Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#244740 Κάθησα το Σάββατο και πέρασα τη λεντοταινία. Ο βλάκας ηλεκτρολόγος μου είχε αφήσει χύμα 2 καλώδια (φάση/ουδέτερος) που έβγαιναν απ'τα πλακάκια. Έβαλα εκεί έναν εξωτερικό διακόπτη και έστειλα τα καλώδια στον μετασχηματιστή που τον έβαλα στο ντουλάπι του απορροφητήρα που είχα χώρο.

Εγκατέστησα τη λεντοταινία, όλα καλά, δουλεύει, και πήρα και επέκταση για να προσθέσω κάποια κομμάτια γιατί δεν έφτασε όλη. Ε κι εκεί που έφτιαχνα και είχα ανοιχτή την υπόλοιπη ταινία, χωρίς να έχω συνδέσει τίποτα καινούριο, λέω δεν κοιτάω τον μ/σ που έχει μεταλλικό περίβλημα μην έχει καμια διαρροή;

Ακουμπάω το δοκιμαστικό πάνω και ανάβει!
Ακουμπάω το δοκιμαστικό και στην (κενή) γείωση, ανάβει. WTF ;
Χέρι δεν έβαλα!
Δεν ξέρω αν βγάζει 220 ή 12V, αλλά πάντως ανάβει. Δεν δοκίμασα με πολύμετρο. Να δοκιμάσω + στο περίβλημα και το - στον ουδέτερο ή στο -12V;

Θα κάτσω το Σάββατο μου φαίνεται να τραβήξω γείωση από την πρίζα του απορροφητήρα που είναι ίδια γραμμή.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#244808 Μη το κάνεις. Αν τον μετασχηματιστή τον τροφοδοτείς μέσω πρίζας, φώναξε έναν ηλεκτρολόγο να το κάνει και με την ευκαιρία να σου μετρήσει και την γείωση. Δεν μπορείς να το κάνεις εσύ και δεν μετριέται με πολύμετρο.

Αν τον μετασχηματιστή δεν τον τροφοδοτείς μέσω πρίζας αλλά έχεις συνδέσει το καλώδιό του με κλέμμα στα 2 καλώδια που έβγαιναν από τον τοίχο, τότε πρώτα ρίξε την τάση κατεβάζοντας την αντίστοιχη ασφάλεια και μετά αντέστρεψε τα καλώδια. Στο καλώδιο δηλαδή που είχες συνδεδεμένη την φάση, να συνδέσεις τον ουδέτερο. Δώσε ρεύμα, δοκίμασε με το δοκιμαστικό και πες μου αν είναι εντάξει.

Δημήτρη, πρόσεχε με το ρεύμα. Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, καλύτερα φώναξε κάποιον ειδικό να το κάνει.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#244814 Τα καλώδια έβγαιναν από τον τοίχο, μαύρο και μπλε, φάση και ουδέτερος αντίστοιχα. Την φάση την πέρασα από ένα εξωτερικό διακόπτη όπου την διακόπτω και πάει στο L του μ/σ και ο ουδέτερος πάει κατευθείαν στο N του μ/σ. Θα κάνω τη σκάτζα καλωδίων που λες κατευθείαν πάνω στον μ/σ.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#244817 Σωστά, αν και δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο μετασχηματιστής έχει διακριτή υποδοχή για φάση και ουδέτερο...
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
Dimitris_P έγραψε:Ακουμπάω το δοκιμαστικό πάνω και ανάβει!
Ακουμπάω το δοκιμαστικό και στην (κενή) γείωση, ανάβει. WTF ;
Χέρι δεν έβαλα!
Δεν ξέρω αν βγάζει 220 ή 12V, αλλά πάντως ανάβει. Δεν δοκίμασα με πολύμετρο. Να δοκιμάσω + στο περίβλημα και το - στον ουδέτερο ή στο -12V;

Θα κάτσω το Σάββατο μου φαίνεται να τραβήξω γείωση από την πρίζα του απορροφητήρα που είναι ίδια γραμμή.

Αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για τροφοδοτικό LED τέτοιου τύπου?

Εικόνα

Αν ναί, τότε αυτό που βλέπεις με το δοκιμαστικό είναι νορμάλ και εντελώς ακίνδυνο, και είναι παρενέργεια του EMI filter που έχουν αυτά τα τροφοδοτικά.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#244833 @fubar, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για επαγωγική σύζευξη, αλλά επειδή δεν είμαι εκεί και επειδή δεν ξέρω το επίπεδο γνώσεων του Δημήτρη (και ενδεχομένως άλλων που διαβάζουν) δεν μπορώ να δώσω συμβουλή λέγοντας πως είναι ακίνδυνο!

Καλά θα κάνει ο οιοσδήποτε να λάβει τα μέτρα του, σαν να είχε φάση στο μεταλλικό περίβλημα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#244883 Όλα τα παλμοτροφοδοτικά έχουν φίλτρο EMI στην είσοδο τους για να μην επιστρέφουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές πίσω στο δίκτυο μέσω των καλωδίων ρεύματος και δημιουργούν πρόβλημα σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το φίλτρο είναι κάπως έτσι:

Εικόνα

Το δοκιμαστικό ανάβει γιατί α) δέν έχει συνδεθεί η γείωση, β) οι δύο πυκνωτές που φαίνονται στα δεξια (Y class) σχηματίζουν ένα διαιρέτη τάσης και στο σημείο ανάμεσα τους (που συνδέεται το κέλυφος του τροφοδοτικού) σχηματίζεται τάση μισή απο του δικτύου.

Αν γίνει μέτρηση με πολύμετρο μεταξύ του κελύφους και ουδετέρου θα έχει τάση 110 Volt. Όμως είναι εντελώς ακίνδυνη γιατι οι πυκνωτές Υ είναι πολύ μικροί (τυπικά 10 nano) οπότε και το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να περάσει είναι μερικά εκατομυριοστά του Ampere.

Παρόλα αυτά το ρεύμα αυτό είναι αρκετό να κάνει το δοκιμαστικό να ανάψει και να δώσει λάθος ένδειξη οτι υπάρχει διαρροή.

Γι αυτό τα πολύμετρα και δοκιμαστικά που είναι για ηλεκτρολογική χρήση, όπως πχ αυτό έχουν επιλογή χαμηλής αντίστασης εισόδου, έτσι ώστε να μήν μπερδεύονται απο τέτοιες τάσεις.

Όταν συνδεθεί και η γείωση στο τροφοδοτικό το πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Αλλά και να το αφήσει χωρίς γείωση δέν υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι οτι το 90% των ηλεκτρολόγων δέν τα ξέρουν αυτά, οπότε μπορεί να σε βάλει να αγοράζεις καινούριο τροφοδοτικό, ενώ το παλιό δέν έχει κανένα πρόβλημα. :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#244886 fubar ναι παρόμοιο είναι το τροφοδοτικό όπως το παραπάνω. Δεν βάζω χέρι πάντως, προτιμώ να περάσω γείωση! Το δοκιμαστικό ανάβει σε χαμηλότερη ένταση απ'ότι στα 220. Θα δοκιμάσω και με το πολύμετρο αυτό που λες (κέλυφος-ουδέτερος)
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#244896 Αντέστρεψες τα καλώδια; Αν τα αντιστρέψεις και συνεχίσει να ανάβει το δοκιμαστικό, τότε το ρεύμα είναι από τον διαιρέτη τάσης που ανέφερε ο fubar.

Σε κάθε περίπτωση για λόγους ασφαλείας η καλύτερη λύση είναι να συνδέσεις την γείωση. Χωρίς γείωση, αν ο πυκνωτής για κάποιο λόγο καεί (fail shorted) θα... πονέσεις.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#245113 Με τους ακροδέκτες ο ένας στο σασί και ο αλλος στον ουδέτερο ~104V. Με αντιστροφή θέσεων φάσης & ουδετέρου δειχνει ~95V
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#245377 Ρωτάω εδώ γιατί μαγαρίστηκε χωρίς λόγο το μπεμβεδοτοπικό... :vava:

Είναι δυνατό ένα τηλεκοντρόλ να λειτουργεί κατά τ' άλλα κανονικά αλλά να μην πιάνει σε συγκεκριμένα σημεία...;

Ακούγεται λίγο x-files η φάση αλλά έτσι ακριβώς είναι.
Το τηλεκοντρόλ του αυτοκινήτου δουλεύει κανονικότατα εκτός από ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο πάρκαρα όπου φαίνεται να αποφορτίζεται η μπαταρία του κλειδιού. :ninja:

Υπάρχει περίπτωση να επηρεάζεται από εξωτερικό λόγο με κάποιο τρόπο;
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#245395 Από τι;
Κεραία;
Καμία πεταμένη συσκευή;
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
Dimitris_P έγραψε:Με τους ακροδέκτες ο ένας στο σασί και ο αλλος στον ουδέτερο ~104V. Με αντιστροφή θέσεων φάσης & ουδετέρου δειχνει ~95V

Οκ, όλα νορμάλ είναι τότε.

Η διαφορά στις δύο μετρήσεις είναι επειδή οι πυκνωτές δέν έχουν ακριβώς την ίδια χωρητικότητα οπότε η τάση δέν μοιράζεται ακριβώς στη μέση.

Το άθροισμα 104+95 = 199 αντί για 220-230 είναι μάλλον επειδή το πολύμετρό σου είναι παλιό και έχει αντίσταση εισόδου 1 ΜΩ αντί για 10 που είναι πιό συνηθισμένο στα καινούρια.