Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#255430 Ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση με τις αλλαγές που μελετά στον εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.
Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.
Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%
Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.
Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.
Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).
Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.
Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.
Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#255434 Toν ρημαδονόμο περί ευθύνης υπουργών θα τον καταργήσουν κάποτε ή θα φιλάνε εσαεί τον κώλο τους από της διάφορες καταστροφικές μακακίες που κάνουν κατά καιρούς ( πολλά χρόνια κρατάει αυτή η κολώνια )
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#255445 Διαφωνώ με την ψήφο στα 17, αλλά τα υπόλοιπα μου φαίνονται καλά. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν δεν λαθεύω, αλλάζει μόνον με συνταγματική αναθεώρηση, τι τον περάσατε τον Βενιζέλο, παιδάκι; Σιγά μην άλλαζε εύκολα!
:lol:
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#255464 Kαι το bonus και το bonus. Τι bonus ρε παλικάρια; Τι είναι; Φλιπεράκι; Double Dragon? Bubble bubble? Σιγά μην παίρνουν και κανονάκι... Κόψτε το bonus, όπως φωνάζατε κάποτε... Πουτάνα μνήμη...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#255524 Δημοκρατία τηλεπαιχνίδι, το έχουμε ξαναπει

Αν θέλουν να μιλάμε για δημοκρατία να μπουν κριτήρια στο ποιος θα ψηφίζει, όπως παίρνεις άδεια να ασκείς ένα επάγγελμα, να οδηγείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα έτσι θα έπρεπε να μπει και για τη ψήφο.

Και φυσικά πλήρως αναλογικά όλα όχι μπόνους και βλακείες και σε πολλά θέματα με τη χρήση της τεχνολογίας να πηγαίναμε σε άμεση δημοκρατία, αλλιώς δεν είναι δημοκρατία
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#255538 Oι συζητούμενες αλλαγές κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, πλην του δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.
Μένει να δούμε πόσες εξ΄αυτών θα ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του συστήματος και θα φτάσουν στην υλοποίηση.

Όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου, εγώ θα έθετα ένα διαφορετικό κριτήριο, αιρετικό ίσως, αλλά νομίζω ότι προσθέτει ένα ,πολύ σχετικό, εχέγγυο ωριμότητος.
Θα έβαζα ένα ηλικιακό παράθυρο από 18-25χρόνων, στο οποίο, δικαίωμα ψήφου θα είχε μόνον όποιος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 6 μήνες ένσημα ή έχει πληρώσει 6 μήνες ασφαλιστικές εισφορές. Από τα 25 και άνω θα έθετα ελεύθερο το δικαίωμα ψήφου.
Προφανώς και το κριτήριο έχει κενά, αλλά κατά καποιον τρόπο δύναται ή τουλάχιστον προσπαθεί, να δώσει την ευκαιρία στο νέο να καταλάβει τι σημαίνει "εργασία", "ανεργία", "αφεντικό", "εργάτης", "υποχρεώσεις ασφάλισης", "εφορία", "εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες" κτλ.
Ασφαλώς σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία όσο η δική μας, η εύρεση εργασίας αποτελεί πρόκληση από μόνη της, που όμως και αυτή οιστρηλατεί χαρακτήρα και πολιτική σκέψη. Επίσης, ενέχει τον κίνδυνο οι οικονομικά πιο άνετες οικογένειες να ανοίγουν επί τούτου μεριδολόγια στα ασφαλιστικά ταμεία , προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου τα νέα μέλη τους.
Δεκτό και αυτό, αλλά είναι μέρος του τιμήματος και μένει να διαπιστωθεί η έκταση στην πράξη.
Επίσης, περιορίζεις συνταγματικά δικαιώματα ενηλίκων πολιτών και δεν ξέρω πόσο μπορεί να σταθεί νομικά, αλλά πιστεύω ότι θα προσέδιδε άλλη δυναμική στο σύστημα.

Εννοείται ότι Σχολές με μακροχρόνιες σπουδές όπως π.χ η δική μου, θα έχουν ως τίμημα την καθυστέρηση ψήφου, καθώς για τους περισσοτέρους φοιτητές εν Ελλάδι, οι εγκύκλιες σπουδές σημαίνουν παράταση εφηβείας και γονικής προστασίας. Έστι μεθερμηνευόμενον, πιάσ'τ'αυγό και κούρευτο όσον αφορά την ενσωμάτωση του ιδεαλισμού στην πραγματικότητα και τούμπαλιν.

Ξέρω, δεν πρόκειται να γίνει, αλλά προς χάριν συζητήσεως το θέτω σε διαβούλευση...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#255544 Πρωτα απ ολα δεν αποδεικνυει καμια ωριμοτητα το γεγονος οτι δουλευει καποιος. Δευτερον οποιοσδήποτε διαχωρισμος βασει καποιου αυθαιρετου κριτηριου για να βγαλουμε ενα συμπερασμα μου κανει λιγο απο 'φασιστικη' νοοτροπια.

Εσυ λες οποιος δουλευει, αλλος θα πει οποιος εχει σπουδες απο πανεπιστημιο, αλλος θα πει οποιος εχει μια περιουσια.

Να σου κανω και γω εναν διαχωρισμο. Ειχα κατι συμμαθητες αετους στο γυμνασιο που δεν πηγαν ποτε λυκειο. Δουλευαν σε κατι παλιοδουλειες και το μυαλο τους ηταν μονο σε ποιο μηχανακι θ αγορασουν. Με το δικο σου σκεπτικο αυτος εχει πιο ωριμη σκεψη απο τον αλλον συμμαθητη μου που στην ελλαδα δεν εχει ουτε ενα ενσημο αλλα σε πολυ καλο πανεπιστημιου του εξωτερικου τελειωσε διδακτορικο σ ενα χρονο.
Άβαταρ μέλους
By Cosmonaut21
#255551 Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου αλλά με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και μαύρης εργασίας στους νέους,πρακτικά σχεδόν κανείς δε θα ψήφιζε πριν τα 25 ακόμη κι αν δούλευε.
Επίσης γράφεις ''να καταλάβει τι σημαίνει εφορία'' π.χ. Αν το πάμε πολύ πίσω,στην αρχαιότητα δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι πλήρωναν τους φόρους τους στην τότε πόλη-κράτος.Γύρευε πόσοι δεν πληρώνουν ή πληρώνουν πάρα πολύ λιγότερα από αυτά που τους αναλογούν και αν δικαιούνται ακόμη και σήμερα να ψηφίζουν.
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#255555 Σωστό!

Το ίδιο θα σου πει και ο 17χρονος ότι είναι φασιστικό να ψηφίζει ο 18χρονος.

Και αν μου λες για ωριμότητα επί πραγματικών συνθηκών, ναι, οι αμόρφωτοι φίλοι σου τη ζωή την είχαν στο πετσί τους καλύτερα από τον διδακτορικό που τελείωσε σε 3χρόνια

Ας το θέσουμε αλλιώς:
Θέλουμε κατά το δυνατόν ώριμες ψήφους, αντιπροσωπευτικές των πραγματικών συνθηκών, σωστά?
Ασφαλώς και μπάζει το κριτήριο, αλλά όποιο κριτήριο και να βάλεις θα έχει έναν "κάποιο" φασισμό κατ'εσέ!
Δηλαδή τα 18 έτη από μόνα τους δεν έχουν?
Διασφαλίζει κάτι το 18ο έτος στο πλαίσιο της ωριμότητος?
Είναι εξ'ορισμού ο κάθε 18άρης πιο ώριμος από τον κάθε 17άρη?

Θέλεις κάποια περαιτέρω κριτήρια, και ποιο περισσότερο εξομοιωτικό της πραγματικότητος από την εργασία σε πραγματικές συνθήκες?

Άρα όχι φασισμός.
Απλοικό, δύσκολο, ανέφικτο, ναι.
Φασισμός όχι.

Cosmonaut21 είναι και αυτό μια πραγματικότητα , έτσι δεν είναι?
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#255559 Και το 18 ασφαλως και ειναι αυθαιρετο. Διπλωμα οδηγησης λοιπον μετα απο 1 χρονο αποδεδειγμενης χρησης μμμ για το πηγαινελα στη δουλεια.

Το 3 χρονια γιατι το διορθωσες ομως; δεν πιστευεις αυτα που λεω οποτε ας σταματησουμε εδω την κουβεντα.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#255560 εγώ θα έλεγα να σχετίζεται το δικαίωμα ψήφου με το IQ... :) :)

και ας μην ψηφίσω ποτέ... αρκεί να ψηφίζουν άτομα με λογική κ όχι ό,τι να 'ναι...