Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#287980 εγώ στην Κοζάνη που βλέπουμε και -10 και έχω όλο το σπίτι με Α/Θ.

το θέμα είναι ότι πέφτει η απόδοση τους σε τέτοιες θερμοκρασίες (από όπου τραβάνε τη... θερμότητα). και καις το μάξιμουμ στο ρεύμα. και παλι όμως καλύτερα από ηλεκτρική αντίσταση και σώματα λαδιού.
Αρα το θέμα σου είναι η σωστή διαστασιολόγηση της Α/Θ και μάλιστα στη λειτουργία θέρμανσης (αν θες παίρνεις και για σου κάνει ψύξη στο πάτωμα)
Η διαστασιολόγηση (το πόσα KW να δίνει στο πάτωμα η Α/Θ) βγαίνει σωστά με την ενεργειακή μελέτη του χώρου και στη συνέχεια με τις μέσες θερμοκρασίες στο μέρος σου.
Αν είσαι Αθήνα πας με κλειστά μάτια για Α/Θ .... και βάζεις και νυχτερινό τιμολόγιο αν δεν έχεις ήδη. αμα μπορείς να βγάλεις και κοινωνικό τιμολόγιο θα απορείς γιατί δεν το είχες κάνει τόσο καιρό.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#288021 Συνεπικουρω το παραπάνω. Γιατί όταν δε μπορεί να αποδώσει αυτό που χρειάζεται ανάβει ηλ. Αντιστάσεις οπότε καταλαβαίνεις...
Άβαταρ μέλους
By fokion
#307461 Για οσους πελλετοκαφτες

το Λερου στο ΜΑΡΟΥΣΙ λογω των εγαινιων εχει βγαλει προσφορά Σβαιτσχοφερ με 228 τα 66 τσουβαλια + 15 ευρω μεταφορικά στα περιξ.

Η προσφορά ισχυει μεχρι 8 του μηνος ή αν εξαντληθουν τα αποθεματα νωρίτερα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι κραχτης και δε προκειτε να ξαναγινει λογικά.

