Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Νίκος Παππάς έγραψε:Μεσα σε μια εβδομαδα εχει αναψει 2 φορες το check engine με κωδικο σφαλματος p0420 catalyst system efficiency below threshold (bank 1).
Τα τελευταια 3 χρονια συνεβαινε αυτο 2 φορες τον χρονο και την ιδια στιγμη το αυτοκινητο περνουσε ΚΤΕΟ η εβγαζε καρτα καυσαεριων με αποτελεσματα φυσιολογικα. Ο μηχανικος ειχε πει πως συμβαινει στα corolla e12 μετα απο καποια χιλιομετρα να πεταει σφαλματα και μου ειχε πει να το παρακολουθω.

Τωρα ομως μεσα σε μια εβδομαδα 2 φορες με ανησυχει καπως.
Επισης στο Torque που χρησιμοποιω, αυτες τις δυο φορες ο κωδικος εμφανιζεται με κοκκινο χρωμα και απο κατω με γκρι σαν 2 σφαλματα ενω παλιοτερα με κιτρινο σαν ενα. :hmmm:

Διαβαζοντας για το προβλημα καταλαβα οτι η ο καταλυτης τα επαιξε η ο αισθητηρας Ο2.
Αν ειναι καταλυτης την κατσαμε :lipsealed: , αν ειναι αισθητηρας Ο2 θα την βγαλουμε σχετικα φθηνα.
Συνεργειο θα το παω τον αλλο μηνα που θα ειμαι Καλαματα, καμμια συμβουλη μεχρι τοτε;

Ναι, γραψε το μεταξυ αφαλου και γονάτων

Τα πραγματα ειναι απλα: Μια και εχεις Torque βαλτο να βλεπεις "κυματομορφες" των δυο αισθητηρων ο2. Αν με κινητηρα ζεστο και σταθερο γκαζι σε διαφορες κλιμακες στροφων (ρελαντι ή εν κινησει δεν εχει σημασια) η κυματομορφη του 2ου ακολουθει τα πανω-κατω του 1ου και δεν ειναι ψιλο ευθεια ή με εντελως ασχετες πολυ πολυ ¨τεμπελικες" ανοιχτες καμπύλες, χαιρετας τον καταλυτη. Κλαψ :(
Αν βλεπεις κατι αλλο, το συζητάμε.

Back to reality τωρα, ΚΤΕΟ θα περναει μια χαρα, στον αιώνα τον άπαντα. Απο οτι διαβαζω/βλεπω στα ιντερνετια, το P0420 βγαινει οταν ο καταλυτης χασει ελαχιστη απο την αποτελεσματικοτητά του, (πχ απο το 100% πεσει στο 90% σε καθε περιπτωση ελαχιστη διαφορα) αλλα η εναπομεινασα αρκει για να περναει τα ορια της νομοθεσιας (που ειναι πολυ χαμηλα) ανετοτατα.

Α, εννοειται οτι αλλαγη αισθητηρα δεν θα το σωσει. Αν εχει πραγματικα προβλημα ο αισθητηρας ΟΚ, αλλα αυτο δεν εξαγεται απο το P0420 και μονο, θελει και αλλα δεδομενα. Don't let them catch you κότσο. :lol:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
trident1971 έγραψε:
Τα πραγματα ειναι απλα: Μια και εχεις Torque βαλτο να βλεπεις "κυματομορφες" των δυο αισθητηρων ο2. Αν με κινητηρα ζεστο και σταθερο γκαζι σε διαφορες κλιμακες στροφων (ρελαντι ή εν κινησει δεν εχει σημασια) η κυματομορφη του 2ου ακολουθει τα πανω-κατω του 1ου και δεν ειναι ψιλο ευθεια ή με εντελως ασχετες πολυ πολυ ¨τεμπελικες" ανοιχτες καμπύλες, χαιρετας τον καταλυτη. Κλαψ :(

Κοιτα να δεις τωρα, το δικο μου ELM obd reader πρεπει να εχει θεμα γιατι μολις το συνδεσω αναβοσβηνει συνεχως το PS στο ταμπλο. Ετσι δεν μπορω να το εχω επανω για να δω τι βγαζει σε λειτουργια. Βασικα φοβαμαι μην κανει καμμια ζημια στον εγκεφαλο και εχω αλλα μετα.
Ετσι απλα το κουμπωνω , ανοιγω τον διακοπτη και βλεπω μονο το σφαλμα.

