Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#259970 Ενδιαφέροντα ευρήματα για την απαρχή της συγκεκριμένης εφαρμογής. VGT σε Νισσάν βενζίνα από το 1984 :iconcool: , αλλά με δύο μόνο τιμές A/R.

While late to the party, Honda was not to be outdone in technology. The Legend’s intercooled “Wing Turbo” engine had four airfoil-shaped vanes (which Honda called wings) positioned around the turbine. Half of each wing was fixed while the other half pivoted like an aircraft flap. The movement of the flaps, which was managed by the engine computer, controlled the flow of exhaust gas to the turbine — varying the effective A/R ratio — to reduce turbo lag without restricting high-speed power. Nissan’s 1,998 cc (122 cu. in.) VG20ET “Jet Turbo” engine had used a similar principle for several years, but the Jet Turbo provided only two A/R ratios while the Wing Turbo’s was continuously variable.

The turbo included with the VG20ET had two different settings. At low speeds, the turbo's wastegate would stay closed improving the response at low rpm. At high speeds, the flap would stay open, decreasing resistance and increasing exhaust flow. At its maximum flow, the flap would open at an angle of 27 degrees, while the A/R ranged from 0.21–0.77

http://ateupwithmotor.com/model-histories/acura-legend-rover-800-sterling/4/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_VG_engine
Άβαταρ μέλους
By Govus
#263107 Είχα πάντα μια απορία για το συνδυασμό τούρμπο και σταρτ-στοπ...
Δουλεύεις λοιπόν τον κινητήρα στην πόλη, αλλάζεις από φανάρι σε φανάρι από πρώτη σε τρίτη και ξανασταματάς, οπότε μπαίνει το σταρτ-στοπ κι ο κινητήρας σβήνει, παρακάτω το ίδιο και ούτω καθ' εξής. Τι συμβαίνει λοιπόν με την τουρμπίνα σε αυτήν την περίπτωση :oops: ;
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#263116 Εγώ για αυτό το λόγο προσπαθώ πάντα να εχω το start stop απενεργοποιημένο γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι σε βάθος χρόνου δεν θα πληρωθεί το όφελος του καυσίμου σε πολλαπλάσιο κόστος συντήρησης

.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#263139 Εντωμεταξυ εχει δει κανεις μετρηση* σχετικα με το οφελος καυσιμου? Γιατι με τα φτωχα μου μαθηματικα, εχοντας δει σε διαφορα trip computers την καταναλωση εν στασει γυρω στα 0.8-1 L/h και το μεσο φαναρι πες 10-60sec (και δε σε πιανει και παντα στο πορτοκαλι προς κοκκινο φυσικα), αναρωτιεμαι ποσο καιρο χρειαζεται για να συμπληρωσει μια ωρα σβησμενο το αμαξι λογω start stop, δηλαδη να εξοικονομησει ενα λιτρο καυσιμου.

*ανεξαρτητη μετρηση
Άβαταρ μέλους
By drdino
#263142 Γύρω στο 10% εντός πόλης, ανάλογα με το αμάξι, θερμοκρασία κλπ.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#263143 δεν γνωριζω απο το Ντηζελ, αλλα στο ρελαντι ο Ντηζελ δουλευει την τουρμπινα??σε σημειο να φθειρεται?? Στο δικο μου, 2.24v δεν δειχνει να ανεβαζει πιεση στο ρελαντι, το να περιστρεφεται απλα η τουρμπινα δεν τρεχει τιποτα. Το start/stop,γιατι να την φθειρει?? η μπαταρια, ναι δουλευει παραπανω και γιαυτο και εχουν μεγαλυτερες απο τα μη εχοντα start/ stop.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Govus έγραψε:Είχα πάντα μια απορία για το συνδυασμό τούρμπο και σταρτ-στοπ...
Δουλεύεις λοιπόν τον κινητήρα στην πόλη, αλλάζεις από φανάρι σε φανάρι από πρώτη σε τρίτη και ξανασταματάς, οπότε μπαίνει το σταρτ-στοπ κι ο κινητήρας σβήνει, παρακάτω το ίδιο και ούτω καθ' εξής. Τι συμβαίνει λοιπόν με την τουρμπίνα σε αυτήν την περίπτωση :oops: ;

Υποτίθεται ότι σε κυκλοφορία συνεχώς στην πόλη με φανάρια το τούρμπο ( ο άξονας του ) έχει την χαμηλότερη θερμοκρασία γύρω στους 350-450 c, αλλά και πάλι η μη συνεχής κυκλοφορία του λαδιού σαφώς και δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία των κουζινέτων του όποιας μορφής και αν είναι αυτά.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#263152 Είναι και το άλλο. Πχ είσαι σε αυτοκινητοδρομο με υψηλές ταχύτητες για ώρα και πέφτεις σε διόδια ή σε γρήγορη βόλτα εκτός πόλης και μπαίνοντας στην πόλη πέφτεις σε φανάρι.Αν δεν έχεις θυμηθεί να το απενεργοποιησεις εκ των προτέρων ή θα σβήσει, ή πρέπει να μείνεις με το πόδι στο συμπλεκτη όση ώρα είσαι στα διόδια πχ. Και η Renault δυστυχώς δεν σε αφήνει να το έχεις μόνιμα off

.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#263161 Στα 2 που εχω οδηγησει δε χρειαζεται να εχεις το συμπλεκτη συνεχεια πατημενο, τον πατας μια να αναψει και δεν ξανασβηνει
Άβαταρ μέλους
By belgarion
Chris έγραψε:Στα 2 που εχω οδηγησει δε χρειαζεται να εχεις το συμπλεκτη συνεχεια πατημενο, τον πατας μια να αναψει και δεν ξανασβηνει

Ο σκοπός είναι να μην σβήσει καθόλου,αν σβήσει και πατήσεις συμπλέκτη αρπάζει αμέσως και δεν ξανασβηνει.Το πιο σπαστικό είναι όταν τη στιγμή που φτάνεις στο φανάρι ή το στοπ σβήνει και την ίδια στιγμή ανάβει πράσινο και αναγκάζεται να ξαναπάρει μπρος μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου

.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#264468 Και εγώ το έχω μονίμως στο off γι αυτούς τους λόγους (+έχω διαβάσει για γενικότερη λίπανση του μοτέρ).
Άβαταρ μέλους
By KonTaz
belgarion έγραψε:Είναι και το άλλο. Πχ είσαι σε αυτοκινητοδρομο με υψηλές ταχύτητες για ώρα και πέφτεις σε διόδια ή σε γρήγορη βόλτα εκτός πόλης και μπαίνοντας στην πόλη πέφτεις σε φανάρι.Αν δεν έχεις θυμηθεί να το απενεργοποιησεις εκ των προτέρων ή θα σβήσει, ή πρέπει να μείνεις με το πόδι στο συμπλεκτη όση ώρα είσαι στα διόδια πχ. Και η Renault δυστυχώς δεν σε αφήνει να το έχεις μόνιμα off

.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα μένει ανοικτή η ηλεκτρική αντλία νερού? :hmmm: