Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
Morx έγραψε:Δεν αξιζει λεμε!!!
Ναι μεν εχει μεγαλυτερη αποδοση απο μια τυπικη εγκατασταση πετρελαιου... αλλα ειναι μια η αλλη.

Για τη φθηνοδουλεια του car.gr που ειδαμε .... ουδεν σχολιο. Εμετος απλα, η πατεντα.
Για εξειδικευμενους ηλεκτρολεβητες ...εκει ΙΣΩΣ να το συζηταγαμε. (buffer tank, ηλιακα πανελ υποβοηθησης, ζεστο νερο χρησης κτλ...)

Ουτε για βοηθητικο δεν συμφερει. Εαν θες να εξασφαλισεις απροσκοπτη λειτουργια της αντλιας θερμοτητας υπαρχουν πολλοι αλλοι τροποι.

Μα και γω δε συζητάω να είναι ο κεντρικός λέβητας του σπιτιού... αυτά είναι για ΔΕΗτζήδες :)
Εγώ μιλάω για booster Α/Θ με ελάχιστο κόστος κατασκευής. και μιλάω με την εμπειρία 3 χειμώνων με τη δικιά μου, στην περιοχή μου. Αν μου πεις να κουμπώσω και ενα πελετολέβητα με boiler οκ, το πεθάναμε. κι αυτο μια χαρά εφεδρεία είναι αλλά μιλάμε για ολοκληρη ιστορια. ενώ το booster είναι με ελάχιστο κόστος τοποθέτησης.

και ξαναλέω, το δίνει η ίδια η εταιρία κιόλας απλά το πάνε στα 500 ευρώ ενώ είναι το ίδιο πράμα
Άβαταρ μέλους
By fokion
#333960 Σα να προσπαθεις με ενα αεροθερμο μπανιου να ζεστανεις το Ειρηνης και φιλιας.....
ναι καποια στιγμη θα το ζεστανει....
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
axel12p έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Πήρα τον Olympia BS 813
http://www.olympia-electronics.gr/BAD5493A.el.aspx

Έτσι είναι η συνδεσμολογία μου τώρα
Εικόνα

Πώς τα συνδέω; Το ρεύμα κόβει από τον πίνακά μου ή κεντρικά από τον καυστήρα; Ενδέχεται να κάνει τζιζζζζ;

Ελπίζω να σε πρόλαβα! :lipsealed:
Εννοείται ότι κάνει τζιζζζζ!

Ρεύμα δεν παίρνει από τον γενικό του σπιτιού (οπότε μη τον κλείσεις και νομίζεις ότι όλα ΟΚ), αλλά από την οικοδομή και συγκεκριμένα από τον χώρο του καυστήρα. Εγώ κατέβηκα κάτω, έκανα μερικές δοκιμές σε κάτι διακόπτες που βρήκα, μέχρι να διαπιστώσω ότι δεν άναβε πλέον το φωτάκι του θερμοστάτη (μετά επιβεβαιώθηκε και με πολύμετρο).

Στο δικό μου που είχε 3 καλώδια, αποσυνδέθηκε ο ουδέτερος και χρησιμοποιήθηκαν τα άλλα δύο (φάση L και L1).

Το δικό σου ελέγχει και boiler;

Χωρίς να είμαι σίγουρος, η γεφύρωση η κάτω πρέπει να είναι για να ανάβει το λαμπάκι του θερμοστάτη. Αν ο νέος είναι με μπαταρίες, δεν θα χρειαστείς κάτι τέτοιο.

οκ τον έβαλα!
Βρήκα τις εντολές για καυστήρα (πράσινο καλώδιο) και για boiler (πράσινο-κίτρινο), τις σύνδεσα στα αντίστοιχα NO, τη φάση στο C με γεφύρωση μεταξύ τους (για να πηγαίνει και στο boiler)
Αυτό που δεν ξέρω αν είναι σωστό είναι ότι αφού τα σύνδεσα όλα και σήκωσα διακόπτη, χωρίς όμως να έχω ενεργοποιήσει τον θερμοστάτη, το NO του καυστήρα άναβε στο δοκιμαστικό. Βέβαια δεν θυμάμαι αν το έκανε και στον παλιό.

Τέλος πάντων τον άνοιξα και λειτουργεί. Αναβοσβήνει το λεντάκι (φυσιολογικό ε;)

Κάτι έλεγε στο manual ότι λειτουργεί μέχρι κάποιες x ώρες κλπ. Δε νομίζω να σταματήσει μόνο του. Τώρα το έχω σε user (manual) mode. Δεν το έψαξα ακόμη με τα προγράμματα.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#341541 Μια διαπίστωση, αφού ειναι η 3η χειμερινή περίοδος που "δουλεύω" θέρμανση με ΦΑ:

Τα τωρινά σώματα, δεν πιάνουν επ΄ουδενί την "καυτή" αίσθηση που είχαν με τη χρήση του λεβητοκαυστήρα πετρελαίου. Και με τέτοιο κρύο που κάνει τις τελευταίες 10 ημερες .... :oops:
Και πρίν προλάβετε να πείτε περί θερμαντικών σωμάτων και τις ενδεχόμενες διαφορές απόδοσης ανάλογα την κατασκευή-ποιότητά τους, εκτός απο τα 16 καινούρια σώματα , έχουν τοποθετηθεί στους κοινόχρηστους χώρους και 4 απ΄τα παλιά που ειχα και ... ήξερα πολύ καλά το πόσο "έκαιγαν" το χέρι σε επαφή. Απέχουν ακόμα και αυτά λοιπόν αισθητά στο max της απόδοσης του συστήματος.
Βέβαια, ο λέβητας πετρελαίου έπιανε (και εσβηνε) στους 90oC, ενώ οι αντίστοιχοι ΦΑ έχουν max ρύθμιση στους 80oC, με ότι αυτό συνεπάγεται για την "ταχύτητα " θέρμανσης των χώρων.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#341547 Δημητρη τα σωματα μπορεις και τα πιανεις για 10 δευτερα πχ χωρις να καίγεσαι?
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#341550 Για την ακρίβεια, .... δεν καίγεσαι ποτέ ! :lol:
:(

Όπως είπε και ο fokion, 10 βαθμοί είναι σοβαρή διαφορά.
Και βέβαια, δεν φτάνει ποτέ αυτή η θερμοκρασία των 90 ή 80oC στην εξωτερική επιφάνεια των σωμάτων.
Το τελικό αποτέλεσμα θέρμανσης δεν μειονεκτεί, αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα χρήσης και ειδικά στην 1η ώρα έναυσης -λειτουργίας του συστήματος, η διαφορά στο αίσθημα ζέστης είναι υπαρκτή- αισθητή, ενώ εξομαλύνεται μετά το 2ωρο.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#341555 εχεις απολυτο δικιο.
Στη πελετοσομπα μπορω να ρυθμισω τη θερμοκρασία ( και εχει οργανο που σου λεει τι θερμοκρασια εχουν τα νερα) αλλα και τα "αφηνει να κρυωσουν" όταν ο χωρος εχει πιασει τη θερμοκρασια του - πρακτικά δεν δουλευει ON - OFF.

Όταν τα ειχα στους 60 το σπιτι αργουσε να ζεσταθεί. Τωρα τα εχω στους 70 ζεσταίνεται πιο γρηγορα. Στο χερι αυτοι οι 10 βαθμοι είναι αισθητοί

Παρεπιτποντως
τουλάχιστον για "επωνυμα" σωματα μπορεις να βρεις σε ποια θερμοκρασια νερου αποδιδουν την ονομαστική τους ισχυ σε θερμιδες . Ετσι αν αποδισουν αυτά που πρεπει στος ( πες ) 70 βαθμούς δε χρειαζεται να τα γκαζωνεις και κανεις οικονομια.

ΕΙχα διαβασει ( αλλα κραταω μια επιφυλλαξη γιατι παει καιρός ) ότι τα παλια κλασικά με τις "φετες" θελουν πιο καφτό νερο σε σχεση με τα πιο συγχρονα τυπου "πανελ"...
Τελευταία επεξεργασία από fokion και 22 Δεκ 2016, 18:08, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#341556 παντως και ο δικος μου λέβητας πετρελαιου στους 80 είναι ρυθμισμένος,αλλα στα σωματα πανω ,δεν μπορεις να αφησεις το χερι περισσοτερο από 2-3 δευτερα.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#341557 Κάπου πήρε το μάτι μου έρευνα του ΕΜΠ για το κόστος χρήσης αναλόγως της λύσης που έχει επιλέξει ο καθένας για τη θέρμανση.

Το βρήκα, λυσσαξτε : http://bit.ly/2ijHrEL
Άβαταρ μέλους
By fokion
#341563 Σιγουρα είναι ενας μπουσουλας αλλα ξεκιναει με ένα βασικό "λαθος"

Ελάχιστες εγκαταστασεις εχουν πραγματοποιηθεί μετα από ΣΟΒΑΡΗ μελετη μηχανολογου ΜΗ πωλητη....

Ενώ η μελετη παει ας πουμε by the book.
Τωρα γιατι υπολογιζει τον τονο πελλετ 320κατι είναι κι αυτό συζητησιμο..
Άβαταρ μέλους
By dstou
#341585 Η μελέτη αυτή είχε κάνει τζέρτζελο όταν δημοσιοποιήθηκε. Ενώ κατά βάση ξεκινάει με κάποιες σωστές παραδοχές και γενικά δίνει ένα μπούσουλα, δυστυχώς έχει διάφορα σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, χρησιμοποιεί τιμές συγκεκριμένης περιόδου όπου π.χ. το πετρέλαιο είχε 1,3 ευρώ το λίτρο, αυτό έπαιξε για μία σεζόν και μόνο. Οι τιμές παίζουν όμως.
Δεύτερο και σημαντικότερο. Δεν υπολογίζει, και συνεπακόλουθα δεν προσθέτει στον τελικό λογαριασμό, το κεφαλαιουχικό κόστος το οποίο είναι σοβαρό σε ορισμένες περιπτώσεις. Π.χ. για να κάνεις ένα λεβητοστάσιο πετρελαίου θες π.χ. 2.500 ευρώ, για να βάλεις α/θ ίδιας θερμικής παροχής δεν σε φτάνουν τα 3πλάσια. Και το λεβητοστάσιο θα το έχεις με ελάχιστα προβλήματα για 30 χρόνια (και βάλε), ενώ η α/θ θα μας αφήσει χρόνους πιθανόν στα 20 και στο ενδιάμεσο θα μας έχει βγάλει και κάποιες πανάκριβες βλαβάρες, χώρια την ακριβότερη συντήρηση.
Τρίτον, για να έχεις α/θ με συντελεστή απόδοσης 3 θα πρέπει αυτή να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές ήπιου κλίματος. Αν το μηχάνημα δουλέψει ψηλά τότε βράσε ρύζι (καρολίνα).
Γενικά για να επιλέξεις σύστημα θέρμανσης, πρέπει να υπολογίσεις εκτός από το κόστος του καυσίμου και τα υπόλοιπα κόστη που προκύπτουν.
Τα πέλλετς παίζουν χαμηλά, αλλά ο το φ.α. είναι, κατ΄εμέ ο βασιλιάς με τους παρόντες συσχετισμούς τιμών και όχι μόνο. Η α/θ δείχνουν φθηνές, αλλά στην πράξη δεν είναι.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#341605 Συμφωνω απολυτως στη τελευταια προταση.
Αν ο Γερακας ειχε φυσικό αεριο δε θα το συζηταγα. Αλλα δεν υπαρχει ουτε καν σκεψη για δημοπρατηση μελετης οποτε καταλαβαινετε... Ασχετα αν ενα τεραστιο κεντρο διανομης ειναι δίπλα - στην Ανθουσα...
"επι προσωπικου"
ειναι σαφεστατο στη τσεπη μου οτι 4 χρονια τωρα που χρησιμοποιω πελλετ τα 3 απο αυτα με 2 αεροθερμες και τωρα με υδραυλικη συνδεδεμενη στα καλοριφέρ το κοστος χρησης εχει πεσει στο μισό απο οτι ηθελα την τελευταια χρονιά πετρελαιο ( και με 0,75 τότε οχι 0.9+ που εχει σημερα)
βλεπετε - αυτα που λεγαμε πριν - ο υπερδιαστασιολογημένος λεβητας πετρελαιου δεν αστειευοταν...

Κοστος αγοράς σομπας 1600 ευρω + 300 υδραυλικός.
Βαζω και 100 με 200 ευρω την καμινάδα (ασχετα αν προϋπηρχε απο τις αεροθερμες). δε θελει τις σουπερ ντουπερ μονομενες...

Απο κει και περα, αν εισαι λιγο υποψιασμενος, περιμενεις τις προσφορές που βγαινουν απο Λεροϋ - Πρακτικερ και στοκαρεις με 250 το τονο - θελω 2 για σεζον.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#343907 Υπαρχουν φορες , ειδικα οταν κανει αρκετο κρυο, που το κλιματιστικο στο μαγαζι σταματα να βγαζει αερα, αναβοσβηνει η ενδειξη της θερμανσης και μετα απο λιγα λεπτα κανει ενα θορυβο σαν "βαρυ αναστεναγμο" :lol:

Συνηθως το κλεινω για μιση-μια ωρα και μετα ξεκινα κανονικα μεχρι την επομενη φορα που θα το κανει.

Ειναι φυσιολογικο αυτο η ετοιμαζεται να πεθανει; :lol:

Το κλιματιστικο ειναι 12αρι Fuji electric, 25ετιας.

ΥΓ. Αυτη τη στιγμη μεσα στο μαγαζι εχω 14ο Κελσιου! :rant:
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#343912 Φυσιολογικό κάνει απόψυξη. Φαινόμενο συχνό όταν έχει χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. Και το δικό μου βασανιάρικο είναι :lol: