Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
dstou έγραψε: Στο 95% των περιπτώσεων γίνεται στην τύχη, σου λέει ο μάστορας π.χ. 'εγώ στα τριόρωφα βάζω RS30/70 και το πάει μαμιώντας'
Μπούρδες, αν και μερικές φορές θα πέσει μέσα λόγω πρότερης εμπειρίας.
Εγώ μπορούσα να βάλω στο σπίτι μου κυκλοφορητή με 150 ευρά. Έβαλα με 220 της ίδιας εταιρείας.

Συμφωνώ, αλλά μην ξεχνάμε την ερώτηση: "H αλλαγή ενός κυκλοφορητή σε σύστημα θέρμανσης με φ.α. είναι ακριβή διαδικασία;"

Σε υφιστάμενο καυστήρα ΦΑ ακόμη και άσχετος να είναι κάποιος, βγάζει τον παλιό, αγοράζει έναν ίδιο και τον τοποθετεί. Δεν μπορεί να κάνει μεγάλες (για να μην πω καθόλου) αλλαγές τοποθετώντας μεγαλύτερο, ή ισχυρότερο, γιατί συνήθως δεν υπάρχει και χώρος γι΄αυτό. Το πολύ που μπορεί να κάνει είναι να βάλει κάποιον γνωστό και αξιόπιστο κυκλοφορητή (συνήθως ίδιων χαρακτηριστικών με τον παλιό) όπως grundfos, wilo κλπ.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#224027 Μια που λέτε για κυκλοφορητές, ποια είναι η ιδανική ρύθμιση (σε όσους ρυθμίζονται);
Έχω έναν σχετικά απλό της Lowara. Έχει τρεις σκάλες λειτουργίας στα 43,65, 80 watt. Πρόκειται για μονοκατοικία, ισόγειο και ένας όροφος, ο λέβητας στο ισόγειο, 9 σώματα όλα και όλα.
Ο εγκαταστάτης μου είχε προτείνει να είναι στην πρώτη σκάλα, και δουλεύει απροβλημάτιστα έκτοτε, παρέχοντας καλή ποιότητα θέρμανσης.
Η τρίτη σκάλα αποκλείεται καθώς και μόνο από το θόρυβο καταλαβαίνει κανείς ότι είναι υπερβολική.
Η δεύτερη σκάλα όμως; Κατά λάθος λειτούργησε σε αυτήν για ένα διάστημα χωρίς να το πάρει κανείς πρέφα, και δε φάνηκε να δημιουργεί προβλήματα. Βέβαια είναι ακριβές ότι κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο, αν προσέξει κανείς θα ακούσει το νερό που κυλάει...

Ποιο είναι το κριτήριο λοιπόν; Η μικρότερη δυνατή ρύθμιση ισχύος, που εξακολουθεί να παρέχει ικανοποιητική (πλήρη-έγκαιρη) θέρμανση των σωμάτων και ελάχιστο (ή καθόλου) θόρυβο "κύλισης";
Άβαταρ μέλους
By Pitt
ArrowsFA1 έγραψε:Ο εγκαταστάτης μου είχε προτείνει να είναι στην πρώτη σκάλα, και δουλεύει απροβλημάτιστα έκτοτε, παρέχοντας καλή ποιότητα θέρμανσης.

If it ain't broke, don't fix it! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#226185 Από μια μικρή αναζήτηση παρατηρώ ότι στη Βούλα-Βουλιαγμένη έχει αρκετά μεγάλα σπίτι (~170τμ) κ πολλές μονοκατοικίες. Γενικά από τις τιμές που βλέπω να υποθέσω ότι η τιμή κατά ένα 10-15% μπορεί να πέσει κι άλλο? Βέβαια είναι κ κατά περίπτωση, αλλά το παζάρι ειδικά τώρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο στα μεγάλα σπίτια, σωστά?

