- 09 Φεβ 2017, 15:40
Ως ατμιστής τα τελευταία κοντά 3 χρόνια να πω κι εγώ την πίπα μου (no pun intended)
Για το φίλο που ρωτάει αν ρίξει το κατοστάευρο και πάει στον κουβά, αν δεν δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις. Αν θες μπορώ να σε κατευθύνω σε δοκιμασμένες λύσεις για να έχεις όσο το δυνατόν μικρότερη πιθανότητα αποτυχίας. Όσο πιό πολύ σε παιδεύει ο εξοπλισμός σου τόσο πιό πιθανό είναι να το παρατήσεις. Να ξέρεις ότι αν είσαι όντως αποφασισμένος να το κόψεις, θα σε βοηθήσει πολύ. Αν το δεις σαν γκάτζετ και πας προκατειλημμένος, τότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα.
Η δικιά μου εμπειρία είναι ότι κάπνιζα ~20 γραμμάρια καπνό τη μέρα, κάπνιζα από τα 15 και στα 32 δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου και άρχιζα να μην κοιμάμαι καλά. Ξυπνούσα από το βήχα, τα ξέρετε, μην τα ξαναλέμε.
Είχα δοκιμάσει διακοπή με φάρμακα, δούλεψε και το ξαναάρχισα μετά από 6 μήνες, καλός μ@λακας κι εγώ. Επειδή μου άρεσε ο τρόπος που λειτουργούσα άνευ τσιγάρου, είχα στο νου μου να το ξανακόψω αλλά το ανέβαλλα. Δοκιμάζω ηλεκτρονικό, και μάλιστα από τα καβουρντιστήρια που κυκλοφορούσαν πριν 3 χρόνια. Και ξαφνικά βλέπω ότι η εξάρτηση από το τσιγάρο εξαφανίστηκε. Εν ολίγοις κάνω 3 τσιγάρα το μήνα περίπου, κι αυτό όταν βγαίνω και πίνω κανένα ποτάκι που εκεί τραβιέται ακόμα η αλήθεια είναι.
Τώρα, γιατί έχουν βαλθεί όλοι να αποδείξουν ότι είναι κακό, δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι έγιναν κάποιες μελέτες με λάθος τρόπο, που η θερμοκρασία της αντίστασης από 150-200 βαθμούς που είναι το νορμάλ, ανέβηκε στους 500 και υπήρχε έκλυση βλαβερών ουσιών, γιατί στην ουσία υπήρξε καύση. Εγώ πάντως παρενέργειες δεν έχω, αισθάνομαι άλλος άνθρωπος κυριολεκτικά. Έχω κόψει τα αρώματα, χρησιμοποιώ μόνο νικοτίνη/γλυκερίνη/προπυλαινογλυκόλη με λελογισμένες θερμοκρασίες και βατ, οπότε ένας (μικρός) παράγοντας ρίσκου αναιρείται. Δεν μπορώ να υπογράψω ότι είναι αβλαβές, αλλά μπορώ να υπογράψω ότι δεν αισθάνομαι τίποτα περίεργο, οι εξετάσεις μου είναι νορμάλ και δεν έχω βγάλει τρίτο @@
Οπότε είναι μία καλή εναλλακτική αντί του τσιγάρου, για μένα τουλάχιστον. Για όποιον μπορεί να κόψει εντελώς τα εισπνεόμενα, ο καθαρός αέρας είναι ότι καλύτερο!