Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#266266 Λοιπόν κύριοι, τον τελευταίο καιρό ακούω ένα περίεργο ήχο όταν οδηγώ. Το παρατήρησε ο ανιψιός μου (δημοτικό), όταν πατάω συμπλέκτη και ανεβάζω ταχύτητα, ακούγεται ένας ήχος απαλός σαν ζββιιινννννν** (όχι σφύριγμα, όχι χτύπος). Ακούγεται μόνο όταν πατάω συμπλέκτη-κουμπώνω ταχύτητα-αφήνω συμπλέκτη. Ο μικρός μου είπε "Θείε το αμάξι σου ακούγεται όπως αυτά τα τούρμπο που σφυράνε στις αλλαγές".... Προσπάθησα να το ηχογραφήσω, αλλά δεν ακούγεται τόσο δυνατά -για να ηχογραφηθεί στη καμπίνα εν κινήσει. Δεν μου το κάνει σε ρελαντί, δεν το κάνει σε στάση. Δεν μπορώ να πω ότι είναι εκνευριστικό, αλλά δεν παύει να είναι κάτι καινούριο και περίεργο.

Τι να τσεκάρω;

**δε μπορώ να βρω ήχο παρόμοιο γμτ...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Anonymous Founder έγραψε:Αν δεν έχεις κάπου διαρροή , τότε φοβάμαι πως είναι φλάτζα.
Είχα πάθει κάτι αντίστοιχο στην Lancia. Δάκρυζε από το δοχείο διαστολής που ήταν και πρεσαρισμένο με το ψυγείο και ήθελε αλλαγή όλο το σύστημα (μεγάλη σχεδιαστική βλακεία αν με ρωτήσεις... :protest: ). Για να μην το αλλάξω, συμπλήρωνα πότε πότε νερό... Ε, το ξέχασα κάποια στιγμή, και έγινε της π :lipsealed: :lipsealed: :lipsealed: .
Καμμενη φλάτζα, την άκουσε και το ψυγείο του καλοριφέρ, με αποτέλεσμα ένα σκασμό λεφτά! :vava:
Για να βγει το ψυγείο του καλοριφέρ, έπρεπε να βγει το ταμπλό, ανταλλακτικό και εργατικά σχεδόν 300€. Βάλε και ένα 200άρι το ψυγείο εμπρός με τα εργατικά, βάλε και την φλάτζα άλλο ένα 250άρι μαζί με το πλάνισμα του καπακιού, μου βγήκε ο κούκος αηδόνι!
:lipsealed:
Ήταν και η πιο βαριά ζημιά που είχα πάθει με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Μόλις βρεις τον χρόνο, κοιίταξέ το ΑΜΕΣΑ. Κινδυνεύεις με πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Όσο νωρίτερα το φτιάξεις, τόσο το καλύτερο.

21 quadra έγραψε:
Ναί, εννοεί ξεσφίξιμο, ναι είναι TTY οι βίδες, φοβάμαι ότι έχει φλατζάρει κανονικά και όπως λέει και ο . ( HF ) όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά γιατί δεν ξέρεις και σε πιό σημείο είναι η διαρροή, από ότι συμπεραίνω πρέπει να είναι διαρροή νερού προς τον θάλαμο καύσης γιαυτό και δεν βλέπεις λάδια στα νερά ή νερά στα λάδια, αν είναι αυτό θέλει προσοχή γιατί αν μεγαλώσει το ρήγμα και περάσει περισσότερο νερό υπάρχει ο κίνδυνος της υδραυλικής και τότε αποχαιρετάς όλο το μοτέρ.

ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΑΝ :help:

Λοιπον ο Ηλιας λεει δεν ειναι φλαντζα και οτι θα καταλαβω αν το ψυγειο ειναι λασπερο (αρα δεν αποδιδει) απο το βαρος του. Μπουρμπουληθρες στο δοχειο διαστολης ή στπ ψυγειο δεν βλεπω, κολλαρα δεν πρηζονται. Οταν γκαζωνω πεταει νερα εξω, αρα η αντλια λειτουργει. Τωρα αν ειναι οπως τα λετε, ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

Αγορασα ψυγειο 34€ απο Κετσελίδη και μια καινουρια ταπα με 5€. Η παλια ειναι φαγωμενη σε καποιο σημειο το λαστιχο. Θα δοκιμασω να τα βαλω αυριο. Δυστυχως ολη αυτη την εβδομαδα ετρεχάμην.

Ευχαριστω για τις ευχες.

ΥΓ Το να παει νερο στο θαλαμο καυσης δεν ειναι καπως "ανάποδο"? Με την εννοια οτι η διαρροη θα "πρεπει" να ειναι απο την περιοχη της μεγαλυτερης πιεσης (πχ θαλαμος καυσης, ~200psi) προς την περιοχη με την χαμηλοτερη (κυκλωμα ψυξης, ~20 psi)??? :hmmm:
(ρωταω, μια και γαμιεται το συμπαν, ας μαθουμε και κατι)
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#266340 συμβαινει και αυτο Θοδωρη. Η πιεση στο κυκλωμα ψυξεως μπορει να οδηγησει ψυκτικο υγρο μεσα στον θαλαμο καυσης/κυλινδρους,αναλογα το που εχει τσιμπησει η φλατζα.
Το επικινδυνο ειναι ,σε καποιες περιπτωσεις,που αυτη η διαρροη ψυκτικου προς κυλινδρο, συμβαινει οταν εχεις σβησει το μοτερ,και πας το πρωι να βαλεις μπροστα,και ο κυλινδρος ειναι γεματος με νερο(ή τελος παντων με αρκετη ποσοτητα νερου,απο ολο το βραδυ που διερεε) και γινεται αυτο που λεμε υδραυλικη.Το νερο δεν μπορει να συμπιεστει και εχουμε διαφορα ευτραπελα,στραβωματα μπιελας κλπ.

Δεν στο πρεσαρησε ο μηχανικος που πηγες?
Άβαταρ μέλους
By Pitt
Asimov έγραψε:Γιατί δεν έχει το πλαίσιο που έχει το μοντέλο του geof1 (και το focus μου)

Φαντάζομαι λες για το ασημί πλαίσιο. Σωστά, δεν το έχει. Είναι σκέτη φούσκα. Αλλά για ποιό λόγο να πρέπει να έχει και το πλαίσιο; :hmmm:
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά από την φωτογραφία του Geo βλέπω ότι αυτό μπαίνει μέσα στο πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι είναι μια χαρά.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#266468 Ναι, αυτό λέω. Δυστυχώς δεν πάνε ξεχωριστά αυτά τα δύο και εγώ προσωπικά δεν κατάφερα να κολλήσω πάνω στο πλαίσιο τη σκισμενη φούσκα.

.
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
Asimov έγραψε:Είναι σαν το δικό μου, με το πλαίσιο. Δεν κάνουν αυτά του ebay. Δεν το γλυτώνεις το 60αρι (και αν βρεις γιατί εμένα τότε μου είχαν πει παραγγελία και τελικά βρήκα μέσω ενός γνωστού στο Ν. Κόσμο ένα τελευταίο). Πάντως πρέπει να είναι κοινό πρόβλημα :thumbsdown:

.

Και στο Φιεστα μου, ξεκινησε να σκιζεται μετα απο 6μιση χρονια. Στο Φοκους ειχε σκιστει ηδη απο το δευτερο χρονο.
(Σκεφτομαι να περιμενω λιγο ακομα, ωστε να τσιμπήσω τη φουσκα με τον φωτιζομενο λεβιε.... :ninja: )

.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#266539 Το πρόβλημα δεν είναι μόνο όταν σκιζεται η φούσκα, αλλά και όταν σπάει το εσωτερικό πλαστικό του πλαισίου πάνω στο οποίο είναι καρφιτσωμενη (σπάει πανεύκολα). Κακός σχεδιασμός.

.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#266548 Αυτο ειχα παθει και στο κλιο. Το δερμα της φουσκας δεν ειχε παθει τιποτα αλλα ειχε σπασει το πλαστικο. Ο ταπετσερης που το πηγα μου πε οτι επρεπε να βρω πλαστικο για να το φτιαξω.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#266799 Αλλαξα εξατμιση πριν κανα διμηνο.
Παρατηρησα εχθες οτι η εξατμιση ειναι πεντακαθαρη ενω υποθετω επρεπε να εχει αυτο το γκριζο χρωμα.
Τι συμβαινει;
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#266800 Νεο επεισοδιο στο σηριαλ:

Το πρωϊ πηγα τη μανα μου εκκλησια, πηγαινε-ελα κανα 2 χλμ. Το βεντιλατερ πηγε στη μεγαλη σκαλα.

Πηγα μετα το επλυνα μεσα εξω και μηχανη για να βλεπω τι μου γινεται κλπ, και αρχισα να μαστορευω για να βαλω το καινουριο ψυγειο.
Εβγαζε λασπονερα απο τα κολλαρα, εβαλα απιονισμενο και περιμενα να ζεσταθει κανα δυο φορες και μετα εβγαζα το λασπονερο. Καπακι θεμοστατη δεν εβγαλα για να μην ανοιξω περιεργες δουλειες. Ξεπλυνα και οσο μπορουσα το δοχειο διαστολης. Το ψυγειο εβγαλε λιγο χωμα απο μεσα.
Εβαλα το νεο ψυγειο, του εριξα απιονισμενο κλπ... το αφησα να κανει 2-3 κυκλους το βεντιλατερ στο ρελαντι, με ανοιχτη ταπα, εβαζα μεσα ελαχιστο νερο, και το πηγα βολτα 2 φορες πανω-κατω στο Σχιστο, με max 4000σαλ και 120χλμ, σκισιμο σε σχεση με την πρωϊνή βόλτα...
Το βεντιλατερ δεν ακουστηκε καθολου. Τα ζουμια στο δοχειο διαστολης ειχαν ανεβει 1 ποντο οταν γυρισα.

Λετε να τη γλυτωσα? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#266802 Το απιονισμένο νερό δεν προστατεύει το μαντεμένιο μπλόκ από την σκουριά, μετά από 2-3 ημέρες κυκλοφορίας άλλαξε τα νερά να φύγει και η υπόλοιπη λάσπη και βάλε παραφλού, υπάρχει στην Shell μπουκάλι λίτρου αδιάλυτο, αν ξαναβάλεις απιονισμένο βάλε 1 λίτρο λιγότερο και πρόσθεσε το αδιάλυτο.

Τα τύπου παραφλού είναι και αντιθερμικά, όσο καλύτερο και ακριβότερο τόσο ανεβαίνει το σημείο βρασμού από τους 100c που είναι το νερό.

Τα αλουμινένια ψυγεία έχουν μικροπόρους λόγω του υλικού τους, αν δεν αλλάζονται τα νερά του ψυγείου κάθε 1-2 χρόνια ( πάντα με παραφλού ) τα τοιχώματα του ψυγείου εσωτερικά πιάνουν γλύτσα και δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική ψύξη του νερού, έτσι ανάλογα με το πόσο καθαρά και σωστά είναι τα νερά της μηχανής τόσο επιμηκύνεται η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια ζωής του ψυγείου και του ψυγείου του καλοριφέρ που στα περισσότερα αυτοκίνητα είναι μια ακριβή περιπέτεια η αντικατάσταση του.

Όσο για την φλάτζα μακάρι η υπερθέρμανση που πέρασες λόγω της λάσπης στο κύκλωμα να μην την έχει επηρεάσει αλλά μην επαναπαύεσαι, να έχεις το νού σου και να παρακολουθείς τη στάθμη.

Μια προσεκτική ματιά στα κολλάρα θα σου δείξουν τα άλατα γύρω τους αν έχει κάποια μικροδιαρροή, μην ξεχνάς ότι τα κολλάρα είναι λαστιχένια και μετά από λίγα χρόνια αποκτούν μικροπόρους νπου εξατρμίζουν το ζεστό νερό χωρίς να αφήνουν σημάδια, πίεσε τα με τα χέρι προσεκτικά σε όλο το μήκος τους, ένα κολλάρο που είναι έτοιμο να σκάσει στο αδύνατο σημείο έχει μαλακώσει πολύ.

Βάλε καινούργια γνήσια τάπα στο δοχείο διαστολής και ας είναι ακριβότερη, τα 5-10 € της διαφοράς μπορεί να σου γλυτώσουν το μοτέρ.

Μετά από τόσο λάσπη καλά θα κάνεις να βάλεις και γνήσιο καινούργιο θερμοστάτη τον οποίο να μην το αφαιρείς το καλοκαίρι όπως κάνανε οι παλαιότεροι, τα πολύ κρύα νερά στο κλειστό περιβάλλον της μηχανής έχουν υψηλό ph που καταστρέφει τα πάντα, 2-3 καλοκαίρια χωρίς θερμοστάτη είναι αρκετά για να καταστρέψουν όλο το σύστημα ψύξης, και το μπλόκ.

Άλλωστε κρύο μοτέρ και κρύο λάδι κάτω από τους 85-90c είναι καταστροφή του κινητήρα, υπάρχει πτώση απόδοσης και αυξημένη κατανάλωση.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#266808 Εννοείται πως θα βαλω παραφλου, αιθυλενογλυκολη λεει το manual. Απο οτι καταλαβα να μη βαλω απο βενζιναδικο κλπ, θα παρω κατι καλυτερο. Εχει κανεις καμμια προταση?*** :hmmm:

Γνησια ταπα μαλλον εννοεις στο ψυγειο, το δοχειο διαστολης ειναι σε ατμοσφαιρική πιεση. Πηρα μια ταπα με 5€, (οτι ειχε εκεινη την ωρα) η διαφορα της με την original 15ετιας ειναι οτι ηταν πολυ λιγοτερο σφιχτη στο κλεισιμο, ακομα περισσοτερο δε με το καινουριο ψυγειο. Ισως και γιατι τα λαστιχα της παλιας ειχαν ανοιξει απο τα χρόνια.

Παντως, η καινουρια ταπα στο παλιο ψυγειο, ακομα και μετα απο πολυ μικρη βολτα αν την ανοιγες, ακουγες "φσσστττ", σε αντιθεση με την παλια. Καλο μου ακουγοταν αυτο, σαν να κρατουσε πιεση το κυκλωμα, ελπιζω να μην κανω λαθος. :hmmm:

Θερμοστατη δεν πηρα να βαλω (ξερω οτι δεν κανει μια περιουσια, 13€ κανει ο γνησιος) γιατι αυτος που εχει ειναι καινουριος (ΣΕΠ 15 μαλλον, δεν τα σημειωνω κιολας) και ανοιγει κανονικα (κρινοντας απο το πανω κολλαρο που καιει), + την εξτρα δουλεια που θα χρειαζοταν και περισσοτερο απο ολα τις πιθανες επιπλοκες σε επιπεδο Κυριακάτικης μαστοριάς στο πεζοδρομιο.

Η μια απο τις τρεις "απολήξεις" του καπακιου του θερμοστατη, αυτη της επιστροφης απο το ψυγειο, ειχε ενα κιλο αλατα πανω και οι ακρες της φαινοντουσαν φαγωμενες. Τα αλατα τα καθαρισα με ψιλο γυαλοχαρτο πριν ξαναβαλω το κολλαρο. Τις αλλες 2 λογω ελλειψης της γυριστης τσιμπιδας (που κανει αστείο ποσο :rant: ) για να κουνησω αποτελεσματικα τους σφιγκτηρες, δεν τις πειραξα. Υποθετω πως και αυτες θα ειναι χαλια.

Εννοείται οτι θα παρακολουθουνται τα νερα καθε μερα. Οποιαδηποτε αλλη συμβουλη και ιδεα, δεκτη.

*** Το κυκλωμα ψυξης ειναι περιπου 6 λιτρα, αναθεμα και αν συμπληρωνα με 3-4 το πολυ... πως θα βγαλω/ξεπλυνω τα περισσευουμενα?
Η ιδεα μου ειναι βγαλσιμο θερμοστατη, κλεισιμο το καπακι του, βγαλσιμο του πανω κολλαρου, και δουλεμα ρελαντι με λαστιχο μεσα στο ψυγειο και με ανοιχτο κυκλωμα καλοριφερ, μεχρι να βγαινει υγρο καθαρο και μετα γεμισμα με παρφλου. Σωστα?

ΥΓ και ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ θυμηθηκα οτι στη βολτα που εκανα ειχα το καλοριφερ στο κρυο, μα τι ΒΛΑΚΑΣ :slap: :slap: :slap:
Άβαταρ μέλους
By drdino
#266810 Αν δεν έχει βαλβίδα στο κύκλωμα των νερών που πάνε στην καμπίνα δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά το τελευταίο.

Για το φσιτ στο άνοιγμα, αν η παλιά τάπα δεν κράταγε πίεση τότε τα νερά θα έβραζαν πολυ πιο νωρίς από όσο πρέπει.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#266817 ΟΚ, το δικό σου έχει τάπα πίεσης στο ψυγείο που όταν ανοίγει τα νερά πηγαίνουν στο δοχείο υπερχείλισης και ξανατραβιούνται μέσα όταν κρυώνουν από την υποπίεση που δημιουργείται στο κύκλωμα.

Αντλία νερού έχεις αλλάξει ποτέ ?

Μήπως να το πήγαινες σε ένα ψυγειά να το βάλει στο μηχάνημα με χημικά να καθαρίσει όλο το μοτέρ και το κύκλωμα του νερού ώστε τώρα με το καινούργιο ψυγείο να είναι κομπλέ για μια 5ετία τουλάχιστον ?