Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Pitt έγραψε:Έχω την υποψία ότι μάλλον μπερδεύεις το "εν σειρά" με το "παράλληλα".

Μαμώ την τρέλα μου! :dizzy:
Δεν πιστεύω να υπάρχει περίπτωση μπερδέματος!!! :rtfm:
:lol:

Πάμε και περιγραφή για την έννοια παράλληλα :
Για να λειτουργούν, στις θέσεις τους στο έδαφος φτάνει απο το τροφοδοτικό ένα καλώδιο διπλό στο 1ο σπότ. Απο εκεί, αφού συνδέεται το 1ο σπότ με αυτό το διπλό καλώδιο, το καλώδιο συνδεδεμένο στις ίδιες επαφές του 1ου συνεχίζει διπλό, για να δώσει στο επόμενο ( πάντα συνδέοντας τις ίδιες πολικότητες) και πάει λέγοντας σε σύνολο 9 τεμάχια.
Αντίστοιχα, υπάρχει η συνδεσμολογία για το 2ο τροφοδοτικό με τα 11 σπότ.

Τώρα, αν επηρεάζει τη λειτουργία η παράλληλη (κατά τη δική μου έννοια??? :hmmm: ) συνδεσμολογία το κάθε τροφοδοτικό ή αν έπρεπε να έχει λιγότερα led-σπότ σε κάθε γραμμή, αυτό δεν το ξέρω. :s_dunno
Για αυτό είμαι αναλυτικότατος,ώστε αν κάτι δεν ξέρω, να με βοηθήσουν οι γνώστες! :help:

Βέβαια, είναι δεδομένο πως η ζημιά υπάρχει λόγω υγρασίας, αλλά αν και η συνδεσμολογία ή τα τροφοδοτικά είναι λάθος και προκαλεί - θα προκαλέσει κακή λειτουργία και όποιο άλλο πρόβλημα στο μέλλον, καλό θα ήταν τώρα που θα γίνει "ανακαίνιση" στο ολο σύστημα, η δουλειά να γίνει σωστά. :)
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#264149 Δημήτρη, η συνδεσμολογία που περιγράφεις μοιάζει με παράλληλη. Λέω μοιάζει γιατί αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο σε κάθε φωτιστικό να μπαίνει το διπολικό καλώδιο όπου ο μεν ένας αγωγός να είναι συνεχής (να μη διακόπτεται δηλαδή και να πηγαίνει στο επόμενο led) ο δε άλλος να διακόπτεται και να συνδέεται στις δύο επαφές του LED. Πρόκειται για συνδεσμολογία εν σειρά που μπορεί να σε μπερδέψει όμως και να την εκλάβεις ως παράλληλη.

Αν όμως ήταν παράλληλα, όταν θα σου καιγόταν το ένα τα υπόλοιπα θα συνέχιζαν να λειτουργούν, πράγμα που απ΄ ότι περιέγραψες δεν γίνεται σ’ εσένα.

Κάτι από τα δύο παραπάνω δεν στέκει. :hmmm:

Σου παραθέτω και το manual του driver όπου φαίνεται και η συνιστώμενη (εν σειρά) συνδεσμολογία. Κατέβασέ το από εδώ
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#264168 Είναι σίγουρα παράλληλης σύνδεσης .
Την έχω λύσει και δέσει μόνος μου, ακολουθώντας πιστά τη συνδεσμολογία που βρήκα απ΄τον ηλεκτρολόγο, που τα είχε τοποθετήσει .
Αν ο ηλεκτρολόγος (whatever) , τόοτε whateverίαση ... κόλλησα κι εγώ! :oops:

Αν ειναι κάποιο βραχυκυκλωμένο λόγω υγρασίας που ρούφηξε, δεν θα έριχνε τη γραμμή?
Λέω τώρα! :hmmm:

Δώστε και σώστε! :lol:

rx8_drifter έγραψε:Pitt, πιστεύεις ότι αν τα συνδέσει παράλληλα δε θα κινδυνεύει να ανεβάσει θερμοκρασία ο φούρνος? :hmmm:
:s_biggrin

Σίγουρα. Αφού παίρνει απ το ίδιο ρολόι της ΔΕΗ. :roll:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
dimitrisB έγραψε:Αν ειναι κάποιο βραχυκυκλωμένο λόγω υγρασίας που ρούφηξε, δεν θα έριχνε τη γραμμή?
Λέω τώρα! :hmmm:

Ναι, αν κάποιο LED βραχυκυκλώσει, το τροφοδοτικό διακόπτει την έξοδο. Έχει εσωτερική προστασία για βραχυκύκλωμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ορθή συνδεσμολογία (εν σειρά) φαίνεται στο σχεδιάκι του pdf που παρέθεσα και αυτήν σου συνιστώ να ακολουθήσεις.
Άβαταρ μέλους
By thednick
#264198 Χωρίς να ειμαι ειδικός, νομίζω οτι ειναι πρακτικά αδύνατο να ειναι συνδεδεμένα 10 led παράλληλα σε ένα τροφοδοτικό σταθερού ρεύματος που δίνει τόσο ρεύμα όσο απαιτεί ένα led για να λειτουργήσει. Αυτό σημαινει οτι κάθε led παίρνει το 1/10 του ρεύματος λειτουργίας του. Θα ανάβουν τα led με τόσο λίγο ρεύμα?

Επίσης, δεν είμαι σίγουρος για το οτι τα τροδοφοδοτικά σταθερού ρεύματος συνηθίζεται να έχουν προστασία απο βρακυκύκλωμα (μπορεί να κάνω λάθος). Και σε βραχυκυκλωμα 350mA θα δώσει. Οπότε μάλλον οταν χαλάσει ένα led (δλδ μείνει ανοικτό, γιατί νομίζω αυτό είναι το τυπικό failure mode), απλά διακόπτει το κυκλωμα (αν ειναι συνδεδεμένα σε σειρά) και δεν ανάβει κανενα).

Edit: Για να δινει minimum voltage τα 2 volt, τότε πρέπει όντως να έχει short-circuit protection. Αλλά και πάλι δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι όντως λειτουργούν τα led συνδεδεμένα παράλληλα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#264219 Γενικά αποφεύγουμε να βάζουμε LED, διόδους ή bjt παράλληλα, τουλάχιστον όχι χωρίς να πάρουμε επιπλέον μέτρα προστασίας.

Λόγω της έντονης μη-γραμμικότητας και του positive temperature coefficient (όσο ζεσταίνονται πέφτει η αντίσταση τους) υπάρχει ο κίνδυνος του thermal runaway.

Δηλαδή κάποιο απο τα led ζεσταίνεται λιγο παραπάνω απο τα υπόλοιπα, πέφτει η αντίσταση του και παίρνει πιό πολύ ρεύμα πάνω του. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να πέσει κι άλλο η αντίσταση, να περάσει πιό πολύ ρεύμα ακόμα και να ζεσταθεί ακόμα περισσότερο, μέχρι τελικά να καεί.

Τώρα, η συνδεσμολογία όπως την περιγράφει ο Δημήτρης, φαίνεται να είναι παράλληλη. Όπως σωστά λέει ο thednick, το διαθέσιμο ρεύμα (350mA) θα μοιράζεται δια του 9 ή 11, οπότε το κάθε led θα παίρνει περίπου 35mA.

Είναι σημαντικά μικρότερο το ρέυμα απο το ονομαστικό, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετό για να κάνει ένα led να φέγγει αρκετά έντονα.

Επειδή το ρεύμα είναι τοσο χαμηλό, και η πιθανότητα thermal runaway είναι πολύ μικρή, και αν κάτι τέτοιο συμβεί, εφόσον το ρεύμα περιορίζεται απο το τροφοδοτικό δέν θα καεί τίποτα.

Γενικά η φάση είναι λίγο πολύπλοκη και δέν γίνετια εύκολα τηλεδιάγνωση.....
Άβαταρ μέλους
By skous
Alxnks έγραψε:Αν πιάνουν τα χέρια σου, πάρε τα κιτ σιτας που έχουν τα praktiker & leroy που τα κοβεις και φέρνεις στα μέτρα των κουφωμάτων σου.
- ακριβότερα από την έξυπνη (aka ηλίθια και άχρηστη σιτα)
- μόνιμη κατασκευή (μιας που θα είναι στα μέτρα των συγκεκριμένων κουφωμάτων

+ σιτες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν
+ ευχρηστία σε σχέση με την ηλίθια σιτα ή με απλό τελάρο
+ πολύ φθηνότερα από το να βάλει τις ίδιες ουσιαστικά κατασκευές αλουμινάς.

Έχω βάλει τέτοια (οριζόντιας και κάθετης λειτουργιας), από το praktiker στο πατρικό και δουλεύουν μια χαρά, τις είχα πετύχει και σε έκπτωση και ήταν άψογο το κόστος.
Αν αποφασίσεις να πας σε αυτήν την λύση μην τσιγκουνευτεις τα 2-2.5 ευρώ παραπάνω για να πάρεις τον εξτρα μηχανισμό επαναφορας με φρένο (μέσα στο κιτ έχουν απλή επαναφορά....θα απελευθερωνεις και θα παίρνει δρόμο να κοπαναει στην άλλη άκρη...ενω με το φρένο πάει ομαλά).

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.
Οι μετρήσεις στα κουφώματα είναι 1.55x220 και 1.65x220. Στο ύψος το έχουμε, στο πλάτος όμως βρίσκω μόνο 1.50 ή 1.60 λύσεις. Π.χ. https://www.leroymerlin.gr/gr/portes-parathura-skales/sites/etoimo-kit-sitas/sita-orizontia-p150xy220-cm-60449935/.
Θα κάνει ή θα μου αφήσει 5 πόντους κενό;
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
skous έγραψε:
Alxnks έγραψε:Αν πιάνουν τα χέρια σου, πάρε τα κιτ σιτας που έχουν τα praktiker & leroy που τα κοβεις και φέρνεις στα μέτρα των κουφωμάτων σου.
- ακριβότερα από την έξυπνη (aka ηλίθια και άχρηστη σιτα)
- μόνιμη κατασκευή (μιας που θα είναι στα μέτρα των συγκεκριμένων κουφωμάτων

+ σιτες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν
+ ευχρηστία σε σχέση με την ηλίθια σιτα ή με απλό τελάρο
+ πολύ φθηνότερα από το να βάλει τις ίδιες ουσιαστικά κατασκευές αλουμινάς.

Έχω βάλει τέτοια (οριζόντιας και κάθετης λειτουργιας), από το praktiker στο πατρικό και δουλεύουν μια χαρά, τις είχα πετύχει και σε έκπτωση και ήταν άψογο το κόστος.
Αν αποφασίσεις να πας σε αυτήν την λύση μην τσιγκουνευτεις τα 2-2.5 ευρώ παραπάνω για να πάρεις τον εξτρα μηχανισμό επαναφορας με φρένο (μέσα στο κιτ έχουν απλή επαναφορά....θα απελευθερωνεις και θα παίρνει δρόμο να κοπαναει στην άλλη άκρη...ενω με το φρένο πάει ομαλά).

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.
Οι μετρήσεις στα κουφώματα είναι 1.55x220 και 1.65x220. Στο ύψος το έχουμε, στο πλάτος όμως βρίσκω μόνο 1.50 ή 1.60 λύσεις. Π.χ. https://www.leroymerlin.gr/gr/portes-parathura-skales/sites/etoimo-kit-sitas/sita-orizontia-p150xy220-cm-60449935/.
Θα κάνει ή θα μου αφήσει 5 πόντους κενό;

Μπορεις να διακρίνεις το πρόσθετο ορθογωνιο προφιλακι αλουμινίου που έχω βάλει στη σιτα (έξω έξω)?

Εικόνα

Εγώ βέβαια το έκανα γιατί αν εβαζα μονο το μικρό που είχε στο κιτ μέσα, δεν θα βολευε στο κουμπωμα-ξεκουμπωμα καθώς θα ήταν πολύ μέσα χωμένο το χερούλι.
Τέτοια βρίσκεις σε χονδρεμπορους αλουμινίου (από αυτούς δηλαδή που παίρνουν κι οι αλουμιναδες), παμφθηνα με το κιλό, σε ότι χρώμα θες. Μπορείς λοιπόν να πάρεις ένα 5ποντο στο ύψος που θες και καλυψες το κενό σου.

Στο σαλόνι πχ έχω βάλει δύο σιτες, πλάτη πλάτη και ανοίγουν προς τους τοιχους, έτσι:

Εικόνα

Του leroy δεν ξέρω πως δουλεύει ο διάδρομος κάτω, αλλά οι στις GS του praktiker ο διάδρομος σηκώνεται και μαζεύει στη μεριά της σιτας, οπότε όταν δεν χρησιμοποιείται δεν έχεις μες τη μέση το διάδρομο της. Για μένα ήταν σημαντικό αυτό.
Άβαταρ μέλους
By glf
#264439 θέλω να πάρω καμια μεταχειρισμένη μπετονιέρα μπας και αρχίσω να φτιάχνω τον κήπο, έχω πολύ πράμα για φτιάξιμο.
αφού έχω και ρεύμα, να κοιτάω καλύτερα για ηλεκτρική;
δλδ ποια τα υπέρ και κατά σε σχέση με βενζινοκίνητη;
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#264449 Σε αντίθεση με την βενζινοκίνητη, η ηλεκτρική είναι φθηνότερη, δεν κάνει θόρυβο και η συντήρησή της είναι αστεία. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται κάπου κοντά ηλεκτρική παροχή. Αν στο μέλλον δεν πρόκειται να την δουλέψεις σε μέρος που δεν έχει ρεύμα, τότε ηλεκτρική με κλειστά μάτια.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#264457 Ρωτα αν είναι για μια φόρά, στο Hire Shop Service μηπως σε συμφαιρει να τη νοικιάσεις, ειτε ηλεκτρική ειτε βενζινοκινητη ότι σε εξυπηρετει
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#264484 Μιας και έχει πάρει φωτιά το τοπικό, θα κάνω την ερώτηση μου. Σε κατάστημα με αλουμίνια 20ετίας, τι συντήρηση μπορούμε να κάνουμε; Είναι σε καλή κατάσταση, θα αλλαχθούν τα λάστιχα γύρω από τα τζάμια, αλλά με τα αλουμίνια τι γίνεται; Κάποιο λαδάκι/βερνίκι; Βάψιμο; :help: