Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#255677 Γιατι ο νομοθετης αυτο εχει ορισει ως σταδιο ενηλικιωσης, τι να κανουμε τωρα. Καταλαβαινεις βεβαια οτι αν ξεκινησουμε τετοια συλλογιστικη η κουβεντα ευτελιζεται.
Άβαταρ μέλους
By otso
#255678 ολοι εχουν και την ωριμοτητα και το IQ για να ψηφισουν εκτος ελαχιστων περιπτωσεων , επισης στην ελλαδα ολοι ειναι πολιτικα ενημεροι με τετοιο βομβαρδισμο ενημερωσης και μην θεωρειτε τους συμπολιτες σας προβατα .
απλα ψηφιζουν συνδιαλαγη με το πολιτικο συστημα , αμα σε ψηφισω τι θα μου δωσεις .
θυμαμαι καθηγητη πανεπιστημιου εκ των εκ γερμανιας αριστεριστων ερχομενος επι σημιτη συμβουλατορας του πασοκ σε θεματα τρομοκρατιας ,πολιτικα ΜΛ-ΚΚΕ , τι ψηφισες γιωργο; στην πλακα εγω , πασοκ πελοπιδα μου μου λεει , εχω υποχρεωση λεει να ψηφισω 2 φορες πασοκ . αυτα.
για μενα 2 πραγματα , το πιο σημαντικο να μην ψηφιζουν οι ΔΥ , ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙ Η ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ .
η ανακληση ψηφου βουλευτων και πολιτικων προσωπων . με 2000 υπογραφες πχ υποχρεωτικες τοπικες επαναληπτικες εκλογες .
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#255680 Και για να σου απαντήσω λίγο σοβαρότερα,
Ή Δημοκρατία, ευτυχώς δεν είναι κάτι αόριστο και στατικό, αλλά εξελιξιμο πολίτευμα και δυναμικό

Ή ,θεωρητικως αντιπροσωπευτικοτερη και καλύτερη Δημοκρατία "όλν των εποχών" , αυτή των Αθηνών, σού επέτρεπε να ψηφισεις μόνο αν ήσουν άνδρας και μάλιστα κάποιας καλής ηλικίας για τα τότε στάνταρ μέσου όρου ζωής και αν σε είχαν γεννήσει αρχίδια Αθηναίου, ανταποκρινόμενη στα τότε δεδομένα
Ευτυχώς πλέον, αυτό άλλαξε!

Κατά συνέπεια, άσε τι είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας. Αυτό το ξέρουμε και το ήξεραν και οι Αμερικάνοι, αλλά μέχρι πρόσφατα οι μαύροι δεν ψήφιζαν!
Σημασία έχει τον πυρήνα να τον εξελισσεις με βάση τα ζητούμενα της κοινωνίας και της εποχής, με γνώμονα πάντοτε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της βάσης αναφοράς, αλλά και την εξασφάλιση ποιοτικών και αντιπροσωπευτικών χαρακτηριστικών

.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#255682 Υπάρχει κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία γιατί π.χ. να έχουν 'αύριο' το δικαίωμα του εκλέγειν οι 17άρηδες αλλά όχι οι 16άρηδες ή οι 15άρηδες?
Το άλλο με την 12ετή θητεία των βουλευταράδων τι είναι? Κάτι σαν την 8ετή θητεία των αμερικάνων προέδρων, ότι δεν θα μπορείς να εκλεγείς βουλευτής παραπάνω από 12 χρόνια? Και τα τζάκια τι θα απογίνουν?
Άβαταρ μέλους
By g8777
#255688 Το να
εξελισσεις με βάση τα ζητούμενα της κοινωνίας και της εποχής, με γνώμονα πάντοτε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της βάσης αναφοράς, αλλά και την εξασφάλιση ποιοτικών και αντιπροσωπευτικών χαρακτηριστικών

πως ακριβως μεταφραζεται σε

Θα έβαζα ένα ηλικιακό παράθυρο από 18-25χρόνων, στο οποίο, δικαίωμα ψήφου θα είχε μόνον όποιος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 μήνες ένσημα ή έχει πληρώσει 6 μήνες ασφαλιστικές εισφορές.

και μαλιστα το παραπανω αποτελει

εχέγγυο ωριμότητος.
;

Απο ποτε η ωριμοτητα καθοριζεται απο την εργασιακη εμπειρια; Μου φαινεται μπερδευεις μια παραμετρο της ενηλικιωσης με την ωριμοτητα. Ασε το πληθος των ζητηματων που ανακυπτουν απο την προταση σου (αν θελουμε να την λαβουμε στα σοβαρα)
-Γιατι 6 μηνες μονο;
-Σε τι εργασιακο περιβαλλον;
-Δημοσιο ή ιδιωτικο τομέα; :shifty:
- Πως θα τεκμηριωθει η εργασιακη απασχοληση ενος 19χρονου στην οικογενειακη αγροτικη εκμεταλλευση πχ

κλπ κλπ..

Το να προχωρας ΜΠΡΟΣΤΑ ειναι αναποφευκτο οταν η κοινωνια σου προοδευει. Η θεσπιση ψηφου στις γυναικες, στους μαυρους ειναι αποτελεσμα της ενηλικιωσης :shifty: της κοινωνιας , το κριτηριο που θετεις εσυ οχι. :)
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#255693 Μου αρέσει το σπάσιμο των περιφερειών και η 12ετής θητεία, όμως αυτό με την ψήφο στα 17 είναι ανοησία. Εφ' όσον θεωρούμε τα 18 ως όριο ενηλικίωσης για δίπλωμα οδήγησης, αλκόολ, τσιγάρο, κλπ, κλπ είναι βλακώδες να βάζουμε αλλού το όριο για την ψήφο.

Αυτό πάντως που θα ήθελα πολύ να έβλεπα θα ήταν παντελή απαγόρευση αφισοκόλλησης. Αρκετά βρώμικες είναι οι πόλεις μας ήδη από τώρα με τον κάθε πικραμένο συνθηματογράφο, χούλιγκαν ή "μικρό" αφισοκολλητή. Επίσης θα ήταν εξαιρετικό το να είχαμε ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο για τις προεκλογικές καμπάνιες, τα περίπτερα, την τηλεοπτική προβολή, κλπ. ΟΚ, υπάρχει η θείτσα στο χωριό που δεν έχει ίντερνετ, μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπρος;

Εγώ θα έκανα και δυο άλλα βήματα: Διαχωρισμός κόμματος από βουλευτή και ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού. Με άλλα λόγια, να μπορώ να ψηφίσω ελεύθερα ΟΠΟΙΟΝ βουλευτή θέλω, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ψηφίζω. Έτσι, σε συνδυασμό με το ασυμβίβαστο επιτυγχάνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάκριση των εξουσιών, και περιορίζουμε (ως ένα βαθμό) τη "συνδιαλλαγή".
Τελευταία επεξεργασία από Hellenic tifosi και 15 Μάιος 2016, 13:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#255696 Ναι βάζοντας επιπλέον τέλη στο internet :dizzy:

Δε φτάνει που είμαστε τεχνολογικά πίσω να πάμε ακόμα πιο πίσω
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#255701 Eγώ θα έλεγα ότι αν η δικαιοσύνη ήταν πράγματι τυφλή και έκανε στο ακέραιο οριζόντια και όχι κάθετα αυτό που της έχει ανατεθεί χωρίς παρεμβολές και όλα εκείνα που προέρχονται από τις συναλλαγές της με τον πολιτικό / επιχειρηματικό κόσμο τότε θα είχαμε πράγματι μια δημοκρατία σε λειτουργία και όχι στα χαρτιά και ημιθανή.

Όσο η κεφαλή της είναι εξαρτώμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση, και όσο διαπλέκεται με το πολιτικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι ο τόπος αυτός θα συνεχίσει να κατρακυλά παρασύροντας στην απόλυτη ένδεια όσους δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν ή όσους δεν έχουν μπάρμπα στην κορώνη.
Άβαταρ μέλους
By dstou
αυτό με την ψήφο στα 17 είναι ανοησία. Εφ' όσον θεωρούμε τα 18 ως όριο ενηλικίωσης για δίπλωμα οδήγησης, αλκόολ, τσιγάρο, κλπ, κλπ είναι βλακώδες να βάζουμε αλλού το όριο για την ψήφο.

Στις τσόντες το όριο είναι στα 17, γιατί όχι για το εκλέγειν? :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
kubiak έγραψε:Επίσης σχετικά με το iQ, είμαι σίγουρος ότι ένα μικρό ποσοστό έχει σημαντικά μεγάλο iQ ενώ όλοι οι υπόλοιποι σημαντικά μικρό γι'αυτό συνήθως επιβιώνουμε (το οφείλουμε και στους δύο)...

Βασικά ακριβώς έτσι βγαίνει η κλίμακα... :lol: :lol:

100 έχει ο μέσος όρος, κτλ... :lol: :innocent:

Εγώ συμφωνώ να γίνει αυτό κριτήριο για το δικαίωμα ψήφου, θα ψηφίζω εγώ με τον τριντέντ που έχουμε IQ 185 και τελείωσε η υπόθεση! :rtfm: :shifty: :lol: :lol:

21 quadra έγραψε:τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση, την μακροημέρευσή της στα έδρανα και στις καρέκλες ή την καθημερινότητα μας και την βελτίωση της ?

Ε, καλά... αυτό είναι το μόνο σίγουρο και είναι ο μόνος στόχος που είναι βασικός και κοινός για όλες τις κυβερνήσεις... :lol:

Τώρα, για την ψήφο στα 17, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας μας... :oops:

trident1971 έγραψε:Το γιατι θελει η κυβέρνηση ψηφο στα 17 ειναι προφανές, μην κοροϊδευόμαστε.

Ε, καλά... για ... διεύρυνση της δημοκρατίας... :shifty: :ninja: :innocent: :lol: :lol:

tsilis έγραψε:Πώς ,με λίγα λόγια, θα μπορούσες να ελπιζεις σε κάποιες δεκαετίες σε εκλογικό σώμα ικανό να αλλάξει την παρούσα σαπιλα

.

ΠΑΙΔΕΙΑ . + - :rtfm: όλα τ' άλλα είναι μπαρμπούτσαλα...

dstou έγραψε:Υπάρχει κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία γιατί π.χ. να έχουν 'αύριο' το δικαίωμα του εκλέγειν οι 17άρηδες αλλά όχι οι 16άρηδες ή οι 15άρηδες?

Όχι φυσικά, γι' αυτό απλά μπαίνει ένα λίγο πολύ αυθαίρετο όριο (πχ 18) που γενικά θεωρείται ως το όριο της ενηλικίωσης.

dstou έγραψε:Το άλλο με την 12ετή θητεία των βουλευταράδων τι είναι?

Ένα θετικό βήμα (που μεταξύ μας, σιγά μην περάσει... :iconcool: )

dstou έγραψε: Και τα τζάκια τι θα απογίνουν?

Μην αγχώνεσαι... ιδανικά θα πάνε στο διάολο, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται... :roll:

Hellenic tifosi έγραψε:
Εγώ θα έκανα και δυο άλλα βήματα: Διαχωρισμός κόμματος από βουλευτή

+ πολλά. Και φυσικά κατάργηση της (αντισυνταγματικότατης) κομματικής πειθαρχίας. :rtfm:

dstou έγραψε:
αυτό με την ψήφο στα 17 είναι ανοησία. Εφ' όσον θεωρούμε τα 18 ως όριο ενηλικίωσης για δίπλωμα οδήγησης, αλκόολ, τσιγάρο, κλπ, κλπ είναι βλακώδες να βάζουμε αλλού το όριο για την ψήφο.

Στις τσόντες το όριο είναι στα 17, γιατί όχι για το εκλέγειν? :rtfm:

Στο σεξ τα 15! :rtfm: :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#255713 Ε, καλά... αυτό είναι το μόνο σίγουρο και είναι ο μόνος στόχος που είναι βασικός και κοινός για όλες τις κυβερνήσεις... :lol:

Τώρα, για την ψήφο στα 17, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας μας... :oops:

Mάρκο δεν είπα ότι είναι πρόβλημα δημοκρατίας αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να αυξήσει τους ψηφοφόρους του δίνοντας ψήφο στους 17άρηδες σε συνδυασμό με τη μη μείωση των δαπανών στο δημόσιο ( λιγότερη ενόχληση στους Δ.Υ ) αποκτά αριθμητικό πλεονέκτημα για την διατήρηση της εξουσίας.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
21 quadra έγραψε:Ε, καλά... αυτό είναι το μόνο σίγουρο και είναι ο μόνος στόχος που είναι βασικός και κοινός για όλες τις κυβερνήσεις... :lol:

Mάρκο δεν είπα ότι είναι πρόβλημα δημοκρατίας αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να αυξήσει τους ψηφοφόρους του δίνοντας ψήφο στους 17άρηδες σε συνδυασμό με τη μη μείωση των δαπανών στο δημόσιο ( λιγότερη ενόχληση στους Δ.Υ ) αποκτά αριθμητικό πλεονέκτημα για την διατήρηση της εξουσίας.

αν θέλει να πάει την ψήφο στα 17, τότε πρέπει να ποινικοποιούνται οι 17άρηδες για τα αδικήματά τους κ όχι να υπάρχει η πατρική ευθύνη μέχρι τα 18 (σωστά τα λέω?, ας μου πει κάποιος νομικός καλύτερα)
Άβαταρ μέλους
By tsilis
g8777 έγραψε:
Απο ποτε η ωριμοτητα καθοριζεται απο την εργασιακη εμπειρια; Μου φαινεται μπερδευεις μια παραμετρο της ενηλικιωσης με την ωριμοτητα.
Ασε το πληθος των ζητηματων που ανακυπτουν απο την προταση σου (αν θελουμε να την λαβουμε στα σοβαρα)
-Γιατι 6 μηνες μονο;
-Σε τι εργασιακο περιβαλλον;
-Δημοσιο ή ιδιωτικο τομέα; :shifty:
- Πως θα τεκμηριωθει η εργασιακη απασχοληση ενος 19χρονου στην οικογενειακη αγροτικη εκμεταλλευση πχ

κλπ κλπ..

Το να προχωρας ΜΠΡΟΣΤΑ ειναι αναποφευκτο οταν η κοινωνια σου προοδευει. Η θεσπιση ψηφου στις γυναικες, στους μαυρους ειναι αποτελεσμα της ενηλικιωσης :shifty: της κοινωνιας , το κριτηριο που θετεις εσυ οχι. :)

Μιας και μου έκανες τη χάρη να ασχοληθείς σοβαρά με την πρότασή μου, ας προσπαθήσω να την εξηγήσω πάλι:
Δεν μπερδεύω την παράμετρο της ενηλικίωσης με την ωριμότητα, απλως δεν θεωρώ το ηλικιακό κριτήριο από μόνο του ως εγγύηση ώριμου πολίτη.
Σκέφτομαι τί άλλο θα μπορούσα να προσθέσω προκειμένου ο πολίτης να αποκτήσει επιπλέον εχέγγυο ωριμότητας και σκέφτομαι την εργασία, την οποία νομοτελειακά οριζεσαι από την κοινωνία αναφοράς σου ότι πρέπει να ασκήσεις, ως ένα τέτοιο ανάλογο.
Για τα υπόλοιπα:
- 6 μήνες ,γιατί θα ήταν περαιτέρω αποκλειστικό κριτήριο η ανάγκη χρονιοτερης εργασίας ,υπό τις παρούσες συνθήκες, ενώ στους 6 μήνες συνήθως προλαβαινεις να πάρεις χαμπαρι και τι συμβαίνει...
- Σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, καθώς σκοπός είναι η "προτύπωση" πραγματικών συνθηκών
- Αδιάφορο αν θα είναι Δημόσιος ή Ιδιωτικός τομέας για τους ανωτέρω λόγους
- Θα πιστοποιηθεί πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορες υπέρ αυτού η οικογένειά του. Το έγραψα στην αρχική μου δημοσίευση, την οποία προφανώς δεν είχες όρεξη να ασχοληθεις σοβαρά.
Καλός τρόπος ,εμμέσως , να μειώσεις την μαύρη εργασία των νέων και να ενισχύσεις τα Ταμεία.

Οι Κοινωνίες πάνε ΜΠΡΟΣΤΑ ,όχι αυτόματα και δια μαγείας, αλλά ελέγχοντας ,κριτικαροντας και διορθώνοντας τα λάθη του ΠΑΡΟΝΤΟΣ και του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Τέλος πάντων, πολλά μπορούμε να πούμε και να αντικρουσουμε, σίγουρα δεν μπορεί να είναι πλήρης η πρόταση ενός ασχέτου σε ένα τυχαίο φόρουμ, αλλά δεν παυω να εντυπωσιαζομαι αρνητικά κάθε φορά που βεβαιωνω την πρόθεσή μου να μην ασχολούμαι στα φόρα με θέματα πολιτικοκοινωνικα και επαγγελματικά
Χωρίς να προσπαθήσει να καταλάβει το πνεύμα της δημοσίευσης , κάποιος τη χαρακτηρίζει φασιστική (ότι να'ναι δηλαδή, και παρεξηγειται κιόλας), άλλος σε ειρωνευεται και άλλος σου ζητά απαντήσεις σε θέματα που έχεις ήδη γράψει.
3 τουλάχιστον, κατάλαβαν το πνεύμα και αντετειναν λόγο σοβαρό.
Κάτι είναι και αυτό! :)

Τα λέμε στα άλλα θέματα, τα ελαφρά! :)

.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
REALZEUS έγραψε:Δεν θεωρώ την εργασία ως καλό κριτήριο. Δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Απο το "με ταϊζει ο πατερας και χορτατος και με λυμενα ολα τα θεματα αναπτυσσω/ασπαζομαι/ψηφιζω θεωριες και αποψεις χωρις να εχω καμμια εμπειρια χρησης τους απο τη ζωη" πολυ καλυτερο ειναι.
Πες μου πχ οτι οι συναδελφοι σου στη σχολη δεν ηταν, ακομα και ώς άσσοι ή δυάρια, μακραν "πιο ξυπνημενοι" εναντι των αντιστοιχων πρωτοετων ή δευτεροετων σε οποιαδηποτε σχολη.