Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#357162 Πόσο εύκολο είναι να μπει εξωτερική μόνωση σε διαμέρισμα ή κάποια διαμερίσματα σε παλιά πολυκατοικία; Δεν με απασχολεί το θέμα της γενικής συνέλευσης αλλά αναρωτιέμαι αν μετά θα είναι πολύ εμφανές ότι έχουν παχύνει οι τοίχοι, δε θα ήθελα να ξεχωρίζουν στο μάτι (από αισθητικής πλευράς) κάποια διαμερίσματα από άλλα. Η πολυκατοικία είναι ελεύθερη από παντού.

Νομίζω Δημήτρη είχες κάνει πολύ αναλυτικές και χρήσιμες περιγραφές παλιότερα για τις εμπειρίες σου από την ανακατασκευάρα σου. Αν όμως έχεις όρεξη ευχαρίστως να τα επανεκθέσεις. Τα θεωρώ πολύτιμα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#357212 Εκει το βαλανε αρκετα ψηλα και δε χρειαζεται τοσο πολύ.
Στην αρχή το κοκκινο που βαφουν ειναι ενισχυτικο προσφυσης, το εχω δουλεψει και γω. Πολυ καλό για να μη φυγουν οι σοβάδες απο ταβανια και μονωσεις.

Και θελω να το κανω μονος, εχω κανει αλλα κι αλλα. Αλκα θελει χερια και χρονο. Τη... μελετη μου στο περασμα την εχω ριξει και μπορω να υπολογισω και το επιθυμητο παχος που θελω.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#357240 Κι εγώ το κοιτάζω για μόνωση ταράτσας, βέβαια λείπουν τα λεφτά αλλά αν βρω σωστό συνεργείο τα βρίσκω.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#357246 Αυτό είναι το ζήτημα, το σωστό συνεργείο

Και μια σχετική απορία:
Η μόνωση είναι κάτι που έχει προκύψει τα τελευταία 15-20 χρόνια. Είναι κάτι λοιπόν που έχουν μάθει οι μάστορες βάσει εμπειρίας ή το έχουν σπουδάσει/έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια;
Άβαταρ μέλους
By RXristos
#357253 Όταν η επιφάνεια που είναι να εφαρμοστεί η εξωτερική μόνωση είναι μυκονιάτικο...

Εικόνα

...θέλει σοβάτισμα για να ισιώσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν θύλακες αέρα ανάμεσα στο μονωτικό και τον τοίχο ή δεν υπάρχει
πρόβλημα;;; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#357650 Επειδή εσείς το ζητήσατε, αν και ήταν έτοιμο απο χθές, το "στέλνω" σήμερα για να έχετε κάτι να σας διασκεδάσει το ΠΣΚ! :lol:

Διπλο-σέντονο (ή "ευθυμογράφημα") με τίτλο: <<Περιπέτειες και οι εμπειρίες μιάς ριζικής ανακαίνισης διόροφου + >>

Αν και πολύ καλά προετοιμασμένος για το τί και πόσο προτίθεμαι, αλλά και μπορώ να πληρώσω, όπως και τι θα αντιμετωπίσω απο μηχανικούς-αρχιτέκτονες-τεχνίτες και γενικά το χώρο της αγοράς στην οικοδομή, είναι τελικά απερίγραπτες οι εμπειρίες και τα σκηνικά που έζησα για σχεδόν 10 μήνες (Ιούνιος 2013-Απρίλιος 2014).

Το κτίσμα ήταν του 1960, με σοβαρά ανακαινισμένο το 80% των χώρων (+ κοινοχρήστων το 1991. Αλλά ήδη, σημάδια φθορών, που δεν θα ήταν δυνατόν να αποκατασταθούν με "φρεσκαρίσματα", ήταν πλέον εμφανή. Πολλά απ΄αυτά μόνο σε εμάς βέβαια, καθόσον γνωστοί που "ήξεραν" το χώρο και την υφιστάμενη κατάστασή του, θεωρούσαν αδιανόητο το εγχείρημα και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Αλλά η απόφαση είχε ληφθεί : "Ή τώρα ή ποτέ" ! :lol:

Η ανακαίνιση θα αφορούσε πλέον όλο το κτίσμα (1 διαμέρισμα/όροφο) + δώμα , την ταβερνέτα που υπήρχε απ΄το 1992 σε μεγάλο χώρο κάτω απ΄τη βεράντα ισογείου (υπάρχει 2μ+ υψομετρική διαφορά εμπρός με πίσω μέρος οικοπέδου), μαζί με το μικρό δωμάτιο λεβητοστασίου, ενώ θα άλλαζε ακόμα και το αισθητικό μέρος κυρίως της πρόσοψης (μερικώς και της πίσω όψης), ώστε να μη θυμίζει το κτίσμα του 1960. Πλήν δώματος (25 τμ, με μικρό WC+ντούς), το οποίο αποτέλεσε επέκταση της απόληξης του κλιμακοστασίου που έβγαζε στην ταράτσα, οι λοιποί χώροι προυπήρχαν.

Πέραν των εργασιών αναδιάταξης πλείστου των εσωτερικών χώρων, ήταν επιτακτική και η ανάγκη εκτέλεσης «βαριών εργασιών». Mόνο οι περιμετρικοί τοίχοι έμειναν ίδιοι για αυτό και μετακομίσαμε σε άλλη περιοχή, σε σπίτι ελεύθερο.
Ύδρευση-αποχέτευση-ρεύμα ξεκίνησαν απο το μηδέν, μέχρι κυριολεκτικά απο-στα κεντρικά δίκτυα στο δρόμο. Μεταφέρθηκαν μέχρι και οι μετρητές ΔΕΗ απο τον εσωτερικό κοινόχρηστο σε εξωτερικό "κυτίο" της οικοδομής : χαρτούρα κάμποση και 1.000€ κόστος στη ΔΕΗ, για μεταφορά (όχι αρχική σύνδεση) σε 3 προυπάρχοντες μετρητές στην οικοδομή.

Επίσης, νέα εγκατάσταση θέρμανσης -ηλιακού απο μηδενική βάση, περνώντας απο πετρέλαιο σε ΦΑ με μεγάλη ταλαιπωρία γα την έγκριση της οριστικής σύνδεσης σε λειτουργία απο την ΔΕΦΑ, απο αβλεψίες και (το απογοητευτικό) άγνοια λεπτομερειών απο πλευράς εργοληπτών, αφού πάλι δεν υπήρχε «εργολαβικός τυφλοσούρτης», αλλά έπρεπε να προσαρμοστεί η εγκατάσταση στο υφιστάμενο σχέδιο του κτιρίου.
Θερμοπροσόψεις (μπρός-πίσω) και θερμομόνωση-στεγανοποίηση ταράτσας, επίσης προγραμματισμένες. Τέλος, ψευδοροφές με εσωτερική θερμοκουβέρτα σε όλα τα διαμερίσματα, για να κατέβει το ύψος απο 3,20->2,90μ, ώστε να ζεσταίνεται το σπίτι γρηγορότερα, αλλά και για ηχομόνωση, η οποία όμως ελάχιστα απέδωσε.
Συστήματα συναγερμού με GSM και θυροτηλεοράσεις με ενδοεπικοινωνία σε όλους τους ορόφους, ημιυπόγειο και δώμα, καθώς και ότι απαιτείται για κάλυψη wifi internet, παντού.

Σε ότι αφορά μερικά απο τα είδη που ήθελα να τοποθετήσω, και συγκεκριμένα τα πορτοπαράθυρα, πλακάκια δαπέδου/μπάνιου, είδη υγιεινής, έπιπλα μπάνιου, πριζοδιακόπτες, ντουλάπες και έπιπλα κουζίνας , συναγερμοί και θυροτηλεοράσεις, θα ανήκαν στις ακριβές κατηγορίες της αγοράς και εκτός συμφωνίας, ως δικές μας επιλογές.
Για εκτίμηση κόστους - χρόνου κατασκευής και προσφορές, ήρθαν 4 μηχανικοί : Οι 2 με εταιρείες κατασκευαστικές, οι 2 ειδικές στις ανακαινίσεις. Το κόστος είχε εξαρχής υπολογιστεί «υψηλό», κάνοντας σχέδια αναδιάταξης χώρων και έρευνα αγοράς τουλάχιστον 3 μήνες πρίν την ανάθεση του έργου και την έναρξη εργασιών.

Εδώ, πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι, για κανέναν δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ή να γνωρίζει την ποιότητα των εργασιών που θα σου παρέχει, είτε φτηνός είτε ακριβός είναι. Ο κύριος-κατά τη γνώμη μου- λόγος: Εξαρτάται απ΄ το «πόσα τους λείπουν» εκείνη την περίοδο ή που χρωστάνε (αφορά στο πλείστον των εμπλεκομένων πλέον με την οικοδομή). Σε όλα αυτά βέβαια συνεπικουρεί και κάτι ακόμα : Η «Αξιοπρέπεια» της άλλης πλευράς, θεωρώντας όμως δεδομένο ότι κι εσύ, ως «εργοδότης» είσαι συνεπής στις οικονομικές σου υποχρεώσεις έναντί τους.

Συνεχίζω λοιπόν : Η μία κατασκευαστική ζήτησε .... όσα της έλειπαν, η άλλη «ανακαινίσεων» δεν συζητούσε κάν και έφυγε πρίν δεί καλά –καλά το σπίτι για εκτίμηση, επειδή ήθελα εγώ να επιλέξω-πληρώσω απευθείας τα κύρια υλικά που ανέφερα λίγο πιό πάνω, οπότε θα έχανε τη μίζα-κέρδος, όπως μου είπε ξεκάθαρα ως δικαιολογία περί του "ασύμφορου" για αυτόν έργου. Η 3η ανακαινίσεων μου έδινε το δικαίωμα επιλογών, αλλά «κατευθυνόμενα» (θα ψωνίσεις απο τάδε κλπ) και τελικά, τη δουλειά πήρε εκείνος που μου έδωσε (συμπτωματικά?) και την καλύτερη τιμή.
Εγινε συμφωνητικό, με όσες λεπτομέρειες μπορείς να περιγράψεις σε ένα έργο που είναι «ανοιχτό», αφού δεν ξέρεις καθ οδόν τι μπορεί να σκάσει ξηλώντας και ράβοντας , είτε εσένα του ίδιου να καπνίσει να συμπληρώσεις.

Το τελικό κόστος, ξεπέρασε το 20% του ούτως ή άλλως ενισχυμένου απο μέρους μου αρχικού προυπολογισμού. Παράγοντες: οι καθ΄οδόν extra απαιτήσεις μου, αλλά και η ευκαιρία για την εταιρία που ανέλαβε τη δουλειά, να βγάλει πέραν της κοστολόγησης των πρόσθετων εργασιών, τουλάχιστον 15% παραπάνω κέρδος αφού έβλεπε ότι ... λεφτά υπήρχαν.
Απο πού το έβλεπε? Μα φυσικά , απ΄την ποιότητα, συνεπώς και τις τιμές (που δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθείς) των υλικών, που έβλεπαν να έρχονται για να τοποθετηθούν (πλακάκια-πορτοπαράθυρα, είδη υγιεινής , κουζίνες κλπ) , είτε απο τους τεχνίτες τους, είτε απο τα συνεργεία των εταιρειών που τα αγόρασα. Θεμιτό μέν, κανείς δεν δουλεύει για τη ψυχή της μάνας του, αλλά πολύ εύκολα διέκρινες την <<υπερτιμολόγηση>> !

Επίσης ο χρόνος αποπεράτωσης, είχε αρχικά υπολογισθεί-συμφωνηθεί σε 5 μήνες, αλλά υπήρξαν πρόσθετες εργασίες απο επιλογή μου, που προέκυψαν βλέποντας την εξέλιξη του έργου σε συνάρτηση με τα χρήματα που θα μπορούσα επιπλέον να διαθέσω. Όμως: Οι κατασκευαστές το εκμεταλλεύτηκαν, με αποτέλεσμα εργασίες διάρκειας περίπου 1 μηνός επιπλέον, να ολοκληρωθούν με σχεδόν συνολικά 3+ μήνες καθυστέρηση παράδοσης του έργου.

Το σπουδαιότερο και το πλέον απογοητευτικό όμως, ήταν το εξής: Έχοντας εμπειρία της προηγούμενης, αλλά επειδή είχα «ψαχτεί» πολύ καλά για ορισμένα θέματα επι 4-5 μήνες πρίν ξεκινήσω την ανακαίνιση , διαπίστωσα "δυσκολίες" για τεχνικο-κατασκευαστικά θέματα απο τους υπεύθυνους του έργου, επειδή ξέφευγαν απο τον «τυφλοσούρτη» της οποιασδήποτε εμπορικής κατασκευής ακινήτου και παρά το γεγονός ότι αυτά είχαν συζητηθεί-σχεδιαστεί αλλά και «προετοιμαστεί» απ΄τους ίδιους (πχ ανοίγματα /διαστάσεις τοιχίων για τα κουφώματα , πρίζες κλπ για ακριβή θέση ηλεκτρικών συσκευών, συναγερμών κλπ). Παράδειγμα :
Αν και ήρθε τεχνικός της εταιρείας που θα τοποθετούσε τις θωρ. πόρτες εισόδων και όρισε ΑΚΡΙΒΕΙΣ διαστάσεις τοιχίων, με περιθώριο απόκλισης 1-2 εκ max, δεν μπορούσαν να το διανοηθούν ότι η "εντολή" έπρεπε να εκτελεστεί κατά γράμμα. Γιατί? . Μα στις εμπορικές κατασκευές , οι θωρ. πόρτες έχουν κάσωμα με τεράστια αρμοκάλυπτρα που καλύπτουν το τοιχίο=διαστάσεις τοιχίων στο "περίπου", με ανοχές έως και 5 εκ, αφού το γέμισμα με αφρό πολυουρεθάνης ... πάει σύννεφο! Και αυτό ήξεραν και είχαν δουλέψει, ακόμα και για κάποιες παλιότερες ιδιωτικές κατασκευές.
Ναι, αλλά οι δικές μου είχαν κάσωμα-τελάρο inox, χωρίς βάθος και τεράστια αρμοκάλυπτρα, οπότε χωρίς απόλυτη ακρίβεια στα τοιχία, δεν θα βίδωναν τα πλαίσια κατευθείαν στο τοιχίο, το οποίο μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάστηκε να ενισχυθεί με μεταλλικές λάμες για να συγκρατήσει τα βάρη.
Ενδεικτικό παράδειγμα αβλεψίας: Η μπανιέρα υδρομασάζ, όπου κατά την «προεργασία» εγκατάστασης υδραυλικών, το σιφώνι της αποχέτευσης μπάνιου (όχι μπανιέρας, αυτό του "δωματίου") μπήκε στους 75 πόντους απο την πλευρά του τοίχου, αν και είχαν καθοριστεί όλες οι θέσεις για λεκάνη-μπανιέρα-νιπτήρα κλπ, κλπ. ......................
Ναί, αλλά .. .. η μπανιέρα ήταν υδρομασάζ με 80 εκ. πλάτος. Γιατί έγινε "λάθος", αφού χώρος υπήρχε???
Απάντηση εμπλεκομένων: «Ετσι μπαίνουν παντού οι σωληνο-αποχετεύσεις, αυτές είναι οι συνήθεις διαστάσεις, εσύ που βρήκες τέτοια μπανιέρα ???»
Κοντολογής : Η μπανιέρα εντοιχίστηκε, αφού όμως σηκώθηκε με τουβλάκι απ το έδαφος κατά 8 εκ, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο σιφώνι. Τελικά , όταν ήρθε το συνεργείο της εταιρείας που εισάγει την μπανιέρα, καθόσον δεν ρίσκαρα πλέον να συμβεί κι άλλο λάθος στην εγκατάσταση απο τους υδραυλικούς (μας), διαπίστωσε πως το τουβλάκι δεν χρειαζόταν αφού υπήρχε πρόσβαση απο την πρόσοψη που είναι προσθαφαιρούμενη (κουμπωτή), το ξήλωσε και τοποθέτησε κανονικά !!!

Ευτυχώς τα συνεργεία που προσωπικά έφερα για κάποιες τοποθετήσεις «εξεζητημένων» ειδών, τα οποία ήταν στη τιμή παραγγελίας σε κάθε κατάστημα, με ξέμπλεξαν απο εργασίες που αν τις είχε αναλάβει η εταιρεία, και χαμηλότερων προδιαγραφών και υπερκοστολογημένες θα ήταν. Βέβαια τις ατάκες των εργοληπτών : «Πεταμένα λεφτά» , με μπόλικα «ξινά μούτρα» για την υπόψη εργασία που έκανα εκτός συμφωνίας, αφού τα λεφτά (μου) πήγαν .... αλλού.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, καθημερινά ήμουν στην οικοδομή 3-4 ώρες, για να παρακολουθώ και να προλαβαίνω λάθη-παραλείψεις. Και φεύ : 3-4 ημέρες έλειψα στην αρχή της κατασκευής και έγιναν λάθη, που αποκαταστάθηκαν μετά απο διαμαρτυρίες μου και γκρίνια. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να αποφασίσω τους 5 τελευταίους μήνες, όταν άρχισαν οι κατασκευαστικές-αισθητικές λεπτομέρειες του έργου, να ανοίγω ο ίδιος στις 07:30 και να κλείνω το εργοτάξιο στις 17-18:00 . Αν δεν ήμουν καθημερινά παρών και είχα πεί : «Πάρτε λεφτά-κλειδιά και θα επανέλθω 5-6 μήνες μετά να παραλάβω το project που συμφωνήθηκε», χωρίς καμιά αμφιβολία: Άλλα θα είχα ονειρευτεί, και άλλα θα μου παραδίδονταν=>ΠΙΚΡΑ ! :help:

Επίσης, λίγο μετά το ξεκίνημα της ανακαίνισης. απέκτησα «κουσούρι», απο το οποίο ξέφυγα αρκετούς μήνες μετά το πέρας εργασιών : Απο το stress ξύπναγα στις 4-5 το πρωί ! :dizzy: . Ο λόγος: Ενώ άρχιζαν οι λεπτομέρειες, που στο κάτω –κάτω είναι και οι αισθητικά εμφανείς σε κάθε κατοικία (πχ : τοποθετήσεις- απολήξεις υδραυλικών-ηλεκτρολογικών, τοποθετήσεις πλακιδίων και ειδών υγιενής κλπ) διαπίστωνα υποσυνείδητα μέσα τον ύπνο μου ότι τη χ-ψ λεπτομέρεια δεν την είχαμε ρυθμίσει και ενδεχομένως την επόμενη μέρα να έπρεπε να ξηλώσουμε ή να «τσοντάρουμε» κάτι. Και... άντε να ξανακοιμηθείς μετά!

Θεωρώ περιττό να μπώ σε λεπτομέρεις που αφορούν στις μετακομίσεις και ειδικά της επιστροφής, με καθαριότητες που κράτησαν 3 εβδομάδες σε όλο το κτίριο, απο μπογιές σταγμένες μέχρι καθαρισμο αρμών, πορτοπαραθύρων που είχαν 1 δάχτυλο σκόνη και άλλα πολλά. Και στη συνέχεια, στήσιμο επίπλων, 7-8 φωτιστικών -αν και το πλείστον είναι σπότ σε γυψοσανίδες- και φωτιστικών κήπου, πέργκολας, βεραντών, τα οποία έκανα το 50% μόνος μου και το άλλο 50% δουλεύοντας δίπλα -δίπλα με τον ηλεκτρολόγο.

Και πάμε πλέον στα ενδεικτικά (αλλά κύρια) προβλήματα που αποκαλύπτονται στον 1ο χρόνο της χρήσης του οικήματος:
1/ Φωτίζοντας το χώρο, υπάρχουν αρκετές ατέλειες των βαφιάδων, με αρχικό υπαίτιο τους σοβατζήδες, αφού διακρίνεις ανωμαλίες σε ορισμένα απ΄τα σημεία των τοίχων που έγιναν παρεμβάσεις και δεν αποκαταστάθηκαν σωστά στα σπατουλαρίσματα. Βέβαια, θέλει φωτισμό τεχνητό (λάμπες αναμμένες) για να τα διακρίνεις, με το φώς της ημέρας ελάχιστα φαίνονται, αλλά, όσα βλέπει ο ιδιοκτήτης....
2/ Το πλακάκι με το οποίο στρώθηκε η ταράτσα (120 τμ + δώμα 40τμ), σε 2 σημεία το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες «φούσκωσε» και ξηλώθηκαν 8τμ για να ξανακολληθούν με μεγαλύτερους αρμούς διαστολής. Όταν το έλεγα στους πλακάδες και το μηχανικό κατά την τοποθέτηση, μου έλεγαν άρες-μάρες-κουκουνάρες, πως έχουν αφήσει 5άρι αρμό μεταξύ των παλκιδίων και δεν έχει ανάγκη μπλα-μπλα-μπλα, ενώ εγώ επέμενα να αφήσουν 3-4 εγκάρσιους αρμούς του 1 εκατοστού με μαστίχη, για σιγουριά, ανά 25τμ επιφάνειας. Τι παπατζοδικαιολογία έφαγα όταν τους κάλεσα να δούν ... τα «χάλια τους», και να τα μαζέψουν-επισκευάσουν δεν περιγράφεται. Και βέβαια, το επόμενο καλοκαίρι σηκώθηκαν 6-7 πλακάκια και σε άλλο σημείο, το οποίο πλέον αποκατέστησα με τα χεράκια μου.
3/ Με τις συστολές διαστολές στις πρώτες λειτουργίες θέρμανσης, τα καλοριφέρ και το λεβητοστάσιο σε 3-4 σημεία έσταζαν, ειδικά στο λεβητοστάσιο αρκετά. Αν έλειπα για 1 βδομάδα το λεβητοστάσιο θα είχε πλημμυρίσει, ενώ όλο και κάποιο έπιπλο-χαλί θα είχε καταστραφεί. Επίσης, μετα τον 1ο χρόνο , αντικαταστάθηκε ο κυκλοφορητής του λέβητα αερίου, με δικά κο έξοδα (εκτός εγγύησης,στα 100€), αλλά τουλάχιστον τον τοποθέτησε η εταιρεία που είχε αναλάβει όλα τα θερμουδραυλικά .
4/ Ο ένας απο τους 3 συναγερμούς στο ακίνητο, μόλις είχε παραδοθεί το έργο, βγήκε για πρώτη φορά εκτός λειτουργίας και είχε επιβαρυνθεί η εταιρεία που έκανε το έργο, το μικρό κόστος επισκευής. Μέρος διαδρομής του καλωδίου ήταν "χτυπημένο" απο το πέρασμα στο σωλήνα τοίχου, διότι ο ηλεκτρολόγος τραβώντας με την ατσαλίνα το πλήγωσε σε πολλά σημεία, όπως ήταν στριμωγμένο με άλλα καλώδια. Βρέθηκε τότε λοιπόν κουτί διακλάδωσης , έγινε "μάτιση" και ΟΚ. Αλλά όπως πρόβλεψε και ο τεχνικός συναγερμών : <<Με τέτοιο καλώδιο, 90% θα ξανασκάσει πρόβλημα>>. 14 μήνες μετά την πρώτη επισκευή, στον ίδιο συναγερμό και στο ίδιο τμήμα της ίδιας γραμμής καλωδίου, επαναδιαπιστώθηκε πρόβλημα και επιλύθηκε οριστικά, με μέρος του ασύρματο και κόστος δικό μου στα 300€ ( πληκτρολόγιο-υλικά-εργασία).
5/ Το χειρότερο: Στην ταράτσα, οπου διαμορφώθηκε roof garden, με πέργκολα 50τμ κλπ, είχαν κατασκευαστεί 4 μεγάλες ζαρντινιέρες . Μονώθηκαν με ασφαλτόπανο, αλλά .... δεν ενδείκνυται! Υπάρχουν διάφορες ΣΩΣΤΕΣ μέθοδοι, όπως πχ να γίνει σοβάτισμα των τοιχίων με ειδικό μείγμα για στεγανοποίηση και μετά να περαστεί ειδική πίσσα και μετά ασφαλτόπανο, αλλά επ΄ουδενί ασφαλτόπανο στον απλό σοβά. Η μία εξ΄αυτών λοιπόν «τρύπησε», οπότε στους 15 μήνες, βρήκα το «λεκέ» στη ψευδοροφή του μπάνιου 1ου ορ. Βγήκαν τα λουλούδια, αφαιρέθηκε το χώμα-χαλίκι, «γλύφτηκε» για να μπορέσει να επισκευαστεί/σοβατιστεί και ξαναγέμισε μετά απο 1 βδομάδα. Κόστος 200€ υλικά εργατικά στεγανοποίησης και 3 ημέρες δουλειά με τη σύζυγο για το μπάζωμα-ξεμπάζωμα της ζαρντινιέρας. Και βέβαια, άλλες 3 για να επισκευάσω-ξαναβάψω την ψευδοοροφή στο μπάνιο!!!

