Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nass
Chris έγραψε:Η μπορουν απλα να υπολογιζουν ολα οσα υπολογιζουν (σιτιση-βιβλια-αιθουσες κλπ) μονο για τους ν+2 και οσοι ειναι φοιτητες για παραπανω χρονια να υπαρχουν μονο ως εγγραφη στο "μητρωο" της σχολης, χωρις να δικαιουνται τιποτα. Ετσι δεν κοστιζουν τιποτα πουθενα, και η υπαρξη τους μετατρεπεται σε καθαρα πολιτικο θεμα

Για σίτιση, στέγαση κτλ. ναι (με τις παραπάνω αντιρρήσεις :whistlink: ) αλλά για αίθουσες δεν μπορείς να μην τους υπολιογίζεις, τι θα γίνει αν πάνε να δώσουν εξετάσει ς πολλοί αιώνιοι ? (πχ. άλλαξε ο καθηγητής του δύσκολου μαθήματος και πλάκωσε κόσμος και ντουνιάς, συμβαίνει συνέχεια -αυτό που λέει ο EDDIE_147)

Εγώ με δεδομένα αυτά που αναφέρει ο elvet και το παραπάνω κόστος για αίθουσες, δεν καταλαβαίνω το αντίθετο ερώτημα. Για ποιό λόγο να έχουμε αιώνιους ? Τι κερδίζουν τα πανεπιστήμια για αντιστάθμιση του παραπάνω κόστους ? Τι λέει η διεθνής πρακτική, υπάρχουν αιώνιοι στις άλλες χώρες της ΕΕ ?
Άβαταρ μέλους
By dimik
#296298 Η μόνη περίπτωση να μην επηρεάζουν τίποτα οι αιώνιοι είναι να χάνουν κάθε δικαίωμα μετά τα ν+2 χρόνια εκτός από αυτό του να συμμετέχουν στις εξεταστικές.

Όμως αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα ψηφίζουν σε φοιτητικές εκλογές το οποίο για μια καλή μερίδα από αυτούς είναι που τους καίει, αυτούς αλλά και τους πολιτικούς πάτρωνες τους πολύ περισσότερο.

< >
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#296301 Υπάρχει μια win-win λύση:

Το δικαίωμα του φοιτητή να είναι ως εξής:

Παροχές(κάρτες, στέγαση, κλπ) για v+50% και δικαίωμα φοίτησης για v*2, με ταυτόχρονη δυνατότητα όμως για ΑΝΑΣΤΟΛΗ φοιτητικής ιδιότητας. Έτσι, δεν χαντακώνεις κάποιον που χρειάζεται να διακόψει για να δουλέψει, να πάει στρατό, επειδη αρρώστησε, οτιδήποτε, αλλα ταυτόχρονα ξέρεις ότι οι ΕΝΕΡΓΟΙ φοιτητές είναι πράγματι ενεργοί, και δε χαλάει και η διεθνής αξιολόγηση.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#296305 Αυτό με τις στατιστικές και τον αριθμό των φοιτητών το θεωρώ ανύπαρκτο θέμα. Βγάλε από την καταμέτρηση τους αιώνιους και βάλε μόνο αυτούς ενός συγκεκριμένου αριθμού, από πριν αποφασισμένου από την κάθε σχολή, π.χ. ν+2, και τελείωσες με το ΠΡΟΦΊΛ της σχολής που τόσο κόπτεσαι να διατηρήσεις υψηλό (όλα τα είχε η Μαριωρή τώρα, το ΠΡΟΦΙΛ της μας μάρανε...).
Πάρακάτω τώρα, φοιτητική ταυτότητα και δωρεάν συγγράμματα πέραν του ν+ 2 αν δεν κάνω λάθος δεν δικαιούνται, άρα μηδέν κόστος και εκεί. Εστία? Ο αιώνιος? Διώξτον μετά το ν ή το ν+2, ή ότι σου καπνίσει μετά τα τυπικά έτη φοίτησης. Δηλαδή έστω ένα παιδί χασισοπαραγωγού που δηλώνει 0 (ΜΗΔΕΝ) εισόδημα, άρα δικαιούται εστίας. Παίρνει το δωμάτιο και αποφασίζει να δίνει ένα μάθημα κάθε χρόνο, αλλά και να μένει διαρκώς στην εστία για να την πέφτει στα νέα γκομενάκια που αναγομώνουν κάθε εξάμηνο και παράλληλα να κάνει και διακίνιση λόγω του άβατου. Θα φτάσει 60 χρονώνΕ και θα έχει ακόμη το δωμάτιο? Είναι αστεία πράγματα αυτά.
Πάμε παρακάτω λοιπόν, γιατί εγώ κόστος δεν βλέπω μέχρι στιγμής εκτός από το μελάνι των εκτυπωτών και τη σειρά που τρώει στις εκτυπώσεις των μητρώων της σχολής. Για μείζον πολιτικό θέμα, πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, ολικές επαναφορές παλαιών υπουργών για υπεράσπιση των απόψεών τους, επίσης ουδείς λόγος.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#296306 Ηθελα να απαντησω στο nass κυριως, αλλα οι διακοπες μου δε μου επιτρεπουν μακροσκελη κειμενα
Οποτε ενα τελευταιο σχολιο. Με το υπαρχον συστημα δεν θα λειτουργουσε καταργηση αιωνιων χωρις αδικιες. Το συστημα πρεπει να αλλαξει, στα προτυπα της δυτικης ευρωπης, και μια καλοδεχουμενη συνεπεια της αλλαγης θα ηταν και η καταργηση (ή μη αναγκαιοτητα) των αιωνιων

