Forum για τη Formula 1
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#29712 Δεν εχει κανενα λόγο να μπει η audi πιστεύω.

Αρκετά ακριβό σπορ και δε ξέρω κατα πόσο εχει νόημα για τις μεγάλες εταιρίες να μπαίνουν.

Πέρα απο Mercedes και Ferrari όσες μεγάλες εταιρίες μπήκαν είτε έφυγαν (BMW, Toyota, Caterham) ή ζοριζονται και ετοιμάζονται (lotus, Renault).

Sent from a mobile device
Άβαταρ μέλους
By kantoniou
#29726 Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τη στρατηγική τέτοιων κολοσσών, που είναι πολυπαραγοντική εξίσωση, η παρουσία-επιτυχία-προβολή της Merc μου φαίνεται ισχυρό κίνητρο για το γκρουπ VW (όπως ειχε γινει και στο DTM), που έκλεισε έναν κύκλο στο WEC και δεν έχει την προβολή που θα ήθελε στο WRC.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29730 Η αναβίωση των turbo κινητήρων στην F1 είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ για την Audi για να διαφημίσει το logo TFSI.
Το LeMans δεν έχει να της προσφέρει κάτι (γκώσαμε από τις νίκες του Κρίστενσεν).

Σκέφτομαι πάντως ότι αυτή η κυριαρχία της Μερκεντέ θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό δόλωμα για BMW και Audi προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι.
Άβαταρ μέλους
By nass
kantoniou έγραψε:Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τη στρατηγική τέτοιων κολοσσών, που είναι πολυπαραγοντική εξίσωση, η παρουσία-επιτυχία-προβολή της Merc μου φαίνεται ισχυρό κίνητρο για το γκρουπ VW (όπως ειχε γινει και στο DTM), που έκλεισε έναν κύκλο στο WEC και δεν έχει την προβολή που θα ήθελε στο WRC.

Μιλάμε για άλλη τάξη μεγέθους όμως (δεκάδες εκατομμύρια τη χρονιά για το WRC, εκατοντάδες για την F1 πάντα για σοβαρή εμπλοκή, όχι Caterham...). Και όπως έγραψα και στο άλλο θέμα, απ΄ό,τι αποδεικνύεται ούτε η F1 έχει κάποιο σοβαρό RoI για τα μεγάλα εργοστάσια (ποιός ξεχνάει το φιάσκο της Toyota) και γιαυτό και πλην Mercedes την έχουν χαιρετήσει όλα (σαν κατασκευαστές).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29739 nass το κοκτέιλ "μικρός κυβισμός + turbo + υβριδικά συστήματα" είναι ελκυστικό ακόμα και για την Kia που λέει ο λόγος.
Για την Audi είναι απλά ταμάμ.

Το ROI από την εμπλοκή στους αγώνες είναι κάτι πολύ σχετικό και έχει να κάνει με τους εμπορικούς στόχους που θέτεις.

Η Toyota ήταν μια εταιρεία που έκοψε τους διαδόχους των MR2 και Celica και παράλληλα έτρεχε στην F1...
Δεν μου κάνει εντύπωση που οι άνθρωποι δηλώνουν χασούρα από τη συμμετοχή τους στo χώρο.
Άβαταρ μέλους
By nass
#29747 Ενώ η BMW που είχε αντιστοιχο κοινό και επιπλέον πήγε με έτοιμη ομάδα και δεν επένδυσε εξ'αρχής όπως η Toyota τα πήγε καλά :)
Ο,τι εμπορικούς στόχους και να θέσεις, θα πρέπει να παίρνεις ως RoI παραπάνω απ΄όσα ξοδεύεις και επιπλέον περισσότερα απ΄όσα θα μπορούσες να πετύχεις με άλλα μέσα (διότι όλα γίνονται για την προβολή)
Για να φεύγουν οι μεγάλοι κατασκευαστές σημαίνει ότι η συνθήκη αυτή δεν τηρείται.
H F1 από εμπορικής άποψης μου θυμίζει τη Σαουδική Αραβία: υπάρχει πλούτος αλλά τον νέμεται η βασιλική οικογένεια (Bernie+φίλοι) ενώ ο λαός (ομάδες, πίστες) πεινάει.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29765 Η εμπλοκή στους αγώνες είναι μια επένδυση για κάποιον που θέλει να χτίσει ένα συγκεκριμένο προφίλ.

Δεν νομίζω ότι κανένας μεγάλος κατασκευαστής που ασχολείται με το άθλημα περιμένει τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτά είναι για να κρατάνε το P&L σε καλή κατάσταση αλλά δεν είναι η ταμπακιέρα της συμμετοχής.
Πάντα αναφέρομαι σε κατασκευαστές και όχι σε αλεξιπτωτιστές τύπου Μαρούσι και Πεύκη.

Αντίθετα από την Audi, η BMW είχε αντιδράσει ακόμα και όταν πήγαν από τους V10 στους V8.
Όταν έχεις ρίξει χρήμα για να φτιάξεις ένα V10 για αυτοκίνητα δρόμου και ξαφνικά σου λένε να τον βάλεις στον πάτο σου δεν είναι ότι καλύτερο.

Τώρα που το γυρίζουν και αυτοί σε μικρού κυβισμού turbo δεν θα μου έκανε έκπληξη αν σκέφτονταν να επιστρέψουν.
Άβαταρ μέλους
By nass
EDDIE_147 έγραψε:Δεν νομίζω ότι κανένας μεγάλος κατασκευαστής που ασχολείται με το άθλημα περιμένει τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Δεν έγραψα κάτι τέτοιο :hmmm: ίσα-ίσα αναφέρθηκα στην προβολή δια του αθλήματος. Αν πχ. το να κατέβεις στην F1 θέλει Χ εκατομμύρια και σου φέρνει πίσω 5Χ σε τηλεοπτικό ή άλλο διαφημιστικό χρόνο ενώ το να είσαι χορηγός του Μουντιάλ θέλει 3Χ εκατομμύρια και σου φέρνει πίσω 20Χ σε διαφήμιση, τότε το Μουντιάλ συμφέρει (λαμβάνοντας υπόψην και τα περί προφίλ κτλ. προφανώς στο Μουντιάλη θα διαφημιστεί ο "καθημερινός" κατασκευαστής και στο παγκόσμιο γκολφ η πχ. Bentley).

E αυτό που μας δείχνει η αποχώρηση όλων σχεδόν των μεγάλων κατασκευαστών είναι ότι αν δεν έμπαιναν μέσα, τουλάχιστον δεν έπαιρναν πίσω τη διαφήμιση που ήθελαν (και ας βλέπουν την F1 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι).

EDDIE_147 έγραψε:Τώρα που το γυρίζουν και αυτοί σε μικρού κυβισμού turbo δεν θα μου έκανε έκπληξη αν σκέφτονταν να επιστρέψουν.

Για το προφίλ που λες συμφωνώ, τώρα για τα technicalities δε νομίζω ότι έχουν τόση σημασία, δηλαδή η Renault τόσα χρόνια που φτιάχνει κορυφαίους κινητήρες F1 τι σχέση έχει με το τι προσφέρει για το δρόμο. Ομοίως η Toyota κτλ. κτλ.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29780 Για να μαζέψω τον περίδρομο (to make the long story short), άποψη μου είναι ότι το θέμα προβολή μέσω ενός θεσμού (γενικά ισχύει αυτό) δεν έχει να κάνει μόνο με το θεσμό αυτό καθαυτό αλλά με το πώς παράγεις και εσύ ο ίδιος επικοινωνιακό υλικό βασισμένο στο θεσμό αυτό.

Πχ ακόμα και όταν η McLaren δεν πήγαινε καλά (2001-2004), η Μερκεντέ δεν σταμάτησε να βασίζει σημαντικό μέρος της επικοινωνίας της στο κομμάτι F1.

Το γιατί εν τέλει έφυγε η BMW το ξέρουν καλύτερα οι λογιστές της.

Η σωστή παρατήρηση για το μοίρασμα της πίτας στην F1 αφορά τις μικρές ομάδες για τις οποίες τόσο ο χρόνος προβολής (για να μαζέψουν άλλους χορηγούς) όσο και ο μποναμάς από τα τηλεοπτικά είναι το οξυγόνο τους.
Ο Jordan μάζευε όλα τα σιλικονάτα τσόλια όχι επειδή ήταν πορνόγερος αλλά επειδή είχε σταθερή προβολή σε κάθε αγώνα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
:s_cool
Άβαταρ μέλους
By gakost
#29891 Σε ένα μηχανοκίνητο άθλημα οι κατασκευαστές που συμμετέχουν έχουν σκοπό τις νίκες και την θετική δημοσιότητα. Όταν κάνεις τρελές επενδύσεις και βωλοδέρνεις στην μέση και κάτω της κατάταξης δεν βοηθάει στο μάρκετινγκ. Δεν είναι όπως ένας χορηγός ενός χψ προϊόντος που δεν μετράει για πιο λόγο δείχνουν το logo του.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29895 Η Μερκεντέ (ξανα)μπήκε στο άθλημα το '94.

Μέχρι το '97 όπου ήρθε η πρώτη νίκη κυριολεκτικά βολόδερνε ενώ ο επόμενος τίτλος από αυτόν του Hakkinen ήρθε 10 χρόνια μετά...

Δεν είδα να σκέφτονται να αφήσουν το άθλημα επειδή δεν κέρδιζαν (ακόμα και όταν ήταν κυριολεκτικά πάτος) γιατί είχαν αποφασίσει ότι η F1 είναι στρατηγικής σημασίας για την επικοινωνία τους.

Η Toyota IMO έφυγε γιατί δεν είχε αντίστοιχα συγκεκριμένο πλάνο για την F1.
Το ίδιο και ακόμα χειρότερα ίσχυε για την Jaguar.

Σίγουρα οι νίκες και τα καλά αποτελέσματα είναι η ουσία του πράγματος αλλά το να το πετύχεις στην F1 απέναντι σε μεγαθήρια κατασκευαστών και ομάδων χρειάζεται μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Η BMW πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει.
Άβαταρ μέλους
By nass
#29905 H Mercedes ξαναμπήκε το 2010, πριν ήταν προμηθευτής κινητήρων. Που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα (απλούστερο πχ. από το να προμηθεύεις λάστιχα) και σίγουρα έχει μικρότερη εμπορική επίδραση.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#29909 Ακριβώς αυτό εννοούσα πριν.

το θέμα προβολή μέσω ενός θεσμού (γενικά ισχύει αυτό) δεν έχει να κάνει μόνο με το θεσμό αυτό καθαυτό αλλά με το πώς παράγεις και εσύ ο ίδιος επικοινωνιακό υλικό βασισμένο στο θεσμό αυτό.

Αν και μόνο προμηθευτής κινητήρων η Μερκεντέ επικοινωνιακά είχε κάνει παπάδες από το '96 μέχρι και το 2010 στις πλάτες της McLaren.

Εν ολίγοις - επειδή για την Audi ξεκίνησε το θέμα- η Audi έχει πάρα πολλά να περιμένει από ενδεχόμενη συμμετοχή της στην F1 ανεξάρτητα από το πόσο άδικο είναι το σύστημα διανομής διαφημιστικών εσόδων, αν χειριστεί εμπορικά και επικοινωνιακά το όλο θέμα εξίσου έξυπνα με την Μερκεντέ.
Άβαταρ μέλους
By Silberpfeil
EDDIE_147 έγραψε:Ακριβώς αυτό εννοούσα πριν.

το θέμα προβολή μέσω ενός θεσμού (γενικά ισχύει αυτό) δεν έχει να κάνει μόνο με το θεσμό αυτό καθαυτό αλλά με το πώς παράγεις και εσύ ο ίδιος επικοινωνιακό υλικό βασισμένο στο θεσμό αυτό.

Αν και μόνο προμηθευτής κινητήρων η Μερκεντέ επικοινωνιακά είχε κάνει παπάδες από το '96 μέχρι και το 2010 στις πλάτες της McLaren.

Εν ολίγοις - επειδή για την Audi ξεκίνησε το θέμα- η Audi έχει πάρα πολλά να περιμένει από ενδεχόμενη συμμετοχή της στην F1 ανεξάρτητα από το πόσο άδικο είναι το σύστημα διανομής διαφημιστικών εσόδων, αν χειριστεί εμπορικά και επικοινωνιακά το όλο θέμα εξίσου έξυπνα με την Μερκεντέ.

Πιστεύω θα κάνει και στην εικόνα της F1 καλό. Όμως μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να δημιουργήσουν από το μηδέν ομάδα για την F1. Εδώ η Merc έτοιμη την βρήκε και πάλι είχε προβλήματα.
Θεωρώ πιο πιθανό κάποια συνεργασία με RBR ή για εργοστασιακή ομάδα να αγοράσουν εγκαταστάσεις από ομάδες που θα φεύγουν όπως Caterham.

Πάντως αν σε καμιά δεκαετία κερδίσουν κανένα πρωτάθλημα, έχουν έτοιμο το σποτάκι! :lol: