- 04 Ιουν 2016, 22:55
Οδηγώντας
Fiat Panda 2016 1242 κυβικά, 4 κύλινδρο, με 69 άλογα, δεν ξέρω τι έκδοση, σε χρώμα κοκκινο-βυσσινί όχι μεταλλικό αλλά μια χαρά έδειχνε.
Ογκώδες το κλειδί, δεν το κρύβεις εύκολα σε τσέπη, φουσκώνει
Νοικιάστηκε για 4 μέρες (65 ευρώ, εντυπωσιακή τιμή) στη Σαρδηνία. Το πήρα, τσεκάρω απέξω όλα καλά, καινούργιο είναι μου λέει, μπαίνω μέσα και όντως είχε μόνο 290χλμ και μυρωδιά καινουργίλας
Εξωτερικά- αρκετά ογκώδες και υπερυψωμένο στο μάτι, εμφάνιση τζιπ, θέλω να ελπίζω ότι έχει αρκετή απόσταση από κάτω (δεν το δοκίμασα)
- δεν ξέρω γιατί / ποτέ δεν συμπάθησα στο 2o+αυτό το Panda το τρίτο παραθυράκι που δεν ταιριάζει με τα προηγούμενα παράθυρα
Εσωτερικό -Θέση οδήγησης-Ορατότητα-Χώροι- καλή θέση οδήγησης και καλή ρυθμισιμότητα και μια χαρά κάθισμα (δηλαδή αδιάφορο)
- καλή ορατότητα μπρος πίσω και από καθρέφτες. Όμως οι έξω καθρέφτες δείχνουν τα αυτοκίνητα πολύ μικρότερα από τον μέσα και με ενόχλησε.
- Εμπρός κολώνα μετρίως παχιά αλλά τουλάχιστον ήταν μονή οπότε περιορίζει λιγότερο.
- μια χαρά χώρος για τους εμπρός αλλά λίγο στενός ο χώρος για τα πόδια του οδηγού (αν έχεις μάθει σε μεγάλο φαρδύ αυτοκίνητο είναι αναμενόμενο). Βασικά το δεξί γόνατο ακουμπούσε αρκετά στη μεσαία κονσόλα και το αριστερό έπρεπε να είναι αρκετά λυγισμένο για να ακουμπάει στο υποπόδιο (και δεν υπάρχει χώρος να πάει αλλού για να τεντώσει). Περιέργως το αριστερό πόδι έχει πολύ χώρο για να ανοίξει μέχρι να βρει στην πόρτα. Συμπεραίνω ότι έχουν στριμώξει τα πεντάλια δεξιά. (πιθανόν να είναι σύνηθες στα μικρά αυτοκίνητα αλλά είναι ενοχλητικό).
- επιπλέον και το τιμόνι είναι στραβό, η απόστασή του από τον αριστερό μου ώμο είναι μεγαλύτερη από ότι δεξιά (θέλεις πιο τεντωμένο αριστερό χέρι). Βασικά ένιωθα κάτι λάθος και μου πήρε 3 μέρες μέχρι να καταλάβω τι ήταν.
- ευχάριστο εσωτερικό, μεγάλα παράθυρα=φωτεινό, ικανοποιητικός πίνακας οργάνων αλλά με έντονη αντανάκλαση στο παρμπρίζ σε κάποιες συνθήκες.
- Επίσης πρώτη φορά μου τυχαίνει το τζαμάκι του κοντέρ να αντανακλά φως και να με τυφλώνει (σοβαρό σχεδιαστικό λάθος).
- μέτρια εργονομία, πολλά κουμπιά για διάφορα πράματα μαζί με τα αλάρμ όλα σε μια σειρά
- ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα που λειτουργούν αυτόματα όπως και όποτε θέλουν. Παρόμοιο πρόβλημα είχα και με 500 (θυμάμαι κάποιος τότε είχε εξηγήσει αλλά δεν κατάφερα να βρω λύση-κανόνα).
- τα κουμπιά των παραθύρων είναι μεταξύ μοχλού και κεντρικής κολώνας, συνεχίζω να βρίσκω περίεργο να πρέπει να κοιτάς δεξιά για να βρεις τον διακόπτη που ελέγχει το παράθυρο που είναι αριστερά σου... (και δεν τον βρίσκεις αν δεν κοιτάξεις γιατί το κρύβει ο μοχλός)
- βέβαια ο μοχλός είναι σε πολύ καλή θέση, αρκετά κοντά στο τιμόνι
- περίεργο χειρόφρενο (στην αρχή το περιεργαζόμουνα νομίζοντας ότι είναι ακουμπιστήρι και προσπαθούσα να το ρυθμίσω/ανοίξω να δω αν κρύβει ντουλαπάκι (ήλπιζα σε USB που τελικά δεν βρήκα).
- μια χαρά χώρος για τους πίσω για το μέγεθος του αυτοκινήτου αλλά η είσοδος και ιδίως η έξοδος σε φέρνει πολύ κοντά στην μεσαία κολώνα, θέλει ευκινησία (ίσως απλά μικρό αυτοκίνητο με 5 πόρτες)
- η πλάτη στο πίσω κάθισμα κατεβαίνει μονοκόμματα (θα προτιμούσα μισό μισό ή 60-40), δεν πρόσεξα αν συνεχίζει στο ίδιο ύψος με το πάτωμα του πορτπαγκάζ.
- χώρος αποσκευών φωτιζόμενος, μικρός αλλά περιέχει και στενή ρεζέρβα (225 λίτρα λέει, ίσως να είναι οκ για την κατηγορία)
- ηχομόνωση, τι είναι αυτό.... σε άγρια άσφαλτο το στέρεο δεν αρκούσε
Ευκολίες- χειριστήρια- καθρέφτες χειροκίνητοι, ευτυχώς λόγω μικρού πλάτους φτάνεις εύκολα τον απέναντι αν κάτι χρειαστεί
- αρκουδίσιον, ανακύκλωση κλπ. αυτόματα φώτα-υαλοκαθαριστήρες δεν ξέρω δεν με απασχόλησε
- ηχητικό σύστημα με CD αλλά δεν βρήκα USB κλπ, στο ράδιο το είχα συνέχεια στον ίδιο σταθμό (άλλαξε και μόνο του συχνότητα για να τον πιάνει καλύτερα)
- ντουλαπάκι υπάρχει κάτω από μεγάλη βαθειά θήκη (που έχει νόημα ύπαρξης δηλαδή).
- υπολογιστής ταξιδίου με αυτονομία, Α και Β με μέση και στιγμιαία κατανάλωση χρόνος κλπ. επίσης είχε και άλλα μενού για να ρυθμίσεις μονάδες, αερόσακο και άλλα.
- διέθετε θερμόμετρο νερού, κάτι που συχνά λείπει από άλλα
- σύστημα προτροπής αλλαγής ταχύτητας (ψιλοάχρηστο λόγω υπερβολικής αισιοδοξίας του αλλά το ξεπερνώ)
- είχε και ASR υποθέτω αντισπίν, όντως δεν άφηνε να ακουστεί πάνω από ένα απλό τσίκ σε ζωηρές εκκινήσεις
- το τιμόνι μάλλον ρυθμιζόμενο αλλά δεν ασχολήθηκα. μέτριο σε μέγεθος, πλαστικό αλλά συμπαθητικό με δυνατή κόρνα. Συχνά έπιανα τον εαυτό μου να ψάχνει στο τιμόνι για κουμπάκια χειρισμού του ήχου...
- ο μοχλός φώτων-προβολέων λίγο πιο μακριά από όσο θα ήθελα και δεν λειτουργεί "γερμανικά" δηλαδή να μένουν αναμμένοι οι προβολείς με σπρώξιμο, θέλει τράβηγμα για on τράβηγμα για off, δηλαδή πρέπει να δεις το λαμπάκι στο ταμπλώ για να ξέρεις που είσαι...
- φώτα ομίχλης μπρος πίσω, το κουμπί ένα από τα πολλά στη σειρά με τα αλάρμ
Κινητήρας-μετάδοση-αναρτήσεις- ελαστικά- με τροχούς σιδερένιους και λάστιχα 175/65-14 (ούτε που θυμάμαι μοντέλο)
- νομίζεις ότι είναι ροπάτος, βασικά κυκλοφορείς με 2000 στροφές (έχει και ένδειξη να ανεβάσεις σχέση μόλις τολμήσεις και πάς λίγο πιο πάνω ή χαλαρώσεις γκάζι). Γενικά κινείσαι χαλαρά με 1700-2500.
- ισχύς ανεπαρκής
- σε μεγάλη ανηφόρα συνειδητοποιείς ότι δεν είναι ούτε ροπάτος...
- κόκκινο στις 6500 με soft κόφτη αλλά δεν έχει και πολύ νόημα να το φτάσεις παρά μόνο για να είσαι σε καλές στροφές μετά την αλλαγή.
- άψογο το πεντατάχυτο κιβωτιάκι, ελαφρύ με σύντομες και σαφείς διαδρομές και αίσθηση κλειδώματος και καλή κλιμάκωση. Χαίρεσαι να αλλάζεις ταχύτητες (και αυτό μετράει ιδιαίτερα ερχόμενο από μένα που κανονικά οδηγάω και γενικά στηρίζω τα αυτόματα). Με χάλασε λίγο το κολλάρο για να βάλεις όπισθεν (αλά Όπελ) αλλά το ξεπερνώ, προσφέρει ασφάλεια
Επιδόσεις- τραβάει ευχάριστα στις χαμηλές στροφές.
- πατάς γκάζι επιταχύνει, πατάς κι άλλο επιταχύνει σχεδόν το ίδιο, ευχάριστο το ότι έχει μεγάλη διαδρομή γκαζιού αλλά τελικά δεν έχεις λόγο να το εκμεταλλεύεσαι αφού δεν γίνεται τίποτα.
- Βασικά επιταχύνει ελαφρά μέχρι τις 4500-5500 και μετά τίποτα. 69 άλογα στις 5500 είναι λίγα όπως και να το μετρήσουμε. Παλιότερα θα ήταν μια χαρά αλλά εδώ δεν αισθανόμουνα νεύρο, μόνο να ρολάρει πολιτισμένα μπορούσε. Ίσως να ζωηρέψει μόλις ανοίξει λίγο ο κινητήρας αλλά δεν ελπίζω σε μεταμόρφωση.
Φρένα- καλή αίσθηση στο πεντάλ, ρυθμίσιμο (όχι on-off) αλλά η μέγιστη αποτελεσματικότητα δεν ελέγχθηκε.
Οδική συμπεριφορά- Τιμόνι μάλλον ελαφρύ αλλά όχι κακό (αν βάλεις city τότε είναι κακό).
- άμεση αντίδραση σε τιμονιά με κλίση αλλά σε στροφές δεν γέρνει ενοχλητικά
- καλή ποιότητα κύλισης, απορρόφησης ανωμαλιών-άνεσης αλλά τον αέρα τον νιώθεις και σε πάει πέρα δώθε
- ο πίσω άξονας χοροπηδάει σε εγκάρσιες ανωμαλίες, σαμαράκια κλπ.
- γενικά ευκολοδήγητο, βολικό, ευχάριστο
- φάνηκε να έχει καλή ακτίνα στροφής αλλά τόσο αυτό όσο και η ευκολία παρκαρίσματος μπορεί να οφείλονται απλά στο ότι είναι 1μέτρο και 15 εκμ μικρότερο και 15εκμ στενότερο του κανονικού μου αυτοκινήτου.
-
ΚατανάλωσηΧρήση εκτός Ελλάδας με μέτριες ταχύτητες σε επαρχιακούς δρόμους και πολύ λίγο με κίνηση σε πόλη αλλά τους αριθμούς που έβλεπα δεν τους είχα ξαναδεί. Σε 4 μέρες έκανα 400χλμ με μωτ ~47 και κατανάλωση (σύμφωνα με το υπολογιστάκι) 5,3λτ/100χλμ που για μένα είναι υπέρτατο ρεκόρ οικονομίας (που είναι εξαιρετικά απίθανο να ξαναπιάσω υπό κανονικές συνθήκες) Δεν ξέρω αν το υπολογιστάκι μετράει σωστά μια και μου το έδωσαν "γεμάτο".
Θετικά- οικονομικό
- ευχάριστο
- κιβώτιο
Αρνητικά- γραμμικό μεν, αδύναμο δε
- Κυβοειδές σχήμα σημαίνει ευαισθησία σε πλευρικούς ανέμους
- θέση οδήγησης (τιμόνι-πεντάλια) μπορεί να ενοχλήσουν κάποιους
Θα ήθελα- δύναμη ψηλά
- χώρο αποσκευών
- καλύτερη έκδοση εξοπλισμού (ηλεκτρικούς καθρέφρες, ηλεκτρικά πίσω τζάμια, κουμπιά στο τιμόνι, USB)
Θα το έπαιρνα;- δύσκολα, θα βοηθούσε όμως αν έβρισκα τρόπο να μην μου βγάζει το μάτι το τρίτο παραθυράκι
aka onyx !