Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nass
junior gt έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:
junior gt έγραψε:Κι εμενα δε μου αρεσει τα παιδια μου νσ αναπνεουν καπνα. Και σε ποιον αρεσει? Επομενως και αφου λετε οτι αυτοι που προτιμουν τα μη καπνιζοντα μαγαζια ειναι περισσοτεροι γιατι να μην υπαρχουν μαγαζια καπνιζοντων και μη καπνιζοντων οσα τουλαχιστον δεν ειναι δυνατον λογω χωρου ή για καποιο αλλο λογο να εχουνε χωριστα τους καπνιζοντες απο τους μη καπνιζοντες?

Το έγραψε ο nass πιο πάνω, οι παρέες συνήθως είναι μικτές, πως θα χωριστούν ?

Από το Moto G.

Ε καλα δε νομιζω οτι ειναι αυτο το προβλημα. Οταν ο ενας θελει ποτο και ο αλλος καφε και ο τριτος κρεας και ο τεταρτος ψαρι πώς τα βρισκουνε?

Δεν έχουν κάποιους να τους λένε "αν δεν φάω ψάρι δεν έρχομαι μαζί σας, κάθομαι σπίτι μου, δε νοείται φαγητό με φίλους χωρίς ψάρι" :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#31004 Στην παρέα υπάρχει άνθρωπος (που γράφει και εδώ μέσα, όταν δεν δουλεύει σκληρά... :svivhaha: ), που δεν αγγίζει τίποτε που βρέχεται από νερό. Προφανώς δεν θα πάμε μαζί του σε ψαροταβέρνα λοιπόν...
Για το κάπνισμα, μερικά λόγια κι από εμένα:
-Αν και καπνιστής (με μέσο όρο λίγο πάνω από 5 την ημέρα), είμαι υπέρ της απαγόρευσης, γιατί η απαγόρευση θα φέρει μείωση του καπνίσματος.
-Είναι αστείο να λέμε πως δεν θα χάσουν τα μαγαζιά από την απαγόρευση. Θα χάσουν ΠΟΛΛΑ στην αρχή, θα χάσουν και μετά λιγότερα, όταν ο κόσμος το συνηθίσει. Γιατί; Είναι εξαιρετικά απλό: το ποτό φέρνει τσιγάρο και το τσιγάρο ποτό. Τις φορές που έχω φτάσει ή ξεπεράσει τα 10 την ημέρα, είναι όταν έχω βγει. Αν βγω και δεν μπορώ να καπνίσω, θα πιω ΕΝΑ ποτό και θα πάω σπίτι μου. Σιγά μην μπω στον κόπο να ανεβοκατεβαίνω ή να μπαινοβγαίνω μέσα έξω στο μαγαζί... Τώρα, θα πιω το λιγότερο 2, ενώ συνήθως είμαι στα 3. Αυτά σημαίνουν minimum και 6 τσιγάρα. Αν δεν μπορώ να κάνω το ένα, δεν θα κάνω και το άλλο.
-Το ξαναγράφω: ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν έχω και θέλω να τηρηθεί ο νόμος. Αλλά οι καταστηματάρχες θα κλάψουν, ειδικά στην αρχή. Στ' @@ μας θα πουν κάποιοι και μαζί τους και εγώ. Αλλά μην λέμε ανοησίες πως δεν θ' αλλάξει κάτι, ναι; Στην Ολλανδία και στο Παρίσι που ήμουν πέρυσι και που κρατούσαν το νόμο, φυσικά και τον τήρησα, όπως φυσικά φέρθηκα και ανάλογα: ήπια λιγότερο και κάπνισα ακόμη πιο λίγο. Αυτό, είναι χαμένα έσοδα προφανώς για κάποιους.
-Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να μυρίζει καπνίλα μετά την διασκέδαση. Κι εγώ γυρίζω σπίτι και κάνω μπάνιο, δεν αντέχω την μυρωδιά. Όπως και εξαιρετικά ενοχλητικό είναι να μην μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου με το τσιγάρο σου. ΑΝ καπνίζεις φυσικά. Ειδικά για την Ελλάδα, ΔΕΝ είναι σημαντικό πρόβλημα η απαγόρευση, απλώς κάποια μαγαζιά που δουλεύουν ουσιαστικά το χειμώνα και δεν έχουν έξω χώρο, μάλλον θα κλείσουν. Παράδειγμα το Marabou στην Πανόρμου που το έχω χτίσει είναι στον 1ο όροφο. Το χειμώνα, για να κάνεις 1 τσιγάρο θα πρέπει να κατεβαίνεις ή να ανεβαίνεις μια σκάλα. Ε, θα το κάνεις 1, θα το κάνεις 2, θα βαρεθείς να το κάνεις οπότε δεν θα καπνίσεις και το πιθανότερο είναι να μην ξαναπάς...
-Τα μαγαζιά θα έχουν "ημιυπαίθριους" έξω με σόμπες για τους καπνιστές. Προφανώς αυτό είναι έξτρα έξοδο και καμία εξοικονόμηση δεν θα γίνει στον εξαερισμό (οι σόμπες καίνε μπόλικο γκάζι..).
-Τα περί παθητικού καπνίσματος στα μέρη διασκέδασης είναι αστειότητα και αφορούν μόνον το προσωπικό, κανείς δεν βγαίνει κάθε μέρα για να πεθάνει από το παθητικό κάπνισμα. Η ενόχληση στον Λάππα και τον κάθε Λάππα από το παθητικό κάπνισμα είναι αμελητέα λοιπόν και κάθε άλλη άποψη, δείχνει απλή δυσκοιλιότητα. Κανείς δεν θα πεθάνει από το παθητικό κάπνισμα στα μπαρ και τα καφέ (εννοώ τους πελάτες, ναι; ).
:s_no
Τέλος: είναι εντυπωσιακό πως και οι δύο κατηγορίες, καπνιστές και μη καπνιστές, χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα! "Αν σε ενοχλεί ο καπνός, να μην βγεις!" είναι το ίδιο πράγμα με το "Αν δεν μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς να καπνίσεις, να μην βγεις". Και τα δύο μέρη θέλουν να επιβάλλουν αυτό που τους βολεύει...
Επομένως, η συμπεριφορά είναι η ίδια ακριβώς. :s_cool

Ο νόμος να εφαρμοστεί λοιπόν, αλλά γενικά να ξέρετε κάτι: όσο πιο αυστηρή γίνεται η εφαρμογή των νόμων, τόσο χειρότερα θα περνάμε. Οι αυστηροί νόμοι δεν συνδέονται με την διασκέδαση, αν πάτε σε μέρη με δρακόντεια τήρηση των νόμων, θα δείτε πως ο κόσμος δεν το χαίρεται και τόσο πολύ... Σιγκαπούρη για παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό, όπου οι απαγορεύσεις ακόμη και απλών πραγμάτων δίνουν και παίρνουν.
:s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#31059 Μετά από την επιστημονική τοποθέτηση του HiFi νομίζω ότι μπορεί να κλείσει το θέμα. Ελάχιστοι βγαίνουν κάθε μέρα, άρα βλάβες από το παθητικό κάπνισμα δεν υφίστανται εκτός από τους εργαζόμενους (αλλά εντάξει, αυτούς τους έχουμε χεσμένους).
Άβαταρ μέλους
By nass
Anonymous Founder έγραψε:Και τα δύο μέρη θέλουν να επιβάλλουν αυτό που τους βολεύει...

Μόνο που η μία πλευρά είναι το 35-40% του πληθυσμού και μέχρι στιγμής επιβάλλει το γούστο της στο υπόλοιπο 60-65%. Αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να είναι όλοι ευχαριστημένοι (που θα ήταν φυσικά το καλύτερο) δεν είναι λογικό να προτιμηθεί αυτό που βολεύει τους περισσότερους ? Και επιπλέον το γούστο αυτό έχει αποδεδειγμένο τεράστιο κόστος (που υπερβαίνει το ωφέλη από φόρους κτλ.) σε δημόσια υγεία.

Τα μαγαζιά στο εξωτερικό πως δεν κλείνουν άραγε που δεν μπορούν να καπνίσουν μαζί με το ποτό τους ?

Δηλαδή σοβαρά το Marabu είναι μέρος όπου αν καπνίζουν 4 στους 10 οι υπόλοιποι 6 αισθάνονται άνετα ? Τεκές γίνεται (έχω καιρό να πάω)
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#31075 Το ντουμάνι δικαίως πρέπει να προκαλεί αντιδράσεις και να μην επιτρέπεται, αλλά δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα και την υστερία μερικών σε ένα μαγαζί με καλό εξαερισμό!
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#31077 Γιατί το κόστος του καλού εξαερισμού (με ανεκτή θερμοκρασία την ίδια στιγμή) σημαίνει ότι απολύτως ελάχιστα μαγαζιά καταφέρνουν να έχουν συνεχώς και αδιαλείπτως πραγματικά καθαρό αέρα για τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#31085 Τα ανεκτά επίπεδα καπνού σε ένα μαγαζί, είναι διαφορετικά για τον καπνιστή και διαφορετικά για το μη καπνιστή.

Anonymous Founder έγραψε:Τέλος: είναι εντυπωσιακό πως και οι δύο κατηγορίες, καπνιστές και μη καπνιστές, χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα! "Αν σε ενοχλεί ο καπνός, να μην βγεις!" είναι το ίδιο πράγμα με το "Αν δεν μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς να καπνίσεις, να μην βγεις". Και τα δύο μέρη θέλουν να επιβάλλουν αυτό που τους βολεύει...<br abp="871">Επομένως, η συμπεριφορά είναι η ίδια ακριβώς.

Σε ποιο άλλο "αδίκημα" θεωρείται μεγαλύτερη καταπίεση το να ΜΗΝ κάνεις κάτι, από το να το κάνεις;;;
Είναι σαν να γκρινιάζει ο μεθυσμένος οδηγός, ότι αν δεν πιει, τότε θα κλείσουν τα μαγαζιά που πουλάνε αλκοόλ.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#31096 είναι ενοχλητικό όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού στο χώρο, ειδικά αν προέρχεται από πούρο ή πίπα.... εννοείται στο αυτοκίνητο δεν καπνίζει κανείς...

μερικά πράγματα νομίζω δεν χωράνε τόση ανάλυση...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Χρήστος Λάππας έγραψε:Μετά από την επιστημονική τοποθέτηση του HiFi νομίζω ότι μπορεί να κλείσει το θέμα. Ελάχιστοι βγαίνουν κάθε μέρα, άρα βλάβες από το παθητικό κάπνισμα δεν υφίστανται εκτός από τους εργαζόμενους (αλλά εντάξει, αυτούς τους έχουμε χεσμένους).

Οι εργαζόμενοι έχουν λόγο να διαμαρτύρονται για το παθητικό κάπνισμα, εσύ που θα βγεις 1-2 φορές την εβδομάδα, πέρα από την ενόχληση που την καταλαβαίνω, δεν πρόκειται να πάθεις τίποτε.
Κοινή λογική είναι και τίποτε πιο επιστημονικό.
Ξαναλέω επίσης, πως είμαι υπέρ της απαγόρευσης, για όσους το προσπέρασαν...
Άβαταρ μέλους
By italakias
nass έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Και τα δύο μέρη θέλουν να επιβάλλουν αυτό που τους βολεύει...

Μόνο που η μία πλευρά είναι το 35-40% του πληθυσμού και μέχρι στιγμής επιβάλλει το γούστο της στο υπόλοιπο 60-65%. Αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να είναι όλοι ευχαριστημένοι (που θα ήταν φυσικά το καλύτερο) δεν είναι λογικό να προτιμηθεί αυτό που βολεύει τους περισσότερους ? Και επιπλέον το γούστο αυτό έχει αποδεδειγμένο τεράστιο κόστος (που υπερβαίνει το ωφέλη από φόρους κτλ.) σε δημόσια υγεία.

Τα μαγαζιά στο εξωτερικό πως δεν κλείνουν άραγε που δεν μπορούν να καπνίσουν μαζί με το ποτό τους ?

Δηλαδή σοβαρά το Marabu είναι μέρος όπου αν καπνίζουν 4 στους 10 οι υπόλοιποι 6 αισθάνονται άνετα ? Τεκές γίνεται (έχω καιρό να πάω)

Να υποθεσω οτ ισε αυτο το 60-65% βαζεις μεσα τα ανηλικα μεχρι 15 χρονων που δεν καπνιζουν και κατι γεροντια που τους εχει κοψει το καπνισμα ο γιατρος ,διαφορετικα δεν εξηγηται.
Αν πας στο οποιοδηποτε μπαρ,κεντρο,κλαμπ,καφε,οι περισοτεροι καπνιζουν.
Άβαταρ μέλους
By bill33
italakias έγραψε:
nass έγραψε:

Να υποθεσω οτ ισε αυτο το 60-65% βαζεις μεσα τα ανηλικα μεχρι 15 χρονων που δεν καπνιζουν και κατι γεροντια που τους εχει κοψει το καπνισμα ο γιατρος ,διαφορετικα δεν εξηγηται.
Αν πας στο οποιοδηποτε μπαρ,κεντρο,κλαμπ,καφε,οι περισοτεροι καπνιζουν.

Και επειδή είναι ανήλικα κλπ δεν μας νοιάζει αν αναπνέουν το καπνό;
Άβαταρ μέλους
By bill33
italakias έγραψε:Αλλο εγραψα αλλα δεν το καταλαβες.

Εσύ δεν κατάλαβες μάλλον τι έγραψες:οι μη καπνιστές γιατι να αναπνέουν τον καπνό ;
Μη καπνιστές είναι το υπόλοιπο και πλειοψηφία του πληθυσμού.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#31134 Πλειοψηφια μπορει να ειναι θεωρητικα και εξηγησα τους λογους αλλα πρακτικα στα νυχτερινα μαγαζια διασκεδασης συχναζουν κατα το μεγαλυτερο ποσοστο καπνιστες.
Οποτε το επιχειρημα για την πλειοψηφια των μη καπνιστων παει περιπατο.
Δεν μπορω να εξηγω συνεχεια τα αυτονοητα επειδη εσεις κανετε οτι δεν καταλαβαινετε.