Παραλήψεις δικές μου:
1/ Δεν σκέφτηκα να τοποθετήσω θερμομόνωση και σε (μικρό ευτυχώς) τμήμα της πλαϊνής πλευράς του κτιρίου, το οποίο δεν εφάπτεται σε διπλανό κτίριο-μονοκατοικία.
2/ Τραβηγμένο ίσως, αλλά όχι αδύνατο: Εγκατάσταση κεντρικού συστήματος δορυφορικής κεραίας και ότι τεσπα άλλο ηλεκτρονικό τσιπράγκαλο θα χρειαζόταν, ώστε να έχω τις δυνατότητες που έχουν τα δωμάτια στα ξενοδοχεία για επιλογή απο οποιοδήποτε χώρο σε "free to air κανάλια". Υπάρχουν τρόποι μερικής λύσης, αφού πιάτο μπήκε, αλλά .... λεφτά γιόκ προς το παρόν.

Εννοείται πως με σιλικόνες, πινέλα, σπάτουλες και κατσαβίδια είχα για τον 1ο χρόνο καθημερινή σχέση για «συμμαζέματα», και έκτοτε και μέχρι σήμερα, 5-6 ώρες /εβδομάδα, αφού όλο και κάποιο ψιλολόι θα δώ σαν ατέλεια, κάτι κάπου θα «σκάσει», στραβώσει, στάξει, τοποθετηθεί κλπ, για να παραμένει ολοκαίνουριο, και -αν είναι δυνατόν-βελτιωθεί.

Επίλογος: Εφτιαξα στο 90% κάτι που πάντα ονειρευόμουν, αφού θεωρούμε ως δεδομένο ότι οικονομικά, τόσο άντεχα και δεν μπορούσα καλύτερα. Θα μπορούσα να έπαιρνα λίγο καλύτερο αποτέλεσμα, αν οι «συνεργάτες» μου ήταν πιό σοβαροί απέναντί μου.

ΥΓ: Λοιπές συμβουλές για λεπτομέρειες που αφορούν στα όσα «κατασκευαστικά» περιέγραψα , έχω δώσει στο παρόν, στα τοπικά «Μαστορέματα» και «Οικιακή θέρμανση ........» κλπ.
Όπου άφησα απορίες και μπορώ να βοηθήσω, ευχαρίστως!
Όμως : Σε ερωτήσεις «αδιάκριτες», οικονομικού περιεχομένου ή «ψαρέματος» :iconcool: , δεν προτίθεμαι να απαντήσω ! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#357670 Αδεια μικρής κλίμακας.
Άλλαξαν τα τμ με απόλυτη ακρίβεια, μόνο σε ότι αφορά δηλώσεις σε ΔΕΗ κλπ, περί δημοτικών τελών κλπ.
Νομιμοποίηση δώματος απο μηχανικό, αν και υπήρχε(ει) τεράστιο περιθώριο απο υπολοιπόμενο ΣΔ.
Και ναί, 1 αστυνομικός έλεγχος στην άδεια απο .... καλούς γείτονες ! :lol:
Άβαταρ μέλους
By nEK
#357682 Δημητρη φαρμακα τελικα χρειαστηκες ή οχι, δεν μας ειπες... :innocent:
Ολα αυτα που λες τα εχω συναντησει και γω μια και ειμαι "της οικοδομης". Εχω δει και καλους και κακους μαστορους. Ουτε γω ειμαι τελειος φυσικα. Αλλα μια ρημαδα συννενοηση και κατανοηση των απαιτησεων, ειδικα οταν σε πληρωνει ο αλλος χρειαζεται.
Μερος αυτων το εζησα και στο σπιτι μου. Λιγοι μαστορες περασανε γιατι αρκετα εκανα εγω.
Αλλα να θυμηθω το πλακατζη που αν και εφερε σε περας πλακωστρωση ανευ τσιμεντογωνιας σε ανισοπεδο δαπεδο με πολυ καλη αποδοση, αλλα στις λεπτομερειεε σοβατεπι και στο τελος στη κουζινα χανει...
Το μαραγκο που ενω εφτιαξε οπως ακριβως ηθελα τη κουζινα, δεν μπορεσε να προσαρμοστει στις ιδιαιτεροτητες του χωρου. Παρολο που του τονιζα τη να προσεξει και αλλα πολλα. Πχ με τον απορροφητηρα αν δεν του τον εδειχνα να το μετρησει θα εκανε το τυπικο στενο κουτι για απορροφητηρα του εργολαβου. " που τον βρηκες αυτον" μου ειπε και αυτος :lol: " 250€" του λεω...
Τελος παντων λενε το πρωτο σπιτι το πουλας το δευτερο νοικιαζεις και το τριτο σου μενει. Αλλα παλι κατι θα παει στραβα, εφοσον δεν υπαρχει iso στις κατασκευες.
Τωρα να ζησεις αυρο που εκανες που εχει μεγαλο μερος των επιθυμιων σου εκπληρωμενο γιατι φαντασου, όπως ειπες να ερχουσουν μετα απο 6 μηνες ξανα στο σπιτι σου.

ΥΣ. Την " επιβλεψη" που εκανες θα μπορουσε να τη κανει ενας μηχανικος που θα πληρωνες αδρα και θα ηταν συνεχως εκει. Φυσικα το συμφωνιτικο θα επρεπε να εχει και προβλεψη ποινικων ρητρων και αποκαταστασης ατασθαλιων. Αλλα ποιος και με ποσο το κανει αυτο.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#357688 Την επίβλεψη προφανώς την είχαν μηχανικός-αρχιτέκτονας. Και ναί, ήταν παρόντες 2-3 και 4 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 4 απ΄τις 5 ημέρες της εβδομάδας (2-3 Σάββατα έγιναν εργασίες).
Νομίζετε ότι αρκεί ? :oops:
Όσο για τις "ρήτρες", αν δεν είστε "δικομανείς" μάλλον θα αστειεύεστε, εκτός αν μιλάμε για "καταστροφές" ή οικονομικά "κανόνια" , που δεν αφορούν στην περίπτωσή μου.

Φάρμακα δεν πήρα, 2-3 φορές όμως ... οριακά έκλαψα! :sorry:
Απ΄την άλλη, έχασα 10 κιλά απ΄το τρέξιμο και τις εργασίες. 'Αλλος άνθρωπος σου λέω ! :lol: