- 30 Οκτ 2014, 12:47
Στην παρέα υπάρχει άνθρωπος (που γράφει και εδώ μέσα, όταν δεν δουλεύει σκληρά...

), που δεν αγγίζει τίποτε που βρέχεται από νερό. Προφανώς δεν θα πάμε μαζί του σε ψαροταβέρνα λοιπόν...
Για το κάπνισμα, μερικά λόγια κι από εμένα:
-Αν και καπνιστής (με μέσο όρο λίγο πάνω από 5 την ημέρα), είμαι υπέρ της απαγόρευσης, γιατί η απαγόρευση θα φέρει μείωση του καπνίσματος.
-Είναι αστείο να λέμε πως δεν θα χάσουν τα μαγαζιά από την απαγόρευση. Θα χάσουν ΠΟΛΛΑ στην αρχή, θα χάσουν και μετά λιγότερα, όταν ο κόσμος το συνηθίσει. Γιατί; Είναι εξαιρετικά απλό: το ποτό φέρνει τσιγάρο και το τσιγάρο ποτό. Τις φορές που έχω φτάσει ή ξεπεράσει τα 10 την ημέρα, είναι όταν έχω βγει. Αν βγω και δεν μπορώ να καπνίσω, θα πιω ΕΝΑ ποτό και θα πάω σπίτι μου. Σιγά μην μπω στον κόπο να ανεβοκατεβαίνω ή να μπαινοβγαίνω μέσα έξω στο μαγαζί... Τώρα, θα πιω το λιγότερο 2, ενώ συνήθως είμαι στα 3. Αυτά σημαίνουν minimum και 6 τσιγάρα. Αν δεν μπορώ να κάνω το ένα, δεν θα κάνω και το άλλο.
-Το ξαναγράφω: ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν έχω και θέλω να τηρηθεί ο νόμος. Αλλά οι καταστηματάρχες θα κλάψουν, ειδικά στην αρχή. Στ' @@ μας θα πουν κάποιοι και μαζί τους και εγώ. Αλλά μην λέμε ανοησίες πως δεν θ' αλλάξει κάτι, ναι; Στην Ολλανδία και στο Παρίσι που ήμουν πέρυσι και που κρατούσαν το νόμο, φυσικά και τον τήρησα, όπως φυσικά φέρθηκα και ανάλογα: ήπια λιγότερο και κάπνισα ακόμη πιο λίγο. Αυτό, είναι χαμένα έσοδα προφανώς για κάποιους.
-Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να μυρίζει καπνίλα μετά την διασκέδαση. Κι εγώ γυρίζω σπίτι και κάνω μπάνιο, δεν αντέχω την μυρωδιά. Όπως και εξαιρετικά ενοχλητικό είναι να μην μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου με το τσιγάρο σου. ΑΝ καπνίζεις φυσικά. Ειδικά για την Ελλάδα, ΔΕΝ είναι σημαντικό πρόβλημα η απαγόρευση, απλώς κάποια μαγαζιά που δουλεύουν ουσιαστικά το χειμώνα και δεν έχουν έξω χώρο, μάλλον θα κλείσουν. Παράδειγμα το Marabou στην Πανόρμου που το έχω χτίσει είναι στον 1ο όροφο. Το χειμώνα, για να κάνεις 1 τσιγάρο θα πρέπει να κατεβαίνεις ή να ανεβαίνεις μια σκάλα. Ε, θα το κάνεις 1, θα το κάνεις 2, θα βαρεθείς να το κάνεις οπότε δεν θα καπνίσεις και το πιθανότερο είναι να μην ξαναπάς...
-Τα μαγαζιά θα έχουν "ημιυπαίθριους" έξω με σόμπες για τους καπνιστές. Προφανώς αυτό είναι έξτρα έξοδο και καμία εξοικονόμηση δεν θα γίνει στον εξαερισμό (οι σόμπες καίνε μπόλικο γκάζι..).
-Τα περί παθητικού καπνίσματος στα μέρη διασκέδασης είναι αστειότητα και αφορούν μόνον το προσωπικό, κανείς δεν βγαίνει κάθε μέρα για να πεθάνει από το παθητικό κάπνισμα. Η ενόχληση στον Λάππα και τον κάθε Λάππα από το παθητικό κάπνισμα είναι αμελητέα λοιπόν και κάθε άλλη άποψη, δείχνει απλή δυσκοιλιότητα. Κανείς δεν θα πεθάνει από το παθητικό κάπνισμα στα μπαρ και τα καφέ (εννοώ τους πελάτες, ναι; ).
Τέλος: είναι εντυπωσιακό πως και οι δύο κατηγορίες, καπνιστές και μη καπνιστές, χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα! "Αν σε ενοχλεί ο καπνός, να μην βγεις!" είναι το ίδιο πράγμα με το "Αν δεν μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς να καπνίσεις, να μην βγεις". Και τα δύο μέρη θέλουν να επιβάλλουν αυτό που τους βολεύει...
Επομένως, η συμπεριφορά είναι η ίδια ακριβώς.
Ο νόμος να εφαρμοστεί λοιπόν, αλλά γενικά να ξέρετε κάτι: όσο πιο αυστηρή γίνεται η εφαρμογή των νόμων, τόσο χειρότερα θα περνάμε. Οι αυστηροί νόμοι δεν συνδέονται με την διασκέδαση, αν πάτε σε μέρη με δρακόντεια τήρηση των νόμων, θα δείτε πως ο κόσμος δεν το χαίρεται και τόσο πολύ... Σιγκαπούρη για παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό, όπου οι απαγορεύσεις ακόμη και απλών πραγμάτων δίνουν και παίρνουν.