Τελευταία είχα την κακή εμπειρία να χαλάσει ο γρύλος παραθύρου του οδηγού (του συνοδηγού είχε χαλάσει παλιότερα, πλέον τους έχω αλλάξει και τους δύο!
).Το πήγα στην αντιπροσωπεία της BMW στα Γιάννενα, οι οποίοι γενικώς είναι εξυπηρετικοί και έχουμε και γνωριμία οικογενειακή (άρα δεν θα ήθελαν και να με κοροϊδέψουν απαραίτητα).
Άφησα το αυτοκίνητο και το παρέλαβα την άλλη μέρα το μεσημέρι. Η δουλειά σαν δουλειά που έπρεπε να γίνει, δεν χρειάζεται παραπάνω από μία ώρα (βγάζεις το πάνελ της πόρτας, αντικαθιστάς τον γρύλο, βάζεις το πάνελ ξανά, τέλος).
Επειδή εκείνη την ώρα βιαζόμουν, επειδή είχα και το κορίτσι (πήγαμε με δανεικό αυτοκίνητο, και θα οδηγούσε αυτή στο γυρισμό), δεν το τσέκαρα ιδιαίτερα, το πήρα και έφυγα.
Στην επιστροφή στην Αθήνα, δυναμώνω λίγο την ένταση του ηχοσυστήματος, και το tweeter της πόρτας του οδηγού, έκανε κόλπα!
Καταλαβαίνω πως κάτι έγινε λάθος στην σύνδεση του crossover , το είχα βάλει μόνος μου το σετ ηχείου-tweeter όταν εγκατέστησα το Alpine upgrade kit.
Τους παίρνω τηλέφωνο, τους λέω το πρόβλημα, μου λένε "εμείς δεν πειράξαμε τίποτε".
Τους εξηγώ, παιδιά, το crossover είναι πάνω από την επένδυση της πόρτας, προφανώς και το πειράξατε γιατί το αποσυνδέσατε.
"Ναι, αλλά μετά το συνδέσαμε όπως ήταν, ούτως ή άλλως δεν γίνεται να το συνδέσεις λάθος!".
Εκεί κατάλαβα πως μου λέγανε φίφες, γιατί ΞΕΡΩ πως γίνεται να το συνδέσεις λάθος!
Επειδή δεν έχω χρόνο τελευταία, το άφησα σε έναν που βάζει ηχοσυστήματα εδώ στην γειτονιά, του εξήγησα το πρόβλημα και κατόπιν με πήρε τηλέφωνο:
"Φίλε, έχεις κάποιο διάγραμμα για την σύνδεση, γιατί εδώ δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να συνδέσω".
Του πήγα το διάγραμμα που είναι online και το βρίσκεις πολύ εύκολα (και εννοείται πως ένα συνεργείο BMW επίσημο, οφείλει να το έχει), το είδε ο άνθρωπος το σύνδεσε σωστά, το πήρα και παίζει μια χαρά.
30€ φτωχότερος βέβαια, μαζί με τα 219€ της αντιπροσωπείας για τον γρύλο και την εργασία, ένα 250άρι...
Το ζήτημα δεν είναι τα λεφτά όμως μόνον...
Το ζήτημα είναι πως έπρεπε να ασχοληθώ για να βρω την λύση. Και καλά εγώ κατέχω κάποια πράγματα και καταλαβαίνω τι φταίει. Κατάλαβα εύκολα πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο φιλτράρισμα των συχνοτήτων, άρα κατάλαβα πως ήταν το crossover και γνώριζα πως υπάρχει εκεί και πως πρέπει να συνδεθεί σωστά. Κάποιος άλλος κακομοίρης που δεν ξέρει και δεν θέλει ν' ασχοληθεί, τι θα έκανε;
Το αποκορύφωμα όμως είναι πως αυτός που αφαίρεσε το πάνελ της πόρτας στην αντιπροσωπεία των Ιωαννίνων, δεν το κούμπωσε σωστά και εξείχε!
Όταν το τσέκαρα, φαινόταν με το μάτι πως δεν είναι ίσιο στην πάνω μεριά. Ένα χτυπηματάκι με το χέρι το κούμπωσε (είναι όλο κουμπωτό με κλιψάκια, δυο βίδες έχει όλες κι όλες για το χερούλι...) σωστά. Ο απίθανος που το αφαίρεσε και το επανατοποθέτησε, δεν το είδε;
Άρα, εμπιστοσύνη σωστής επισκευής, δεν έχω πουθενά, ΟΥΤΕ στην αντιπροσωπεία. Πλέον επειδή ξέρω πολύ καλά το αυτοκίνητο, τσεκάρω μόνος μου και μέσω OBD και πηγαίνω προετοιμασμένος ακόμη και σε απλό σερβις.
Να πω ξανά φυσικά, πως τα BMW είναι γενικώς αναξιόπιστα αυτοκίνητα, ειδικά τα μοτέρ άμεσου ψεκασμού πρώτης γενιάς. Εγώ έχω αλλάξει μπεκ (όλη την τετράδα) το 2010 και τώρα έχει ξεκινήσει η δεύτερη αλλαγή (τώρα τα αλλάζω ένα-ένα, έχω αλλάξει ήδη... τα μισά!
).Φυσικά, το στίβω όσο μπορώ το αυτοκίνητο, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να χαλάει. Είναι κατασκευαστικό το πρόβλημα και δεν το έχουν λύσει, και ούτε ασχολούνται να προσφέρουν μια φτηνή λύση στους πελάτες τους, χρεώνουν το μπεκ σχεδόν 300€ το ένα!
Εγώ το πάω σε αντιπροσωπεία μεν, αλλά δεν ακολουθώ τυφλά ό,τι μου πουν. Επίσης, πάω όλα τα αναλώσιμα (φίλτρα, λάδια, τακάκια, δίσκους, κλπ κλπ) γιατί οι τιμές τους καίνε (ακόμη!).

.
)
(υποθέτω λόγω μπεκ-πολλαπλασιαστών)
(το "γούστα" είναι εύκολο, το "αξιόπιστα" είναι ζόρικο...)