Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mjacob
The Race for the Wood Skyscraper Starts Here
Εικόνα
At a newly renovated plant in Riddle, Ore., workers glue together boards harvested from nearby forests, where Douglas fir has grown for thousands of years, and feed the resulting 10-by-30-foot panels into a pneumatic press.

What comes out three hours later, their boss is convinced, is the building material of the future.

Proponents of the material, called cross-laminated timber, or CLT, say it can be used to erect buildings that are just as strong and fire-resistant as those made from steel and concrete. Those qualities have helped excite the passions of architects and environmentalists, who think it could unlock a greener method for housing the world’s growing population, and timber producers, who hope to open a U.S. market for the value-added good.

"We see a horizon that’s very promising out there," said Valerie Johnson, who with her sister and mother owns D.R. Johnson Wood Innovations. The company employs 125 workers at a traditional sawmill and the laminating plant, which Johnson just expanded by 13,000 square feet to accommodate production of the new material. She's fielding calls from curious builders and is manufacturing samples so the material can be tested for fire safety and structural soundness. Currently, three North American manufacturers are certified by the Engineered Wood Association to make CLT for the construction of buildings, including D.R. Johnson and two Canadian companies.

"People say this whole thing is six years out, but I'm fighting that," said Johnson, 63."There's no reason to lollygag around."

Mass timber construction, which uses CLT and other engineered wood products, was pioneered in Europe in the 1990s to replace concrete blocks in the construction of single-family homes and has slowly gained popularity. Wood sequesters carbon from the environment, while producing concrete emits carbon, exacerbating global warming. The system for building with CLT, Johnson adds, involves assembling prefabricated parts, speeding construction, and paring labor costs.

Those attributes have sparked a race to build the world’s tallest wood building. Recently proposed structures include a 100-story tower in London, nicknamed the Splinter, and a 40-story building in Stockholm with a distinctive façade that should be a hit with quants and preschoolers alike:
Εικόνα

A vast chasm lies between architectural drawings and completed buildings—to bridge the gap, add bank loans—and there’s a good chance those designs won’t get built. A number of wood buildings in Australia, Norway, and the U.K. have jockeyed for the title of tallest wood building in recent years, all topping 10 stories.

Interest is spreading from Europe to North America. In 2013, Vancouver-based architect Michael Green proselytized for the material in a TED Talk on the subject that’s been viewed more than a million times. The same year, SOM, the Chicago architecture firm that designed the world’s tallest building, published a white paper outlining techniques for building a 42-story wood building. Last year, the U.S. Department of Agriculture awarded a pair of grants to fund work on tall wooden buildings in New York and Portland, Ore.

"On the economic side, the benefit could be tremendous," said Senator Jeff Merkley, an Oregon Democrat, who plans to co-sponsor a bill introduced in May that would fund further research. CLT could expand the market for timber products from single-family houses to larger buildings, and the process of turning raw boards into mass timber lets companies such as Johnson's hire more workers.

The next challenge is to persuade building departments across the country to approve buildings made of mass timber. That means proving that the laminated wood panels are fire-resistant and showing that the engineering is sound. Over the longer term, mass timber proponents will have to answer a laundry list of questions, including whether people really want to live and work in tall wood buildings and whether trees used to make the material can be sustainably harvested1.

"It's going to take some time to build up the infrastructure here to compete with materials already being used," said Thomas Maness, dean of the College of Forestry at Oregon State University. Eventually, the Pacific Northwest could be home to a half-dozen manufacturers, Maness said.

Still, if mass timber gains traction in the U.S., Johnson, whose parents founded her company in 1951, will be well positioned. For the past 50 years, D.R. Johnson has made glue-laminated beams, industry-speak for what you get when you join two-by-fours into solid columns. The biggest beams the company has made are 9-foot-wide, 140-foot-tall posts custom-built as utility poles used by the fracking industry in North Dakota.

That experience gave the company a head start on producing CLT, though it still needed to hone new techniques and buy new equipment. Johnson invested in a custom-built panel press at the end of 2014 and produced wall and floor panels for its first project, a four-story building that went up in Portland in February. Now the company is installing a robotic fabricating machine to prepare panels for job sites and bidding on new projects.

“If you look at the architecture or engineering or construction industry, there are a few pioneers in every field, and those are the people we’re working with,” Johnson said. “It’s been a once-in-a-career opportunity to be out in front of something.”

:hmmm: :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#262276 Πάνω από το μαγαζί (ισόγειο/ημιυπόγειο) έχει 3 ορόφους + το ρετιρέ. Το μπαλκόνι του ρετιρέ το έχουν κλείσει με 3 ή 4 διαφορετικές κατασκευές.
Πάνω από το ρετιρέ έχει δώμα, πλυσταριό ή και αποθήκες.

:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By famas
#262280 @kostis, Pitt, σωστά τα λέτε. Με τη κοινή λογική είναι 4 ορόφοι.

@nEK, πιθανώς λόγω της υψομετρικής διαφοράς (10% ανηφόρα) αυτό που για μας φαίνεται ως πρώτος όροφος το θεωρεί ισόγειο και αρχίζει να μετράει από πάνω. Οπότε θωρεί το ρετιρέ ως 3ο όροφο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Άβαταρ μέλους
By nEK
#262911 Η διαρρυθμιση απο περσυ εχει τελειωσει του σπιτιου.
Οι χωροι ειναι ανοιχτοι και συγκεκριμενης χρησης.

Αναζητω κλιματιστικο ανωτερας ενεργειακης κλασης για καλυψη χωρου ~42μ2 κυριως και με παραπλευρη χρηση επιπλεον χωρων οπως φαινεται στη συννημενη κατοψη (autocad 1916)
Εικόνα

Η θεση ειναι πανω απο κεντρικη εισοδο, υπαρχει χωρος σε πλατος, σε γψος εχω διαθεσιμα 50 εκατοστα. Δεν βολευει ευκολα αλλου λογω παροχης και καλυψης.
Η ψυξη του σαλονιου θα γινεται αβιαστα χωρις ενοχλητικα ρευματα, οπως επισης και ο χωρος Α θα επηρεαζεται ευκολα επειδη ειναι σχεδον απεναντι ακολουθουμενος απο το χωρο Β.

Δεν εχω τη διαθεση να κλεινω εσωτερικες πορτες και η οποια μειωνουμενη αποδοση στα απομακρυσμενα σημεια δεν με ενδιαφερει αμεσα.

Το σπιτι ειναι με εξωτερικη μονωση 3cm και μονωση οροφης, πανω απο τη πλακα 6cm. Κουφωματα πλαστικα με διπλο τζαμι και πατζουρια.

Απαιτησεις δεν εχω καθημερινης λειτουργιας, απλα οταν πλησιαζουμε τα 40αρια εξω να κανουμε λιγο υποφερτη τη παραμονη μεσα. Ιδιως το βραδυ για υπνο. Οταν δηλαδη εσωτερικα η θερμοκρασια ξεπερναει τους 29-30°C. Στατιστικα αυτο συμβαινει 10 μερες ετησιως. Αντε με τη υπαρξη πλεον του κλιματιστικου, να ειμαστε λιγο ποιο λαρτζ και να δουλευει περισσοτερες μερες. Επ ουδενι ομως σε καθημερινη βαση. Δεν θελω να δημιουργησω συνθηκες πολικες εντος.

Ποιας ισχυος κλιματιστικο να κοιταξω, 18 ή 24;
Σε αλλη συζητηση, δεν θυμαμαι ποτε και που ( μνημη χρυσοψαρου) μου ειχε μεινει οτι μπορει και το 24 να ειναι μικρο αλλα και πως πρεπει να δω και το μινιμουμ οριο λειτουργιας του ινβερτερ για μή ακραιες συνθηκες.
:s_whiteflag
Προταση μοντελου?
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#262974 Ένα δυό χρόνια αφότου είχα κτίσει το σπίτι (1991) φώναξα μηχανικό και μου έκανε μελέτη για την ψύξη του σπιτιού. Για ένα μέρος του σπιτιού που έχει την δική σου διαρρύθμιση και για λειτουργία παρόμοια με αυτή που λες μου είπε ότι χρειαζόμουν τουλάχιστον 24άρι. Αγόρασα λοιπόν ένα 24άρι (μαζί με ένα 12άρι και ένα 9άρι) όλα Panasonic και τα εγκατέστησα. Απλά για ψύξη -θέρμανση, δεν υπήρχαν τότε inverter. Το δούλεψα ελάχιστα (όχι πάνω από μια βδομάδα το χρόνο) και έκανε το σπίτι ψυγείο σε χρόνο μηδέν.

Κάπου στο 2009 έρχεται ο φίλος μας ο Καραμανλής και μου λέει πέτα τα κλιματιστικά σου και πάρε καινούρια κι εγώ θα σου δώσω 500€ για το καθένα! Τα ξηλώνω κι΄εγώ και παίρνω Inverter ένα Toshiba Daiseikai 18.000 btu και για τους άλλους χώρους από ένα LG Art Cool Gallery 12.000 & 9.000 btu.(όμορφα σαν κάδρα).

