Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#28906 τις προαλλες ειχα γραφει για τον καθαρισμο του φακου της κομπακτ μου και για καποια σημαδια που εμφανιζονται στις φωτογραφιες μου.

βαζω ενα δειγμα: το πανω μισο μιας απο αυτες

Εικόνα

χθες ειδα οσες ειχα τραβηξει το καλοκαιρι και παρατηρησα πως τα στιγματα διαφερουν αναλογα με το ζουμαρισμα και την εστιαση. διοτι αλλου ειναι πιο θολα και μεγαλα αλλου εντονοτερα και καπως μικροτερα.
σε καποιες βεβαια ειχε 4! στιγματα! υποθετω πως ειναι χνουδια στην επιφανεια του φακου (;)

ξεχωρα απ' το παραπανω, εχετε καμια προταση για να τις ρετουσαρω;
κατα προτιμηση οχι φωτοσοπ. gimp χρησιμοποιω αλλα πχ αν υπαρχει καποιο εργαλειο πειτε μου το ονομα με το οποιο -ισως- θα το βρω :)
Άβαταρ μέλους
By egobrain
stavrosg έγραψε:Έχω καιρό να ανοιξω gimp αλλά δεν έχει κάποιο εργαλείο αντίστοιχο του healing tool του PS;

:yahoo:
ειναι το heal, δεν το 'χα χρησιμοποιησει ποτε
Άβαταρ μέλους
By morpheus
#30751 Καλησπέρα σε όλη την παρέα και απο εδώ... :s_bye

bibendum έγραψε:
Red Garland έγραψε: η d5300 θα σου δώσει ίδιο αρχείο με την ακριβότερη

Εκει εχω καταληξει και εγω.

Θα δειξει τους επομενους μηνες τι αποφαση θα παρθει

Στο παραπάνω "συμπέρασμα" διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως...
Όπως είχα πει και παλιότερα, είναι σαν να λέμε πως όλες οι φιλμάτες θα σου δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα επειδή μπορούν να πάρουν το ίδιο φίλμ...

Πλέον οι αισθητήρες είναι σε τέτοιο επίπεδο που είναι απο τους τελευταίους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα...

Προσπάθησε πχ να εστιάσεις πρόσωπο σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό χωρίς τη βοήθεια του (ενοχλητικού για πορτραίτα) AF assist... Η 5300 θα ψαρεύει μπρός-πίσω για τόση ώρα ωστε η στιγμή που σου έκανε κλικ θα έχει χαθεί... και αν τελικά επιβεβαιώσει εστίαση κατα πάσα πιθανότητα θα είναι κάνα-δυο μέτρα πίσω απο το θέμα σου και τελικά θα έχεις μια άχρηστη φωτογραφία... Η 7100 είναι πολύ καλύτερη σε αυτον τον τομέα...

Και αυτό είναι ένα απο τα πολλά παραδείγματα που μπορώ να φέρω για τις διαφορές των 2 μηχανών...

Ναι, υπο συγκεκριμένες συνθήκες θα δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα... όμως αυτές οι συνθήκες είναι τόσο συγκεκριμένες και "εύκολες" για όλα τα σώματα που αν κάτι τέτοιο σε καλύπτει και οι απαιτήσεις σου σταματούν εκεί, τότε ίσως τελικά δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος να αλλάξεις την D3000...
Άβαταρ μέλους
By Zorz
Dimitris_P έγραψε:γμτ, και παρέλαβα σήμερα μια 32ρα class10, δε την έχω ανοίξει ακόμη βέβαια. 32ρα γιατί μέχρι τόσο λέει η mobius ότι υποστηρίζει. Λες να πάρω μια τέτοια και να την επιστρέψω;

Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη "αυτονομία" θέλεις να έχεις, μπορεί και η 32άρα να σου επαρκεί. Άλλωστε έχουν ξεφτυλιστεί η τιμές στις μνήμες (εκτός ακόμα από τις CF :x :rant: ). Αν θέλεις να καταγράφεις σύντομες βόλτες, έτσι κι αλλιώς το 1ο που θα τελειώσει είναι η μπαταρία αν δεν έχεις πρόσβαση σε πρίζα (λχ. αυτοκίνητο).

morpheus έγραψε:Στο παραπάνω "συμπέρασμα" διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως...
Όπως είχα πει και παλιότερα, είναι σαν να λέμε πως όλες οι φιλμάτες θα σου δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα επειδή μπορούν να πάρουν το ίδιο φίλμ...

+πάρα πολλά.

Είναι πολύ παραπλανητικό όταν σου δείχνει κάποιος φωτογραφία τραβηγμένη με τη Χ κάμερα σε συνθήκες "εργαστηρίου" για να δείξει και καλά πόσο καλή είναι, την ώρα που δεν λαμβάνει υπόψη πόσο σου βγαίνει η πίστη για να τραβήξεις αυτή τη φωτογραφία σε σχέση λχ με το μοντέλο Υ που μπορεί να έχει καλύτερο autofocus, καλύτερη εργονομία κλπ.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#30831 Συμφωνω και εγω...

και επειδη καναμε και την συζητηση εδω πηγα σε 2-3 μαγαζια με ηλεκτρονικα και επαιξα και με τις δυο, ειναι σαφως ανωτερη η d7100.

Ειτε απο ποιοτητα συσκευης, ειτε απο πολλαπλες ρυθμισεις που εχει, ειτε πως μπορεις να αλλαξεις σχεδον τα παντα και να φερεις την μηχανη στα μετρα σου και τελευταιο και πιο σημαντικο με τις ιδιες συνθηκες στο μαγαζι μεσα με τις ιδιες ρυθμισεις ηταν πολυ καλυτερη και φωτεινη η φωτογραφια που εβγαινε στην 7100 απο την 5300.

Εγω το πηρα αποφαση θα παω για την 7100. Και μ αρεσει που ειναι μηχανη που οι δυνατοτητες της ειναι πολυ πιο πανω απο τις ικανοτητες μου οποτε ειναι ενα κινητρο και περαιτερω ενασχοληση. Το ποτε δεν το ξερω, ευελπιστω να γινει συντομα παντως.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#30836 Και εγώ έπιασα σήμερα πρώτη φορά την 7100 και την 5300.

Σαφώς καλύτερη στο χέρι η 7100. Αυτό το μισό κλικ πάνω. Η 5300 έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα ενθουσίαζαν τον μέσο τσιλιού χρήστη όπως βίφι, γκε πε ες, αλλά ως εκεί.

7100 χάρη. Αλλιώς κράτα την 3100
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#30978 Το ότι η 7100 θα είναι πολύ καλύτερη από την 5300 είναι δεδομένο. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε εμείς να εκμεταλλευτούμε τις επιπλέον αυτές δυνατότητες. Συνήθως μέχρι να φτάσουμε στο 1/5 των δυνατοτήτων, γλυκοκοιτάζουμε το επόμενο μοντέλο, το οποίο φυσικά έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Θεωρώ πως αν δεν υπάρχει κάποια τρανταχτή διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα, καλύτερα να πηγαίνουμε στο πιο οικονομικό μοντέλο και την διαφορά χρημάτων να την κρατάμε για έναν καλύτερο φακό που κρατάει και πολύ περισσότερο την αξία του ;-)

Άποψη μου, πως μια μέτρια μηχανή με καλό φακό θα βγάλει μια πολύ καλύτερη φωτογραφία από μια καλή μηχανή με μέτριο φακό.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#31013 Δεν διαφωνω τελειως μαζι σου αλλα οι καλοι φακοι οπυ θα κανουν την ειναι επισης ακριβοι.

Απλα το σκεπτικο ειναι οτι πρεπει να αλλαξει η d3000 γιατι πλεον δεν με αφηνει να βγαλω τις φωτο που θα ηθελα, ιδιαιτερα σε σημεια με λιγο φως συν το πιο σημαντικο γεγονος οτι εδω και 6-7 μηνες ειμαι με σπασμενη οθονη που πηγα να την αλλαξω μονος μου γιατι μου ζητουσαν καμποσα και τσιγκουνευτηκα οποτε την εκανα την χαζομαρα μου και εκαψα το backlight οποτε λειτουργω χωρις καμερα. Με το ζορι και με πατεντες μπορω να δω τι γραφει η οθονη για να αλλαξω καποιες λιγες ρυθμισεις.

Αρχικα σκεφτηκα την 5300 αλλα οταν ειδα την 7100 ειπα ας την κανω την παπαρια μου (εχω πολυ καιρο να κανω κατι αναλογο) και ας κανω ενα δωρο στον εαυτο μου. Βεβαια μεχρι να γινει αυτο παιζει να χει βγει 5400 και 7200 γιατι θελω να τακτοποιησω πιο σημαντικες εκκρεμοτητες.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#31018 Κατανοώ απόλυτα την λογική σου. Με την ίδια λογική το περασμένο καλοκαίρι αγόρασα την Κ5ΙΙ αντί για την Κ50. Βρήκα πάτημα στο γεγονός πως τα tests ανέφεραν πως το autofocus της Κ5 ήταν καλύτερο της Κ50, οπότε όντας καμμένος από το autofocus της K100, είπα θα κάνω την υπέρβαση να πάρω την Κ5 και αν πάσχει και αυτή στο autofocus δεν ξανα αγοράζω Pentax.

Τελικά όλα ΟΚ! :thumbsup:

Φυσικά, δε χρησιμοποιώ την μηχανή ούτε στο 1/100 των δυνατοτήτων της. Δεν βρήκα ευκαιρία να την μελετήσω και την δουλεύω συνήθως στο Auto και τραβάω jpeg. :tomato:

Το όλο σκηνικό που συζητάμε τώρα, μου θυμίζει δοκιμή της Porsche Boxter από τον Clarkson. Εκθείαζε πόσο ξεχωριστό αυτοκίνητο είναι, με ένα όμως σημαντικό μειονέκτημα. Αν ο ιδιοκτήτης του σταματήσει στο φανάρι και έρθει δίπλα του μια 911, θα νιώθει πάντα ότι έχει κάτι κατώτερο...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#31021 Αλλα αν θελησεις να ασχοληθεις και να μαθεις καινουρια πραγματα υπαρχει ελευθεριο που το υποστηριζει. Ενω με μια πιο απλη λυση θα μεινεις κατα πασα πιθανοτητα πιο στασιμος.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#31030 Πόσοι είναι αυτοί που αγοράζουν μηχανές των 1000€ και εξαντλούν τις δυνατότητες τους; Έγω πάντως σίγουρα δεν ανήκω σε αυτούς.
Άβαταρ μέλους
By morpheus
#31171 Εγώ πάντως με την D7000 είχα απο την αρχή κάποιους περιορισμούς που μου έκαναν τη ζωή δύσκολη...
Σκέφτηκα κάποια στιγμή πριν κάνα χρόνο την 7100 αλλά και πάλι η διαφορά θα ήταν μικρή και θα έλυνα κάποια απο τα θεματάκια αλλά όχι όλα...

Τελικά πριν καμιά 15αριά μέρες έκανα την υπέρβαση και πήγα σε ff...

Εικόνα

Πακέτο με 2 φακουδάκια (Tamron 24-70 f/2.8 VC και Nikon 85 f/1.8G) και μέχρι στιγμής γουσταρίζομαι τρελά... :metalo: