nass έγραψε:Οι κάμερες του C4I δεν είχαν ANPR. Κάποιες από αυτές είχαν ένα ITS "κουτί" για υπολογισμό μέσης ταχύτητας δρόμου, μποτιλιαρίσματος και τέτοια, όχι όμως ANPR και υπερβολικής ταχύτητας
Εννοείται ότι δεν είχαν. Εδώ δεν δούλευαν αυτά που είχαν (εκτός από το μπανιστήρι). Αυτό που έγραψα ήταν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και έτσι με προσθήκες σε software.
Anonymous Founder έγραψε:1. To C4I είχε τεχνολογία προ 10ετίας. Η Siemens στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν (και εν πολλοίς παραμένει) ΓΤΠ. Siemens υλικό έχουν και οι ελληνικές speed cams, γι' αυτό και είχαν και τεράστια θέματα αρχικά. Οι ANPR σήμερα είναι φθηνές, υπολογίζεις από 2000€ για μία HD και ανεβαίνουν. Φυσικά μετά έχει να κάνει το software που θα χρησιμοποιήσεις/γράψεις.
Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια υλοποίηση παγκοσμίως. Ακόμη χρησιμοποιούν αναπηδούσα δέσμη radar για αυτή την δουλειά (βλ. Gatso/Sensyss). Όταν βγει κάτι σχετικό θα το δούμε.
Anonymous Founder έγραψε:2. Οι κάμερες με laser είναι ελάχιστα πιο ακριβές από τις μικροκυματικές με το πλεονέκτημα να μην χρειάζονται ουσιαστικά ποτέ calibration. Για την ακρίβεια, περίπου 10% ακριβότερες. Αυτό το κάνεις απόσβεση σε μερικά χρόνια ουσιαστικά. Δεν έχω ψάξει πόσο καλύτερες (και αν) είναι, αλλά όλοι λένε πως αυτό είναι το μέλλον. Γνωστή εταιρεία που το χρησιμοποιεί το laser είναι η Vitronic.
Στο επόμενο έργο, έχω εγκρίνει βέβαια την Jenoptik, γιατί είναι φθηνότερη, έχει προηγούμενα approvals και εγκατεστημένη βάση και έχει μέσα και τα services για την συγκέντρωση των παραβάσεων.
![]()
Η τιμή τους σε κάθε περίπτωση είναι κάτω από 50Κ η μία, για όλα αυτά. Επομένως, και εκεί το κόστος πέφτει (κάποτε ήθελες σχεδόν τα διπλά).
Θέλουν, όπως και οι μικροκυματικές, διακρίβωση κάθε 6-12 μήνες, ενώ και τα καθρεφτάκια δεν είναι και ό,τι πιο καλό από πλευράς αντοχής (ένα laser, ένα καθρεφτάκη που κινείται για να καλύπτει όλο τον δρόμο - το γράφω χοντρικά για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι κάνει). Το μόνο πλεονέκτημα που έχουν είναι η μικρότερη απόσταση ανίχνευσης από τους ανιχνευτές.
Anonymous Founder έγραψε:3. Κάνεις λάθος σε αυτό. Όπως θα δεις παραπάνω, κάποιοι είδαν ένα Kangoo σε μια κάμερα που έγραφε (...)systems (). Αυτοί κάνουν ακριβώς αυτό: διακρίβωση. Και τα πιστόλια της ΕΛ.ΑΣ έρχονται για διακρίβωση και μάλιστα αν ποτέ σε σταματήσουν και σου δείξουν το πιστόλι, θα δεις πως υπάρχει αυτοκολητάκι από κάτω που δείχνει πότε έγινε η διακρίβωση.
Το Kangoo το είδα κι εγώ. Πολύ αμφιβάλλω, όμως, ότι κάνουν κάθε 6 ή 12 μήνες κανονικά διακρίβωση. Για διαδικασίες πριν την χρήση (αυτά που έγραψα) αποκλείεται να γίνονται. Με τίποτε, τους έχω δει πώς πηγαίνουν και πώς στήνονται. Παλαιότερα δεν το συζητάω, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Το 2007 έψαχναν ακόμη πώς να πάρει διακρίβωση η ίδια η εταιρεία (όπως έχω γράψει ήμουν μπροστά στο τηλεφώνημα του αντιπροσώπου στην ΥΠΗΔ), όχι να κάνουν και διακριβώσεις στα μηχανήματα.
Anonymous Founder έγραψε:Από τα παραπάνω λοιπόν, εγώ βγάζω το αντίθετο συμπέρασμα από εσένα. Σύντομα το ANPR θα είναι η πραγματικότητα στις speed cams γιατί ουσιαστικά πλέον με μια κάμερα (ή και παραπάνω, το κόστος είναι αστείο όταν μιλάμε για απλή CCTV κάμερα) μπορείς να κάνεις πολλές δουλειές. Από την στιγμή που έχεις ψηφιακό βίντεο, μπορείς εύκολα να κάνεις αναγνώριση της πινακίδας (με OCR), να υπολογίσεις την ταχύτητα (μέσα από τον αλγόριθμο MPEG), να καταγράψεις την παράβαση (με καταγραφή του βίντεο). Οι ANPR να πω εδώ πως δεν είναι φωτογραφικές μηχανές, αλλά ουσιαστικά βιντεοκάμερες. Τραβάνε διαρκώς βίντεο και μόλις "πιάσουν" πινακίδα, ξεκινάει η διαδικασία αναγνώρισης.
Οι περισσότερες βέβαια στοχεύουν τον προφυλακτήρα και συνήθως έχουν τέτοια γωνία που δεν πιάνουν το υπόλοιπο όχημα. Δεν είναι και απαραίτητο βέβαια. Αν το θέλεις και αυτό, βάζεις και μια CCTV κάμερα στην αντίθετη κατεύθυνση για να κάνει καταγραφή.
Μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί ΣΗΜΕΡΑ, να γίνει προϊόν με λιγότερο από 10Κ € και να πουληθεί άνετα με 20Κ+ €, αφού θα είσαι αρκετά φθηνότερος από τους άλλους.
Προς το παρόν, σήμερα, δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως τέτοια λύση. Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να πάρει άδεια και για να πάρει άδεια (στα σοβαρά κράτη) χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα κείμενο του πώς δουλεύει. Χρειάζεται μέτρηση και τρόπος πιστοποίησης της ακρίβειας, χρειάζεται διακρίβωση και μέτρηση με αντίστοιχη ακρίβεια με τις τωρινές λύσεις και σε ίδια τιμή. Επειδή όλα αυτά είναι δύσκολο να γίνουν, κυρίως επειδή για μια τέτοια δουλειά απαιτείται παντού σύνδεση με κάποιο κέντρο, προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Όλες οι λύσεις που εμφανίζουν μέτρηση σε πολλές λωρίδες και παρακολούθηση στόχου είναι συνδυασμός κάμερας και bouncing beam radar.
Και τώρα με συγχωρείτε, αλλά πάω να πονέσω μόνος μου...
Ευχαριστώ.
Οι απαντήσεις χρηστών ίσως περιέχουν διαστρεβλώσεις
Το κανάλι μου στο YouTube:
https://www.youtube.com/user/pipinos1976/videos
Προσωπική επικοινωνία:
http://www.forum.odigein.com

). Αυτοί κάνουν ακριβώς αυτό: διακρίβωση. Και τα πιστόλια της ΕΛ.ΑΣ έρχονται για διακρίβωση και μάλιστα αν ποτέ σε σταματήσουν και σου δείξουν το πιστόλι, θα δεις πως υπάρχει αυτοκολητάκι από κάτω που δείχνει πότε έγινε η διακρίβωση.
) δεν το πιανει.