- 12 Αύγ 2016, 22:46
Ωραίο κείμενο σαν σύνολο για άλλη μια φορά από τον cavallino. [αναφέρεται σε
παρουσίαση στο θέμα Οδήγησα]
Άσχετα αν έχω κάποιες παρατηρήσεις, όσον αφορά το παρελθόν της μάρκας.
Το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το μειώσω, όπως έκανε ο Marchionne, αλλά μήτε και να το θεοποιήσω.
Ναι μεν το αποτέλεσμα μετράει, το οποίο είναι θλιβερό και λέει ότι το 2015 πούλησες σαν εταιρεία κάτι περισσότερο από 55 χιλιάδες αυτοκίνητα, αλλά διαφωνώ ότι στο παρελθόν ήταν όλα λάθος, υπήρχε μόνο Φιατίλα και για όλα τα δεινά φταίει αυτή.
Η μπροστινή κίνηση ήταν κάτι για το οποίο "πάσχιζε" να μεταβεί η μάρκα από την εποχή της διοίκησης IRI και του αρχιμηχανικού Giuseppe Busso, αλλά κάτι τέτοιο δεν το επέτρεπε η τεχνογνωσία εκείνης της εποχής.
Για παράδειγμα η 164 που βγήκε στην αγορά το 1987, ενώ η Alfa Romeo πέρασε στα χέρια της Fiat το 1986, σαν project είχε εκπονηθεί από την ίδια την Alfa Romeo και η Fiat δεν είχε καμία ανάμειξη.
Να θυμίσω ότι η 164 ήταν FWD και σε κάποιες εκδόσεις Q4.
Φιατίλα είχε η 155, ένα αυτοκίνητο που σε κανονική παραγωγή είχε πολύ χλιαρή πορεία, ήταν το πρώτο γνήσιο τέκνο της Alfa Romeo εποχής επί Fiat, αλλά η Fiat μας πρόσφερε μια 155 Q4 που ήταν μια detuned Ιntegrale και φυσικά το ΘΡΥΛΟ των αγώνων, την 155 V6 TI με τον 2.5 V6 90μοιρών του G. Busso και των 480+ ίππων. Ένα αγωνιστικό που ταπείνωσε όλη τη Γερμανία στο DTM, το γερμανικό πρωτάθλημα Τουρισμού.
Παρόλαυτά, έμεινε μόνο 5 χρόνο στην αγορά και αν δεν κάνω λάθος, έχει τα σκήπτρα του μοντέλου με την μικρότερη εμπορική θητεία στην ιστορία της AR.
Τα επόμενα αυτοκίνητα με ΦΙΑΤΙΛΑ ήρθαν το 2008 και 2010 που ήταν η Mito και η Giulietta αντίστοιχα.
Ο,τιδήποτε άλλο έχει αναφερθεί από τον cavallino, θα κάνω την προσπάθεια να εισέλθω στους νευρώνες του εγκεφάλου του, αλλά είναι για να τονίσει περισσότερο την τωρινή κατασκευή της Alfa Romeo επί Fiat, παρά για να αδικήσει τις επιλογές αυτής στο παρελθόν.
Είπα για 155, είπα για Mito, είπα και για Giulietta. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που έχει παράξει η AR επί FIAT, δεν ήταν κακά αυτοκίνητα. Μάλιστα τα περισσότερα ήταν κορυφαία σε τομείς που ενδιαφέρουν έναν Π.Ο..
Αυτό που δεν συγχώρεσε η αγορά στην Alfa Romeo και τώρα το πληρώνει με βαρύ τίμημα, είναι η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ. Όχι η Φιατίλα. Γιατί Φολκσβαγκενίλα έχει και η Audi, αλλά είχε ΣΥΝΕΠΕΙΑ στην αγορά και δεν της κόστισε τίποτα. Τουναντίον είναι μια μάρκα που εδώ και 10ετίες επωφελείται τα μέγιστα από τη Μητέρα VW.
Στα της Giulia 2016 τώρα. Χωρίς να την έχω βάλει στο χέρι ακόμη, σέβομαι τα μάλα ανθρώπους με γνώσεις στο χώρο, τόσο οδηγικές, όσο και ιστορικές, όπως ο cavallino.
Αυτά που γράφει ο Μάνος, τα περίμενα. Περίμενα αυτήν τη μέρα που η Alfa Romeo θα βγάλει ένα αμάξι που όπως λέγεται (και συμφωνώ), είναι το καλύτερο ιταλικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής ever made.
Εγώ τουλάχιστον που παρακολουθώ τη μάρκα αμέτρητα χρόνια από τα μέσα της και από τα έξω της, το περίμενα.
Απλά δεν ήξερα πότε θα συγχρονιστεί όλο το γρανάζι για να έρθει η μέρα που θα βγει αυτή η Giulia.
Αφήνω τελευταίο όμως το καμπανάκι του κινδύνου. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Έχω ρίξει μια ματιά στον ανταγωνισμό και ειδικότερα στον άμεσο που είναι η BMW σειρά 3. Αυτό που θα πω είναι ότι δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω αυτοκίνητο είναι ο επί μια 20ετία βασιλιάς της κατηγορίας, όντας ο 10θλητής της, όντας ολοκληρωμένο παντού. Το έργο της Alfa Romeo είναι πιο ανηφορικό από ποτέ, γιατί τώρα η μπίζνα είναι μερικών (5) δις ευρώ και η αποτυχία θα σημαίνει ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ και άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου έπειτα.
Αυτά.
ΥΓ: Μάνο η κριτική είναι φιλική εντελώς και σε πληροφορώ και εν μέρει ούτε καν προσωπική. Απλά άδραξα την ευκαιρία, καθώς η πάσα σου ήταν ιδανική...
ΥΓ2: Καλορίζικη... (εεε;)