Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#362138 Μπορεί κάποιος να μπορεί να επιβιώσει στην Ελλάδα αλλά πηγαίνει έξω και ζει με άλλους 3 γιατί εκεί ξέρει ότι με προσπάθεια και τύχη θα μπορέσει να κάνει κάτι παραπάνω. Και ξέρει ότι θα έχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες. Στην Ελλάδα αντίθετα ξέρει ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί φεύγουν χωρίς να πεινάνε, η αναζήτηση της προοπτικής.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κακό να είναι κάποιος πλούσιος (ιδίως αν τα έχει δουλέψει αυτός ή οι γονιοί του). Και ότι αυτό είναι διαφορετικό από το νεόπλουτος. Δυστυχώς, ειδικά για αυτόν που δεν έχει, η φυσιολογική και μη προκλητική συμπεριφορά αυτού που έχει, εύκολα παρεξηγείται με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κατατάσσεται στους κατάπτυστους νεόπλουτους. Πχ ο πλούσιος θεωρεί φυσικό να πηγαίνει διακοπές για σκι στις Άλπεις και το καλοκαίρι στη Νίκαια, ίσως το κάνει κάθε χρόνο και δεν θεωρεί επίδειξη το να λέει κάποιο περιστατικό που έγινε εκεί. Όμοιοί του μπορούν να αντιληφθούν το νόημα χωρίς να αισθανθούν ανταγωνιστικά ή μειονεκτικά κλπ. Ο φτωχότερος όμως μπορεί σχετικά εύκολα ακόμα κι αν δεν έχει κακοπιστία να θεωρήσει αυτά σχόλια προς φιγούρα επίδειξη κλπ.

Στο σχετικό με την επένδυση των 50.000 για σπουδές έναντι κάτι άλλου. Το κάτι άλλο μπορεί από την πρώτη στιγμή να σου αποφέρει έσοδα, στα 3-5 χρόνια που θέλει ο άλλος για τις σπουδές του (μείον 50Κ) ο άλλος με την καντίνα πχ μπορεί να είναι στο +50Κ. Θυμάμαι μια σχετική ζήλια που η μικρή αδελφή ενός φίλου δούλευε από τα 18 της γραμματέας και σιγά σιγά αναβαθμιζόταν και ζούσε κι έβαζε και λεφτά στην άκρη ενώ εμείς μεγαλύτεροι σπουδάζαμε μακριά από τα σπίτια μας σε βάρος των γονιών μας. Πολλές φορές τα χρόνια αυτά που "χάνεις" κοστίζουν πολύ σε χρήμα, δεν είναι μόνο τα 50Κ αλλά και όσα έχασες αν εργαζόσουν. Όλα αυτά θα πρέπει να τα καλύψεις με την "ανώτερη" και αποδοτικότερη εργασία που ελπίζεις να καταφέρεις λόγω σπουδών. Ε λοιπόν δεν ισχύει, σαφώς υπάρχει ρίσκο, μπορεί να μην βγάλεις όσα ο άλλος ο χωρίς πτυχίο. Βέβαια τα λεφτά δεν είναι το παν σαν αποτέλεσμα της επένδυσης αλλά πάει μακριά αυτό.
Και αν κρίνουμε από τον αριθμό των αιωνίων φοιτητών αλλά και αυτών που χρειάζονται 50% παραπάνω χρόνια για να τελειώσουν το πτυχίο τους (γιατί όπως μπορεί να είσαι μέτριος εργαζόμενος στη δική σου καντίνα μπορείς και να είσαι και μέτριος φοιτητής) υπάρχει σαφές ρίσκο και στις σπουδές. Άσε κάτι καταλήψεις, διαμάχες καθηγητών κλπ που μπορεί να σου κοστίσουν 2-3 εξάμηνα χωρίς να φταις (τόσο έχασαν φίλοι μου κτηνίατροι κάποτε). Α, και δεν είναι όλα τα πτυχία ίδια, μερικά τα παίρνεις χαλαρά από το σπίτι σου άλλα έχουν υποχρεωτικές παρουσίες, εργασίες, πήξιμο κλπ.

Τέλος πάντων, έχουμε ξεφύγει αρκετά από το θέμα μας, ας προσπαθήσουμε να συγκρατηθούμε. Νομίζω συμφωνούμε ότι πολλοί φεύγουν, για διάφορους λόγους, μερικοί επιτυγχάνουν κάτι με τα δικά τους κριτήρια, άλλοι επιστρέφουν είτε αποτυχημένοι είτε βελτιωμένοι. Μερικοί θα έχουν συμπεριφορά συμπλεγματική είτε έχουν είτε δεν έχουν, είτε πήγαν έξω είτε δεν πήγαν. Τελεία, next!
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#362153 εκεί που καταλήγεις (ορθώς) είναι ότι δεν πρέπει να μπαίνει κάποιος σε κάποιο καλούπι

το τι επιλογή κάνει ο καθένας μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς λόγων που για αυτόν είναι λογικοί για κάποιον άλλον όχι

οπότε ας μείνουμε σε αυτό και ας αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα γιατί σχεδόν πάντα καταλήγουν σε ανούσιες διαφωνίες αφού ο καθένας θα θέλει να υπερασπιστεί την επιλογή του, σε αυτό τουλάχιστον ο έλληνας όπου κι αν πάει παραμένει πάντα έλληνας και θα έχει πάντα δίκιο :roll:
Άβαταρ μέλους
By nomarxis
Arrow έγραψε:Εγώ πάντως έχω διάθεση να ακούσω το οποιαδήποτε story για επιτυχία στη ξενιτιά γιατί μου αρέσουν οι καλές ιστορίες. Βέβαια έχω το κακό να μην έχω μνήμη χρυσόψαρου...

<

Το παίρνω σαν αφορμή λοιπόν:
Ήταν Μάρτης του '11 όπου έκανα ένα ταξίδι - επίσκεψη στο κουμπάρο μου στη Ζυρίχη. Όταν επέστρεψα τον πήρα τηλ και του είπα πως αν ακούσει κάτι, ευχαρίστως θα πήγαινα να δοκιμάσω
Η πρόταση δεν άργησε να έρθει και τον Νοέμβρη ήμουν εδώ για να εργαστώ ως ωρομίσθιος στο ταχυδρομείο. Έναν χρόνο αργότερα πήρα κανονικό συμβόλαιο και πλέον εργάζομαι 100% σε τμήμα Logistics!
Η δουλειά είναι βαριά, απαιτητική, με πολύ στρες και με βάρδιες. Τουλάχιστον 5ημερο.
Ξεκίνησα στη διαλογή, αλλά πλέον είμαι σε καλύτερη θέση και περιστασιακά έχω έναν μικρό αριθμό συναδέλφων υπό τη καθοδήγησή μου. Σύνηθες αρμοδιότητες μου σε κάθε βάρδια είναι το φόρτωμα & ξεφόρτωμα φορτηγών με πακέτα είτε για μία πρώτη διαλογή είτε για να φύγουν για άλλα κέντρα.

Ήμουν συνηθισμένος στη βαριά δουλειά. Τελευταία μου δουλειά στην Ελλάδα ήταν σε αποθήκη ποτών - κάβα, 7 ημέρες την εβδομάδα ως οδηγός και έβγαζα τα λογικά της εποχής μεροκάματα. Όταν ήρθα για ξεκίνημα είχα λίγες εκατοντάδες € στη τσέπη, ωστόσο είχα να μείνω-φιλοξενία στον κουμπάρο μου! Με φιλοξένησε 7 μήνες και ήταν πράγματι μεγάλη βοήθεια.
Έχω κάνει κάποιους μήνες σχολείο Γερμανικά, πράγμα απαραίτητο στη δουλειά μου & στη ζωή εδώ. Πολλοί που ζουν εδώ τη καταφέρνουν μόνο με Αγγλικά, αλλά εγώ δεν ανήκω σε αυτό το γκρουπ. Η φάση με τη γλώσσα εδώ είναι πολύ περίεργη και προσπαθώ όσο μπορώ να την ακολουθήσω. Δηλαδή: στα σχολεία + φροντιστήρια διδάσκουν Γερμανικά ενώ οι ντόπιοι μιλούν βλάχικα (Γερμανικά είναι αλλά 5 χρόνια εδώ ζήτημα να καταλαβαίνω ένα 30%).
Προσαρμογή = άψογη, άμεση χωρίς φλυαρίες του στυλ: πως το κάνουν έτσι εδώ? γιατί αυτό , γιατί το άλλο?
Γνώμη μου είναι πως όσο πιο γρήγορα μπαίνεις στη νέα πραγματικότητα τόσο ευκολότερα αφήνεις τη παλιά πίσω, κοινωνικοποιήσαι, και αντιλαμβάνεσαι τις δυνατότητες που σου προσφέρει η νέα ζωή, γειτονιά, πόλη, αστυνομία, εφορία κ.α. Μία οργανωμένη κοινωνία μπορεί να πνίξει τον Έλληνα, απεναντίας τη βρήκα ενδιαφέρουσα και συμμετέχω αρκετά. Αποφεύγω επίσης την ελληνική τηλεόραση. Δυστυχώς όταν πάω στα πεθερικά δε γίνεται. :s_bored

Εδώ γνώρισα την :inlove: με την οποία έχουμε έναν υιό 17 μηνών. Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε 3 σπίτια, σύντομα να αλλάξουμε Auto, Kärcher, Surface, ταξίδια κ.α.
Κάναμε αποταμίευση για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά το αφήσαμε για λόγους πολιτικής - εφοριακής - ελληνικής αβεβαιότητας. Πλέον προσπαθούμε να αποφύγουμε και τυχόν κληρονομιές που μας αναλογούν στην Ελλάδα για να μη μπλέξουμε. Εννοείτε διαβατήρια-ταυτότητες και ότι έχει σχέση με ελληνική γραφειοκρατία τα αποφεύγω χειρότερα από ότι ο διάβολος το λιβάνι.

Σε ότι αφορά τη ζωή εδώ λίγο-πολύ όλοι σας κάτι ξέρετε. Ποιότητα, ασφάλεια, multi-kulti, καλές δουλείες, τεράστιες επαγγελματικές ευκαιρίες, διαφορετικό κλίμα.... κ.α. Μερικά post πιο πριν ανέφερα για την απογοήτευσή μου από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των εδώ Ελλήνων.
Αυτό που έχω καταλάβει ακόμα είναι πως έχει σχεδόν εξαλειφθεί το φαινόμενο ''μπρουκλισμού΄΄ και ''δήθεν'' των Ελληνω-Ελβετών προς τους Έλληνες της πατρίδας και σχεδόν όλοι ασχολούνται με την ''εδώ'' επίδειξη. Δυστυχώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για αναζήτηση νέων παρεών και αναλώνομαι στο να αποδέχομαι τη μιζέρια των τωρινών (εξαιρέσεις υπάρχουν) . Το αναγνωρίζω και ελπίζω σύντομα να το διορθώσω.
Έχω γυρίσει αρκετές γιορτές-χορούς-συνελεύσεις-πάρτι των ελληνικών κοινοτήτων εδώ αλλά δε βρήκα αυτό που να μου ταιριάζει. ίσως η κούραση από τη δουλειά ίσως η κούραση από τον μικρό δεν με αφήνουν να δρώ παραπέρα. Ένα παράδειγμα: οι πρωτοχρονιάτικες γιορτές είναι ακριβώς οι ίδιες κάθε χρόνο...ΑΚΡΙΒΩΣ! Τα ίδια άτομα διοργανώνουν την ίδια γιορτή, που χορεύουν τα ίδια τραγούδια και γκρινιάζουν που πρέπει να πληρώσουν. Εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει η 2η γενιά αλλά δυστυχώς αυτή αναλώνεται στα φαινόμενα (νεο)πλουτισμού, καριέρας(λογικό....αυτό κάνω και εγώ) . Έχω την εντύπωση πως σε 1-2 γενιές θα εξαλείψουν τελείως αυτές οι ελληνικές παραστάσεις καθώς κάνεις δεν θα ενδιαφέρεται. Προσωπικά, δεν το βρίσκω καταστροφικό.

Γενικώς στην Ελλάδα ένιωθα στάσιμος, βάρος στους γονείς, απογοητευόμενος από την πορεία της κοινωνίας. Η δοκιμή μου βγήκε σε καλό και πλέον μπορώ σε επαγγελματικό & οικογενειακό επίπεδο να νιώθω ευχαριστημένος και επιτυχημένος.
Πέρασαν 5 + χρόνια πλέον και για ένα μόνο πράγμα έχω μετανιώσει: που δεν έκανα το βήμα μερικά χρόνια πιο νωρίς (2006) όταν μου είχαν προτείνει μία δουλειά.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
rx8_drifter έγραψε:Aυτές τις μαζώξεις των ελληνικών κοινοτήτων απορώ πως τις αντέχετε :tomato:
Ούτε για τρολάρισμα δε θα παταγα :s_whiteflag

αν είσαι σόλο πας παντού, αν έχεις γυναίκα κάθεσαι σπίτι σου και πίνεις
Άβαταρ μέλους
By GTS
rx8_drifter έγραψε:Aυτές τις μαζώξεις των ελληνικών κοινοτήτων απορώ πως τις αντέχετε :tomato:

Πηγα μια φορα σε τετοιο (Ελλ κοινοτητα) την πρωτοχρονια. Μετα πηγαινα σε Greek Nights (αρκετα καλυτερα) οταν εκανα γιορτες εξω. Μετα βαρεθηκα να κανω γιορτες εξω και αγοραζα εισητηριο για Ελλαδα οποτε γλυτωσα ολα τα παραπανω.
Άβαταρ μέλους
By nomarxis
GTS έγραψε:

Πηγα μια φορα σε τετοιο (Ελλ κοινοτητα) την πρωτοχρονια. Μετα πηγαινα σε Greek Nights (αρκετα καλυτερα) οταν εκανα γιορτες εξω. Μετα βαρεθηκα να κανω γιορτες εξω και αγοραζα εισητηριο για Ελλαδα οποτε γλυτωσα ολα τα παραπανω.

Greek Nights :s_rofl Είχα πάει 2-3 φορές εδώ που μένω . Μόνο ελληνική βραδιά δε το έλεγες..πιο πολύ μια αφίσα για να μαζέψουν κόσμο ήταν. Έπειτα 3-4 φορές στη Σανκτ Γκάλεν. Εκεί ήταν καλύτερα. Αλλά από τη δεύτερη φορά και έπειτα επαναλαμβανόταν το ίδιο σκηνικό ( χαρτοπετσέτες - φωτιές - σαμπάνιες ) οπότε μπήκε και αυτό στα άκυρα.
Γενικώς έχω την εντύπωση πως οι γιορτές καλύπτουν στο απόλυτο αυτόν που απλά θα πάει να χορέψει και ας ακούσει τα ίδια. Το πρώτο μου χρόνο εδώ μπήκα και σε μία ορχήστρα. Έψαχναν ντραμς και χώθηκα αμέσως.
Παίξαμε σε 3 εκδηλώσεις και έναν γάμο ως ότου αποχώρησα. Παίξαμε τα ίδια ακριβώς χωρίς καμία προσθήκη . Ο κόσμος που πήγε να χορέψει, θα χορέψει, οι υπόλοιποι θα στήσουν πηγαδάκια εντυπωσιασμού και δήθεν.
Οι εισπράξεις που κάνουν από τα Greek Nights & εκδηλώσεις είναι τρομερές. Απορώ πως κάθε Χριστούγεννα δεν παίζει εδώ πάνω η μισή νυχτερινή Αθήνα & Θεσσαλονίκη ?
Άβαταρ μέλους
By GTS
#362278 Greek nights είναι τυπου Ελλ club με ξενη μουσικη κυριως αλλα και αρκετα ελληνικα τυπου Ρουβα, Βανδη κλπ Τραβαει Ελληνες κυριως φοιτητες αλλα και αλλους λιγο μεγαλύτερους. Δεν ξερω από Ελβετια αλλα σε Τοροντο & Λονδινο που πηγαινα (αρκετα χρονια πριν) μια χαρα ηταν.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#362314 Καλα greek nights και ελληνικες γιορτες. Μια φορα στην Γενευη πηγα στο πρωτο, μονο τ 720 φραγκα θυμαμαι και ποναει η καρδια μου. Γερμανι εχω παει κατα τυχη σε 2 ελληνικα γλεντια. Ουτε στον εχθρο μου.....

