Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#314700 Θέλω να αλλάζω ατομική μονάδα πετρελαίου στο εξοχικό. Είχα all in one μάρκα μ'εκαψες και φυσικά χάλασε. Έπεσα πάνω σε ένα Bosch συμπύκνωσης (λινκ στο κάτω μέρος), απλά όπως βλέπω δεν έχει και έξοδο ΖΝΧ, οπότε υποθέτω πως πρέπει να αγοράσω και boiler. Από την άλλη διαβάζω για all in one Kiturami που έχει έξοδο ΖΝΧ. Μιας και πρόκειται για εξοχικό οπότε η χρήση του θα είναι συνολικά κανα μήνα το χρόνο πρπ τί λέτε?

http://www.bosch-climate.gr/products/fl ... 2500f.html
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#314749 Πάμε...έτσι απλά Δημήτρη, σωστός...

dimitrisB έγραψε:1/ Το ακίνητο, (και στην ουσία η αρχική εγκατάσταση θέρμανσης) πότε είχε κατασκευαστεί ?

To 70 νομίζω...ο δεύτερος όροφος το 85.

2/ Όταν έγινε η μετατροπή του λεβητοστασίου σε ΦΑ, έγινε αντικατάσταση των σωληνώσεων -περαν του λεβητοστασίου- και εντός των διαμερισμάτων των υπολοίπων ενοίκων του ακινήτου ?

Όχι

3/ Όταν έκανες την ανακαίνιση, άλλαξες και τις σωληνώσεις θέρμανσης σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το διαμέρισμά σου ?

Όχι
Άβαταρ μέλους
By dstou
Από την άλλη διαβάζω για all in one Kiturami που έχει έξοδο ΖΝΧ. Μιας και πρόκειται για εξοχικό οπότε η χρήση του θα είναι συνολικά κανα μήνα το χρόνο πρπ τί λέτε?

Τα καλύτερα συστήματα είναι τα all ξεχωριστά. Έχουν το φθηνότερο, αμεσότερο σέρβις και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#314811 @ Nikos!
Μετά τις απαντήσεις που μου έδωσες, το "ρεζουμέ" που υποσχέθηκα έχει ως εξής:
1/ Προχωράς το πλάνο σου σύμφωνα με τα όσα έχει προγραμματίσει ο τεχνικός που συμβουλεύτηκες, αφού προηγουμένως για να μην έχεις αμφιβολίες και εφόσον έχεις χρόνο, συμβουλευτείς και άλλο τεχνικό, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ PROJECT, μην τυχόν και σου προτείνει κάποιες επιπρόσθετες λύσεις (πχ με βανες σε κάποιο σημείο της εισόδου (στη βεράντα? - κάτω/δίπλα απ΄το παραθυράκι του μπάνιου? κλπ) των παροχών ΖΝΧ για την πιό σωστή και αμεση εκμετάλλευση του ΖΝΧ.
2/ Όταν ξαναποφασίσεις να κάνεις μιά νέα-μικρότερης κλίμακας ανακαίνιση (ίσως και βάψιμο του διαμερίσματος σε 5-6 χρόνια) η 1η και ΜΟΝΑΔΙΚΗ προτεραιότητά σου θα είναι η τακτοποίηση του θέματος ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΖΝΧ, με ατομική παροχή ΦΑ και αλλαγή όλων των σωληνώσεων του διαμερίσματός σου, νερού και θέρμανσης-ΖΝΧ . Άλλωστε, αφού το διαμέρισμα έχει περάσει την 30ετία , σε 10-15 χρόνια, οι αλλαγές λόγω παλαιότητας του δικτύου, θα είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ! :oops:
3/Θεωρώ βέβαια δεδομένο, πως πρέπει-έστω και μόνο με δικά σου έξοδα- να γίνει έλεγχος και τακτοποίηση του υφιστάμενου λεβητοστασίου, διότι ... εκτός του ότι δείχνει πως δεν έχει και "πολλά ψωμιά", πρωτίστως ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!! :rtfm:

Και επανέρχομαι στο (ψιλο/offtopic) κόστος ανακαίνισης :
Άφησε τελικά λίγα αλλά σημαντικά "κενά" ο Νίκος, και παρ΄όλα αυτά του στοίχισε 400€+/τμ.
Με την αποκατάσταση του θέματος που τώρα τον απασχολεί θα ήθελε άλλες 6-7.000€ και να έχει καινούριο-ασφαλές δίκτυο και να αυτονομηθεί.
Άρα τα 450/τμ ουσιαστικά δεν θα έπαρκούσαν, για μιά κατασκευή όχι βέβαια με υλικά απο Praktiker-LEROY-IΚΕΑ, αλλά ούτε και με φευγάτες φίρμες .

Σε όσους λοιπόν θεωρούν αυτά τα ποσά των 450€/τμ ως υπερβολικά, με δεδομένες μάλιστα τις χαμηλές τιμές στα μεροκάματα και τις προσφορές σε υλικά που υπάρχουν σήμερα λόγω κρίσης, για ανακαινίσεις σε κτίσματα 30+ ετών και προοριζόμενα για μακρά ιδιοκατοίκιση, ματαξαναλέω:
ΚΑΛΑ - ΕΝΤΑΞΕΙ ! :roll:

:s_bye
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#314836 Τελικά σε αυτό το ποσό καταλήγεις, ούτε κουβέντα.

Δε μου έχετε απαντήσει όμως, μπορεί κάποιος να αποτυπωσει την όλη εγκατάσταση και αν δώσει έστω μια μελλοντική λύση και από που ξεκινάω ?

