σιγουρα θα ειναι και το κερδος στα μεγαλυτερα/ακριβοτερα μηχανηματα.
Pitt έγραψε:Ένα δυό χρόνια αφότου είχα κτίσει το σπίτι (1991) φώναξα μηχανικό και μου έκανε μελέτη για την ψύξη του σπιτιού. Για ένα μέρος του σπιτιού που έχει την δική σου διαρρύθμιση και για λειτουργία παρόμοια με αυτή που λες μου είπε ότι χρειαζόμουν τουλάχιστον 24άρι. Αγόρασα λοιπόν ένα 24άρι (μαζί με ένα 12άρι και ένα 9άρι) όλα Panasonic και τα εγκατέστησα. Απλά για ψύξη -θέρμανση, δεν υπήρχαν τότε inverter. Το δούλεψα ελάχιστα (όχι πάνω από μια βδομάδα το χρόνο) και έκανε το σπίτι ψυγείο σε χρόνο μηδέν.
Κάπου στο 2009 έρχεται ο φίλος μας ο Καραμανλής και μου λέει πέτα τα κλιματιστικά σου και πάρε καινούρια κι εγώ θα σου δώσω 500€ για το καθένα! Τα ξηλώνω κι΄εγώ και παίρνω Inverter ένα Toshiba Daiseikai 18.000 btu και για τους άλλους χώρους από ένα LG Art Cool Gallery 12.000 & 9.000 btu.(όμορφα σαν κάδρα).
Για να καταλήξω, το 18άρι Toshiba Daiseikai (που αντικατέστησε το 24άρι Panasonic) αποδείχθηκε ότι είναι απολύτως επαρκές και ακόμη και στους καύσωνες δουλεύει στο ρελαντί. Είναι δε τόσο επαρκές που στους καύσωνες τα βράδια είναι το μόνο κλιματιστικό που δουλεύει στο σπίτι (περίπου 175μ2) έχοντας όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές. Εντάξει, δεν έχει την ίδια θερμοκρασία στον χώρο που είναι εγκατεστημένο με τον χώρο που είναι 15 μέτρα πιό μακριά, αλλά για τον ύπνο μια χαρά είναι.
Δεν γράφω τους τύπους για να σου τα συστήσω (σίγουρα τα 7 χρόνια που πέρασαν θα έχουν βγεί νέα μοντέλα), αλλά για να σου πώ ότι σε παρόμοιο χώρο με τον δικό σου βολεύτηκα με το 18άρι και φαίνεται ότι αυτό που έκανε ο μηχανικός πριν από χρόνια δεν ήταν μελέτη, αλλά μια παπαριά και μισή.
Pitt έγραψε:Εξωτερικά με θερμομπλόκ και όλο τριγύρω ψεκασμένο με 5εκ αφρό πολυουρεθάνης. Προσανατολισμός ΝΔ. Περιμετρικά ελεύθερο από 3 πλευρές. Κουφώματα ξύλινα διπλής υάλωσης με μπαλκονόπορτες συρόμενες επάλληλες και παράθυρα ανοιγόμενα/ανακλινόμενα. Σημαντικό ότι είμαι στον 1ο όροφο από κάτω έχω πιλοτή και τα μπαλκόνια εκτείνονται έως και 2,80μ από το κτίριο.
Αυτό με τα μπαλκόνια τα αναφέρω γιατί ουσιαστικά τον χειμώνα λειτουργούν ώς ψήκτρες απάγοντας θερμική ενέργεια από το εσωτερικό προς το περιβάλλον και αντιστρόφως το καλοκαίρι. Στα προσήλια μπαλκόνια έχω αυτόματες υφασμάτινες τέντες. Ο χώρος που σου λέω είναι περίπου 8*5,5μ απέναντι από τον τοίχο του κλιματιστικού έχει δύο χώρους (δωμάτιο & κουζίνα ) και αριστερά του μικρό διάδρομο με υπνοδωμάτιο (τουαλέτες και αποθήκη δεν τα αναφέρω αφού οι πόρτες τους είναι συνήθως κλειστές).
Να σημειώσω ότι και για την θέρμανση το χειμώνα είναι επαρκές, αν και δεν το χρησιμοποιούμε γιατί η σύζυγος νιώθει ότι "πνίγεται", σαν να μην έχει οξυγόνο. Γυναίκες... άντε βγάλε άκρη...
Pitt έγραψε:Δεν έχω Άλφα μπλοκ αλλά θερμομπλόκ, αν και δεν έχει σημασία.
Το "inventor" που λές τι είναι; Κάποια καινούρια μάρκα κλιματιστικού, ή μήπως εννοείς inverter;![]()
Αν εννοείς το δεύτερο , συμφωνώ. Επειδή είχα απλά κλιματιστικά και όπως σου είπα τα άλλαξα με inverter, είδα ότι είναι μέρα με την νύχτα στην λειτουργία τους. Τα απλά Panasonic αν και ήταν καλά (και για το 24άρι και το 12άρι είχα δώσει τότε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δρχ) όταν έφταναν στην επιθυμητή θερμοκρασία σταματούσαν και μετά από λίγο ξανάρχιζαν στο φουλ της ισχύος τους και αν αφήσω κατά μέρους την καταπόνηση και την κατανάλωση, είχα ενόχληση από τον θόρυβο. Τα inverter όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία μειώνουν στροφές συνεχίζοντας να δουλεύουν αλλά τόσο γλυκά που ούτε θρόισμα δεν ακούγεται.
Pitt έγραψε:Το 91 δεν ξέραμε από ακρυλικούς σοβάδες και η μαρμαρόσκονη είναι δοκιμασμένη και αξεπέραστη γιατί δεν χρειάζεται βάψιμο και ακόμη κι αν χτυπηθεί, το εσωτερικό της που αποκαλύπτεται έχει το ίδιο χρώμα αφού είναι το ίδιο υλικό.
Η ιδέα ήταν δική μου, ο μηχανικός ήθελε να βάλει πλάκες φελιζόλ. Το είχα δεί στην έκθεση και μου φάνηκε καλή ιδέα για χίλιους λόγους, το ρίσκαρα και λίγο γιατί δεν υπήρχε εμπειρία από την χρήση του και προχώρησα. Μετά από 25 χρόνια μπορώ να πώ ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Η εφαρμογή του είχε πλάκα. Το συνεργείο είχε σχεδόν αποκλείσει την περιοχή, είχαν καλύψει τις επιφάνειες των γειτονικών κτιρίων και φορούσαν άσπρες ολόσωμες φόρμες και full face μάσκες σαν αυτούς που πάνε να εξουδετερώσουν χημικά ή βιολογικά όπλα. Δεν θυμάμαι αν η όλη διαδικασία πήρε μία ή δύο μέρες. Μπορείς να δείς περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Πάτα στις φωτογραφίες που είναι στο κάτω μέρος για να πάρεις μια ιδέα.
Dodger έγραψε:Ρίξτε μια ματιά εδώ: viewtopic.php?f=9&t=143&p=264484#p264484 και βοηθείστε τον συμφορουμίτη![]()
![]()
1) Μετα απο τοσα χρονια στα φορα ακομα δεν εχεις μ[…]
SHIELD: Η γεωκτιριοσύζευξη αλλάζει τη μάχη με τον[…]
Θα δούμε αγώνα άραγε; Χάλια φαίνεται ο καιρός το Σ[…]
Σε μας έρχονται είτε με δικές τους αεροπορικές είτ[…]
Αν γνωρίζει κάποιος για το ποιόν του συγκεκριμένου[…]
Τζόρνταν: Πουλήθηκε 12.3 εκατομμύρια δολάρια η φαν[…]
Πήγα πρόσφατα στο χωριό του γαμπρού μου στο Διδυμ[…]
https://www.in.gr/2026/09/28/life/piso-apo-ti-mask[…]
Δεν ξέρω γιατι το ποσταρα εδω, μπορει καποιος να τ[…]