Αν το ξαναβγαλει που το θεωρω πιθανο θα το αφησω να το δει ο μηχανικος.

@ 21 quadra, μακαρι να ειναι αυτο μαστορα!
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Νίκος Παππάς έγραψε:
trident1971 έγραψε:

Κοιτα να δεις τωρα, το δικο μου ELM obd reader πρεπει να εχει θεμα γιατι μολις το συνδεσω αναβοσβηνει συνεχως το PS στο ταμπλο. Ετσι δεν μπορω να το εχω επανω για να δω τι βγαζει σε λειτουργια. Βασικα φοβαμαι μην κανει καμμια ζημια στον εγκεφαλο και εχω αλλα μετα.
Ετσι απλα το κουμπωνω , ανοιγω τον διακοπτη και βλεπω μονο το σφαλμα.

Αν το ξαναβγαλει που το θεωρω πιθανο θα το αφησω να το δει ο μηχανικος.

@ 21 quadra, μακαρι να ειναι αυτο μαστορα!

Φτιαξε απο πριν μια οθονιτσα με τα 2 αυτα που ειπα, ζεστανε το, (με βολτα) και βαλτο πανω τοτε. Δεν θελει παραπανω ωρα για να δεις τις κυματομορφες και να βγαλεις συμπερασμα απο οση χρειαζεται για να διαβασεις λαθη. Η, αν περασω κανα Σαββατο, εχω το δικο μου ELM στο αυτοκινητο ετσι και αλλιως.
Το ιδιο προβλημα βγαζει και το δικο μου, εδω και πολυυυυ καιρο για αυτο το εχω ψαξει.. Τελικα, απλα σβηνω το λαμπακι και τελος. :lol:
Φυσα δεν ειναι με τιποτα, θα εβγαζε αλλα λαθη
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#282554 Απορια DIY

Σε Daihatsu sirion μετα απο αλαφρυ ακουμπημα δικο μας ή τυπου που ξεπαρκαρε, εχουν σπασει τα "αυτακια"¨που εχει το μπροστινο φαναρι και βιδωνουν πανω στο σασι. Το φαναρι καθεται μεν κουτσα στραβα στη θεση του, αλλα κουνιεται με το χερι κλπ

Πως τα κολλαμε αυτα ωστε να ξαναβιδωθει εκει που πρεπει? εχετε να προτεινετε καμμια κολλα? ή εκεινο το κατασκευασμα που μοιαζει με πλαστελινη και γινεται πετρα?
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
trident1971 έγραψε:Απορια DIY

Σε Daihatsu sirion μετα απο αλαφρυ ακουμπημα δικο μας ή τυπου που ξεπαρκαρε, εχουν σπασει τα "αυτακια"¨που εχει το μπροστινο φαναρι και βιδωνουν πανω στο σασι. Το φαναρι καθεται μεν κουτσα στραβα στη θεση του, αλλα κουνιεται με το χερι κλπ

Πως τα κολλαμε αυτα ωστε να ξαναβιδωθει εκει που πρεπει? εχετε να προτεινετε καμμια κολλα? ή εκεινο το κατασκευασμα που μοιαζει με πλαστελινη και γινεται πετρα?

ή αυτό ή το πιστόλι της patex ή άλλων εταιρειών θα σου πρότεινα... το αφήνεις να ζεσταθεί καλά κ μετά πετάς τη ζεστή κόλλα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
trident1971 έγραψε:Απορια DIY