< >
Άβαταρ μέλους
By elteo
Thomas_C200K έγραψε:Καλα greek nights και ελληνικες γιορτες. Μια φορα στην Γενευη πηγα στο πρωτο, μονο τ 720 φραγκα θυμαμαι και ποναει η καρδια μου. Γερμανι εχω παει κατα τυχη σε 2 ελληνικα γλεντια. Ουτε στον εχθρο μου.....

< >

Lenovo πληκτρολόγιο έχεις; Πολλά misspelling βλέπω. :lol:

edit: 720 φράγκα=680 ευρώ στο περίπου... WTF? Τι έκανες και πλήρωσες τόσα???
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
elteo έγραψε:
Thomas_C200K έγραψε:Καλα greek nights και ελληνικες γιορτες. Μια φορα στην Γενευη πηγα στο πρωτο, μονο τ 720 φραγκα θυμαμαι και ποναει η καρδια μου. Γερμανι εχω παει κατα τυχη σε 2 ελληνικα γλεντια. Ουτε στον εχθρο μου.....

< >

Lenovo πληκτρολόγιο έχεις; Πολλά misspelling βλέπω. :lol:

edit: 720 φράγκα=680 ευρώ στο περίπου... WTF? Τι έκανες και πλήρωσες τόσα???

iPhone :rtfm: :rtfm: :rtfm: , αλλά είναι μικρά τα πλήκτρα :lol: και βαριέμαι να διορθώνω :lol:
680€ για 2 φιάλες Tangaray ή όπως γράφεται σε ένα κλάμπ στην Γενεύη, γιατί ο ένας ήθελε να τον σφυρίξει σε μια ελληνίδα μεγαλομένη/γεννημενη στην Ελβετία και μας πήρε στο κλάμπ για να του κάνουμε παρέα :shifty: , εν τέλει έγινα κουρούμπελο, δεν είχα πιεί πολύ καθότι άμαθος (σταμάτησα το μέτρημα στα 11 ποτήρια, μετά δε πολυθυμάμαι). Βεβαια τα 680€/5 άτομα :rtfm: :lol: . Είχαμε κλείσει τραπέζι και ο σερβιτόρος μας είχε στα όπα όπα και τότε πέταξα την ατάκα, θα μας πιάσουν το κώλο με τόσες καλοσύνες εδώ μέσα. Δεν έλεγα τίποτα άλλο :rant: .

Τέσπα για να μπώ στο θέμα περίπου, εκείνο το βράδυ στην Γενεύη σιχάθηκα το ελληνικό στοιχείο, καθότι όλοι κάνανε επίδειξη νεοπλουτισμού και φυσικά σα καλά ψώνια φιλιούνται 3 φορές όπως κάνουν οι ελβετοί. Και εκκλησία Μ.Σαββατο βράδυ δυο φορές (2013,2014) το μετάνοιωσα.
Γερμανία είναι ποιό βλάχοι και άξεστοι, δε ξέρω γιατί αλλά η δεύτερη γενειά είναι λαζογερμανοί, δεν μετράω κάν την πρώτη γενειά που δεν πάει πίσω. Γενικά έχω κόψει πέρα. Από έλληνες φίλους έχω τόσους όσους πρέπει και ταιριάζω σε συζητήσεις. Το άλλοα Σάββατο για τις αποκριές μου είπε ένας να πάμε σε ελληνικό πάρτυ, ήδη έριξα άκυρο. Προτιμώ να κάτσω σπίτι και να δώ ταινία. Την πρώτη φορά που πήγα σε ελληνικό τραπέζι στο Ντάρμσταν πριν 2 χρόνια μόνο παντρεμένος δεν έφυγα, την δεύτερη φορά όποτε με ρώταγαν τους έλεγα μην με κοιτάτεδεν έχω έναν χρόνο συμβόλαιο και κόβανε πέρα :lol: