- 01 Νοέμ 2016, 12:16
dstou έγραψε:Δεν εκπλήσσομαι με αυτά που διαβάζω, τα είχα προβλέψει και γράψει στο ακατανόμαστο πριν χρόνια όταν η φρενίτιδα για τις α/θ ήταν στα ύψη. Έχουν πολλά κινούμενα μέρη, μεγάλες πιέσεις λειτουργίας και πολύπλοκα ηλεκτρονικά κοντρόλλερς , τα οποία με τη σειρά τους έχουν εξίσου απαιτητικό και ακριβό σέρβις. Αξεπέραστη αχίλλεια πτέρνα το ότι πάσχουν από έλλειψη εξειδικευμένων, δυσεύρετων και ακριβών ανταλλακτικών. Ιδιαίτερα όλο παλιώνει η εγκατάσταση και έχουν καταργηθεί σαν μοντέλα και περιμένεις π.χ. 15 μέρες 'για να έρθει η πλακέτα από Γερμανία' και άλλες 2 να την περάσουν και να την ρυθμίσουν . Εκεί η λύση λέβητα είναι έτη φωτός μπροστά όπου με ένα τηλεφώνημα στον καυστηρατζή, έρχεται, ίσως και την ίδια μέρα, και μαστορεύει επιτόπου απλές διατάξεις με πάμφθηνα, κοινά ανταλλακτικά και δεν πιάνεσαι με τα παντελόνια κατεβασμένα. Επίσης, ένα 500άρικο ΚΑΘΕ χρόνο είναι αδικαιολόγητα, κάτι τρέχει.
Γενικά, η ροζ-ρόυς των λύσεων είναι η μικτή, ήτοι λέβητας ΚΑΙ α/θ συζευγμένα στην ίδια εγκατάσταση, όπου το κάθε σύστημα λειτουργεί επικουρικά του άλλου. Έχει λίγο κρύο? τότε α/θ. Δυναμώνει? , τότε μπαίνει και ο λέβης. Χάλασε το ένα? Οκ, λειτουργούμε με το άλλο και καλύπτουμε έστω ένα 60% των αναγκών μέχρι να το φτιάξουμε. Η επιλογή της α/θ γίνεται με βάση τα εξής βήματα : Όνομα και αξιοπιστία εγκαταστάτη, όνομα και αξιοπιστία εισαγωγέα και όνομα και αξιοπιστία μάρκας. Όχι δηλαδή με τα κιλοβάτ και την τιμή, αυτό που κάνει το 80% του κοζμάκη.
Επί του πρακτέου τώρα: Πρέπει κανείς να δει τι σύστημα έχεις, αν έχεις παράλληλα και ζεστό νερό χρήσης. Ο λέβητας είναι καλό να είναι χαμηλών θερμοκρασιών, ήτοι να είναι χυτοσιδηρός ή διμεταλλικός οι οποίοι παρουσιάζουν καλύτερη αντοχή στην διάβρωση από τα ζουμιά που κατεβαίνουν λόγω υγροποίησης από την καμινάδα στο λέβητα και περιέχουν θειικά. Παρένθεση, εγώ τον χαλύβδινο δεν τον αποχωρίζομαι, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Το γαμοενδοδαπέδιο λειτουργεί πολλές ώρες και έχει μεγάλη αδράνεια, δεν είμαι σίγουρος ποια λύση είναι καλύτερη, μικρός η μεγάλος λέβητας δηλαδή στην περίπτωσή σου. Πρέπει κάποιος να δει τα παλιά σχέδια, αν υπάρχουν και να κρίνει, εφόσον έχει και αντίστοιχη εμπειρία από ενδο. Η παλιά προσφορά ή το συμβόλαιο με τον εγκαταστάτη θα βοηθούσε επίσης, και οπωσδήποτε μια επιτόπου επίσκεψη του τεχνικού για επιθεώρηση. Δεν θα πήγαινα πάντως εύκολα σε λύση 80 Κελσίου και μετά ανάμιξη με τετράοδες για να ρίξω τη θερμοκρασία, και θα προσπαθούσα η χωρητικότητα νερού του λέβητα σε λίτρα να είναι μεγάλη. Στον αέρα, η λύση λέβητα 20 κιλοβάτ μου προδιαθέτει για μικρή, χωρίς να ξέρω άλλες λεπτομέρειες. Αυτά για αρχή.
Η αντλία δεν θα καταργηθεί, θα υπάρχει κανονικά με πρόβλεψη για λειτουργία σε σειρά ή αντλία μόνο ή πετρέλαιο μόνο. Κοινώς 4 βάνες και 2 Τ

απλά το λέω επιστημονικά. Πάντως και εμένα με προβλήματίζει ο υποβιβασμός από τους έστω 70 που θα βγάζει ο λέβητας στους ~40 που θέλουμε. Γι'αυτό και κλίνω προς τον μικρότερο, λόγω μικρότερης παροχής και πιό διαχειρίσιμης ενέργειας. Άλλο να ανακυκλώνει έστω 1000 λίτρα την ώρα άλλο σχεδόν 2000. Απλά θα αργεί πιό πολύ να πάρει φόρα από κρύο σύστημα. Όπως και να έχει πρέπει να έχω το νου μου μην μου στείλουν 70 βαθμούς στο πάτωμα, τότε εκτός από αναστενάρης πρέπει να γίνω και πλακατζής να ξαναπεράσω τα πλακάκια
Το 500ρικο το χρόνο βγαίνει από 2 βλάβες με πίνακες από μ@λ@κια της ΔΕΗ (οκ δεν φταίει το μηχάνημα), συντήρηση κάθε χρόνο και το κερασάκι στην τούρτα, διαρροή φρέον που δεν μπορεί να εντοπιστεί και πολύ φοβάμαι και εγώ και ο συντηρητής ότι είναι εσωτερικά στον μεταλλάκτη... κλάψε με μάνα δηλαδή, πρέπει να το κάνουμε βίδες, να βρούμε (αν βρούμε) ανταλλακτικό, να ξαναμονταριστεί και να δοκιμαστεί. Προς το παρόν δουλεύει το ένα σπίτι και αυτό κουτσά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, και συν τα ρεύματα που καίει έρχεται η μία η άλλη με το πετρέλαιο.
ΑΝ ήταν το μηχανάκι γιαπωνέζικο με συντελεστή απόδοσης στο ~4, ΑΝ υπήρχε αρκετή αδράνεια στο σύστημα ώστε να δουλεύει τις περισσότερες ώρες με νυχτερινό και ΑΝ κάνει μαλακό χειμώνα τότε ναι, συμφέρει. Με τσάινα αντλία που δουλεύει συνέχεια καμτσικωμένη, συγκάτοικους που ανοίγουν παράθυρα για να κάνουν τσιγαράκι και δεν νιώθουν ότι δεν είναι καλοριφέρ, α κρύωσα κάτσε να το ανάψω τότε δεν συμφέρει. Βασικά πρέπει να νιώθεις και λίγο

άμα του λες του αλλουνου νυχτερινό ρεύμα, σε κοιτάει σαν χάνος και λέει μα εγώ τώρα κρύωσα, ε, άστο
Τέσπα, δεν φταίει το μηχάνημα για τα παραπάνω
Οι λέβητες είναι ο μεν μικρός ατσάλινος (δηλαδή λαμαρίνα απ'ότι κατάλαβα) ο δε μεγάλος ανοξείδωτος και συμπυκνωμάτων, που δεν έχω ιδέα τι είναι αλλά μου είπαν είναι πιό οικονομικός. Και οι δύο κορεάτικοι. Σφίγγουν τα κρύα και πρέπει να αποφασίσω ρε γαμώτο...