων, υποχρεούνται να κινούνται κατά μήκος οποιουδήποτε προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας βατού ερείσματος της οδού, εφόσον υπάρχει, και δεν προκαλείται δυσχέρεια στους χρησιμοποιούντες αυτό, άλλως πλησίον του άκρου δεξιού του οδοστρώματος.

Σου παρέθεσα τι προβλέπει ο νόμος.
Σχετικά με την κοινή λογική πες μου εσύ πόσο λογικό είναι να δημιουργείται ουρά σε ένα δρόμο πηγμένο στην κίνηση επειδή κάποιο λεωφορείο έχει κολλήσει πίσω από φίλο ποδηλάτη.

Σχετικά με το πεζοδρόμιο, γνωρίζω ότι η σύσταση προς ποδηλάτες είναι να μην χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια όμως αν θέλει να διασχίσει sony και καλά μια λεωφόρο είναι πιο ασφαλές να πηγαίνει σιγά πάνω στο πεζοδρόμιο (όχι ζικ-ζακ ανάμεσα σε πεζούς - το χουμε θαυμάσει και αυτό το θέαμα) κατά μήκος της λεωφόρου σε σχέση με το να κάνει την υποψήφια κορίνα μπόουλινγκ.

Προσωπικά μου αρέσει το ποδήλατο και έχω βγει με αυτό σε λεωφόρο (Λαυρίου) αλλά γνωρίζω ότι αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
gianik έγραψε:

θα πας? :shifty:
Άβαταρ μέλους
By gianik
dimviii έγραψε:
gianik έγραψε:

θα πας? :shifty:

Πιθανόν...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#371235 Πόσο ηλίθιοι είναι όλοι αυτοί που κάνουν τέτοια καλέσματα δημόσια; :dizzy: Είναι βέβαιο ότι η Αστυνομία θα το μάθει από τους πρώτους!!!
Άβαταρ μέλους
By drdino
#371237 Δεν είναι άσχημη ιδέα, το κάνεις δημόσια ώστε να μαζευτεί η αστυνομία εκεί και μετά στους συμμετέχοντες λες το πραγματικό σημείο :lol: