Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#252326 Και σε περίπτωση που είναι diesel στα οποία ο κινητήρας έχει την τάση να επιταχύνει το αυτοκίνητο χωρίς Γκάζι, πότε είναι καλύτερα να πατάμε συμπλεκτη ?

.
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
kostis20 έγραψε:Σωστά ολα αυτα που γράφεις,αλλά ειδικότερα σε σχέση με τη κατανάλωση .Εμένα πχ μου βγάζει μήνυμα να πατήσω το συμπλέκτη στις 1300 rpm ανεξαρτήτως σχέσης στο κιβώτιο.
Ο δικός μου ενδοιασμός όμως εστιάζεται στο εξής:Ο κινητηρας και το κιβώτιο -μεταδοση προσφέρουν μια επιβράδυνση η οποία είναι πολύ μικρότερη απο την επιβράδυνση που προσφέρουν τα φρένα.Ετσι σε ένα φρεν΄ρισμα πανικού με τη μετάδοση εμπλεγμένη ,το σύστημα φρένων επιβαρύνεται και με το κινητηρα και με τη μετάδοση,τα οποία πρεπει να αποκτήσουν την επιβράδυνση των τροχών...Για αυτο λέω μήπως είναι πιο αποδοτικό να μην εμπλεγμένα μεταδοση και κινητηρας σε φρενάρισμα πανικού.

Το φρεναρισμα πανικου σημαινει φρενο με συμπλεκτη πατημενο, ετσι δοκιμαζουν οι εταιριες και βελτιστοποιουν τα συστηματα τους με βαση αυτο. Στα νεα αμαξια δε ξερω αν εχει μεγαλη διαφορα σε φρεναρισμα πανικου να κατεβαζεις ταχυτητες. Πιθανον να κανεις περισσοτερο κακο παρα καλο γιατι τα φρενα πρεπει να σταματησουν και την αδρανεια του ιδιου του κινητηρα σε πολυ δυνατο φρεναρισμα.
Άβαταρ μέλους
By nass
Nikos! έγραψε:Και σου απαντώ, στο 6τάχυτο σασμάν του καρτ για παράδειγμα που έχω, ΔΕΝ χρησιμοποιείται ο συμπλέκτης στις αλλαγές. Ο συμπλέκτης χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκκίνηση και κατά τη σβήσιμο του μοτέρ.

Μόνο δεν είχες γράψει αυτό, με το οποίο προφανώς συμφωνώ, αλλά αυτό:

Nikos! έγραψε:έχουν σειριακό σασμάν, χωρίς συμπλέκτη.

που, εγώ τουλάχιστον διαβάζοντάς το, καταλαβαίνω ότι δεν έχουν συμπλέκτη.

Αυτά.

Nikos! έγραψε:Αν θες μπορώ να σου εξήγησω πως δουλεύει το σασμάν.

:dizzy: :help:

:lol:

Nikos! έγραψε:Το σωστό είναι να μη πατάς από την αρχή συμπλέκτη, μόνο προς το τέλος.

Ετσι λέω και γω.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
nass έγραψε:
Nikos! έγραψε:Και σου απαντώ, στο 6τάχυτο σασμάν του καρτ για παράδειγμα που έχω, ΔΕΝ χρησιμοποιείται ο συμπλέκτης στις αλλαγές. Ο συμπλέκτης χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκκίνηση και κατά τη σβήσιμο του μοτέρ.

Μόνο δεν είχες γράψει αυτό, με το οποίο προφανώς συμφωνώ, αλλά αυτό:

που, εγώ τουλάχιστον διαβάζοντάς το, καταλαβαίνω ότι δεν έχουν συμπλέκτη.

Αυτά.

Nikos! έγραψε:Αν θες μπορώ να σου εξήγησω πως δουλεύει το σασμάν.

:dizzy: :help:

Nikos! έγραψε:Το σωστό είναι να μη πατάς από την αρχή συμπλέκτη, μόνο προς το τέλος.

Ετσι λέω και γω.

Με έχεις μπερδέψει.

Σου γράφω εδώ:

Nikos! έγραψε:
nass έγραψε:Το ό,τι δεν χρησιμοποιούν συμπλέκτη δε σημαίνει ότι δεν έχουν συμπλέκτη :rtfm: Το γιατί και το πως σε αφήνω να το σκεφτείς. Hint: F1 Αυστραλία 2016.
Αν η χρήση του συμπλέκτη τους βοηθούσε για καλύτερο φρενάρισμα (που αυτό είναι το ερώτημα) και μια και το φρενάρισμα είναι τεράστιο μέρος του motorsport (πχ. σημαντικό στοιχείο των περισσότερων προσπερασμάτων σε πίστα), θα τον χρησιμοποιούσαν._

Εξαρτάται σε τι αναφέρεσαι. Σε μερικά αγωνιστικά σασμάν ο συμπλέκτης χρησιμοποιείται μόνο για την εκκίνηση, δεν χρησιμοποιείται στις αλλαγές.

Η απόσταση φρεναρίσματος μειώνεται όταν κατά το φρενάρισμα κατεβάζουμε σχέσεις, οπότε βοηθάει ο κινήτηρας, αλλά δεν έχει να κάνει με τον συμπλέκτη αυτό.

Δηλαδή γράφω έχει (προφανώς) αλλά δε χρησιμοποιείται στις αλλαγές.

Και μετά εσύ μου γράφεις ότι τα μη αυτόματα έχουν φυγοκεντρικο συμπλεκτη, που προφανώς δεν ισχύει.

< >
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#252358 παιδες το μαμησατε το θεμα, απο το αν πρεπει να ρολαρουμε με Ν η με ταχυτητα θα παμε σε συζητησεις του πως λειτουργουν τα κιβωτια
Άβαταρ μέλους
By nass

nass έγραψε:δεν υπάρχει κιβώτιο χωρίς κάποιου είδους συμπλέκτη.

Τέλος από μένα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
panos2171 έγραψε:Όταν οι εταιρίες (και τα περιοδικά) δοκιμάζουν τα φρένα για να δώσουν τα νούμερα απόστασης φρεναρίσματος πατάνε συμπλέκτη από την αρχή ή όχι;

Αυτό γίνεται για να μετρηθεί αποκλειστικά η απόδοση των φρένων και να μην εμπλακούν άλλοι παράγοντες, όπως τριβή από σύστημα μετάδοσης, κινητήρας, κτλ... :)

Κάπου το είχα διαβάσει εδώ και πάαααααρα πολλά χρόνια... :oops:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#252382 Σε αλλα νεα 5.4 χτες το Πατρα - Αθηνα (παραλιγο να με περασει το ΚΤΕΛ αλλα με την κινηση που ειχε δεν γινοταν και αλλιως)
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#252535 Κάντζα - Κρανίδι - Διάφορα πέρα δώθε Π. Χέλι/Κρανίδι/Ερμιόνη - Μεταμόρφωση. Σύνολο: 590χλμ

Fiat Panda MKII 1.2 με 33.000χλμ νοικιάρικο της Avis, 2 άτομα και μπαγκάζια στο πήγαινε, μόνος μου στο έλα, το έχω αφήσει να στεγνώσει τελείως και υπολογίζω ότι για τα παραπάνω χλμ έκαψε περίπου 34λτ καύσιμο (45€), τουτέστιν περίπου 5.8λτ/100χλμ. Χωρίς καμία προσπάθεια για οικονομία και με αρκετή κίνηση στο πήγαινε. Στο γυρισμό μπορώ να πω ότι το πάτησα κιόλας γιατί έκανα Ερμιόνη - Μεταμόρφωση ακριβώς 2 ώρες, όσο κάνω συνήθως και με το Q5.

Δεν έχω ξαναδεί χαμηλότερη κατανάλωση με αμάξι με εμένα οδηγό. Ακόμα και το 500αρακι με τα κοινά μηχανικά μέρη αλλά με το απαράδεκτο κιβώτιο και το φιμωμένο Euro 5, έγραφε 6.5λτ στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ίδιες ακριβώς συνθήκες.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#252538 Ο Μίνως σκάει με το ελικόπτερο οπότε δε συμπέσαμε στο δρόμο αλλιώς θα τον έραβα και με το νοικιάρικο. :shifty:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#252554 Ποιος σου είπε ότι το παραγγείλαμε? Στην αναμονή είναι η φάση μέχρι να γυρίσουν τα γερόντια μέσα Ιουνίου.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#252557 11 Ιουνίου ειναι το μνημόσυνο του παππού οπότε μέχρι τότε δικαιολογούνται. Αν 12 δεν είναι Αθήνα, θα κατέβω εγώ κάτω! :twisted: