Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
GTS έγραψε:Εκπλήσσομαι ότι δεν εχετε αλλαξει σε βιγκαν ακομα...

Vegan με δερμάτινα καθίσματα, δεν λέει... :lol:
Άβαταρ μέλους
By nass
kyr80 έγραψε:
italakias έγραψε:Δλδ στην πρωτη φωτο που ειναι σχεδον αψητο μεσα ,σου φαινεται καλα ψημενο;<br abp="792"> :dizzy:
Η πρώτη φώτο είναι bistecca fiorentina. Κορυφαίο μοσχαρίσιο T-bone στην Σιένα. Είναι το πιο ψημένο που θα δει κανείς.

:eat: :superman: (αν και από άποψη ποσότητας ήταν υπερβολική για έναν)

Για να πω την αμαρτία μου όμως, δεν έχω καταλάβει τι παραπάνω έχει το wagyu / kobe για να κοστίζει τόσο ακριβά (στη γεύση εννοώ... ξέρω ότι του παίζουν Μότσαρτ του βοδιού :lol: )
Άβαταρ μέλους
By NickTG
GTS έγραψε:Εκπλήσσομαι ότι δεν εχετε αλλαξει σε βιγκαν ακομα...

Προς τι η έκπληξη?
Θα έπρεπε? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#235909 Επειδή μέλος της οικογένειάς μου ασχολείται επαγγελματικά με μεταφορά κρέατος από το εξωτερικό, ας γράψω και εγώ τη σαχλαμάρα μου.
Η συντριπτική πλειοψηφία του βόειου κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι εισαγόμενο. Το ντόπιο είναι ζήτημα αν είναι 20-25% της κατανάλωσης (πολύ είπα), πάει δεν σε συγκεκριμένους πελάτες, σε μεγάλο βαθμό, και όχι στο Χ κρεοπωλείο της γωνίας. Και σε πλείστες των περιπτώσεων δεν είναι 100% ντόπιο, είναι απλά ντόπιας εκτροφής, ήγουν το ζώο δεν είναι ελληνικό, απλά ήρθε κάποια στιγμή στη χώρα μας απ' έξω. Θα εκπλαγείτε, αλλά τεράστια διακίνηση ζώων γίνεται στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα οποία ζώα μετά βαφτίζονται ελληνικά, παρουσία παπά και κουμπάρου.
Το βόειο που τρώμε από το χασάπη της γειτονιάς, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, έχει πιθανότητα περί το 90-95% να είναι εισαγωγής. Οι εισαγωγές γίνονται σε συντριπτικό βαθμό από Ολλανδία και Γαλλία.
Μοσχάρι γάλακτος είναι το μοσχαράκι μέχρι 6 μηνώνΕ, και το οποίο έχει τραφεί αποκλειστικά από γάλα. 6 και μία μέρα και έως χρονιάρικο είναι μοσχάρι (σκέτο).
366 ημερών και πάνω είναι βόδι._
Όταν πέφτει μαχαίρι, τα βόδια είναι συνήθως 18μηνήτικα. Δεν συμφέρει μεγαλύτερα, το ζώο όσο μεγαλώνει σε ηλικία και βάρος, τόσο πιο δύσκολα βάζει επιπλέον κιλά και λίπη, και το κόστος εκτροφής εκτοξεύεται.Γενικά πάνω από 500 κιλά, πολύ δύσκολα βρίσκεις ζώο, είτε εδώ, είτε έξω, δεν είναι βλάκας ο άλλος να το κρατήσει, και αν το κάνει θέλει να ακριβοπληρωθεί γι' αυτό -> άρα δεν θα το δώσει στον μέσο έλληνα καταναλωτή. :iconcool:
Και φυσικά, υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες, και συνήθως στα μέρη μας δεν έρχονται τα πρώτα (αν είναι αυτό έκπληξη δηλαδή).
Γιαπωνέζικα μουσκάρια τύπου Κόμπε, είναι απλά εκτός αγοράς στη χώρα μας, διότι δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να τα πληρώσουν.Μπλακ άνγκους και τα ρέστα είναι επίσης πανάκριβα, αν και λιγότερο, διότι αφενός είναι ΒΙΟ, αφεδύο θέλουν και σίτεμα. Αυτό ποιός θα το κάνει (σωστά, εννοείται) και πόσο θα το χρεώσει, οέο?
Η μπούρδα που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι το βόιδι είναι το καλό το κρέας, ενώ το γάλακτος είναι το δεύτερο, το φθηνό. Απλά υπάρχουν πιάτα και συνταγές που το μεν είναι προτιμότερο του δε, και αυτό όχι αντικειμενικά.
Γενικά, ο μέσος ΕΛ δεν γνωρίζει σε μεγάλο βάθος το βόειο κρέας, ενω τα πάει πολύ καλύτερα με τα αμνοερίφια και τα γουρούνια.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#235927 νομιζω το σιτεμα απαγορευεται στην ελλαδα κ οποιος το κανει, το κανει στη ζουλα. ή τουλαχιστον ετσι ηταν μεχρι πριν 1-2 χρονια. ειχα δει μια συνεντευξη καποιου για αυτο το θεμα.
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
kovathe έγραψε:Beams δώσε.ινφο για χασαπηδες να παρουμε καλό πράμα!

Φίλε kovathe λογικά χασάπη που ψωνίζεις έχεις.
Αν τον εμπιστεύεσαι, συννενοήσου μαζί του και εξήγησέ του τι θέλεις. Αυτό που ζητάς λοιπόν, είναι φιλέτο από ζώο όχι μικρότερο από 350 με 400 κιλά. Η νομοθεσία όπως είναι τώρα, τους υποχρεώνει να έχουν ταυτότητα του ζώου που πωλούν σε κομμάτια και μάλιστα, να την έχουν σε κοινή θέα. Αυτή η ταυτότητα περιλαμβάνει και τα κιλά που είχε το ζώο κατά τη σφαγή. Το κομμάτι που θα ψωνίσεις είναι αυτό που φαίνεται στο σχήμα (Sirloin, tenderloin)
Εικόνα

Πάρε ποσότητα για να μην τρέχεις συνέχεια και βάλε τον να το καθαρίσει και να στις κόψει στο μέγεθος που έδειχνε στο βίντεο των Pit boys για την περίπτωση που θα φάνε περισσότεροι αλλά και σε μικρότερα κομμάτια αν είναι να φάτε μόνοι σας. Το λίπος μην το βγάλεις γιατί χρειάζεται για το ψήσιμο. Το αφαιρείς μετά αν θέλεις. Θεωρώ πάντως μιας και ασχολείσαι και με γυμναστική, πως είναι από τις καλύτερες πηγές ενέργειας το συγκεκριμένο κρέας.
Βοηθητικά για το χασάπη και για το κόψιμο ο τύπος στο βίντεο τα εξηγεί ωραιότατα :s_yes

Άβαταρ μέλους
By Pitt
kacey έγραψε:νομιζω το σιτεμα απαγορευεται στην ελλαδα κ οποιος το κανει, το κανει στη ζουλα. ή τουλαχιστον ετσι ηταν μεχρι πριν 1-2 χρονια. ειχα δει μια συνεντευξη καποιου για αυτο το θεμα.

Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή απαγορεύεται η πώληση φρεσκοσφαγμένου ζώου στον καταναλωτή; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By kacey
#235938 εγω μιλαω για το σιτεμα που λενε διαφορα εστιατορια οτι κανουν ή οτι πρεπει να γινεται (κ αντιστοιχα σερβιρουν), δηλαδη αυτο των 15-20-καμποσων ημερων που γινεται σε θερμκρασια 3-4 βαθμους κ σχεδον σαπιζει το κρεας απ'εξω κ μετα πρεπει να το καθαρισεις πριν το ψησεις.

edit: ισχυουν κ τα δυο:

Το υποχρεωτικό σίτεμα για μοσχάρια στην Ελλάδα είναι διάρκειας μιας εβδομάδας και ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία στο τέλος της οποίας το αποτέλεσμα είναι να διασπάται το κολλαγόνο στους ιστούς. Απαγορεύεται να πουληθεί μοσχαρίσιο κρέας αν δεν περάσει αυτό το διάστημα απ΄ τη σφαγή, καθότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες φυσικές βιολογικές διεργασίες στους ιστούς του που το κάνουν βρώσιμο.

Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν κάθε κρέας που πωλείται βεβαίως και είναι «σιτεμένο». Μια σπαλομπριζόλα όμως που έχει υποστεί μόνο το νόμιμο σίτεμα και είναι 10 ημερών «φρέσκια» είναι σίγουρο ότι θα είναι σχετικά σκληρή και άγευστη, απ όποιο ζώο κι αν προέρχεται.
.
.
.
.

Αυτό σε συνδυασμό με την βλακώδη ελληνική νομοθεσία που λόγω ανικανότητας ελέγχου, τυπικά απαγορεύει το σίτεμα πλέον της μιας εβδομάδας μετά το νόμιμο, δημιουργούν αντικίνητρα στο εμπόριο καλοσιτεμένου κρέατος.

“Ο Έλληνας είναι δυστυχώς καταδικασμένος να μην μπορεί εύκολα να βρεί νόστιμο κρέας” μας είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λιακός, από το Base Grill. Όσοι λοιπόν κάνουν σωστό σίτεμα με γαστρονομικούς όρους, το κάνουν παράτυπα και συχνά δυσκολεύονται να πουλήσουν στο ευρύ κοινό που μη γνωρίζοντας, θεωρεί ότι το σκούρο χρώμα σημαίνει «μπαγιάτικο», άρα κακό ή ύποπτο

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#235943 Καλά θυμόμουν λοιπόν!

Μου είχε κάνει εντύπωση όταν το είχα διαβάσει, καθώς στα κρεατικά αλλά και στα παράγωγα, γενικώς προσπαθούμε να αγοράσουμε "φρέσκο πράμα".
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
REALZEUS έγραψε:
Billopoulos έγραψε:Παιζει σε τουτη τη χωρα να ειμαστε οι μονοι που βλεπουν καρβουνο-κρεας και λενε τι ωραιο που ειναι.

Όντως στο μοσχάρι είμαστε... μοσχάρια. :lol: Καλά δε αν τους πεις για ταρτάρ θα σε κοιτάνε σαν ανθρωποφάγο!!! :s_rofl

Μεταφράσεις του tartar
πουρί
https://translate.google.com/#en/el/tartar
:hmmm:

:shifty:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#236034 Και εγώ του "fucking ruined" είμαι. Όχι κάρβουνο βέβαια, απλώς να μην φαίνεται αίμα. :roll:

Στην γειτονιά μας παλιά είχαμε μια κυρία που έτρωγε τον κιμά ωμό! Είχε μάθει και τον γιο της το ίδιο.
Πήγαινε στο χασάπη και δοκίμαζε να δει αν είναι καλός. Μπλιάξ... :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#236044 To πρόβλημα με το καλοψημένο στα βόεια είναι ότι η μπριτζόλα γίνεται σκληρή σαν σόλα.
Έδωσα δραστική λύση στο πρόβλημα, εδώ και δεκαετίες δεν τρώω μοσχαρίσιες μπριτζόλες, αφού το κρέας το θέλω καλοψημένο. Μόνο πλέον σε κιμάδες βόειο, τους οποίους ταράζουμε στα καρυκεύματα μπας και αποκτήσουν αυτό που τους λείπει από γεύση και πιο σπάνια κανένα λεμονάτο κατσαρόλας (εκεί θέλει γάλακτος).