θα κοψεις 2 μικρα λαμακια μακροστενα ωστε να ενισχυσεις την κομμενη βαση του φαναριου.Μια απο πανω,μια απο κατω.
θα τρυπησεις με μικρο τρυπανακι την βαση και τα 2 λαμακια(ενα απο πανω,και ενα απο κατω) και θα πριτσινωσεις.
Πριν πριτσινωσεις βαζεις και εποξικη ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ αναμεσα σε βαση/λαμακια και αφηνεις να στεγνωσει μια μερα.
Λαμακι πανω,βαση αναμεσα,και ξανα λαμακι κατω,ενα σαντουιτς θα φτιαξεις οπου τα λαμακια ειναι τα ψωμακια,και το μπιφτεκι η σπασμενη βαση.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#282572 Καταλαβα τι λες, ευχαριστωΔημητρη. Δεν εχω το αυτοκινητο προχειρο να τσεκαρω αλλα νομιζω πως εχει κοπει στη βαση το κωλο-αυτακι, και δεν εχει περιθωρια για λαμακια. Η σκετη εποξικη θα κανει τιποτα?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#282583 παρε μια καλη της pattex για σκληρα πλαστικακαι προσπαθησε Θοδωρη.
Κοιτα μηπως μπορεσεις να ενισχυσεις με λαμακι εστω και αν εχει κοπει στη βαση,διαμορφωνοντας το λαμακι σαν ''Γ'' ωστε να στερεωθει σε καποιο μερος του φαναριου. Το οπτικο δεν σε ενδιαφερει,μιας και δεν θα φαινεται μολις μονταριστει.
οσο πιο πολυ το ενισχυσεις τοσο το καλυτερο.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#282586 Δυο συστατικών λογικά ναι.
Βλακωδως εσπασα ο ηλιθιος τα "δοντακια" πανω στην κολωνα του τιμονιου τα οποια γυρνανε το λεβγιε των φλας στη θεση τους.
Εξαιρετικά λεπτά, αρκετό ζορι αναλλογικά και δεν ειχα και ολα τα κοματια.
ενα μηνα κομπλέ.
Βασική αρχη το στεγνωμα και πολλεεεεεεεεεεεεες ωρες
Αυτη που εβαλα ειναι της BISON σε 2πλή συριγγα
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#282592 Προσοχή, για να έχει επιτυχία μια εγχείριση σε πλαστικά πρέπει μέσες - άκρες να γνωρίζουμε το είδος του πλαστικού, δεν κολλάνε όλα ή τουλάχιστον δεν κολλάνε όλα με την ίδια κόλλα ή χρειάζονται και το ειδικό primer.

Πληροφοριακά δεν κολλάνε τα πλαστικά από τεφλόν PTFE και πολυαιθυλένιο PE, το τεφλόν είναι αντικολλητικό από τη φύση του και το πολυαιθυλαίνιο περιέχει στη σύνθεση του λάδι, τα πλαστικά των αυτοκινήτων στους μηχανισμούς είναι Delrin ( εμπορική ονομασία του Acetal ) και τα ανακυκλωμένα συνήθως μάυρου χρώματος είναι PVC, ΠολυαμίδιοΡΡ ( το λεγόμενο νάϋλον ) βινυλεστέρες, βακελίτες, ή προφυλακτήρες από πολυεστέρα.

Στις κόλλες πάντα ναγράφονται τα είδη των πλαστικών που είναι κατάλληλη μια κόλλα, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της εφαρμογής της κόλλας.
Άβαταρ μέλους
By Nosferatu
#283081 Αυτο που λες με την πλαστελινη ειναι η milliput, πανευκολο στη χρηση και παρα πολυ ανθεκτικο σε μηχανικη καταπονηση, θερμοκρασια κλπ. Μπορεις επισης να το "φας" με το ντρεμελ οταν στεγνωσει.

< Smart ultra 6 >
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#283206 Σήμερα το πρωί καθώς πήγαινα Ξάνθη μόλις άνοιξα το ΑC κάθε λίγο ακουγόταν ένα σφύριγμα από μπροστά και έκανε ένα κομπιασμα σα να άφηνα και να πατούσα στιγμιαία το γκάζι.θα Το AC πάντως δούλευε κανονικά ενώ χωρίς αυτό δεν έκανε κάτι τέτοιο.

< >
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#283740 Guys,
ευχαριστω πολυ ολους για τις συμβουλες. Εν τω μεταξυ, ο φιλος που ειχε το θεμα καταφερε και το "ελυσε" με καποιο τροπο με tie wraps εν αγνοια μου. Δεν ειδα πως ακριβως το εκανε, αλλα το ειδα εξωτερικα, το πιεσα απο διαφορες μεριες, δεν κουνιεται. Λήξις συναγερμου!
Άβαταρ μέλους
By Morx
panos2171 έγραψε:Σήμερα το πρωί καθώς πήγαινα Ξάνθη μόλις άνοιξα το ΑC κάθε λίγο ακουγόταν ένα σφύριγμα από μπροστά και έκανε ένα κομπιασμα σα να άφηνα και να πατούσα στιγμιαία το γκάζι.θα Το AC πάντως δούλευε κανονικά ενώ χωρίς αυτό δεν έκανε κάτι τέτοιο.

< >

Συμπλεκτης συμπιεστη ή και ο ιδιος ο συμπιεστης...
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#283974 Που σημαίνει;
Σε κάθε μία από τις 2 περιπτώσεις είναι κάτι που επιδιορθώνεται ή αλλάζεται;