Για να καταλήξω, το 18άρι Toshiba Daiseikai (που αντικατέστησε το 24άρι Panasonic) αποδείχθηκε ότι είναι απολύτως επαρκές και ακόμη και στους καύσωνες δουλεύει στο ρελαντί. Είναι δε τόσο επαρκές που στους καύσωνες τα βράδια είναι το μόνο κλιματιστικό που δουλεύει στο σπίτι (περίπου 175μ2) έχοντας όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές. Εντάξει, δεν έχει την ίδια θερμοκρασία στον χώρο που είναι εγκατεστημένο με τον χώρο που είναι 15 μέτρα πιό μακριά, αλλά για τον ύπνο μια χαρά είναι.

Δεν γράφω τους τύπους για να σου τα συστήσω (σίγουρα τα 7 χρόνια που πέρασαν θα έχουν βγεί νέα μοντέλα), αλλά για να σου πώ ότι σε παρόμοιο χώρο με τον δικό σου βολεύτηκα με το 18άρι και φαίνεται ότι αυτό που έκανε ο μηχανικός πριν από χρόνια δεν ήταν μελέτη, αλλά μια παπαριά και μισή.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#262980 Δεν ειναι παραλογο ( με ολο το θαρρος )
Μια μελετη του 1991 εγινε με τα "εργαλεια" του "τοτε"..... οπως και τα μηχανηματα του "τοτε" ( το μεσο ορο αποδοσης εννοω )

Πιστευω οτι και σημερα πρεπει να ερθει ενας μελετητης να μελετησει και μετρησει απωλειες κ.λ.π.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#262998 Δεν διαφωνώ με τον μελετητή. Αυτό πίστευα κι΄εγώ για αυτό τον πλήρωσα για την μελέτη. Το ότι δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον συγκεκριμένο μηχανικό, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν είναι δουλειά μηχανικού! Επειδή όμως ο φίλος μας nek ρωτά σε φόρουμ, δεν μπορώ παρά να του μεταφέρω την εμπειρία μου.

Αναμφίβολα οι μηχανικοί έχουν περισσότερα εργαλεία για να κάνουν καλύτερα και ευκολότερα την δουλειά τους, αλλά το αποτέλεσμα της μελέτης δεν αλλάζει. Κάποτε μετρούσαν διαστάσεις με κορδέλα, σήμερα μετρούν με laser οι διαστάσεις όμως παραμένουν ίδιες. Δεν άλλαξα κάτι στην διαρρύθμιση τους σπιτιού, ούτε στην μόνωση, ούτε στα κουφώματα ούτε στον προσανατολισμό συνεπώς η ποσότητα της θερμικής ενέργειας που θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον χώρο μου για να φτάσει σε επίπεδα άνεσης δεν άλλαξε.

Αυτό που ενδεχομένως άλλαξε είναι η απόδοση των κλιματιστικών που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο ψυκτικό αποτέλεσμα.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#263000 Εχουν ενα "μαραφετι" σα..... θερμικό σκανερ να το πω που μετρουν απώλειες τοιχων κουφοματων κ.λ.π.
το εχω δει για θερμανση βεβαια αλλα φανταζομαι το ιδιο ειναι και για ψυξη.
Γι αυτο το ειπα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#263004 εγω σε 50 μ2 με 18αρι General (12 ετων οχι ινβερτερ) ειμαι ανεταδουρα. Το κρυωνει στο αψε σβησε ακομα και στα 40αρια.
υποψιν οτι στο σαλονι εχει και την ''τρυπα'' του κλιμακοστασιου για τον επανω οροφο.
Χωρις σερβις.Εαν χρειαστει κατι σε λιγοτερο απο 30 χρονια θα το πεταξω απο το μπαλκονι.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#263013 Καπως ετσι την πατησαμε και εμεις στο πατρικο. Ειχαν ερθει 2-3 ειδικοι και μας προτειναν ενα 24αρι και ενα 12αρι. Εμεις βαλαμε ενα 24αρι και ενα 9αρι. Εν τελει χρησιμοποιουμε το 24αρι και αυτο στο economy mode που εχει και τα βραδια κοιμομαστε με την απαραιτητη δροσια.

Σημαντικος παραγοντας βεβαια ειναι η διαμορφωση του σπιτιου και στην περιπτωση μας η συσκευη "βλεπει" ολο το σπιτι χωρις να υπαρχουν διαδρομοι.
Άβαταρ μέλους
By nEK
#263022 Γιατι τοτε ακομη και οι υπολογισμου στα site των κατασκευαστων και οχι μονο, βγαζουν μεγαλυτερα νουμερα κλιματιστικων?