Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
mjacob έγραψε:Με σακούλες ψησίματος δεν πετυχαίνεις παρόμοιο εφέ;

τί εννοείς? Τα steaks σε σακούλες τα βάζεις μέσα στο νερό, αφού τους αφαιρέσεις τον αέρα.

Το καλό με το νερό είναι ότι εχεις μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας οπότε και καλύτερη κατανομή πάνω στο φαγητό

και για μάς τους engineers :shifty: ,

http://www.cookingforengineers.com/arti ... de-Cooking

:s_music
Τελευταία επεξεργασία από rx8_drifter και 10 Ιουν 2016, 10:55, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mjacob
markvag έγραψε:Κάτι δεν μου κάθεται καλά με το να βάζω σακούλα πλαστική σε ζεστό φούρνο... :hmmm: Σίγουρα είναι μελετημένο, αλλά δεν ξέρω... :hmmm:

Γαμαει βασικα. Δοκίμασε το.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
rx8_drifter έγραψε:τί εννοείς? Τα steaks σε σακούλες τα βάζεις μέσα στο νερό, αφού τους αφαιρέσεις τον αέρα.

Το καλό με το νερό είναι ότι εχεις μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας οπότε και καλύτερη κατανομή πάνω στο φαγητό

Δεν καταλαβαίνω τι λες. Χέστο :p
Άβαταρ μέλους
By Asimov
mjacob έγραψε:
markvag έγραψε:Κάτι δεν μου κάθεται καλά με το να βάζω σακούλα πλαστική σε ζεστό φούρνο... :hmmm: Σίγουρα είναι μελετημένο, αλλά δεν ξέρω... :hmmm:

Γαμαει βασικα. Δοκίμασε το.

Έφτιαξα έτσι ρολό κοτόπουλο και ναι βγήκε γαμάτο.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
mjacob έγραψε:
rx8_drifter έγραψε:τί εννοείς? Τα steaks σε σακούλες τα βάζεις μέσα στο νερό, αφού τους αφαιρέσεις τον αέρα.

Δεν καταλαβαίνω τι λες. Χέστο :p

νταξ, δεν έχουμε κι απαιτήσεις απο "μηχανικούς" :s_airkiss

At this point, the entire steak is at our desired final temperature - from edge to center to edge. Unlike other cooking techniques, there is no noticeable temperature gradient. When you grill a steak, the meat is placed over an extremely hot heat source and the outside layer of meat reaches temperatures in excess of 175°C (350°F). Under that layer is a layer of extremely well-done beef (much greater than 70°C/160°F which looks like grayish colored beef and is dry and chewy) which gradually becomes well-done, medium-well, then medium, and, finally (if the steak was flipped at the right time and pulled from the grill at the right time), a center which is medium-rare. If you like your steak medium-rare, then grilling a steak over high heat really doesn't produce much medium-rare beef. So, many techniques have been created to solve this problem - the two that work the best for me is to sear the outside of the steak (since the brown exterior is very flavorful and desirable) and move it onto a cooler (but still warm) part of the grill or placing the steak into an oven (even though the temperature of the oven is relatively high compared to the target temperature, air is a really inefficient conductor so heat transfers slowly into the meat providing more even cooking than a hot grill would have). This minimizes the amount of well-done beef in the medium-rare steak. Sous vide gives us an easy alternative to the oven, because, since we set the temperature of the water bath to the final internal temperature of the steak, it is impossible for the steak to overcook to medium-well or well-done. In fact, we can leave the steak at 55°C (131°F) for hours without being able to detect a difference in taste, texture, or flavor.

θεωρητικά αν αφήσεις μια μπριζόλα σε ένα φούρνο (και να καταφέρεις να κρατήσεις με αέρα σταθερή θερμοκρασία 55) μπορεί να έχεις περίπου το ίδιο αποτέλεσμα
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#266025 :s_roses
@kovathe:

η ιδέα του sous vide είναι εξαιρετικά απλή στη υλοποίηση, δυστυχώς το μάρκετινΓκ το χει πιάσει και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ουσιαστικά τί χρειάζεσαι? εναν PI (D) controller και μια αντίσταστη που την τροφοδοτείς με ενα switch ή αν θες πιο ακριβές κοντρόλ PWM και μια γάστρα για το νερό σου, κατα προτίμηση με χοντρά τοιχώματα για να έχεις μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα. Από κει και πέρα μπορείς να βάλεις και εξτραδάκια, όπως ενα αναδευτήρι ώστε να είναι ομοιόμορφη η θερμοκρασία του νερού.

Αν λοιπόν κάτσεις και σκεφτείς το κόστος του όλου εγχειρήματος, το μόνο ακριβό είναι η Γάστρα :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#266031 20 λίρες έχει ρε συ. Πιο ακριβό πρέπει να βγαίνει να το φτιάξεις μόνος σου :lol:
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
rx8_drifter έγραψε::s_roses
@kovathe:

η ιδέα του sous vide είναι εξαιρετικά απλή στη υλοποίηση, δυστυχώς το μάρκετινΓκ το χει πιάσει και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ουσιαστικά τί χρειάζεσαι? εναν PI (D) controller και μια αντίσταστη που την τροφοδοτείς με ενα switch ή αν θες πιο ακριβές κοντρόλ PWM και μια γάστρα για το νερό σου, κατα προτίμηση με χοντρά τοιχώματα για να έχεις μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα. Από κει και πέρα μπορείς να βάλεις και εξτραδάκια, όπως ενα αναδευτήρι ώστε να είναι ομοιόμορφη η θερμοκρασία του νερού.

Αν λοιπόν κάτσεις και σκεφτείς το κόστος του όλου εγχειρήματος, το μόνο ακριβό είναι η Γάστρα :s_crazy

Ωραια ολα αυτα, αλλα αμα καει το λαμπακι τι γινεται?
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#266042 Kλασσική περίπτωση βλάβης, κάνεις by-pass με τον αποροφητήρα :rtfm:

ασιμοφ: σα να χεις δίκιο, δε ξέρω γιατί αλλά στα μαγαζΑ που συχνάζω ήταν ακριβότερα :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
rx8_drifter έγραψε::s_roses
@kovathe:

Δεν μου λες, ο PID την θερμοκρασία πώς θα την μετράει; :lol:
Όλα αυτά είναι πολύ πιο ακριβά από 20€, σύνελθε! :protest:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#266081 Εγώ παντως επαναφέρω το ερώτημα. Απο γευστικής απόψεως, ποια η διαφορά της γάστρας του kovathe (*άνευ* sous vide) και φούρνο σακούλα χαμηλή θερμοκρασία;
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#266096 Δεν ξέρω καθόλου απο σακούλες δεν έχω χρησιμοποιησει. Μπορεί γευστικά να μην έχει διαφορά.
Σίγουρα θα είναι οικονομικότερο το slow cooker πάντως και μάλλον πιο πρακτικο και ευκολο.

Για τις σακούλες και το "βράσιμο" μέσα της μπριζολας (και τελείωμα με καμινετο μάλιστα για την κρούστα) το έχω δει και γω και υποτίθεται έχεις την τέλεια medium rare μπριζολιτσα....
Δεν έχω αποπειραθεί πάντως να την κάνω.