τηλεφωνο να καλεσετε 211 - 1875300 είναι το κατάστημα στο μαρουσι

https://www.leroymerlin.gr/communicatio ... index.html
Άβαταρ μέλους
By RXristos
#307489 Περιμένουμε και εμείς στο πατρικό μου μελέτη για Α/Θ...
Και μια ωραία ιδέα που πέταξε ο μηχανικός, αν έχεις δική σου ταράτσα, ρίχνεις 3-4 ηλιακούς συλλέκτες με ένα μπαφερ τανκ και βγάζεις τον χειμώνα με 150€ περίπου ηλεκτρικό για θέρμανση σε ένα σπίτι 100-120τμ. :metalo:
Άβαταρ μέλους
By gakost
#307838 Δεν είναι καινούργια ιδέα υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις. Ενίσχυση θέρμανσης λέγεται αλλά για να έχεις σοβαρή οικονομία θέλεις πολύ παραπάνω από 3-4 συλλέκτες εξαρτάται και που είσαι φυσικά. Σκέψου με 1ή 2 συλλέκτες με το ζόρι να ζεστάνεις έναν ηλιακό 120 λίτρων και όχι σε πολύ υψηλες θερμοκρασίες. Εκτός και αν έχει ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά εκεί πάλι ούτως ή άλλως έχεις λίγα έξοδα θερμανσης. Επίσης άλλο μειονέκτημα ότι τις ώρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες βράδυ και νωρίς το πρωί δεν προσφέρει τίποτα. Δεν ξέρω να σου πω τιμές σίγουρα αλλά το 2011-12 για ένα σοβαρό τέτοιο σύστημα ήθελες 3+ χιλιάρικα. Αν θέλεις να γλιτώσεις κάποια χρήματα δίνωντας χρήματα σκέψου αν μπορείς να βάλεις φωτοβολταϊκά και θα γλιτώνεις πολύ περισσότερα από τα 150 τον χρόνο ή επένδυσε τα σε μόνωση κουφώματα με θερμομονοτικά τζάμια θερμοκέλυφος κλπ πάλι μεγαλύτερο κέρδος θα έχεις γιατί γλυτώνεις όλο τον χρόνο χρήματα από ψύξη και θέρμανση και βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου γιατί δεν θα έχεις μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία του εσωτερικού σου χώρου. Να θυμάσαι το καλύτερο σύστημα για ψύξη και θέρμανση είναι η μόνωση σε βάθος χρόνου
Άβαταρ μέλους
By RXristos
gakost έγραψε:Δεν είναι καινούργια ιδέα υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις. Ενίσχυση θέρμανσης λέγεται αλλά για να έχεις σοβαρή οικονομία θέλεις πολύ παραπάνω από 3-4 συλλέκτες εξαρτάται και που είσαι φυσικά. Σκέψου με 1ή 2 συλλέκτες με το ζόρι να ζεστάνεις έναν ηλιακό 120 λίτρων και όχι σε πολύ υψηλες θερμοκρασίες. Εκτός και αν έχει ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά εκεί πάλι ούτως ή άλλως έχεις λίγα έξοδα θερμανσης. Επίσης άλλο μειονέκτημα ότι τις ώρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες βράδυ και νωρίς το πρωί δεν προσφέρει τίποτα. Δεν ξέρω να σου πω τιμές σίγουρα αλλά το 2011-12 για ένα σοβαρό τέτοιο σύστημα ήθελες 3+ χιλιάρικα. Αν θέλεις να γλιτώσεις κάποια χρήματα δίνωντας χρήματα σκέψου αν μπορείς να βάλεις φωτοβολταϊκά και θα γλιτώνεις πολύ περισσότερα από τα 150 τον χρόνο ή επένδυσε τα σε μόνωση κουφώματα με θερμομονοτικά τζάμια θερμοκέλυφος κλπ πάλι μεγαλύτερο κέρδος θα έχεις γιατί γλυτώνεις όλο τον χρόνο χρήματα από ψύξη και θέρμανση και βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου γιατί δεν θα έχεις μεγάλες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία του εσωτερικού σου χώρου. Να θυμάσαι το καλύτερο σύστημα για ψύξη και θέρμανση είναι η μόνωση σε βάθος χρόνου

Γι'αυτό λέω 3-4 συλλέκτες που θα ζεσταίνουν το μπαφερ. Το μπάφερ είναι σε κλειστό χώρο με τρελή μόνωση. Το χρειάζεσαι μόνο για υποβοήθηση της Α/Θ για να μην ξεκινάει να ζεσταίνει το νερό από του 0, 5, 10 κλπ βαθμούς. Τα 150€ που σου είπα είναι true story όχι υποθετικό σενάριο. Μπορεί ένα 200αρι καλό μπαφερ με 4 συλλέκτες να σου κοστίσουν 1500€ + συν το κοστος της Α/Θ αλλά η απόσβεση θα γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Τώρα σε πολύ βόρειες περιοχές δεν ξέρω αλλά θες να μην είναι 150€ να είναι τα διπλάσια; Πάλι τρελή οικονομία!
Άβαταρ μέλους
By elteo
#308659 Αερόθερμο 2000W ή θερμοπομπός 2000W

ποιο είναι προτιμητέο με βάση την απόδοση και την κατανάλωση; :hmmm:

το κοινό στο ιντερνετς είναι διχασμένο....
Άβαταρ μέλους
By RXristos
elteo έγραψε:Αερόθερμο 2000W ή θερμοπομπός 2000W

