- 15 Φεβ 2017, 19:04
Εγώ έχω κλείσει τα βιβλία μου, αλλά ο ΕΦΚΑ θεωρεί πως πρέπει να πληρώσω σύμφωνα με τα χρήματα του 2016. Το 2016 όμως πλήρωσα το ΤΣΜΕΔΕ μου, τώρα μου ζητείται να το ξαναπληρώσω (4 φορές επάνω), ενώ δεν έχω δουλειά.
Το πιο γαμάτο είναι πως θα γλιτώσω αυτό το χαράτσι, αν προσληφθώ κάπου με τον βασικό μισθό (κάτι που όπως είπα, μου έχει προταθεί ήδη, προσαρμόστηκαν και οι εργοδότες στην νέα πραγματικότητα περίφημα...).
Το πιο αστείο είναι πως δεν έχουν σκεφτεί απλά πράγματα και το νέο σύστημα είναι τρύπιο από παντού. Εξηγούμαι:
-Οι μισθωτοί πληρώνουν σύμφωνα με τα φετινά ποσά, οι ΕΕ σύμφωνα με τα περσινά. Εξ αυτού του πανέξυπνου μέτρου, εγώ πρέπει να πληρώσω τώρα εισφορές, ενώ έχω κλειστά βιβλία.
-Άρα, θα μπορούσε κάποιος εργοδότης να κάνει το εξής απλό: την μία χρόνια βάζει τον υπάλληλο να έχει βιβλία και να είναι ΕΕ. Τιμολογεί τα πάντα κανονικά, και τιμολογεί και τα δικά του αν γουστάρει (ώστε ο ίδιος να είναι πάντα στην ελάχιστη καταβολή).
-Στην συνέχεια, την επόμενη χρονιά, κλείνει ο υπάλληλος τα βιβλία και γίνεται κανονικός υπάλληλος με τον βασικό και τα υπόλοιπα μαύρα στο χέρι. Εναλλακτικά μπορεί να μην τα δίνει μαύρα, αλλά να τα περνάει σαν έξοδα στην προηγούμενη ή την επόμενη χρονιά (βλέπε παρακάτω).
-Μόλις συμπληρώσει ένα χρόνο σαν υπάλληλος (άρα δικαιούται και επίδομα ΟΑΕΔ), τον απολύει και βγαίνει στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα όμως, δουλεύει κανονικά.
-Μόλις λήξει το ταμείο ανεργίας, ανοίγει ξανά βιβλία και τιμολογεί όποια ποσά δεν έχουν τιμολογηθεί την προηγούμενη χρονιά. Οι εισφορές του θα είναι στον πάτο, αφού την προηγούμενη χρονιά ήταν στο ταμείο ανεργίας!
-Σαν ΕΕ μένει ένα χρόνο, κατόπιν κλείνει βιβλία και στο καπάκι προσλαμβάνεται σαν υπάλληλος. Και πάμε πάλι από την αρχή.
Περιττό να υπολογίσω πως με τον παραπάνω τρόπο, ο φιλαράκος μας έχει αρνητικό πρόσημο στα ασφαλιστικά ταμεία. Παραμένει ασφαλισμένος φουλ μεν, αλλά ουσιαστικά ό,τι πληρώνει αυτός ή ο εργοδότης του, του γυρίζει με το παραπάνω όταν εισπράττει ταμείο ανεργίας.
Πόσο καταπληκτικά γαμάτο είναι το νέο ασφαλιστικό;
Οι τύποι, δεν είναι ικανοί να σκεφτούν τα απλά και αυτονόητα. Το να εφαρμόζεται για παράδειγμα κάτι αντίστοιχο με την εφορία και την παρακράτηση φόρου ΚΑΙ στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υπολογίζονται με τα ΤΡΕΧΟΝΤΑ εισοδήματα, τους ήταν τόσο δύσκολο να το σκεφτούν; Ή σκέφτηκαν απλώς να μας πιάσουν στον ύπνο όλους; Αλλά επιμένω, θα πάρουν στο τέλος όχι απλώς ένα @, αλλά ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ λιγότερα από το προηγούμενο σύστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώνει τα ελάχιστα.