< >
Άβαταρ μέλους
By fokion
#314847 Θα ελεγα υδραυλικός και ιδανικά να κανει ( εκανε τελος παντων μια που εχει καταρευσει το χτίσιμο) και αρχικές εγκαταστασεις.... Θα του είναι πιο ευκολο λογω της εμπειριας του, να "φανταστεί τι εκανε ο ποιητης"...

Και μεσω της αποτύπωσης θα δεις μηπως και οι χρειαζούμενες επεμβάσεις αυτονόμησης του διαμερίσματος σου είναι τελικά/ισως/ενδεχομένως/πιθανον πραγματοποιησημες ακομα και τωρα .. και πως θα γινουν / αν γινονται οι οποιες βελτιώσεις θες στο μελλον.

my 2 cents..
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#314868 Απαντα τα ανωτέρω, με την ακόλουθη διόρθωση:
fokion έγραψε:Θα ελεγα ΘΕΡΜΟυδραυλικός ............................... ...

Και επειδή έχω σαν αρχή να γράφω εδώ μόνο όσα έφτιαξα, πλήρωσα και έζησα προσωπικά και όχι ότι μου είπε ο ξάδελφος και ο θείος :oops: , υπενθυμίζω παλιότερη παράθεσή μου περί ΦΑ: viewtopic.php?p=57586#p57586
Και να προσθέσω ότι, οι έλεγχοι που περνάει η εγκατάσταση ΦΑ απ τους αρμόδιους τεχνικούς της ΕΠΑ, ώστε να σου δώσουν αρχικά την έγκριση σύνδεσης στο δίκτυο και -στο τελικό στάδιο- να σου "ανοίξουν" την παροχή απ΄το μετρητή, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ με τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που γίνονταν πρίν 5-10 χρόνια και ειδικά προ 15ετίας που πρωτοξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις ΦΑ.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#315019 Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Η Θερμανσή μου από περσι.
Υδραυλική σομπα εντός σπιτιου - υπογειο που εχει γινει από ... play room, καθημερινό λίβινγκ ρουμ + κουζινα + πλυσταριό!
Στη σπασμένη γυψωσανιδα εγινε η ενωση με το δισωλήνιο του σπιτιου και η αποκοπή από το υπολοιπο συγκροτημα. ( Εχει αποκατασταθεί η τρυπα εννοείται!!)
Καλωδια ρουτερ κ.λ.π. δεν εχουν θεμα με τη θερμοκρασία.
Από το ποσο πυρωνει η ιδια ζεσταινει το συγκεκριμενο χωρο και εχουν κλεισει τα 2 σωματα καλοριφέρ που υπαρχουν.
η καμιναδα φευγει πισω από τη σομπα μπαινει μεσα στο μπανιο και βγαινει στο γκαραζ. Το μηκος της καμινάδας είναι κατά παραβαση ολων των προδιαγραφών αλλα δουλευει...

Ανα σεζον θελω 2 τοννους και κατι δηλ. χοντρικά στα 600 ευρω. Για σπιτι 180 τμ. τριφατσο ( ανατολη βορρας δυση εκτεθημενα ) και υπερβολική χρηση τουλάχιστον διπλές ωρες από ότι αναβαμε πετρελαιο.

Είναι αυτή
Εικόνα

ΥΓ.
Οποιος τολμάει ας την κουνησει από κει!!!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Kon5
fokion έγραψε:Οτι φτυνοτερο. Για εξοχικό με τετοια χρηση μεχρι και σομπα υγραεριου θα ελεγα..........

Είναι πρπ 150 τ.μ. ισόγειο με 4 δωμάτια, 2 wc / λουτρά, κουζίνα κ μεγάλο σαλόνι. Η σόμπα δεν φτάνει για να τα καλύψει όλα το δε τζάκι είναι παλιού τύπου και λόγω διαμόρφωσης χώρου ζεσταίνει σαλόνι κουζίνα, δύσκολα να μεταφερθεί ο αέρας στα πίσω δωμάτια + μπάνια. Έβλεπα κάτι buderus κλπ ανάλογα αλλά βάλε λέβητα , καυστήρα boiler το κόστος πάει ψηλά και όπως λες δεν ξέρω αν αξίζει για τόσο μικρή χρήση. Μάλλον για αυτούς τους kiturami με κόβω που απ'οτι βλέπω 1500 ευρώ βγαίνουν πρπ έχοντας περιθώριο να βάλω και φθηνό ενεργειακό τζάκι :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By fokion
#315076 το τζακι για ακατοικητο σπιτι ξεχνα το....
Μεχρι να πιασει θερμικρασια να ζεστανει τους τοιχους θα ειναι Κυριακη απογευμα και θα φευγετε.... Αφου εχει καψει ενα σκασμό ξυλα. ( Για ομορφια προφανως δε το συζηταω)
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
glf έγραψε:Η καμινάδα στο μπάνιο :) τρελό πέρασμα

Έχω δεί σε παλιότερα σπίτια με ξυλόσομπες να μήν περνάνε την καμινάδα απο το πιό κοντινό σημείο προς τον τοίχο, αλλά επίτηδες να ακολουθούν μεγαλύτερη διαδρομή μέσα στο σπίτι.

Υποθέτω οτι με αυτό τον τρόπο ανακτούν μέρος της θερμικής ενέργειας των καυσαερίων.

Στην περίπτωση του fokion το τμήμα της καμινάδας θα ζεσταίνει το μπάνιο.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να βάψτει με ένα μαύρο μάτ χρώμα υψηλών θερμοκρασιών. Θα αυξηθεί το emissivity.