Το ξέρω ότι δεν απαντάω στην ερώτησή σου αλλά από προσωπική εμπειρία πέρσι πήρα ένα σώμα λαδιού το οποίο έχει πολύ καλή απόδοση σε ένα υπνοδωμάτιο και μικρό σαλόνι και όταν το κλείσεις μένει αρκετή ώρα ζεστό το λάδι του οπότε και συνεχίζει να ζεσταίνει. Τα άλλα δο στα οποία είσαι μεταξύ, από την στιγμή που θα τα κλείσεις σταματάνε και να αποδίδουν... Και εγώ τα σκεφτόμουν και κατέληξα στο λαδιού....
Στεγνώνεις και καμιά κάλτσα/σώβρακο χωρίς να πάρεις φωτιά... :s_yes
Άβαταρ μέλους
By gakost
RXristos έγραψε:Γι'αυτό λέω 3-4 συλλέκτες που θα ζεσταίνουν το μπαφερ. Το μπάφερ είναι σε κλειστό χώρο με τρελή μόνωση. Το χρειάζεσαι μόνο για υποβοήθηση της Α/Θ για να μην ξεκινάει να ζεσταίνει το νερό από του 0, 5, 10 κλπ βαθμούς. Τα 150€ που σου είπα είναι true story όχι υποθετικό σενάριο. Μπορεί ένα 200αρι καλό μπαφερ με 4 συλλέκτες να σου κοστίσουν 1500€ + συν το κοστος της Α/Θ αλλά η απόσβεση θα γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Τώρα σε πολύ βόρειες περιοχές δεν ξέρω αλλά θες να μην είναι 150€ να είναι τα διπλάσια; Πάλι τρελή οικονομία!

Οκ δικά σου είναι τα λεφτά αλλά να δώσεις 1500€ για 150€/χρόνο οικονομία δεν νομίζω ότι είναι καλή επένδυση.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
elteo έγραψε:Αερόθερμο 2000W ή θερμοπομπός 2000W

Η κατανάλωσή τους είναι ακριβώς η ίδια 2kW/h

Δεδομένου ότι η θέρμανση προέρχεται αποκλειστικά από αντιστάσεις που θερμαίνονται, η απόδοσή τους είναι η ίδια και τείνει στο 100%.
Όλη δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται στις αντιστάσεις, μετατρέπεται σε θερμική.

Το κοινό στο ιντερνετς προφανώς δεν θυμάται ούτε τα απλά πράγματα που έχει κάνει στο γυμνάσιο...
Άβαταρ μέλους
By elteo
#308712 Απλά λένε ότι ο θερμοπομπός δεν δουλεύει συνέχεια. Αλλά νομίζω ότι η απόδοση του αερόθερμου είναι καλύτερη.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
elteo έγραψε:Απλά λένε ότι ο θερμοπομπός δεν δουλεύει συνέχεια.

Ούτε το αερόθερμο δουλεύει συνέχεια. Και τα δύο έχουν θερμοστάτη, όπως έχουν όλες οι συσκευές που δουλεύουν με θερμαντικές αντιστάσεις, από θερμοσίφωνες και φούρνους μαγειρέματος έως σεσουάρ και φριτέζες.

Αλλά νομίζω ότι η απόδοση του αερόθερμου είναι καλύτερη.

Αν απόδοση του αερόθερμου είναι καλύτερη, τότε τι γίνεται η ηλεκτρική ενέργεια που "χάνεται" από τον θερμοπομπό και δεν μετατρέπεται σε θερμική; :s_wink
Άβαταρ μέλους
By fokion
RXristos έγραψε:Μπορεί ένα 200αρι καλό μπαφερ

Το νουμερο αυτο προερχεται απο μελετη??? Γιατι προσωπικά μου ακουγεται μικρό....
Ποσα λιτρα θα ειναι η ενδοδαπεδια? Αν ειναι με μια "γυρα" να το παγωσει.....
Οσες εγκαταστασεις εχω ακουσει ( με ξυλολεβητες ειναι η αληθεια ) μιλανε για 1000αρια.....

και μη ξεχνας οτι οταν παγωσει η Α/Θ πρεπει και να ξαναφορτωσει το μπαφερ... εκτός αν αρχισεις τους αυτοματισμους να "φορτωνει" μονο απο τα ηλιακα πανελ....
τα οποια και δεν θα αποδιδουν τα μεγιστα το καιρό με το ψοφωκρυο που οι Α/Θ ζοριζονται να αποδωσουν και αναβουν τις αντιστασεις και χαιρετισματα.....

Ψαξτο με μηχανικό... που δεν πουλαει "κατι"....
Άβαταρ μέλους
By elteo
Pitt έγραψε:
Αν απόδοση του αερόθερμου είναι καλύτερη, τότε τι γίνεται η ηλεκτρική ενέργεια που "χάνεται" από τον θερμοπομπό και δεν μετατρέπεται σε θερμική; :s_wink

Τι εννοείς; :oops: