γιατι ο πατσας ειναι ακριβο πιατο παροτι τα υλικα του και το παλιοτερο του στατους ηταν σε επιπεδο οικονομικο?
χαμηλη ζητηση? απαιτητικη πλεον προετοιμασια?
egobrain έγραψε:ειπα να το γραφω στις αποριες αλλα το πεταω εδω
γιατι ο πατσας ειναι ακριβο πιατο παροτι τα υλικα του και το παλιοτερο του στατους ηταν σε επιπεδο οικονομικο?
χαμηλη ζητηση? απαιτητικη πλεον προετοιμασια?
Για τον ιδιο λογο που ο υγραλατος βακαλαος ηταν το ψαρι των φτωχων καποτε ενω τωρα ειναι ακριβοτερος απο τσιπουρα-λαυρακι ιχθυοτροφειου.
Fiat Panda 7,6l/100km
Νίκος Παππάς έγραψε:Για τον ιδιο λογο που ο υγραλατος βακαλαος ηταν το ψαρι των φτωχων καποτε ενω τωρα ειναι ακριβοτερος απο τσιπουρα-λαυρακι ιχθυοτροφειου.
Βασικά, ο υγράλατος μπακαλιάρος πλέον έρχεται από Νορβηγία (χώρα γνωστή για τα χαμηλά της κόστη γενικά
), παλιότερα (προ κάποιων 10ετιών) νομίζω ήταν ντόπιος, ενώ τα ψάρια ορφανοτροφείου είναι Ελληνικά συνήθως. Μιας που τ' αναφέραμε, δουλεύοντας παλιότερα σε εταιρεία - προμηθευτή S/M σε ψάρια (φρέσκα και κατεψυγμένα) και έχοντας ως τμήμα της δουλειάς μου τις τιμές των φρέσκων στα S/M και γενικότερα, δεν σταματάει να με εκπλήσσει το ότι οι τιμές έχουν πάρει ένα 100% (ή και παραπάνω) αύξηση τα τελευταία 6-7 χρόνια, εν μέσω κρίσης...
Ακόμα και σε ψάρια ορφανοτροφείου...
Το θεωρώ απαράδεκτο, αν και πιστεύω πως οφείλεται στο ότι έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου (δεν μπορώ να το τεκμηριώσω όμως) και άρα περιορίστηκε η προσφορά πολύ περισσότερο από τη ζήτηση...
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

dstou έγραψε:Που είναι ακριβός? Η προετοιμασία του πάντως είναι η ίδια ανέκαθεν.
~7€ στη σαλονικη. (για το πιατο εξω λεω απροπο, οχι για κοιλια/ποδαρακια στην αγορα)
απο κουβεντες μεγαλυτερων θυμαμαι πως στη συγκριση με ενα τοτινο (πριν 30 χρονια) σαντουιτς η διαφορα δεν ηταν μεγαλη, σημερα καπου 3 προς 1.
markvag έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Για τον ιδιο λογο που ο υγραλατος βακαλαος ηταν το ψαρι των φτωχων καποτε ενω τωρα ειναι ακριβοτερος απο τσιπουρα-λαυρακι ιχθυοτροφειου.
Βασικά, ο υγράλατος μπακαλιάρος πλέον έρχεται από Νορβηγία (χώρα γνωστή για τα χαμηλά της κόστη γενικά![]()
), παλιότερα (προ κάποιων 10ετιών) νομίζω ήταν ντόπιος, ενώ τα ψάρια ορφανοτροφείου είναι Ελληνικά συνήθως.
Μιας που τ' αναφέραμε, δουλεύοντας παλιότερα σε εταιρεία - προμηθευτή S/M σε ψάρια (φρέσκα και κατεψυγμένα) και έχοντας ως τμήμα της δουλειάς μου τις τιμές των φρέσκων στα S/M και γενικότερα, δεν σταματάει να με εκπλήσσει το ότι οι τιμές έχουν πάρει ένα 100% (ή και παραπάνω) αύξηση τα τελευταία 6-7 χρόνια, εν μέσω κρίσης...Ακόμα και σε ψάρια ορφανοτροφείου...
Το θεωρώ απαράδεκτο, αν και πιστεύω πως οφείλεται στο ότι έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου (δεν μπορώ να το τεκμηριώσω όμως) και άρα περιορίστηκε η προσφορά πολύ περισσότερο από τη ζήτηση...
Τα ψαράκια τα ορφανά
markvag έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Για τον ιδιο λογο που ο υγραλατος βακαλαος ηταν το ψαρι των φτωχων καποτε ενω τωρα ειναι ακριβοτερος απο τσιπουρα-λαυρακι ιχθυοτροφειου.
Βασικά, ο υγράλατος μπακαλιάρος πλέον έρχεται από Νορβηγία (χώρα γνωστή για τα χαμηλά της κόστη γενικά![]()
), παλιότερα (προ κάποιων 10ετιών) νομίζω ήταν ντόπιος, ενώ τα ψάρια ορφανοτροφείου είναι Ελληνικά συνήθως.
Δεν νομιζω οτι ειναι αυτος ο λογος
Παντα απο τις βορειες χωρες ερχοταν, αλλωστε εκει τον ψαρευουν.Παλια τον προτιμουσαν πολλοι για αυτον τον λογο, της τιμης εννοω, σημερα με 5€ αγοραζεις μαριδα-σαρδελα φρεσκια.
Ακου ψαρια ορφανοτροφειου
Fiat Panda 7,6l/100km
egobrain έγραψε:dstou έγραψε:Που είναι ακριβός? Η προετοιμασία του πάντως είναι η ίδια ανέκαθεν.
~7€ στη σαλονικη. (για το πιατο εξω λεω απροπο, οχι για κοιλια/ποδαρακια στην αγορα)
Εχε υπόψη πως το κόστος για να μαγειρέψεις σπίτι μία κατσαρόλα πατσά που δίνει 4 (πλούσιες) μερίδες, στοιχίζει άνετα 10 € υλικά/ρεύμα (θέλει >2 ώρες βράσιμο), χωρίς βέβαια .... τον κόπο του μάγειρα.

Επίσης:
Όποιος πάει σε μαγαζί για πατσά, 99% δεν θα πάρει τίποτε άλλο εκτός απο κρασί.
Αυτός που θα πάει πχ για κρέας, θα παραγγείλει εκτός το (ενδεχομένως) κρασί, μιά σαλάτα, ένα τζατζίκι , τέσπα κάτι επιπλέον, οπότε μπορεί να χρεωθεί οικονομικότερα -κατ΄αντιστοιχία- η μερίδα .
Επίσης δεν έχω αντιληφθεί κάποια αύξηση στην τιμή του κρέατος, τέτοια που να συνεπάγεται αύξηση και στην τιμή του έτοιμου μεζέ.
http://www.greekguide.com/gr/article/ta ... 1139490464
Νίκος Παππάς έγραψε:Ακου ψαρια ορφανοτροφειου![]()
Έτσι τα λέγαμε στη δουλειά...
Γενικά πάντως έχουν αυξηθεί παράλογα οι τιμές στα ψάρια τα τελευταία 6-7 χρόνια... Δεν ξέρω γιατί...
Πχ, οι τσιπούρες / λαβράκια 300-400γρ έκαναν 5-6 ευρώ το κιλό λιανική... Πλέον είναι στα 8-9+...
Δεν μιλάμε για πιο μεγάλα ψάρια (που είναι και πολύ πιο νόστιμα, ασχέτως με το αν είναι αλανιάρικα ή ορφανοτροφείου - γενικά στα θαλασσινά, με λίγες εξαιρέσεις ίσως, the bigger the better)
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

markvag έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Ακου ψαρια ορφανοτροφειου![]()
Έτσι τα λέγαμε στη δουλειά...![]()
![]()
Γενικά πάντως έχουν αυξηθεί παράλογα οι τιμές στα ψάρια τα τελευταία 6-7 χρόνια... Δεν ξέρω γιατί...![]()
Πχ, οι τσιπούρες / λαβράκια 300-400γρ έκαναν 5-6 ευρώ το κιλό λιανική... Πλέον είναι στα 8-9+...Δεν μιλάμε για πιο μεγάλα ψάρια (που είναι και πολύ πιο νόστιμα, ασχέτως με το αν είναι αλανιάρικα ή ορφανοτροφείου - γενικά στα θαλασσινά, με λίγες εξαιρέσεις ίσως, the bigger the better)
οροι χρηματιστηριου. Απο τα ορφανοτροφεια τα περισσοτερα καταληγουν εκτος Ελλαδας. Ειμαστε απο τους 2 πρωτους σε εξαγωγη σε ψαρια οποτε λογικο να ακριβαινουν στην εγχωρια αγορα. Επισης εχει ενδιαφερον να παρατηρησεις πως αυξομειωνονται οι τιμες στην διαρκεια του χρονου.