Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#352637 Ερώτηση:

Έστω μισθωτός ασφαλισμένος στο (μέχρι πρότινος) ΙΚΑ με πλήρη ένσημα. Ξεκινάει αύριο επιχειρηματική δραστηριότητα ως δεύτερη εργασία (και συνεχίζει κανονικά τη μισθωτή εργασία του με πλήρες ωράριο. Μέχρι πρόσφατα από τον ΟΑΕΕ έπαιρνε απαλαγή και δεν πλήρωνε εισφορές. Πλέον τι ισχύει;;; Ξέρουμε;;; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#352670 Έχουμε καμία πληροφορία αν αντί για ΙΚΑ και μετά ΟΑΕΕ, η περίπτωση είναι ΤΣΜΕΔΕ + ΟΑΕΕ? (Όποιον λογιστή έχω ρωτήσει απαντά "περιμένουμε διευκρινίσεις").
Μάλλον πρέπει να διαγραφούμε από ΤΣΜΕΔΕ...

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#352675 Τι εννοεις;

Και παλι αν εισαι μισθωτος και εισαι του ΤΣΜΕΔΕ και κοβεις και κανενα τιμολογιο θα δινεις το 27%. Αν εχεις κοψεις κανενα τιμολογιο τοτε γλιτωνεις το κατωτατο ποσο γιατι το εχεις καλυψει απο την πληρωμη λογω μισθωτης εργασιας.

Παρ ολ αυτα για σιγουρα δεν ξερει κανενας.

Προ ημερων βρεθηκα με μια που παρακολουθησε ενα σεμιναριο του ΕΦΚΑ (αλλαγες, δομη κλπ) και δεν ηξερε πολλες λεπτομερειες αν και αυτη ελεγε οτι γενικα τους ειπαν πολλα πραγματα εκει.
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#352677 Όχι οχι, δεν αναφέρομαι σε μισθωτό ΤΣΜΕΔΕ + ΟΑΕΕ. Εγώ είμαι ΕΕ, χωρίς έναρξη στην εφορια ως μηχανικός και μέχρι τώρα είχα εξαίρεση από εισφορες ΟΑΕΕ.

Άβαταρ μέλους
By bibendum
#352681 ΘΑ πληρωνεις το 27% απ οτι κερδιζεις απο το ΟΑΕΕ.
Τελευταία επεξεργασία από bibendum και 15 Ιαν 2017, 14:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#352684 Τεσπα επειδη μπερδευτηκα και το εκανα edit το προηγουμενο.

Αν εχεις ΤΣΜΕΔΕ και εισαι μισθωτος χωρις μπλοκακι τοτε υπαρχουν οι δυο περιπτωσεις
α) Εχεις εσοδα απο μπλοκακι ΟΑΕΕ --> πληρωνεις 27% ασφαλιστικες στα εσοδα αυτα.
β) Εχεις 0 εσοδα απο μπλοκακι ΟΑΕΕ --> δεν πληρωνεις τιποτα επιπλεον
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#352690 Αυτό που λέει ο rocsta είναι τι γίνεται όταν έχεις ένα μαγαζί πχ και άρα κανονικά θα ήσουν οαεε αλλά επειδή είναι μηχανικός ,απαλλάσσεται από τον οαεε και πλήρωνε μέχρι τώρα, τσμεδε.

< >
Άβαταρ μέλους
By rocsta
#352698 Αυτό εννοώ, ναι. Αν δηλαδή θα ισχύει το κατώτατο όριο εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ απ το 27% των εσοδων που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.

Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Πληρώνεις το 27% κανονικά. Η απαλλαγή δεν ισχύει πλέον.

:s_thumbsup Ευχαριστώ!

Μόλις έκλεισα τα βιβλία μου, παρουσιάστηκε ένα ενδεχόμενο για μία "τσόντα" στο εισόδημα (στην πολύ καλύτερη περίπτωση 400ευρώ / μήνα), αλλά θέλει τιμολόγιο να κόβεις... 27% εισφορές + 29% φόρος + 29% προκαταβολή το πρώτο έτος + 55 ευρώ / μήνα τέλος επιτηδεύματος = δεν μένει ούτε 100ρικο...

Οπότε είτε έναρξη στη Βουλγαρία, είτε δεν το κάνω, ακόμα και αν κάτσει εν τέλει...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
markvag έγραψε:Μόλις έκλεισα τα βιβλία μου

Άργησες Μάρκο. Θα φας το 650άρι του Τέλους Επιτηδεύματος. Έπρεπε να κλείσεις ως 31-12. :(

markvag έγραψε:29% φόρος

22% φόρος για τα νούμερα που συζητάμε φέτος. Πέρσι ήταν 26%.
Άβαταρ μέλους
By italakias
markvag έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Πληρώνεις το 27% κανονικά. Η απαλλαγή δεν ισχύει πλέον.

:s_thumbsup Ευχαριστώ!

Μόλις έκλεισα τα βιβλία μου, παρουσιάστηκε ένα ενδεχόμενο για μία "τσόντα" στο εισόδημα (στην πολύ καλύτερη περίπτωση 400ευρώ / μήνα), αλλά θέλει τιμολόγιο να κόβεις... 27% εισφορές + 29% φόρος + 29% προκαταβολή το πρώτο έτος + 55 ευρώ / μήνα τέλος επιτηδεύματος = δεν μένει ούτε 100ρικο...

Οπότε είτε έναρξη στη Βουλγαρία, είτε δεν το κάνω, ακόμα και αν κάτσει εν τέλει...

Μαρκο ,γυρω στο 65% απο τα καθαρα ,στα παιρνει το κρατος.
Εσενα απο τα 5000ε θα σου μεινει 1500 ε στην καλυτερη οπου τον αλλον χρονο με 100% προκαταβολη,θα στα παρει ΟΛΑ.
Αστο,αν δεν μπορεις να τα βγαλεις μαυρα μην ασχολεισαι,φραγκοδιφραγκα ειναι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#352796 Το Κράτος ζητάει το 48,9% των καθαρών σου κερδών (ΕΦΚΑ 26,9 και Φ.Ε. 22), συν 650 χαράτσι, συν την προκαταβολή 100%. Αν έχεις χασούρα, πάλι σου ζητάει ένα μεγάλο ποσό τεκμαρτά (ελάχιστο ΕΦΚΑ περί τα 160 το μήνα και 660 ως ελάχιστο φόρο για εισόδημα βάσει ατομικού τεκμηρίου 3000 - χωρίς φυσικά να έχεις ούτε ποδήλατο στο όνομά σου - αν έχεις ανεβαίνει το τεκμήριο, συν προκαταβολή 100%) και το χαράτσι των 650 φυσικά.

Μάρκο θα τα πούμε από κοντά αν ενδιαφέρεσαι για "πάνω". :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By nEK
#352830 Εγω ΟΑΕΕ και το 2016 συνασςφαλισμενη σε μενα η γυναικα μου. Δουλεψε ομως και εχει ενσημα οποτε πρεπει με τα "παλια" , να γραφει στο ΙΚΑ φετος. Οποτε θα πηγαινα για διαγραφη κανονικα. Τωρα με το μιξαρισμα των ασφαλιστικων ταμειων, τι πρεπει να κανω?
Να παω να βολιδοσκοπησω σε ενα ταμειο, ή θα παρω τα :lipsealed: προς το παρον?