μερικοι αυτοματισμοι κεντρικης με ωρομετρηση, αφηνουν να κυκλοφορει νερο, στον τελευταιο που ανοιξε τα καλοριφερ ακομα και αν τα εσβησε χαριν μειωσης θερμικων καταπονησεων του λεβητα.
Εαν γνωριζεις οτι ο λεβητας ειναι ζεστος και κανεις δεν παιζει να τα αναψει εκεινη την ωρα, αναβεις και σβηνεις. Simple as that...
Καυστήρας? Λέβητας? Το σύνολο του λεβητοστασίου? Όλο το σύστημα θέρμανσης?
Σε κάθε περίπτωση και αφού δε λειτούργησε το σύστημα θέρμανσης 10 χρόνια, πρέπει:
Στην πρώτη εκκίνηση λειτουργίας, να γίνει απο τεχνικό έλεγχος του λεβητοστασίου και πλήρωση του δικτύου θέρμανσης με νερό, εφόσον δε λειτούργησε και - υποθέτω- δε θα ήταν γεμάτα τα σώματα άσκοπα, ώστε να έχουν υποστεί την όποια φθορά όσο ήταν "stand by" .
Στη συνέχεια απαιτείται έλεγχος εάν είναι σωστά ρυθµισµένα λέβητας-καυστήρας, εξαερώσεις σωμάτων και ρύθμιση πιέσεων του δικτύου.
Προφανώς, θα υπάρχει ποσότητα πετρελαίου στη δεξαμενή και θα γίνει εξαέρωση στο σωληνάκι πετρελαίου όταν πρωτο-τροφοδοτήσει με καύσιμο τον καυστήρα .
Άιντε, και .. <<Καλό χειμώνα!!!>>

ΥΓ: Αν έχετε κάποια απορία που ενδέχεται να μπορεί να λυθεί, όταν παρέχετε ελάχιστες πληροφορίες που απαιτούνται για να "βοηθηθείτε", είναι πιθανό ..... να πάρετε λάθος απάντηση.
Για να μην πώ ότι ίσως και να .... "γειωθείτε"!

ΒΤW: Ρωτάς για <<Θέρμανση>, οταν υπάρχει ειδικό τοπικό, το οποίο μάλιστα είναι "στην επιφάνεια" εδώ και μέρες και δε χρειάζεται "ειδική αναζήτηση" για να πάνε ερώτηση-απάντηση στη "θέση" τους και να ενημερωθούν και άλλοι για το συγκεκριμένο θέμα!
@mods : Παράκληση , να μεταφερθεί => viewtopic.php?f=9&t=427
τωρα με 0,92 ευρω το λιτρο τα ξεψυριζουμε ολα αυτα ( τις "τρυπες")
οταν ειχε 0,35 ποιος νοιαζοταν.... Ας ηταν εστω και κατα προσεγγιση "δικαιο" το μοιρασμα, κι ολα καλα..
οι ωρομετρητές γράφουν όταν το νερό πάει πάνω από κάποια θερμοκρασίσ.
Ας μεταφερθεί το θέμα, δε θυμόμουν ότι υπήρχε.
Τι μπορεί να είναι; Υπάρχει πιθανότητα να είναι επικίνδυνο; Θα φωνάξουμε τον συντηρητή, αλλά μέχρι τότε μήπως πρέπει να κλείσουμε τον γενικό;
...>.
dimitrisB έγραψε:Και επειδή έχω σαν αρχή να γράφω εδώ μόνο όσα έφτιαξα, πλήρωσα και έζησα προσωπικά και όχι ότι μου είπε ο ξάδελφος και ο θείος, υπενθυμίζω παλιότερη παράθεσή μου περί ΦΑ: viewtopic.php?p=57586#p57586
Και να προσθέσω ότι, οι έλεγχοι που περνάει η εγκατάσταση ΦΑ απ τους αρμόδιους τεχνικούς της ΕΠΑ, ώστε να σου δώσουν αρχικά την έγκριση σύνδεσης στο δίκτυο και -στο τελικό στάδιο- να σου "ανοίξουν" την παροχή απ΄το μετρητή, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ με τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που γίνονταν πρίν 5-10 χρόνια και ειδικά προ 15ετίας που πρωτοξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις ΦΑ.mjacob έγραψε:προς το αυστηρότερο, ή προς το χαλαρότερο ;Αυστηρότερα .
@ saxon : Σου προτείνω να μην το πολυσκέφτεσαι και ότι σου ζήτησαν, να το κάνεις.
Στο σπίτι που κάθομαι, καθώς και το διπλανό (επαρχιακή μονοκατοικία χ2-σύνολο 200m^2) έχει υποδαπέδια θέρμανση. Εδώ και μια πενταετία ζεσταινόμαστε με αντλία θερμότητας που τροφοδοτεί την υποδαπέδια. Επειδή η εν λόγω αντλία κάθε χρόνο ζητάει ένα πεντακοσάρικο σε βλάβες-σέρβις, καίει ένα σκασμό ρεύμα και επειδή υπάρχει βάσιμη υποψία ακριβής βλάβης θέλω να την πετάξω να ησυχάσω πρίν σφίξουν τα κρύα. Λύσεις τζάκια/σόμπες/ερκοντίσια κτλ δεν παίζουν, υπάρχει μωρό παιδί και δεν μας παίρνει να έχουμε ζέστα με τους παραπάνω τρόπους΄, αναγκαστικά πρέπει να δουλέψει υποδαπέδια.
Η λύση της αντικατάστασης της αντλίας με άλλη της προκοπής δεν παίζει, μία αντλία απόδοσης 25kw σε καλή μάρκα θα βγει γύρω στο δεκάρικο που δεν υπάρχει τώρα, και δεν θέλω να γίνω beta tester κάθε κατσαπλιά μάστορα που θα την κατσαβιδιάζει, παθών.
Οπότε αναγκαστικά στρέφομαι σε λέβητα πετρελαίου. Υπάρχει όμως θέμα διαστασιολόγησης.
Η παλιά αντλία, με 25 kw ονομαστικά, την πάλευε και με τα 2 σπίτια σε ήπιο καιρό, ήταν οριακή σε κρύο καιρό, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ'όψη ότι όσο κρυώνει ο καιρός, πέφτει η απόδοση.
Πάω σε 2 καυστηράδες να ρωτήσω τι παίζει. Το γεγονός ότι ο λέβητας βγάζει 80 βαθμούς και εμείς θέλουμε 40-45 ξεπερνιέται με μία βάνα που θα ανακατέβει ζεστά/κρύα ώστε να κρατάμε την θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στα επιθυμητά επίπεδα. Το θέμα όμως είναι ότι ο μεν ένας μου έκανε έναν μπακάλικο υπολογισμό και μου λέει ότι με λέβητα 20kw θα είμαι καλυμένος, ο δε άλλος θέλει να βάλει 37kw λέβητα, με τον ίδιο μπακάλικο υπολογισμό. Υποστηρίζουν αμφότεροι ότι η δική τους λύση είναι πιό οικονομική, ο ένας γιατί ο μικρός λέβητας καταναλώνει λιγότερο ανά ώρα (σωστό) και δεν θα έχει τόσα σταμάτα-ξεκίνα, ο δε άλλος γιατί θα είναι πιό μεγάλος και δεν θα δουλεύει τόσο πολύ ώρα
Όπως βλέπετε έχω μπλέξει με greek mastorantza στα καλύτερα, και επειδή ο καθένας θέλει να σπρώξει αυτό που έχει καλύτερη προμήθεια/έχει στοκ/του κάνανε δώρο ημερολόγιο με ξεβράκωτες, έχω καταμπερδευτεί. Δεν είναι τόσο πολύ το κόστος (γύρω στο 500αρικο διαφορά, με τον ακριβότερο να είναι εκτός από μεγαλύτερος, και καλύτερης ποιότητας) αλλά μη φορτωθώ κανένα μηχανάκι που δεν θα μου κάνει δουλειά και έχουμε του χρόνου τα ίδια ή κάψει ένα τάνκερ πετρέλαιο.
Η υποδαπέδια χρειάζεται περί τα 80w/m^2 (παραπάνω δεν νομίζω να μπορεί να "περάσει" από τσιμέντα/πλακάκια) από κάτι υπολογισμούς που βρήκα στο internet. Επί 200 μέτρα, συν απώλειες σωληνώσεις κτλ το 20 kw ακούγεται πιό σωστό. Σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ο μεγάλος είναι για 220 τετραγωνικά αν θυμάμαι καλά, οπότε, σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο μεγάλος είναι πιό σωστός.
Παρακαλώ για την γνώμη σας. Το να πάω σε μηχανικό να μετρήσει προϋποθέτει να έχω και τα σχέδια της υποδαπέδιας που τα είχε μαγαζί που έκλεισε
glf έγραψε:Τι μάρκα είναι η Α/Θ που έχεις; Και γω κάθε χρόνο και ένα θέμα έχω με τη δικιά μου
Κινέζικια με μάρκα του έλληνα εισαγωγέα, 3 μπήκαν στην περιοχή οι 2 τις ξήλωσαν. Εγώ ήμουν έτοιμος πέρσι το Γενάρη να τη δέσω στο τρακτέρ και να την τραβήξω να την βγάλω
απο κει και περα λυσεις και ιδεες υπαρχουν πολλές.
Πχ τη σομπα πελλετ τη δουλευω στους 60 βαθμους παρολο που εχω κανονικά σωματα καλοριφερ. ( Στα κρυα το παω στα 70)
μπορεις πχ να βαλεις ενα βπαφερ που θα "αποθηκευει" την περισσια θερμοτητα και να εχεις και ζεστα νερα χρησης, ειδικά αν πας στο "μεγαλο" καυστηρα.
οπου στην περιπτωση σου αυτο δεν εχει και μεγαλη σημασια αφου θες και υποβιβασμο θερμοκρασιας...
ουσιαστικά το "μικρος μεγαλος" στο πετρελαιο εχει να κανει περισσοτερο με την ταχυτητα που θα ζεστανει τον δεδομενο ογκο νερου κι εσυ δεν θα το πας ψηλα..
οι προδιαγραφες του λεβητα που λες οτι ειναι για 220τμ ειναι για ποια θερμοκρασία νερου?? μηπως ειναι για 70-80 που εσυ δεν χρειαζεσαι?