Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#308744 Η ενέργεια δε χάνεται, παρά μόνο μετατρέπεται από τη μία μορφή στη άλλη (α' νόμος θερμοδυναμικής).
Στις ηλεκτρικές συσκευές ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται στην επιθυμητή μορφή, και το υπόλοιπο αποδίδεται στο περιβάλλον ως θερμότητα (σε έναν ηλεκτροκινητήρα η θερμότητα είναι απώλεια, και άρα ο συντελεστής απόδοσης της συσκευής δεν είναι ποτέ 1).
Όταν όμως η συσκευή εξ ορισμού έχει σκοπό να αποδώσει στο περιβάλλον θερμότητα μέσω μιας αντίστασης, τότε κατ' ουσίαν δεν υπάρχουν απώλειες, αφού και αυτές "θερμότητα" είναι :)
Άρα είτε αερόθερμο είτε θερμοπομπός είτε καλοριφέρ λαδιού είτε γκριλ η απόδοση ίδια είναι.
Το ζητούμενο είναι αν προτιμάς κάτι που αργεί να ζεσταθεί και αργεί να κρυώσει (και μάλλον προσφέρει πιο 'γλυκιά' ζέστη) ή κάτι που ζεσταίνει γρήγορα (τον αέρα) και κρυώνει εξίσου γρήγορα...

Pitt περνάω τις εξετάσεις;
Τελευταία επεξεργασία από ArrowsFA1 και 03 Οκτ 2016, 21:19, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By nEK
fubar.gr έγραψε:Οι τριφασικές αντλίες θερμότητος θέλουν και ουδέτερο ή όχι?

Η αντλια καθεαυτου σαν κοματι της "αντλιας θερμοτητος" μαλλον οχι.
Η συσκευη ομως θα θελει σιγουρα γιατι εχει καιμαλλα εξαρτηματα πανω, οπως ισως κυκλοφορητη, πλακετες, ανεμιστηρες, λαμπακια κλπ.
Άβαταρ μέλους
By nEK
fokion έγραψε:
RXristos έγραψε:Μπορεί ένα 200αρι καλό μπαφερ

Το νουμερο αυτο προερχεται απο μελετη??? Γιατι προσωπικά μου ακουγεται μικρό....
Ποσα λιτρα θα ειναι η ενδοδαπεδια? Αν ειναι με μια "γυρα" να το παγωσει.....
Οσες εγκαταστασεις εχω ακουσει ( με ξυλολεβητες ειναι η αληθεια ) μιλανε για 1000αρια.....

και μη ξεχνας οτι οταν παγωσει η Α/Θ πρεπει και να ξαναφορτωσει το μπαφερ... εκτός αν αρχισεις τους αυτοματισμους να "φορτωνει" μονο απο τα ηλιακα πανελ....
τα οποια και δεν θα αποδιδουν τα μεγιστα το καιρό με το ψοφωκρυο που οι Α/Θ ζοριζονται να αποδωσουν και αναβουν τις αντιστασεις και χαιρετισματα.....

Ψαξτο με μηχανικό... που δεν πουλαει "κατι"....

+οο

200 λιτρα μπαφερ μικρο ειναι.
Και "οι πλακες" που υποβοηθανε το νεο να ζεσταθει δεν ειναι για τα δοντια μας. Θελει καλη μελετη, πολλα m2 και το κοστος ανεβαινει' η αποσβεση χανεται στα βαθη των χρονων... Μονο για αυξηση ενεργειακης κλασης του κτιριου ειναι καλα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Pitt έγραψε:Η κατανάλωσή τους είναι ακριβώς η ίδια 2kW/h

Δεδομένου ότι η θέρμανση προέρχεται αποκλειστικά από αντιστάσεις που θερμαίνονται, η απόδοσή τους είναι η ίδια και τείνει στο 100%.
Όλη δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται στις αντιστάσεις, μετατρέπεται σε θερμική.

Το αερόθερμο χάνει περισσότερη, γιατί μετατρέπει μέρος της ηλεκτρικής σε μηχανική για να φυσάει τον αέρα :rtfm: :lol:
Και κατ' αυτό τον τρόπο σπάει και @@ γιατί κάνει θόρυβο.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#308784 Φετος θα δοκιμασω κ εγω θερμοπομπό. Θα συγκρίνω με αντίστοιχο σώμα λαδιού όσον αφορά την οικονομία πάντα για θέρμανση 1 δωματίου.

Αυτές οι αντιστάσεις ψυχρού τύπου, ακόμα όταν τις βλέπω να μη κοκκινίζουν κ να βγάζουν ζεστό αέρα μου πέφτει κάπως...

Λόγω δουλειάς θα τα σκάσω για έναν dimplex 2kw.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#308823 @ArrowsFA1 άριστα! :lol:

fubar.gr έγραψε:Οι τριφασικές αντλίες θερμότητος θέλουν και ουδέτερο ή όχι?

Ναι, για τους λόγους που είπε ο nEK.

Red Garland έγραψε:+ ότι το αερόθερμο ξηραίνει τον αέρα ενώ ο θερμοπομπός λένε πως όχι.

dstou έγραψε:Και τα δύο τον ξηραίνουν, το αερόθερμο περισσότερο.

Τι χαζός που ήμουν και αγόρασα αφυγραντήρα! :slap:

Σε ένα κλειστό χώρο όταν ξηραίνεται ο αέρας (μειώνεται δηλαδή η σχετική υγρασία) που πάει το νερό; Με τον αφυγραντήρα μειώνεται η υγρασία και το νερό συγκεντρώνεται σε δοχείο ή πάει στην αποχέτευση. Με το αερόθερμο τι γίνεται; Συγκεντρώνεται κάπου; Συμπυκνώνεται μήπως και μετατρέπεται σε νεράκι; Ένα κλιματιστικό σε λειτουργία ψύξης πράγματι ξεραίνει τον αέρα αφού η υγρασία του συμπυκνώνεται στην ψυχρή επιφάνεια και αποχετεύεται έξω από τον χώρο. Μια θερμαινόμενη αντίσταση πάνω από την οποία περνάει αέρας, πως ακριβώς μειώνει την υγρασία;
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#308836 Σε ένα κλειστό χώρο αν αυξησουμε τη θερμοκρασία, αυξάνεται ή μειώνεται η σχετική υγρασία?
Το θερμό ρεύμα αέρα ενός αεροθερμου τι σχετική υγρασία έχει σε σχέση με τον υπόλοιπο
αέρα του δωματίου?

Sent from mobile
Άβαταρ μέλους
By Pitt
Red Garland έγραψε:Σε ένα κλειστό χώρο αν αυξησουμε τη θερμοκρασία, αυξάνεται ή μειώνεται η σχετική υγρασία?

Η σχετική υγρασία θα μειωθεί (γιατί ο αέρας θα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς) με την προϋπόθεση ότι δεν θα προστεθεί καινούρια ποσότητα υδρατμών. Έχει αυτό σχέση με το μέσον θέρμανσης; Αν δηλαδή είναι αερόθερμο ή καλοριφέρ λαδιού ή θερμοπομπός;
Άβαταρ μέλους
By glf
#308843 Στην κουβέντα για ηλιακή υποβοήθηση με μπαφερ...
Αν μπει μπαφερ χωρις αυτοματισμους (πχ να κοβει το μπαφερ απο το κυκλωμα αν εχει παγωσει) τοτε δε χρειαζεται Α/Θ inverter και εχεις απο εκει εξοικονομηση κοστους. Λεπτο ζητημα και θα ακουσεις 100 αποψεις...
Ολη η μαγκιά σε μια inverter Α/Θ είναι οτι κανονιζει να δουλευει αναλογα με το φορτιο που ζητα το σπιτι καθε στιγμη και με την εξωτερικη θερμοκρασια που επικρατει εκεινη τη στιγμη. Με θερμοστατες σε καθε χωρο.
Εδω το μπαφερ ειναι αχρηστο εκτος και αν οπως ειπα μπορει να απομονωνεται εξυπνα. Αλλα για την ωρα ειναι λιγο τραβηγμενο σεναριο.
Άβαταρ μέλους
By glf
#308844 Γενικα μπαφερ συμφερει οταν εχουμε δευτερη και τριτη πηγη. Λεβητα, υδραυλικο τζάκι ή ηλιακά πανελ.
Έχω γνωστό που παιδευτηκε λιγο και εχει 6 ηλιακα πανελ σε μπαφερ 1 τόνο.
Πριν είχε λεβητα πετρελαίου και περυσι κούμπωσε και Α/Θ.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
Pitt έγραψε:
Red Garland έγραψε:Σε ένα κλειστό χώρο αν αυξησουμε τη θερμοκρασία, αυξάνεται ή μειώνεται η σχετική υγρασία?

Η σχετική υγρασία θα μειωθεί (γιατί ο αέρας θα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς) με την προϋπόθεση ότι δεν θα προστεθεί καινούρια ποσότητα υδρατμών. Έχει αυτό σχέση με το μέσον θέρμανσης; Αν δηλαδή είναι αερόθερμο ή καλοριφέρ λαδιού ή θερμοπομπός;

Αυτό μπορεί να επηρεάζει την αίσθηση της υγρασίας. Αν το αεροθερμο δημιουργεί τοπικά μεγάλη θερμοκρασία και ο θερμοπομπος κάνει μια πιο ομαλή και ομοιομορφη αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, μπορεί να προσφέρει καλύτερη αίσθηση.

Sent from mobile
Άβαταρ μέλους
By RXristos
fokion έγραψε:
RXristos έγραψε:Μπορεί ένα 200αρι καλό μπαφερ

Το νουμερο αυτο προερχεται απο μελετη??? Γιατι προσωπικά μου ακουγεται μικρό....
Ποσα λιτρα θα ειναι η ενδοδαπεδια? Αν ειναι με μια "γυρα" να το παγωσει.....
Οσες εγκαταστασεις εχω ακουσει ( με ξυλολεβητες ειναι η αληθεια ) μιλανε για 1000αρια.....

και μη ξεχνας οτι οταν παγωσει η Α/Θ πρεπει και να ξαναφορτωσει το μπαφερ... εκτός αν αρχισεις τους αυτοματισμους να "φορτωνει" μονο απο τα ηλιακα πανελ....
τα οποια και δεν θα αποδιδουν τα μεγιστα το καιρό με το ψοφωκρυο που οι Α/Θ ζοριζονται να αποδωσουν και αναβουν τις αντιστασεις και χαιρετισματα.....

Ψαξτο με μηχανικό... που δεν πουλαει "κατι"....

Δεν μιλάω για ενδοδαπέδια... για αντικατάσταση λέβητα στο υπάρχον δίκτυο.
Το 200αρι όντως μπορεί να είναι μικρό νούμερο και να μου διαφεύγει. Αυτή η τιμή που είπα παίζει για 1000αρια πολύ καλά μπαφερ όντως.
Το νερό στο κύκλωμα ουσιαστικά δεν παγώνει ποτέ και υποβοηθείται από το μπάφερ στην ηλιοφάνεια ακόμα και αν αυτή είναι ελάχιστη όταν έχεις 4 πάνελ.
Την Α/Θ την ανάβεις το Νοέμβρη π.χ και την κλείνεις τον Απρίλη π.χ. διατηρώντας την θερμοκρασία εκεί που θέλεις.
Όποιος λειτουργήσει την Α/Θ σαν να έχει λέβητα (on/off) την πάτησε και δεν θα πετύχει ποτέ την οικονομία που προσφέρει η Α/Θ. Εξάλλου δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της.

Την μελέτη μας την κάνει φίλος μηχανικός ο οποίος δεν εμπορεύεται αντλίες.

Όταν φέτος χρειαστείς για πετρέλαιο για την σεζόν περίπου 2000 λίτρα δλδ 1900€ και για ρεύμα χρειαστείς με Α/Θ το 1/3, άντε το μισό αυτού του ποσού, δεν νομίζω πως υπάρχει σύγκριση. Τουλάχιστον για Αττική και έχοντας κατά νου Α/Θ inverter. Και αν προσθέσουμε το μπαφερ η εξοικονόμηση φτάνει ακόμα πιο ψηλά. Ο αυτοματισμός που είπε ο φίλος για να παίρνει από το μπάφερ όταν πρέπει όπως μας είπε ο μηχανισμός είναι κάτι μέσα στα πλαίσια της μελέτης και εντελώς προβλεπόμενο. Ούτε κάποια πατέντα χρειάζεται ούτε κάποια λεπτή χειρουργική για να το κάνεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ να έχω μόλις πάρουμε την ολοκληρωμένη μελέτη.