Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#336572 Εφόσον ο λιγνίτης θα μας συντροφεύει λοιπον για πολλά χρόνια ακομα, γιατί να μην προσπαθήσουμε ως κράτος να επωφεληθούμε, πουλώντας τον στη ΔΕΗ η και σε όποιον άλλον θέλει, κατόπιν ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης κάποιων μονάδων;

Με την τιμή του οικιακού ρεύματος υψηλότερα απο σημερα, δεν γίνονται αυτομάτως πιο ελκυστικές και οι ΑΠΕ, η γενικά άλλες μέθοδοι παραγωγής;

Χωρια βεβαια οτι με την τιμή υψηλότερα αυξάνεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ το κίνητρο για εξοικονόμηση.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#336576 Γιατι η ΔΕΗ θα σου πει σαλτα γαμησου θα φερω κινεζικο καρβουνο κοψοχρονια θα κανω και μιξη με βιομαζα κοψοχρονια και βαλε τον λιγνιτη κακης ποιοτητας στον κωλο σου. Α και θα αυξησω την τιμη για να βγαλω τα σπασμενα απο το μεγαλυτερο κοστος παρολο που εχω περισσοτερες θερμιδες ανα τονο καυσιμου. Εκτος αν θες να στρεβλωσεις την αγορα και να την υποχρεωσεις να αγορασει τον κακης ποιοτητας λιγνιτη σου ο οποιος ειχε λογω υπαρξης γιατί ηταν τζαμπα/με κοστος μονο τηβ εξορυξη για να αυξησεις τις τιμες ρευματος. Αυτα τα πραγματα δεν γινονται εκτος αν θες να οδηγησεις την χωρα σε μπλακ αουτ.

Νομιζω λεω νομιζω πως αρνεισαι να δεις την πραγματικοτητα λογω αγνοιας μαλλον για το ποσο πολύπλοκη ειναι η αγορα ενέργειας.

Επισης ως κρατος το να εχεις χαμηλη τιμη ρευματος ειναι καλο πραγμα γιατι σημαινει χαμηλο κόστος παραγωγης ανάπτυξη και παραγωγη μπλουτου.
Οποτε με το ακριβο ρευμα τι πετυχες ακριβώς;

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Hellenic tifosi έγραψε:Εφόσον ο λιγνίτης θα μας συντροφεύει λοιπον για πολλά χρόνια ακομα, γιατί να μην προσπαθήσουμε ως κράτος να επωφεληθούμε, πουλώντας τον στη ΔΕΗ η και σε όποιον άλλον θέλει, κατόπιν ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης κάποιων μονάδων;

Με την τιμή του οικιακού ρεύματος υψηλότερα απο σημερα, δεν γίνονται αυτομάτως πιο ελκυστικές και οι ΑΠΕ, η γενικά άλλες μέθοδοι παραγωγής;

Χωρια βεβαια οτι με την τιμή υψηλότερα αυξάνεται ΕΜΠΡΑΚΤΑ το κίνητρο για εξοικονόμηση.

Γιατί να το κάνουμε αυτό;
Είναι εντελώς παράλογο κατ' εμέ και υπό άλλες συνθήκες (εκτός ΕΕ) δεν θα ήταν καν στο τραπέζι.
Η ΕΕ σου λέει πως είσαι υποχρεωμένος να τον πουλάς (λες και θέλει κανένας άλλος πλην ΔΕΗ να τον αγοράσει...).
Για ποια εξοικονόμηση λέμε κιόλας; Στην Ελλάδα πια το περισσότερο ρεύμα καταναλώνεται το χειμώνα, όπου ο κόσμος χρησιμοποιεί τα A/C για να ζεσταθεί. Εξοικονόμηση πού; Στο να κρυώνουμε;
:lol:
Έχουμε γράψει και ξαναγράψει: έχουμε ιστορικά χαμηλές καταναλώσεις. Ο κόσμος ουσιαστικά ΔΕΝ ξοδεύει ρεύμα, κάνει ΗΔΗ οικονομία, γιατί δεν έχει λεφτά. Το σενάριο αυτό λοιπόν είναι απλά ανεδαφικό.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#336580 Νομιζω οτι ο κοσμος εχει την εντυπωση οτι ενα εργοστασιο ηλεκτρικης ενεργειας ειναι σαν την σομπα. Πετας καρβουνο, βγαζεις ρευμα και γεια σας.
Άβαταρ μέλους
By nass
#336604 Βασικά EDDIE_147 η ΔΕΗ μαλακιζόταν επί χρόνια αλλά δεν έφταιγαν τόσο οι (αντιπαθέστατοι) Φωτόπουλοι όσο οι |λογοκρισία| της κυβέρνησης Καραμανλή με την RWE (τα παλιά εργοστάσια που έλεγε ο Anonymous Founder, απορώ που ήταν στ΄ αλήθεια στο τραπέζι τέτοια |λογοκρισία|). Και αν δεν είχε σκάσει η ελληνική οικονομία θα της είχε σκάσει τώρα στα μούτρα γιατί για να καλύψει τη ζήτηση θα ήταν υποχρεωμένη να αγοράζει ακριβό ρεύμα από ΦΑ ή να εισάγει. Κατ΄αυτή την έννοια ήταν τυχερή η ΔΕΗ με την κρίση και αν δεν ήταν τα φέσια από το χαράτσι του Βενιζέλου και τις ρευματοκλοπές (που επιτέλους ασχολήθηκαν σοβαρά να βάλουν σοβαρούς μετρητές βέβαια θα πρέπει να δουν πως θα λύσουν το πρόβλημα της "λαϊκής αγανάκτησης" όταν αρχίσουν να ξηλώνουν τις μπαλαντέζες) θα ήταν μια χαρά (δεν είναι πάντως...)

Το θέμα είναι, τι κάνει στο μέλλον. Σιγά-σιγά τα παλιά της εργοστάσια βγαίνουν εκτός, από νέα λίγα πράγματα, ο λιγνίτης τελειώνει και κανείς δεν έχει κάνει σχεδιασμό τι θα γίνει ενεργειακά το 2030 (που είναι αστείο να το συζητάμε, ιδίως στη σημερινή κατάσταση, έλα όμως που τόσα χρόνια θέλει μια τέτοια επένδυση...) Μας βλέπω με καντήλια το 2030...

Αντε τουλάχιστον να τελειώσει η διασύνδεση των νησιών αν είναι δυνατόν ακόμα το συζητάμε αυτό :help:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
bibendum έγραψε:Νομιζω οτι ο κοσμος εχει την εντυπωση οτι ενα εργοστασιο ηλεκτρικης ενεργειας ειναι σαν την σομπα. Πετας καρβουνο, βγαζεις ρευμα και γεια σας.

Προφανώς και δεν ειμαι αρκετά αφελής για να πιστεύω κατι τετοιο.

Απλα μου φαίνεται ανόητο ο ανταγωνισμός να στρέφεται μόνο σε επίπεδο "ποιος πουλάει καλυτερα το ρεύμα που αγοράζει απο τη ΔΕΗ", και η λογική μου λέει πως θα ηταν καλυτερο να γινει αυτο σε επίπεδο παραγωγής, και θα υπέθετε οτι μια υψηλότερη τιμή θα έδινε περισσότερες ευκαιρίες ανταγωνισμού.

Όσο για τη διασύνδεση, νομίζω ήδη προχωράει η Κρητη.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#336624 @nass
Οι Ριζοφωτόπουλοι απλά εκμεταλλεύτηκαν το "πάρε κόσμε".
Δεν υπονόησα ή σκέφτηκα ποτέ ότι διαδραμάτισαν κάποιο στρατηγικό ρόλο στα της ΔΕΗ.

@HF
Εσύ θεωρείς πως ότι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι βάσει προγραμματισμού που είχε κάνει η εταιρεία πριν 10 χρόνια.
Εγώ θεωρώ πως κινήθηκαν (λόγω κυβερνήσεων εννοείται) σε λογικές "ότι φάμε-ότι πιούμε" και τώρα νιαουρίζουν για το μέλλον.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Hellenic tifosi έγραψε:Με την τιμή του οικιακού ρεύματος υψηλότερα απο σημερα, δεν γίνονται αυτομάτως πιο ελκυστικές και οι ΑΠΕ, η γενικά άλλες μέθοδοι παραγωγής;

Αφού ρε 'συ καίγεσαι τόσο πολύ να πληρώνεις περισσότερο για ρεύμα, θέλεις να σου στέλνω και τον δικό μου λογαριασμό;;; :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#336629 Δεν εννοουσα οτι εισαι αφελης. Απλα σου εξηγουν τα παιδια που γενικα εχουν μια παραπανω αποψη απο εμας, καποιες δυσκολιες του εγχειρηματος και δειχνεις να επιμενεις σε λυσεις που αυτη τη στιγμη δεν ειναι ευκολα πραγματοποιησιμες.

Εγω με το φτωχο μου το μυαλο δεν βρισκω το λογο να επενδυσει καποιος σε ενα τετοιο προτζεκτ για την Ελλαδα. Και οση το εκαναν το εκαναν κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες, οπως ηταν η αυξημενη τιμη αγορας ρευματος απο ΑΠΕ για να πιαστουν οι στοχοι της Ευρωπαικης Ενωσης. Οταν η τιμη αυτη εξορθολογιστηκε σταματησαν σχεδον ακαριαια οι επενδυσεις σε φωτοβολταικα η αιολικα παρκα. Απο την στιγμη που δεν παει σε μια τετοια λυση που ειναι πολυ πιο απλη σε σχεση με την δημιουργια μιας ατμοηλεκτρικης μοναδας παραγωγης γιατι να παει στην συνθετη λυση.

Βλεπουμε αυτην την στιγμη οτι η ΔΕΗ πχ δεν επενδυει σε ανανεωση των μοναδων της ουτε καν τωρα που εχει εγγυημενα δωρεαν λιγνιτη; Γιατι να το κανει καποιος αλλος μεθαυριο ή η ιδια η ΔΕΗ οταν θα εχει το εξτρα κοστος του λιγνιτη.

Οπως και να εχει μια μοναδα ηλεκτρικης ενεργειας ακομα και η πιο απλη μοναδα ΑΠΕ πχ εχει πολλες δυσκολιες που αν δεν εχεις ασχοληθει με το αντικειμενο δεν μπορεις να τις αναγνωρισεις (απο νομοθεσιες μεχρι τεχνικα).

Καλυτερα ομως τα λενε τα παιδια που τα βλεπουν/ειδα/ζουν απο μεσα αυτα τα πραγματα.
Τελευταία επεξεργασία από bibendum και 09 Δεκ 2016, 16:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
Hellenic tifosi έγραψε:Απλα μου φαίνεται ανόητο ο ανταγωνισμός να στρέφεται μόνο σε επίπεδο "ποιος πουλάει καλύτερα το ρεύμα που αγοράζει από τη ΔΕΗ", και η λογική μου λέει πως θα ηταν καλυτερο να γινει αυτο σε επίπεδο παραγωγής, και θα υπέθετε οτι μια υψηλότερη τιμή θα έδινε περισσότερες ευκαιρίες ανταγωνισμού.

Ανόητο είναι, βέβαια να θυμηθούμε ότι δεν το αποφασίσαμε εμείς* αλλά η ΕΕ και μας το επιβάλλει να το εφαρμόσουμε τάχιστα η τρόϊκα.

*Βέβαια εμμέσως με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ τα έχουμε συμφωνήσει :oops: , αλλά από την άλλη το καράβι ΕΕ παραπήρε απότομη στροφή, τόση που πιστεύω πως ακόμα και ο πυρήνας θα ξύνει το κεφάλι του αν όλα αυτά εξυπηρετούν τον πολίτη και το κράτος ή απλά γίνονται για να γίνονται.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#336639 Η ΔΕΗ επενδυει σε νεες μοναδες. Το 2009 ξεκινησε η μελετη της Μεγαλοπολης 5. 811 MW combined cycle ΦΑ. Το οποιο ολοκληρωθηκε φετος. Γιατι αυτα τα πραγματα ειναι χρονοβορα και συνηθως δεν τα λενε στα νέα.

< >
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#336643 Εχεις δικιο σε αυτο με την Μεγαλοπολη. Ειχα ενημερωθει σχετικα με αυτο παλιοτερα αλλα το ειχα ξεχασει. Οπως νομιζω οτι σχεδιαζετε και μια επεκταση στην Πτολεμαιδα αλλα δεν ξερω τι ειδους επεκταση θα ειναι αυτη.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Anonymous Founder έγραψε:Θεωρείται νεκρός για ΝΕΕΣ επενδύσεις, άρα κανείς δεν συμφέρει να επενδύσει σε νέα εργοστάσια. Όταν έχεις ΗΔΗ τα εργοστάσια και τον λιγνίτη, εννοείται τον χρησιμοποιείς πληρώνοντας τέλη ρύπων.
Αυτό που σου λέμε τόση ώρα δηλαδή, αλλά απλά δεν θέλεις να διαβάσεις.

Και τα δυο εργοστάσια που λέει ο mirage;