Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#323423 Λένε ότι το ΑΙ θα μπορεί να μαθαίνει μόνο του από τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, δεν θα χρειάζεται να είναι προγραμματισμένο από πριν για τα πάντα. Ήδη υπάρχουν πειραματικά τέτοια συστήματα από ότι έχω διαβάσει. Φυσικά απέχουμε ακόμα πάρα πολλά χρόνια από το να μπορέσουν οι μηχανές να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο.
Άβαταρ μέλους
By dimik
REALZEUS έγραψε:Λένε ότι το ΑΙ θα μπορεί να μαθαίνει μόνο του από τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, δεν θα χρειάζεται να είναι προγραμματισμένο από πριν για τα πάντα. Ήδη υπάρχουν πειραματικά τέτοια συστήματα από ότι έχω διαβάσει. Φυσικά απέχουμε ακόμα πάρα πολλά χρόνια από το να μπορέσουν οι μηχανές να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο.

Αν το αεροπλάνο έχει πρόβλημα που μόνο με συνδυαστική σκέψη μπορεί να λυθεί και στο τέλος πέσει το ρομπότ δεν θα μάθει τίποτα :lol:
Άβαταρ μέλους
By fokion
#323434 Ποσο δε αν βαλουμε σε λογαριασμό τα νομικά προβλήματα....

πχ σε "ένα αυτοκινητο που κινηται αυτονομα"

στη στραβη ποιος φταιει?
το..... οχημα?
ο οδηγός - ιδιοκτήτης?
ο κατασκευαστης του?
ο κατασκευαστης του λογισμικού του?
ο συντηρητης του?
κ.λ.π....

και για το θεμα μας?? ΕΚΤΟΣ κι αν η "δουλεια" ηταν το χομπη μου αλλα και σε ρυθμους χομπυ, ε ναι.... μαλλον θα εβρικα τροπους να γεμισω το χρονο μου...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#323437 Θα μάθουν τα υπόλοιπα όμως. Ε καλά, είπαμε ότι απέχουμε ακόμα πολύ από τέτοια σενάρια. Πιο πολύ φοβάμαι για χακαρίσματα να σου πω την αλήθεια. Για αυτό πάντα πρέπει να υπάρχει και ένα πιλότος για manual override.
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimik έγραψε:Κανένα ρομπότ δεν θα μπορεί να αυτοσχεδιάσει σε ώρα ανάγκης, ούτε ο πιλότος, ούτε ο λογιστής ούτε ο γιατρός, ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι γραμμικός και ως εκ τούτου περιοριστικός.
Εκτός αν φτάσουν τα νευρωνικά δίκτυα και το ΑΙ σε επίπεδα ανθρωπίνου εγκεφάλου, το οποίο τώρα είναι αδύνατο γιατί δεν ξέρουμε καλά καλά πως λειτουργεί ο εγκέφαλος :lol:

Εσύ βάζεις στοίχημα ότι σε 20 χρόνια δεν θα έχουμε τέτοιο ΑΙ;;; :lol: :lol: Μην υποτιμάς την ικανότητα ενός καλού ΑΙ α) να μάθει ταχύτατα και β) να προσομοιώσει καταστάσεις και πράγματα τόσο καλά, που να μην μπορείς να τα ξεχωρίσεις από τα κανονικά... :iconcool: Είπα πως το autopilot της Tesla ΣΗΜΕΡΑ είναι 2 με 3 φορές ασφαλέστερο από τον μέσο οδηγό... ΣΗΜΕΡΑ. Σε 20 χρόνια;;; :iconcool: Οι ικανότητες των μηχανών εξελίσσονται εκθετικά όπως γνωρίζεις...

Μήπως btw εννοείς κάτι τέτοιο;;; :whistlink: :s_biggrin

Ή μήπως κάτι τέτοιο... :iconcool: :s_biggrin :s_roses

Επίσης, το να θεωρούμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το μόνο μηχάνημα που να μπορεί να σκεφτεί μη-γραμμικά και δημιουργικά (και btw, πως ακριβώς ορίζουμε το δημιουργικά;;; :shifty: :s_roses ) είναι εντελώς αυθαίρετο... Όπως έγραψα, ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν αλγόριθμοι που γράφουν πετυχημένα τραγούδια (η καλλιτεχνική έκφραση δεν είναι θεωρητικά η υπέρτατη διαφορά μας με τον υπολογιστή;;; :iconcool: )
Άβαταρ μέλους
By theo13
#323446 Θα αναφέρω ένα παράδειγμα ανθρώπου που γνωρίζω προκειμένου να δω τι άποψη έχετε για την ζωή που κάνει και αν τελικά πράττει καλώς.
70 χρονών με 4 επιχειρήσεις που πάνε σφαίρα. Ακίνητα κλπ πολλά και παντού. Πέρυσι είχει καθαρά κέρδη 3.000.000 και 0 δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Γενικά δεν έχει ακούσει τίποτα απο κρίση κλπ.
Δουλεύει ακόμα κάθε μέρα όλη μέρα ενώ πριν κανά χρόνο μπήκε σε νοσοκομείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και του στοίχισε 70.000 ευρώ η νοσηλεία. Άλλος που δεν θα είχε να τα σκάσει μάλλον θα είχε πάει να συναντήσει τον Άγιο Πέτρο.
Βγαίνοντας απ το νοσοκομείο συνέχισε στους προηγούμενους ρυθμούς δε ξέρω πραγματικά για ποιό λόγο.
Για συνοψίσω αυτόν τον άνθρωπο ΠΛΕΟΝ τον λυπάμαι. Είναι μάταιο αυτό που κάνει. Στα 70 του τι παραπάνω θέλει ;; Να πεθάνει με πιο πολλά λεφτά στην τράπεζα;; Οι διάδοχοι φυσικά κάνουν κο κο κο μιας και βολεύονται να έχουν τον πατριάρχη να σκίζεται και αυτοί να κάνουν Ζ Ω Α Ρ Α !!!!
Ποιός είναι ο |λογοκρισία| της παρέας?
Άβαταρ μέλους
By dimik
markvag έγραψε:
dimik έγραψε:Κανένα ρομπότ δεν θα μπορεί να αυτοσχεδιάσει σε ώρα ανάγκης, ούτε ο πιλότος, ούτε ο λογιστής ούτε ο γιατρός, ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι γραμμικός και ως εκ τούτου περιοριστικός.
Εκτός αν φτάσουν τα νευρωνικά δίκτυα και το ΑΙ σε επίπεδα ανθρωπίνου εγκεφάλου, το οποίο τώρα είναι αδύνατο γιατί δεν ξέρουμε καλά καλά πως λειτουργεί ο εγκέφαλος :lol:

Εσύ βάζεις στοίχημα ότι σε 20 χρόνια δεν θα έχουμε τέτοιο ΑΙ;;; :lol: :lol: Μην υποτιμάς την ικανότητα ενός καλού ΑΙ α) να μάθει ταχύτατα και β) να προσομοιώσει καταστάσεις και πράγματα τόσο καλά, που να μην μπορείς να τα ξεχωρίσεις από τα κανονικά... :iconcool: Είπα πως το autopilot της Tesla ΣΗΜΕΡΑ είναι 2 με 3 φορές ασφαλέστερο από τον μέσο οδηγό... ΣΗΜΕΡΑ. Σε 20 χρόνια;;; :iconcool: Οι ικανότητες των μηχανών εξελίσσονται εκθετικά όπως γνωρίζεις...

Μήπως btw εννοείς κάτι τέτοιο;;; :whistlink: :s_biggrin

Ή μήπως κάτι τέτοιο... :iconcool: :s_biggrin :s_roses

Επίσης, το να θεωρούμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το μόνο μηχάνημα που να μπορεί να σκεφτεί μη-γραμμικά και δημιουργικά (και btw, πως ακριβώς ορίζουμε το δημιουργικά;;; :shifty: :s_roses ) είναι εντελώς αυθαίρετο... Όπως έγραψα, ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν αλγόριθμοι που γράφουν πετυχημένα τραγούδια (η καλλιτεχνική έκφραση δεν είναι θεωρητικά η υπέρτατη διαφορά μας με τον υπολογιστή;;; :iconcool: )

Σε 20 χρόνια ναι βάζω, σε 50 δεν βάζω.

Δεν αμφισβητώ την μαθησιακή ικανότητα ενός AI ούτε την δυνατότητα να προσομοιώσει καταστάσεις, την δυνατότητα να δημιουργήσει γκρι από το άσπρο ή μαύρο αμφισβητώ, την συνδυαστική ικανότητα όταν υπάρχουν εξωτερικοί απρόβλεπτοι παράγοντες και φυσικά την ικανότητα να υπολογίσει ανθρώπινες εκφράσεις και πράξεις προερχόμενες από αισθήματα.

Οι αλγόριθμοι μπορούν να γράφουν τραγούδια (μια σχετικά "γραμμική" διαδικασία καθότι η μουσική είναι μαθηματικά) αλλά δεν μπορούν να ξέρουν τι συναισθήματα θα προκαλέσουν αυτά τα τραγούδια στους ακροατές :rtfm:

theo13 έγραψε:Θα αναφέρω ένα παράδειγμα ανθρώπου που γνωρίζω προκειμένου να δω τι άποψη έχετε για την ζωή που κάνει και αν τελικά πράττει καλώς.
70 χρονών με 4 επιχειρήσεις που πάνε σφαίρα. Ακίνητα κλπ πολλά και παντού. Πέρυσι είχει καθαρά κέρδη 3.000.000 και 0 δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Γενικά δεν έχει ακούσει τίποτα απο κρίση κλπ.
Δουλεύει ακόμα κάθε μέρα όλη μέρα ενώ πριν κανά χρόνο μπήκε σε νοσοκομείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και του στοίχισε 70.000 ευρώ η νοσηλεία. Άλλος που δεν θα είχε να τα σκάσει μάλλον θα είχε πάει να συναντήσει τον Άγιο Πέτρο.
Βγαίνοντας απ το νοσοκομείο συνέχισε στους προηγούμενους ρυθμούς δε ξέρω πραγματικά για ποιό λόγο.
Για συνοψίσω αυτόν τον άνθρωπο ΠΛΕΟΝ τον λυπάμαι. Είναι μάταιο αυτό που κάνει. Στα 70 του τι παραπάνω θέλει ;; Να πεθάνει με πιο πολλά λεφτά στην τράπεζα;; Οι διάδοχοι φυσικά κάνουν κο κο κο μιας και βολεύονται να έχουν τον πατριάρχη να σκίζεται και αυτοί να κάνουν Ζ Ω Α Ρ Α !!!!

Αυτόν αν τον αναγκάσεις να σταματήσει την άλλη μέρα θα πεθάνει από τον καημό του.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#323451 Έλα να μου πεις σε τι φάση θα είναι οι διάδοχοι όταν θα φτάσουν τα χρόνια του.

Από την εμπειρία που έχω από ΕΛ εταιρείες, όπου οι διάδοχοι ήταν τσιριμπιμ-τσιριμπομ, το μέλλον της εταιρείας γινόταν ολοένα και πιο αβέβαιο όσο μεγάλωνε ο ιδιοκτήτης/πατριάρχης.

Αντίθετα, αυτό που βλέπω σχετικά συχνά είναι παιδιά επιχειρηματιών να ξεκινάνε νωρίς και μάλιστα από ΠΟΛΥ χαμηλά στην εταιρεία του πατέρα τους για να μάθουν.
Προφανώς αναφέρομαι σε μαγαζιά σαν αυτά που αναφέρεις ή και πιο μικρά.
Μη μου πει κανείς για κανένα Λάτση... :roll:

Οι top περιπτώσεις κηφηναριού που έχω συναντήσει είναι εισοδηματίες (νοικιάζουν ακίνητα) ή καταστάσεις τύπου '2 γονείς με υψηλό εισόδημα'.
Άβαταρ μέλους
By nass
theo13 έγραψε:Θα αναφέρω ένα παράδειγμα ανθρώπου που γνωρίζω προκειμένου να δω τι άποψη έχετε για την ζωή που κάνει και αν τελικά πράττει καλώς.

Πας να προβάλλεις τις δικές σου αξίες (πχ. ελεύθερος χρόνος) σε αυτόν. Λάθος :rtfm:
Δεν τον θεωρώ καθόλου |λογοκρισία|, αν γουστάρει αυτό που κάνει μαγκιά του. Win-win βασικά, και αυτός κάνει ό,τι γουστάρει και οι διάδοχοι ζωάρα :)
Πολύ καλύτερος πάντως από ανθρώπους παγιδευμένους 40 χρόνια σε μια δουλειά που δεν τους άρεσε εξ΄αρχής (έχει σημασία γιατί στα 25 σου μπορείς να αλλάξεις, στα 55 σου πολύ δύσκολα)
Άβαταρ μέλους
By dstou
Για συνοψίσω αυτόν τον άνθρωπο ΠΛΕΟΝ τον λυπάμαι.

Γιατί τον λυπάσαι ενώ κάνει κάτι που είναι 100% επιλογή του?
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#323484 Δεν ξέρω αν θα βοηθήσω κάποιους..
Η δουλειά μου απαιτεί φυσική παρουσία 6 μήνες το χρόνο. Το υπόλοιπο διάστημα μπορώ να μην κάνω απολύτως τίποτα. Τα πρώτα χρόνια ήταν απλά γαμάτα. Έκανα σχεδόν όσα απωθημένα είχα μικρός. Πριν 2-3 χρόνια έπιασα τον εαυτό μου τέτοια εποχή να βαριέται. Πως θα περάσουν 5 μήνες ακόμα;; Για αυτό και έκανα και άλλη δουλειά. Και όχι για τα χρήματα. Μια δουλειά που μου τρώει τόσο χρόνο, όσο θέλω να διαθέσω. Θυσιάζοντας μεγάλο μέρος των κερδών.
Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν, ότι η εργασία δεν έχει μόνο σκοπό το χρήμα.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#323532 Εγώ πάλι δε βλέπω να απαντιέται το ερώτημα:

Σε Χ χρόνια οι περισσότερες δουλειες θα γίνονται πολύ καλύτερα και φτηνότερα απο ρομποτ (εαν συμμεριστούμε την πρόβλεψη, πάρτε το ως υποθεση εργασίας), οπότε θα μας είναι αδιάφορο το αν θα θέλετε να δουλεύετε γιατί απλά δε θα σας χρειάζονται.
Τότε λοιπόν απλά θα ασκείτε ένα χόμπυ, που για κάποιους θα τυγχάνει κάποτε να υπήρξε εργασία και για κάποιους όχι. Θα έχετε θέμα ολοκλήρωσης ώς άνθρωποι?
Αν πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, εγώ βλέπω μια ριζική αλλαγή στο τί θα σπουδάζουμε/κάνουμε ως όντα προς μια πιο διανοητική κατεύθυνση (επιστήμες/τέχνεις).
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
kyr80 έγραψε:Πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν, ότι η εργασία δεν έχει μόνο σκοπό το χρήμα.

Και πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι η ζωή δεν έχει μόνο ως σκοπό την εργασία. Επειδή γνωριζόμαστε και ξέρω τι μαμήσι τρως το καλοκαίρι μου κάνει εντύπωση που σου λείπει αυτό τον χειμώνα. (Δεν ήρθα στο μαγαζί σου για παγωτό φέτος, ζητώ συγγνώμη - άσχετο).

ΥΓ: Είναι σχεδον 8 μμ και είμαι ακόμα στη δουλειά. Έβγαλα εκατοντάδες κιλά παραγωγής στα μηχανήματα και ανέβηκα στο γραφείο για μια ανάσα (και μια :s_drinks ). Σας τα χαρίζω όλα αυτά και πάω βόλτα με την 30i για ρετσίνες κάθε βράδυ instead! :s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By markvag
rx8_drifter έγραψε:Αν πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, εγώ βλέπω μια ριζική αλλαγή στο τί θα σπουδάζουμε/κάνουμε ως όντα προς μια πιο διανοητική κατεύθυνση (επιστήμες/τέχνεις).

Πιθανώς... η μεταβατική περίοδος όμως θα είναι αρκετά ταραγμένη... Η ανεργία θα είναι σοβαρό θέμα...

Εναλλακτικά μπορεί να παιχτεί και κάτι πιο άσχημο ως σενάριο... Αν ο συγκεκριμένος μπάρμπας έχει δίκιο δηλαδή...

Εικόνα

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η ανθρωπότητα ως είδος θα χάσει σημαντικές ικανότητες, μιας και ένα μηχάνημα θα τα κάνει καλύτερα... δεν θα υπάρχει λόγος για ν' αποκτήσεις skills... γιατί να γίνεις μηχανολόγος όταν ένα μηχάνημα θα είναι πάντα πολύ καλύτερος μηχανολόγος από εσένα;;; :s_dunno Μόνο αν είναι το χόμπυ σου...

Και δεν λέω ΑΝ το μηχάνημα θα γίνει καλύτερο από τον καλύτερο άνθρωπο (σε ότι κάνουν οι άνθρωποι θα υπάρξει ένα μηχάνημα πολύ καλύτερο), λέω ΟΤΑΝ. Τη στιγμή που το ΑΙ της google σε 1 μέρα πέρασε "εκπαίδευση" μερικών ανθρώπινων ζωών και είναι ένα βρέφος σε σχέση με το τι θα υπάρχει σε κάποια χρόνια, δεν έχω καμία αμφιβολία... [urlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity]Δεν απέχουμε πολύ[/url] από εδώ πιστεύω...
Άβαταρ μέλους
By nass
REALZEUS έγραψε:Και πρέπει ορισμένοι να καταλάβουν ότι η ζωή δεν έχει μόνο ως σκοπό την εργασία.

Δε νομίζω κανείς εδώ μέσα να είπε ή να υποννόησε αυτό.
Αντιθέτως εσύ χαρακτήρισες "μη νορμάλ" όσους μπορούν να βρουν χαρά ΚΑΙ στην εργασία τους.

REALZEUS έγραψε:
kovathe έγραψε:Eγω πάντως καθόμουν 7 μήνες και δε βαρέθηκα στιγμή....
Την Πέμπτη επιστρέφω και κοντεύω να πάθω κατάθλιψη! :D

Όπως όλοι οι νορμάλ άνθρωποι. :lol: