Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#240381 Θεωρώ ότι όπως τα περισσότερα πράγματα στη μαγειρική, έτσι και το μπέργκερ είναι θέμα γούστου. Προσωπικά το προτιμώ πιο "φορτωμένο", ας πούμε στα πρότυπα του ελληνικού μπιφτεκιού. Έχω δοκιμάσει κάποιες παραλλαγές και μου άρεσαν σχεδόν όλες εξίσου μπορώ να πω.

Πχ

- 2/3 μοσχαρίσιος κιμάς + 1/3 χοιρινός (τις περισσότερες φορές βέβαια τα φτιαχνω με σκέτο μοσχαρίσιο)
- 1 αυγό (σε 1kg κιμά)
- λίγο λάδι
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο, γλυκιά πάπρικα
- φρυγανια ή μπαγιάτικο ψωμί στο multi
- κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (εάν τσιγαριστεί πρώτα νομίζω γίνονται λίγο πιο light)

Έχω πειραματιστεί ενίοτε και με λίγο ψιλοκομμένη ντομάτα, λίγο τυρί τριμμένο ή λίγο μουστάρδα στο μείγμα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα.

Χθες που έφτιαξα για 4 άτομα (από 2 μπέργκερ ο καθένας διαμέτρου όσο σχεδόν το cheese στα goody's) χρησιμοποίησα 1 κιλό κιμά.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#240419 Σκέτος μοσχαρίσιος κιμάς, αν ει δυνατόν ψιλοκομμένος με μαχαίρι και όχι κιμαδομηχανη.
Απολύτως τίποτα από μπαχαρικά, ψωμιά, αυγά κλπ.
Αλάτι και άντε πιπέρι.

200γρ μπιφτέκι είναι ένα καλό μπιφτέκι.
Και 150 δλδ καλό είναι.

Αν είναι καλό το κρέας, να τα κάνεις χοντρουλά (5cm) να κρατήσουν mediumίλα στη μέση :metalo:

http://www.pandespani.com/syntages/heiropoiito-burger-me-to-mystiko-tis-gefsis/

Deleted User 1 έγραψε:Θεωρώ ότι όπως τα περισσότερα πράγματα στη μαγειρική, έτσι και το μπέργκερ είναι θέμα γούστου.

Αυτό εννοείται.
Προσωπικά, καλό burger για εμένα σημαίνει μοσχαρίσια γεύση σε διαφορετικό φορμάτ :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#240439 Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος (ελληνικός) τρόπος για τα μακαρόνια για να μην κολλάνε μετά το βράσιμο χωρίς να μπει λάδι ή βούτυρο;
Έστω 2 πακέτα μακαρόνια Νο6 που τα έχουμε βράσει 12-13 λεπτά (πιο λίγο είναι al dente και δεν θέλω).
Μερικοί λένε όταν τα βάλεις στο σουρωτήρι τα βρέχεις με κρύο νερό βρύσης.
Έτσι όμως φεύγει το άμυλο λένε άλλοι και χάνεις όλες τις θρεπτικές ουσίες
:hmmm:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
rx8_drifter έγραψε:Πως σκατά θα καταφέρεις να ψιλοκοψεις με μαχαίρι το κρέας? Δεν είμαστε και σαμουράι (ακόμα :rtfm: )

Ούτε εγώ έχω πιάσει τέτοιο level ακόμα :lol:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
Dimitris_P έγραψε:Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος (ελληνικός) τρόπος για τα μακαρόνια για να μην κολλάνε μετά το βράσιμο χωρίς να μπει λάδι ή βούτυρο;
Έστω 2 πακέτα μακαρόνια Νο6 που τα έχουμε βράσει 12-13 λεπτά (πιο λίγο είναι al dente και δεν θέλω).

Αν τα βουτήξεις κατευθειαν στην σάλτσα τους είσαι οκ.

Σχετικά με το burger, σκέφτομαι να κανω δυο batches για δοκιμή :P

Μια παρτίδα με σκέτο κιμά (έχουμε καμια ένδειξη για το πιο κομμάτι ζώου να ζητήσω;) και μια παρτίδα "μπασταρδεμένη" :P

Θα πάρω περιπου 2,000kg και νομιζω θα ειμαι οκ.

Τελευταια ερωτηση - φαντάζομαι δεν ειναι πρόβλημα να τα φτιάξω Σάββατο βράδυ, να τα αφησω στο ψυγειο και να τα φάμε Κυριακη;
Άβαταρ μέλους
By elteo
#240476 Προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου με σκέτο κρέας το μπιφτέκι. Ειδικά αν δεν του βάλεις και μπαχαρικά....κλάφτα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#240477 @Hellenic tifosi
ελιά, νουά;

Δεν ξέρω αν πρέπει να τα αφήσεις αλατισμένα για τόσο πολύ :hmmm:
Κάποιες ωρίτσες τις θέλουν (για να δέσει), αλλά τόσες πολλές δεν ξέρω.
Ίσως καλύτερα να τον αφήσεις ολόκληρο (τα 2kg) και να τα πλάσεις την επόμενη.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Hellenic tifosi έγραψε:Ερώτηξις!

Με το ψήσιμο τα καταφέρνω αρκετά καλά, ποτέ όμως ως τώρα δεν έχω δοκιμάσει μπέργκερ. Διαβάζω διάφορα αριστέρα δεξια, άλλοι λένε σκέτο κιμά, αλλοι βάζουν μεσα τσιγαρισμένο κρεμυδάκι, γαλέτα ή αυγό, και επειδή ξέρω πως εδώ είμαστε πολύ... μερακλήδες θα ήθελα τα φώτα σας :P

Κατ' αρχην, για 7 άτομα πόση ποσότητα κιμα υπολογίζω, καθώς και από τι μέρος του ζώου να ζητήσω;

Σκέτος κιμάς όπως είπε και ο Mjacob , περίπου 250 με 300γρ ανά άτομο (1 μπιφτέκι) ωμός. Μέρος ζώου δεν ξέρω να σου πω αλλά να μην είναι νουα=τελείως ψαχνό, να έχει λιιιγο λιπάκι για να δώσει γεύση. Περασμένος μια φορά από την μηχανή ο κιμάς.

Τα μπιφτέκια τα πλάθεις ελαφριά, δεν τα πατάς πολύ να σφίξουν για να γίνουν αφράτα, τα ρίχνεις σε τηγάνι ή σχαροτήγανο με ελάχιστο λάδι και αλάτι πιπέρι από πάνω. Ψήσιμο ανάλογα τα γούστα, πάνω από 10 λεπτά ανα μεριά σε μέτρια φωτιά και ανάλογα το πάχος πάντα είναι υπερβολικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: η έντονη μοσχαρίσια γεύση μετά δεν αρέσει σε όλους, ιδιαίτερα δε στις γυναίκες.

ΤΙΡ: όταν τελειώσεις με τα μπιφτέκια ρίξε τα ψωμάκια κομμενα στην μέση στο ίδιο τηγάνι με την κάτω μεριά για να πάρουν γεύση. Αντί για κέτσαπ-μουστάρδα κλπ φτιάξε μια σπιτική μαγιονέζα, κανένα καραμελωμένο κρεμμύδι και μπείκον. :eat:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
elteo έγραψε:Προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου με σκέτο κρέας το μπιφτέκι. Ειδικά αν δεν του βάλεις και μπαχαρικά....κλάφτα.

+1

Δεν ειναι τα προχθεσινα. Εκεινα καταναλωθηκαν πριν πανε απ την κουζινα στο σαλονι.

Εικόνα

<+
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
mjacob έγραψε:@Hellenic tifosi
ελιά, νουά;

Δεν ξέρω αν πρέπει να τα αφήσεις αλατισμένα για τόσο πολύ :hmmm:
Κάποιες ωρίτσες τις θέλουν (για να δέσει), αλλά τόσες πολλές δεν ξέρω.
Ίσως καλύτερα να τον αφήσεις ολόκληρο (τα 2kg) και να τα πλάσεις την επόμενη.

Ευχαριστώ πολύ παιδια για τα τιπς :metalo: :metalo:

Θα τα ψήσω σε μπαρμπεκιου γκαζιου - οπότε θα φρυγανίσω ελαφρια και τα ψωμάκια πριν το σερβίρισμα.
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
Dimitris_P έγραψε:Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος (ελληνικός) τρόπος για τα μακαρόνια για να μην κολλάνε μετά το βράσιμο χωρίς να μπει λάδι ή βούτυρο;

Δε γίνεται και να μην ρίξεις λάδι/βούτυρο και να μην ξεπλύνεις και να μην κολλάνε. Το άμυλο είναι αυτό που κολλάει τα μακαρόνια μεταξύ τους.
Το αυτό και στις πατάτες τις τηγανητές, γι αυτό τις βάζουμε σε νερό πριν, να φύγει το άμυλο.