< >
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#296308 Παιδιά οι παροχές ακόμα και τα καλά χρόνια του ήλιου του πράσινου σταματούσαν στο 6ο έτος, μετά δε δικαιουσουν τίποτα

Τα 6 αμφιθέατρα εξέταση για ένα μάθημα και τα 2 για παράδοση (μου έχουν τύχει και τα δύο) έχουν να κάνουν με το καθηγητή του οποίου η αξιολόγηση ποτέ δε μέτρησε, ακόμα και τώρα δε μετράει πουθενά

Οπότε ας αφήσουμε τα παραμύθια. Ούτε εμένα μου αρέσει η εικόνα αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν επί της ουσίας και όχι να κυνηγάμε δράκους...
Άβαταρ μέλους
By markvag
EDDIE_147 έγραψε:
dstou έγραψε:Δεν έχω καταλάβει μερικά πραματάκια από αυτή την ιστορία:
Γιατί οι αιώνιοι φοιτητές είναι πρόβλημα, πόσο μας κοστίζουν, τι όφελος θα υπάρξει αν διαγραφούν, και, εξόχως, γιατί είναι μείζον πολιτικό θέμα το ζήτημά τους?

Όταν στο 4ο έτος μπήκα να παρακολουθήσω 'Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων' ήρθα αντιμέτωπος με την ακόλουθη εικόνα.

Εικόνα

Και επειδή ήθελα οπωσδήποτε να πάρω πτυχίο στα 4 χρόνια (γιατί ο πανικός προερχόταν από τους 5-6-7ετείς που είχαν αφήσει αυτό και άλλα 2-3 μαθήματα για πτυχίο ενώ δούλευαν/ξυνόντουσαν/χαϊδευόντουσαν/γουατέβερ) τελικά πήγα φροντιστήριο.

Αυτό είναι μια μικρή πτυχή του προβλήματος.
Περισσότερα είπε ο elvet συν το διαχειριστικό που προκύπτει για τις σχολές.

Χωρίς να αντιλέγω ότι υπάρχει ένα θέμα με τους αιώνιους (σαφέστατα όμως και όχι το μείζον πολιτικό θέμα), να σημειώσω πως αυτή την εικόνα τη συνάντησα μόνο σε εξέταση μαθήματος (ήμουν επιτηρητής) ενός καθηγητή, που έκοβε... το σύμπαν... :iconcool: Μάλιστα έκανε και αστειάκια το καθίκι, για την καθυστέρηση να ξεκινήσει η εξέταση (2 ώρες), λέγοντας (χαζογελώντας) ότι δεν είχε αρκετά θέματα γιατί ήρθαν περισσότεροι απ' όσους περίμενε (γέμισε όλο το πανεπιστήμιο...) :rant: :rant: Πήρα την (μικρή) εκδίκησή μου βέβαια εκείνη τη μέρα! :twisted:

Ναι, αρκετές φορές δεν φταίνε οι ίδιοι οι φοιτητές που είναι αιώνιοι... :iconcool: Αλήθεια, αναρωτιέμαι, αν είσαι καθηγητής και στο μάθημά σου περνάνε μόνο 3-4 από τους 300 / έτος, σε ποιο σημείο της καριέρας σου πρέπει ν' αρχίσεις ν' αναρωτιέσαι μήπως κάτι δεν κάνεις καλά;;; :tomato: Μήπως, λέω τώρα εγώ... δεν είσαι εσύ ο τέλειος, άψογος και άφθαστος επιστήμονας και όλοι οι άλλοι χαζοί, μικρόνοες και ανόητοι ανθρωπίσκοι που απλά υπάρχουν για να σ' ενοχλούν... :tomato: :rant:

Σαφέστατα υπάρχουν και οι ρεμπεσκέδες (και πιθανότατα είναι και η πλειοψηφία), αλλά υπάρχουν και πολλοί που έχουν θέματα με "καθηγητές" (πχ η μαντάμ Παναγιωταρέα ή ο χοντρο-Μπένυ στο ΑΠΘ, που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό), συχνότατα χωρίς να φταίνε αυτοί...

ΠΡΕΠΕΙ σε αυτό το γαμημένο κωλοπανεπιστήμιο να εξασφαλιστεί κάποτε ότι και οι φοιτητές και οι καθηγητές θα συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και όχι σαν γίδια... :rant:
Άβαταρ μέλους
By belgarion
dstou έγραψε:Πάρακάτω τώρα, φοιτητική ταυτότητα και δωρεάν συγγράμματα πέραν του ν+ 2 αν δεν κάνω λάθος δεν δικαιούνται, άρα μηδέν κόστος και εκεί. Εστία? Ο αιώνιος? Διώξτον μετά το ν ή το ν+2, ή ότι σου καπνίσει μετά τα τυπικά έτη φοίτησης. Δηλαδή έστω ένα παιδί χασισοπαραγωγού που δηλώνει 0 (ΜΗΔΕΝ) εισόδημα, άρα δικαιούται εστίας. Παίρνει το δωμάτιο και αποφασίζει να δίνει ένα μάθημα κάθε χρόνο, αλλά και να μένει διαρκώς στην εστία για να την πέφτει στα νέα γκομενάκια που αναγομώνουν κάθε εξάμηνο και παράλληλα να κάνει και διακίνιση λόγω του άβατου. Θα φτάσει 60 χρονώνΕ και θα έχει ακόμη το δωμάτιο? Είναι αστεία πράγματα αυτά.
.

60αρη δεν βρήκα,40χρόνος σου κάνει?
http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =112967504
Αυτά βέβαια κάποτε,ελπίζω να μην ξαναγυρίσουμε εκεί ,ώστε να βγάζουν επιπλέον χαρτζιλίκι υπενοικιαζωντας κάποιοι που δεν παίρνουν πτυχίο γιατί κάνουν άλλες δουλειές στο Πανεπιστήμιο...
< >
Άβαταρ μέλους
By dstou
#296365 Το λινκ που έβαλες επιβεβαιώνει αυτά που έγραψα στο πηλαλητό. :lol:

Γράφω :

Εστία? Ο αιώνιος? Διώξτον μετά το ν ή το ν+2, ή ότι σου καπνίσει μετά τα τυπικά έτη φοίτησης.

και τελικώς υπάρχει διάταξη νόμου όπως αναγράφει το λινκ σου :

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε παράλληλα σε πιστή εφαρμογή του νόμου για τους δικαιούχους στέγασης.

Έτσι, ζήτησε από όσους έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο παραμονής στη φοιτητική εστία (ο χρόνος διάρκειας της σχολής επαυξημένος κατά το ήμισυ) να? παραδώσουν τα κλειδιά στους νέους φοιτητές.
:lol:

Αλλά τα μαργαριτάρια του λινκ είναι αλλού:

Υπήρχε ένα στρεβλό καθεστώς στις φοιτητικές εστίες τα προηγούμενα χρόνια. Φοιτητές έμεναν για πολλά περισσότερα χρόνια απ΄ ό,τι επιτρέπει ο νόμος και η? κοινή λογική», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.

Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρχε περίπτωση φοιτητή που διέμενε σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας για 22(!) χρόνια.

Τι υπήρχε ρε φίλε, ΕΣΥ το επέτρεψες να υπάρχει και να στρεβλωθεί.

Άλλο εδώ :
Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, η φοιτητική εστία, δυναμικότητας 210 κλινών, στο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Λαγουμιτζή 6 είχε πάψει να λειτουργεί μετά τις καταστροφές από τον σεισμό του 1999. Έτσι, βρήκαν την ευκαιρία να την «καταλάβουν» εξωπανεπιστημιακοί. Υστερα από 13 χρόνια και έπειτα από πρωτοβουλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε για την «απελευθέρωση» των κατειλημμένων δημόσιων κτιρίων, άνδρες της Αστυνομίας «ανακατέλαβαν» το κτίριο τον περασμένο Μάιο και η Σύγκλητος έλαβε ομοφώνως την απόφαση να επαναχρησιμοποιηθεί για φοιτητική στέγη.

Και ρωτάω εγώ ο αφελής, γιατί ύστερα από 13 χρόνια και όχι π.χ. ύστερα από 3 μηνάκια? Κάνε ανακατάληψη, βάλε ελεγκτές δόμησης να γνωμοδοτήσουν για την στατική επάρκεια και αν είναι ΟΚ δώστη πάλι πίσω στους δικαιούχους.

Άλλο εδώ :

Πέρυσι, η πρώτη χρονιά που άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές εστίες, περίπου 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες. Από ελέγχους βρέθηκε ότι αρκετοί από αυτούς υπενοικίαζαν το δωμάτιο σε νεότερους φοιτητές?

Γιατί μόλις πέρισυ και όχι π.χ. κάθε χρόνο με τη λήξη της εξεταστικής? Για το δεύτερο τώρα. Ε, ναι, φίλος, στα χρόνια μου, τα είχε με μια φοιτήτρια που διέμενε στην εστία. Την είχε κάνει φορτωτική και την είχε πάει στο σπίτι που ενοικίαζε αυτός στην Πάτρα. Η κοπελιά επενοικίασε το δωμάτιο σε άλλον για να χαρτζηλικώνεται. Για να μην πούμε για άλλους που υποβάλλουν σχεδόν μηδενική δήλωση γιατί τα βγάζουν μαύρα, δικαιούνται εστίας, παίρνουν το δωμάτιο και το υπενοικιάζουν γιατί πάνε σε άλλο, καλύτερο φυσικά και της επιλογής τους. Κάνε ελέγχους στο φινάλε και καταπολέμησε τα μαύρα, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Πάρε το δωμάτιο από τον δικαιούχο που το παίζει πλέον ιδιοκτήτης και δώστο σε νέο δικαιούχο, μπας και συνέλθουν μερικοί. Μην μου το εμφανίζεις σαν μεγάλη ανακάλυψη, γίνεται παγκοσμίως, απλά πιο συγκεκαλυμμένα.

Με άλλα λόγια, μήπως όλα αυτά γίνονται γιατί ξεχειλίζει από παντού ότι είσαι σούργελο και σ' έχουν πάρει χαμπάρι? Για να το σκεφούμε λίγο έτσι.

Στο θέμα μας τώρα, οι αιώνιοι από ένα σημείο και πέρα δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω πέρα από κάποια κιλομπάιτς στο σέρβερ της σχολής. Γιατί θες να τους διαγράψεις, και γιατί το κάνεις πρωτοσέλιδο και το παίζεις ιντερκανάλικα?
Άβαταρ μέλους
By nass
#296373 Και γω σε ρωτάω, γιατί να ΜΗΝ τους διαγράψεις, αφού είναι σαφέστατο ότι ΔΕΝ ενδιαφέρονται να πάρουν πτυχίο ? Και επειδή αυτό κάνουν σε όλες πρακτικά τις χώρες, γιατί πρέπει τα (κρατικά) πανεπιστήμια της πχ. Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας να μην έχουν αιώνιους και της Ελλάδας να έχουν ?
Δηλ. ξεκίνα από το "γιατί πρέπει να υπάρχουν αιώνιοι", όχι από το "γιατί πρέπει να μην υπάρχουν αιώνιοι" :rtfm:
Εγώ ο μόνος λόγος που επί της ουσίας βλέπω να υπάρχουν αιώνιοι είναι για να ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές για να υπηρετούν τα κόμματα, δηλ. στρεβλός --> :s_bye
Αυτό που λέει ο QsisVTS είναι το κλασσικό ελληνικό "τόσοι παράνομοι υπάρχουν, γιατί να πιάσετε εμένα" ? Ε ό,τι |λογοκρισία| βλέπουμε δεν πρέπει να την διορθώνουμε ?
Άβαταρ μέλους
By dstou
#296374 Γιατί σου λέει 'εγώ έδωσα εξετάσεις και κέρδισα επάξια το εισιτήριό μου για τη σχολή, αλλά διάφοροι λόγοι με εμπόδισαν από το να πάρω πτυχίο έγκαιρα'. Θα σου βγάλουν και μία περίπτωση της υποπερίπτωσης (μία μόνο αρκεί για να γίνει τζέτζελο), π.χ. κάποια που πέρασε το 1980, στο δεύτερο έτος πέθανε ο πατέρας της και πήγε στα χωράφια στο χωριό γιατί είχε άλλα 6 παιδιά ο μακαρίτης, μετά έπεσε η μάνα της απ' τη σκάλα και έμεινε κατάκοιτη και την γηροκομούσε για χρόνια, μετά είχε να παντρέψει τα μικρά αδέρφια της, μετά παντρεύτηκε και είχε και παιδιά, μετά εργάστηκε στη φάμπρικα για να ζήσει, και το 2016 που ξεμπέρδεψε από όλα αυτά της κάπνισε να έρθει να πάρει το πτυχίο της.
'Γιατί νασς μου το απαγορεύεις, ε' ?, θα σου πει. 'Εγώ τόσα χρόνια δεν στοίχισα τίποτα στον φορολογούμενο, τώρα ξεμπέρδεψα, τώρα ήρθα πάλι να μορφωθώ και να προσφέρω σε μένα, στα παιδιά μου και στην κενωνία', και άντε να ξεμπερδέψεις μετά με τους αλληλέγγυους που θα σπεύσουν να συμπαρασταθούν.

Κατ' εμέ :
Διατηρείς τις φοιτητικές παροχές και τα προνόμια για ν ή ν+ κάτι χρόνια, και μετά ΠΑ-ΠΑ-ΛΑ.
Δεν πήρες πτυχίο? Ωραία. Παραμένεις αορίστως εγγεγραμένος στα ηλεκτρονικά μητρώα, δεν δικαιούσαι τίποτα, δεν μπαίνεις στις στατιστικές (αυτές μας μάραναν) και όταν σου καπνίσει έλα να κάνεις τα εργαστήρια και τις εξετάσεις του τρέχοντος προγράμματος σπουδών (όχι δηλαδή το 2016 να πάρεις πτυχίο με όρους του 1980, και αφού πρώτα δηλώσεις τα μαθήματα και τα εργστήρια, όχι έτσι ξεκάρφωτα 'γειά σας, νάμαι κ'εγώ').
Πάρε πτυχίο και μετά θάνατο άμα γουστάρεις, στα τομπολίνια μου.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#296377 Θα μαθω ποσοι θα επανεγγραφουν στους Πολιτικους του ΕΜΠ απο την συμβια μου που ειναι στη Γραμματεια εκει απο το 92 και θα σας πω. Οντως παντως υπαρχει θεμα γιατι εγγραφονται για τις εξετασεις, και τελικα δεν εμφανιζονται αποτελεσμα ετοιμαζονται αιθουσες και προσωπικο επιτηρησης και τελικα δεν χρησιμοποιουνται στο τελος. ειναι μια αναστατωση για το διδακτικο προσωπικο.
Άβαταρ μέλους
By nass
#296378 Το "δεν μπαίνεις στις στατιστικές" πως ακριβώς διαπιστώνεται ?
Ας αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα, όπως πρότεινε ο Hellenic Tifosi, διαφορετικά "Ν+50%" --> Διαγραφή.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#296381 Θα το κάνεις εσύ να μην μπαίνει ο αιώνιος στην στατισκτική, μέσω του σέρβερ. Θα ρωτάς π.χ. ποιά είναι η δύναμη της σχολής, και θα σου βγάζει τους εγγεγραμένους φοιτητές των ν+κάτι ετών και μόνο.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#296383 Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι υπερασπίζεστε τον θεσμό των αιώνιων. Το Πανεπιστήμιο (θα έπρεπε να) είναι ένας χώρος με κανόνες. Δεν τα καταφέρνεις σε Χ χρόνια, τέλος. Σαφώς να υπάρχουν δικλείδες για ανθρώπους που εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα, αλλά μέχρι εκεί.

Όχι, το κόστος του αιώνιου δεν είναι το κόστος μερικών KB στο σέρβερ. Είναι, προ παντός, το κόστος της στέρησης μιας θέσης από κάποιον άλλον που θα είχε περισσότερη όρεξη.