Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#255947 Η επιλογή της A6000 έναντι της αντίστοιχης mirrorless Olympus, έγινε λόγω του μεγαλύτερου αισθητήρα της Sony, του πιο ευρυγώνιου φακού και του πιο μικρού μεγέθους, μιας και ο 16-50 είναι αρκετά μικρός φακός.

Παρόλα αυτά, στις φωτογραφίες που έβλεπα η ποιότητα δεν ήταν αυτή που περίμενα με βάση όσα είχα ακούσει για την μηχανή. Δοκίμασα και έβαλα με αντάπτορα έναν σταθερό φακό που έχω και η διαφορά στο αποτέλεσμα ήταν απίστευτη.

Στην συνέχεια, έριξα μια ματιά στο B&H και είδα πως και άλλοι είχαν την ίδια γνώμη με εμένα:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/892390-REG/Sony_selp1650_16_50mm_F_3_5_5_6_Power_Zoom.html
Συν ότι δεν μου άρεσε το γεγονός ότι το ζουμ του είναι ηλεκτρονικό.

Ο παλιότερος κιτ φακός της Sony είχε καλύτερες κριτικές:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/695868-REG/Sony_SEL1855_SEL_1855_18_55mm_f_3_5_5_6.html

Και οι αντίστοιχες κριτικές για τον κιτ φακό της Pentax ο οποίος έχει σχεδόν την μισή τιμή από αυτούς της Sony
http://www.bhphotovideo.com/c/product/634598-USA/Pentax_21880_DA_18_55mm_f_3_5_5_6_AL.html

ΥΓ. Αρκετά καλός είναι ο 50άρης prime της Sony, ο οποίος όμως έχει τσιμπήσει κανένα 50άρι το τελευταίο εξάμηνο και φτάνει τα 250€
http://www.bhphotovideo.com/c/product/1001008-REG/sony_sel50f18_b_50mm_f_1_8_lens_black.html
Άβαταρ μέλους
By htanso21
JimClark έγραψε:φακο επιλογή και φακοσυμβατότητα φαντάζομαι...

Και 70% , trend

Να μιλήσω για εμένα.
προ-επαγγελματίας είχα διάφορες (φιλμ πάντα), επαγγελματίας (φιλμ και αργότερα ψηφιακό) ξεκίνησα με την canon και έμεινα με αυτή.
Οι λόγοι πολύ, πρώτα απο όλα, οταν μαθαίνεις σε ένα στύλ (κουμπιά, ρυθμίσεις κτλ) δεν είναι εύκολο να πας σε άλλη εταιρία.
Εδώ έχει να κάνει οτι πρέπει να ξέρεις την μηχανή σου απο έξω και με κλειστά τα μάτια, δεν σε παίρνει για λάθη.
Δεύτερος λόγος, πάαααρα πολύ φακοί, σε ότι τιμή θες, σε ότι ποιότητα. Διαλέγεις και παίρνεις.
Τρίτο, απο τις αρχές του 90 η canon έχει την ίδια μοντούρα, έτσι αλλάζεις σώμα (αναλώσιμο στον επαγγελματία) και κρατάς τους φακούς σου απλά για πάντα.

Αυτό που με χαλάει, είναι η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας.
Απο εκεί και πέρα δεν θα φύγω απο canon για να παω σε άλλη εταιρία.
Αν είχα τα λεφτα, μονο απο περιέργεια θα χτυπαγα μια α7sII της Sony, για το χομπυ και μόνο.

Pentax κτλ εταιρίες είναι για χομπυ, κααααποτε στην εποχή του φιλμ ήταν αλλιως, τωρα ομως κανένας επαγγελματίας δεν θα παει σε αυτές.
Άβαταρ μέλους
By htanso21
htanso21 έγραψε:
JimClark έγραψε:φακο επιλογή και φακοσυμβατότητα φαντάζομαι...

Και 70% , trend

Να μιλήσω για εμένα.
προ-επαγγελματίας είχα διάφορες (φιλμ πάντα), επαγγελματίας (φιλμ και αργότερα ψηφιακό) ξεκίνησα με την canon και έμεινα με αυτή.
Οι λόγοι πολύ, πρώτα απο όλα, οταν μαθαίνεις σε ένα στύλ (κουμπιά, ρυθμίσεις κτλ) δεν είναι εύκολο να πας σε άλλη εταιρία.
Εδώ έχει να κάνει οτι πρέπει να ξέρεις την μηχανή σου απο έξω και με κλειστά τα μάτια, δεν σε παίρνει για λάθη.
Δεύτερος λόγος, πάαααρα πολύ φακοί, σε ότι τιμή θες, σε ότι ποιότητα. Διαλέγεις και παίρνεις.
Τρίτο, απο τις αρχές του 90 η canon έχει την ίδια μοντούρα, έτσι αλλάζεις σώμα (αναλώσιμο στον επαγγελματία) και κρατάς τους φακούς σου απλά για πάντα.

Αυτό που με χαλάει, είναι η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας.
Απο εκεί και πέρα δεν θα φύγω απο canon για να παω σε άλλη εταιρία.
Αν είχα τα λεφτα, μονο απο περιέργεια θα χτυπαγα μια α7sII της Sony, για το χομπυ και μόνο.

Pentax κτλ εταιρίες είναι για χομπυ, κααααποτε στην εποχή του φιλμ ήταν αλλιως, τωρα ομως κανένας επαγγελματίας δεν θα παει σε αυτές.

και quotάροντας τον εαυτό μου, με τόση κουραση, διάθεση και ώρα... λογικο να γραφω σαν μαστούρας. λολ
Καλημέρα σας.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#256487 Οτι επαγγελματίες έχω δει τα τελευταία χρόνια σε εξωτερική φωτογράφηση (όχι στούντιο) είχαν είτε Κάνον, είτε Νίκον. Τον τελευταίο χρόνο έχω δει και λίγους με Σόνυ Α7 (μεμονωμένες περιπτώσεις όμως). Εκεί εξαντλείται η αγορά.
Προφανώς και δεν υπάρχει Πένταξ ή κάτι άλλο. Οι δύο μεγάλοι έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ γκάμα, την οποία και επικαιροποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα δε κορυφαία τους μοντέλα είναι κορυφαία απασών των κατηγοριών. Απόλυτα αιτιολογημένη η επιλογή τους.
Κάποτε, επί φιλμ, υπήρχαν και άλλες (σοβαρές) επιλογές, τώρα γιοκ.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#256525 Μα για αυτό και έγραψα νωρίτερα
Δε περιμένω από τον επαγγελματία να επιλέξει Pentax, από την στιγμή ειδικά που τόσα χρόνια δεν είχε καν επιλογή για FF σώμα. Αλλά όλοι οι ερασιτέχνες που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να αγοράσουν DSLR, αποκλείεται να μην έβρισκαν φακούς για να τους καλύψουν.

Οι απορία μου αφορούσε τους ερασιτέχνες φωτογράφους, που τις περισσότερες φορές πάνε με κλειστά τα μάτια σε Canon - Nikon.

ΥΓ. Όσο για την μοντούρα της Pentax, έχει παραμείνει η ίδια από το 1975, για αυτό και υπάρχει τεράστια ποικιλία από φακούς από την αναλογική εποχή. :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentax_K-mount
Άβαταρ μέλους
By htanso21
axel12p έγραψε:Οι απορία μου αφορούσε τους ερασιτέχνες φωτογράφους, που τις περισσότερες φορές πάνε με κλειστά τα μάτια σε Canon - Nikon.

Marketing... και σε αυτο η Nikon είναι στον θεό! (και ας είμαι Canonικός).
Τρελό marketing, πολλα λεφτά σε διαφήμιση κτλ.
Συν οτι σου λεει, για να εχουν οι επαγγελματιες Canon - Nikon ε κατι θα ξέρουν.
Απο την άλλη βέβαια, τα entry μοντέλα και των δυο αυτών εταιριών, ειναι λίιιιγο για τον λούτσο.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#256633 Νομιζω οτι και στους ερασιτεχνες ειναι παραγοντας οτι υπαρχουν πολλοι διαθεσιμοι φακοι. Στην αγορα μεταχειρισμενου σε Canon και Nikon μπορεις να βρεις πολυ πραγμα, που δεν ξερω αν υπαρχει καν σαν καινουριο στις υπολοιπες.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#256652 Η διαθεσιμότητα είναι παράγοντας και στους ερασιτέχνες, αλλά πιο πολύ είναι το μάρκετιν.
Η Πένταξ έχει σταματήσει να εξελίσσει φακούς εδώ και χρόνια, από τότε που εξαγοράστηκε ουσιαστικά. Στα σέβεντις και στα έιτις ήταν κανόνια, μετά άρχισε η αργή κατηφόρα. Στην ψηφιακή εποχή το κλείσανε το μαγαζί και κάνουν ριμπατζιές σε φακούς Τάμρον.
Η Μινόλτα, κορυφή και αυτή κάποτε, δεν είναι τυχαίο ότι οι φακοί Λάικα εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνονταν από αυτή, εξαγοράστηκε από άσχετους με τη φωτογραφία, τη Σόνυ. Η οποία Σόνυ είχε στρατηγική συμμαχία με την Τσάις, και έτσι είχε κορυφαία φακά χωρίς αυτή να επενδύσει δίφραγκο η ίδια.
Η Σίγμα ποτέ δεν είχε σοβαρά σώματα. Η νεοφώτιστη Σαμσούγκ έφυγε νύχτα από τις δσλρ.
Τι άλλο μένει? Η Λάικα η οποία έχει κορυφαία φακά, αλλά...
Η Όλυμπους και η Πανασόνικ στα μ4/3, οι οποίες έχουν κάνει αξιόλογη προσπάθεια σε επίπεδο συστήματος, και η Φούτζι μόνη της παλεύει με τα τέρατα.-
Άβαταρ μέλους
By axel12p
dstou έγραψε:Η διαθεσιμότητα είναι παράγοντας και στους ερασιτέχνες, αλλά πιο πολύ είναι το μάρκετιν.
Η Πένταξ έχει σταματήσει να εξελίσσει φακούς εδώ και χρόνια, από τότε που εξαγοράστηκε ουσιαστικά. Στα σέβεντις και στα έιτις ήταν κανόνια, μετά άρχισε η αργή κατηφόρα. Στην ψηφιακή εποχή το κλείσανε το μαγαζί και κάνουν ριμπατζιές σε φακούς Τάμρον.

Αυτή την στιγμή στο B&H βρίσκεις να αγοράσεις 44 φακούς Pentax. Κάποιοι από αυτούς είναι σε "συνεργασία" (πρακτικά το σηματάκι αλλάζει) με την Tamron, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Βγάζει επίσης πλέον διαρκώς νέους φακούς, κυρίως λόγω της K-1. Μαζί με τους φακούς τρίτων κατασκευαστών, οι επιλογές ξεπερνούν τις 100. Αν προσθέσουμε τώρα και τον τεράστιο αριθμό από μεταχειρισμένους φακούς (μιας και το K-mount είναι το ίδιο τα τελευταία 40 χρόνια), δεν πιστεύω ότι δεν θα καλυφθεί ένας ερασιτέχνης από το σύστημα της Pentax.

Έχει περάσει από αρκετές τρικυμίες η εταιρεία τα τελευταία χρόνια (Hoya, Ricoh, κλπ), αλλά ελπίζω να αντέξει! :oops:
Άβαταρ μέλους
By belgarion
BEAMS έγραψε:Εικόνα

Πολύ ωραίο σχέδιο,αν δεν είναι κόπος γράψε και 2 λόγια ,κυρίως απο πότε είναι και αν το "made in occupied Japan" είναι original

.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#256963 http://camerapedia.wikia.com/wiki/Konica_%28I%29,_II_and_III

Αν κάνεις μια αναζήτηση για "made in occupied Japan" θα δεις ότι συνηθίζονταν να σημειώνεται, ειδικά σε προϊόντα πορσελάνης.

Σε νεότερα μοντέλα της μηχανής, το αφαίρεσαν πάντως:
Εικόνα

ΥΓ. Θυμάμαι ότι την Konica - Minolta την είχε εξαγοράσει η Sony. Μπορούν να κουμπώσουν σήμερα φακοί Konica-Minolta στο mount των σύγχρονων Sony;
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
#256970 Δηλώνω άσχετος με τις φωτογραφικές μηχανές αν και μου αρέσει πάρα πολύ το αποτέλεσμα της τέχνης των καλών φωτογράφων με καλές μηχανές. Ωραίο σχέδιο πάντως.
Τη συγκεκριμένη την έβαλα μόνο για τη σπάνια εγχάραξη. Δεν ήξερα καθόλου, πως έχουν βγει προιόντα που έγραφαν αυτό ως τόπο προέλευσης. Ψάχνοντας, βρήκα πως η αμερικανική διοίκηση της Ιαπωνίας μετά τον πόλεμο, υποχρέωσε όποια εταιρεία κατασκεύαζε και πωλούσε πράγματα στο εξωτερικό, να αναγράφει και το occupied ανάμεσα στο made in και στο Japan. Aυτό συνέβη to 1947. Aργότερα, το 1949, οι αμερικάνοι θεώρησαν πως είναι προσβλητική αυτή η διαταγή και την ανακάλεσαν. Παρ' όλα αυτά, όσοι από τους ιάπωνες κατασκευαστές εξήγαγαν πράγματα συνέχισαν να γράφουν το ίδιο μέχρι το 1952 όπου η διοίκηση της χώρας πέρασε αποκλειστικά σε ιαπωνικά χέρια. Άρα, η εν λόγω Konica έχει φτιαχτεί ανάμεσα στο 47 και στο 52.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#257024 Σας ευχαριστώ και τους δύο, έμαθα και κάτι που δεν ήξερα σήμερα

.