Άλλη καλή περιοχή κοντά σε θάλασσα για ρετιρέ ή μονοκατοικία εντός οικισμού με σχετικά καλή τιμή ποια θα προτείνατε? Τμ γύρω στα 170-200.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#226198 Ποιος θα μενει εκει;; τπτ μπαρμπαδια ή εσυ ας πουμε;
Θες κοντα να εχει μετρο ή δεν σε νοιαζει;
Που θα δουλευουν (περιοχη) αυτοι που θα μενουν;
Διαθεσιμο ενοικιο/μηνα;
:hmmm:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
giannik1977 έγραψε:Ποιος θα μενει εκει;; τπτ μπαρμπαδια ή εσυ ας πουμε;
Θες κοντα να εχει μετρο ή δεν σε νοιαζει;
Που θα δουλευουν (περιοχη) αυτοι που θα μενουν;
Διαθεσιμο ενοικιο/μηνα;
:hmmm:

Προς το παρόν είναι θεωρητικό σενάριο, αλλά ελπίζω σε 5-7 χρόνια να το πραγματοποιήσω. Μεταξύ σοβαρού κ αστείου έβλεπα κάτι αγγελίες στο Spitimou κ είδα πολύ καλές τιμές. Δλδ είδα μονοκατοικίες 200 τμ στα 350-400 k€ , φαντάζομαι ένα 30άρι θα πέφτει κάτω κι άλλο. Να το αγοράσω θέλω, οχι ενοίκιο. Για εμένα το σκέφτομαι. Δουλειά ακόμη δεν ξέρω, αλλά για να μείνω θα προτιμούσα νότια προάστια παρά βόρεια, κ καλύτερα μονοκατοικία. Δλδ με ενδιαφέρει το μέρος προς θάλασσα. Πχ Βουλιαγμένη Αίγλη είναι καλά; Ποιες άλλες περιοχές της Βουλιαγμένης ή Βούλας είναι ωραίες;

Sent from space >
Άβαταρ μέλους
By fokion
PeterPan έγραψε: αλλά ελπίζω σε 5-7 χρόνια να το πραγματοποιήσω.

Σε 5- 7 χρονια ΚΑΝΕΙΣ δε μπορει να σου εγγυηθει τιποτα πλεον.....
Θα ανεβουν??? Θα πεσουν????
Ειδικά για νοικι....

Τωρα για αγορα ΙΣΩΣ να ειναι καλη ( αλλα μπορει να γινει και "καλυτερη" ) εποχη... ειδικά αν εχεις μετρητό να "κουνησεις"...
Τελευταία επεξεργασία από fokion και 28 Φεβ 2016, 17:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
fokion έγραψε:
PeterPan έγραψε:
giannik1977 έγραψε:, αλλά ελπίζω σε 5-7 χρόνια να το πραγματοποιήσω.

Σε 5- 7 χρονια ΚΑΝΕΙΣ δε μπορει να σου εγγυηθει τιποτα πλεον.....
Θα ανεβουν??? Θα πεσουν????
Ειδικά για νοικι....

Τωρα για αγορα ΙΣΩΣ να ειναι καλη ( αλλα μπορει να γινει και "καλυτερη" ) εποχη... ειδικά αν εχεις μετρητό να "κουνησεις"...
δε βιάζομαι, άλλωστε περιμένω να πέσουν κι άλλο. Αλλά επειδή είναι Θεσσαλονικιός κ δεν ξέρω πολλά από Αθήνα, θα με βοηθούσε αν ήξερα ποιες περιοχές της Βούλας ή Βουλιαγμένης είναι πολύ καλές. Πχ άνω βουλιαγμένη φαντάζομαι είναι μακριά από θάλασσα

Sent from space >
Άβαταρ μέλους
By GTS
#226209 Οι καλες περιοχες πρεπει να ειναι μεταξυ βουλιαγμενης και παραλιας. Περιοχες οπως πανοραμα ειναι πολυ μακρια και τα οικοπεδα εχουν σχεδον 45 μοιρες κλιση...απιστευτο οτι εχουν φτιαξει σπιτια εκει...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#226217 Καταλαβαίνω ότι είναι ακόμα πολύ αρχικό σενάριο και περισσότερο σκέψεις. Και πολύ καλά κάνεις γιατί δεν πρέπει να βιαστείς είναι μάλλον η πιο σοβαρή αγορά της ζωής σου και μάλλον στις τοπ 3 σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής σου. Θα ήθελα να σου θέσω κάποια θέματα/ερωτήσεις τα οποία πρέπει να σκεφτείς, συζητήσεις με σύζυγο και ίσως κι άλλους και να πάρετε κάποιες αποφάσεις.
- πού έμενες μέχρι τώρα, πριν φύγεις για το κρύο (και που έμενε η σύζυγος). Θα αλλάξεις περιοχή και αν ναι με τι κριτήρια.
- πόσο ξέρεις την περιοχή που κοιτάς και γιατί την κοιτάς
- θέλεις να βλέπεις θάλασσα ή να ξέρεις ότι είναι κοντά.
- θάλασσα έχει και ο Πειραιάς, το Φάληρο, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βάρη, η Σαρωνίδα κλπ....
- όλα αυτά τα νότια έχουν λίγο διαφορετικό καιρό από τα βόρεια προάστια και συχνές πλημμύρες.
- Επίσης οι κάτοικοί τους είναι διαφορετικοί και πολλοί ζούνε κάπως αποκομμένα στα νότια προάστια αποφεύγοντας άλλες περιοχές. Γενικά μάλλον υπάρχουν αρκετές διαφορές και συμπεριφορές για αντίστοιχες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Είτε σου πάει είτε όχι, είτε ζεις (εσύ και τα παιδιά σου) όπως γουστάρεις και αδιαφορείς.
- που θα εργάζεσαι εσύ και που η σύζυγος, τι είδους δουλειές και τι μετακινήσεις χρειάζονται
- που θα πάνε σχολείο τα παιδιά σου, τι άλλο θα χρειαστείς για τα παιδιά σου
- που μένουν οι γονείς σας (καβάτζες babysitting)
- τι είδους ζωή κάνεις από κοινωνική πλευρά, πού είναι οι φίλοι σας
- έχεις κάνει υπολογισμούς οικονομικούς για το πως θα το αγοράσεις με όλους τους φόρους και διαδικασίες, αν χρειαστείς δάνειο ποιος θα σου το δώσει, αν μπορείς να δικαιολογήσεις λεφτά που θα έχεις κλπ. Και μετά τα έξοδα συντήρησης ανάλογα με τον τύπο σπιτιού (πχ μονοκατοικία)
- επειδή λείπεις να σου θυμίσω και κάτι έννοιες που λέγονται ημιυπαίθριοι χώροι και αυθαιρεσίες που μπορούν να έχουν τακτοποιηθεί ή όχι για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα κλπ. Καλό είναι να τα ρωτάς από την αρχή αν και θα μελετηθούν πλήρως στο τέλος.
- έχεις ακουστά κάτι πράματα που τα λένε αντικειμενικές αξίες που παραμένουν (ακόμα) παράλογα υψηλές σε κάποιες περιοχές και με βάση τις οποίες πληρώνεις φόρους κατά την αγορά αλλά και ετήσιο και από τις οποίες τελικά εξαρτάται και το τεκμήριό σου.
- θέλεις επίπεδο (ευκολία-ποδήλατο) ή ανηφόρα (δυσκολία, αναγκαστικά αυτοκίνητο παντού, ίσως θέα)
- επίπεδο διαμέρισμα, μαιζονέτα, μονοκατοικία και πόσο στριμωγμένα με τους διπλανούς
- επειδή λείπεις πόσο εύκολο είναι να πας να δεις έστω τις περιοχές που σκέφτεσαι ή να στείλεις κάποιον δικό σου που σε ξέρει να τσεκάρει κάποια πράματα.
- τα θέματα κατασκευής κτιρίου, διαρρύθμισης, ευκολιών (γκαράζ, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση), προσνατολισμός, συγκάτοικοι, γείτονες, γειτονιά, ΜΜΜ, εμπορικές δυνατότητες (παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα), εστίες παραγωγής θορύβου και κίνησης (σχολεία, εκκλησίες, αστυνομίες, πυροσβεστικές, μαγαζιά) δεν τα εξετάζω ακόμα είναι το επόμενο ή μάλλον μεθεπόμενο στάδιο.

Βασικά πρέπει πρώτα να δεις μερικά από κοντά για να αποκτήσεις μια γενική αίσθηση.
Το να λες περιοχές γενικά δε σημαίνει πολλά, το πιο σπουδαίο είναι να αποφασίσεις γειτονιά. Πρέπει να επισκεφτείς τις περιοχές για να δεις τις γειτονιές. Ποιος μένει, σε τι κατάσταση έχουν τα σπίτια τους, πως είναι οι δρόμοι, πεζοδρόμια, πάρκα κλπ. Μπορεί δίπλα σε πολύ καλό σημείο να έχει κακό, θέλεις να είσαι από την καλή μεριά του δρόμου. Ή να δώσεις λιγότερα και να είσαι από την κακή ελπίζοντας να αναβαθμιστεί.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#226219 Με καλυψε απολυτα ο sknipper...
ΙΜΗΟ το ευρυτερο τριγωνο Γλυφαδα Βουλα Βουλιαγμενη ειναι το ομορφοτερο σημειο της Αθηνας... :inlove:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#226318 Και οι 2 μέναμε Καλαμαριά, Θεσσαλονικείς δλδ. Αλλά επειδή η Αθήνα έχει περισσότερες ευκαιρίες από τη Θεσνικη, σκέφτομαι σοβαρά την κάθοδο προς την Αθήνα. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να βρω αν γίνεται δουλειά σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο στην αρχή, για να έχω ένα back up. Από εκεί κ πέρα έχω θείο που μένει Βάρκιζα, άλλη θεία που μένει Καλαμάκι, ξαδέρφη στην ηλικία μου που μένει Βάρκιζα κ αυτή. Έχω κ φίλο στην Εκάλη, αλλά εκεί πέφτει μακριά κ γενικά θα προτιμούσα να πάρω σπίτι κάπου που θα μπορώ να κάνω μπάνιο χωρίς να πάω μακριά. Η μητέρα μου ξέρει τα μέρη αυτά κάπως μιας κ κατεβαίνει συχνά πυκνά Αθήνα. έχουμε γενικώς αρκετούς οικογενειακούς φίλους σκόρπιους από εκεί κ πέρα. Το που θα δουλεύω δεν ξέρω, ελπίζω σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο να σκαλώσω για αρχή κ μετά παράλληλα σε ιατρείο. Αλήθεια, είναι περιοχή για ιατρεία εκεί νο το κομμάτι ή όχι? πχ στην Καλαμαριά Θεσνικης έχουν αρχίσει κ δημιουργούνται τα νέα ιατρεία στην ανατολ. Θεσνίκη, ειδικά μια οδός (η Ανδριανουπόλεως για τους Θεσνικείς) έχει αρχίσει κ "ιατροποιείται"... Θα κοιτάξω επίσης με διάφορα κλαμπς, πχ Αθηναϊδες για τη σύζυγο, να δω τί θα γίνει, αν μπορώ να βρω άκρη κ από εκεί.
Η σύζυγος είναι δικηγόρος, για αρχή θα είναι σπίτι μάλλον με τα παιδιά. Μετά βλέπουμε.
Αυτό με τις πλημμύρες με βάζει σε σκέψεις. Φαντάζομαι όχι παντού, συγκεκριμένες ρεματιές...
Μας αρέσει το επίπεδο, πχ Πανόραμα αν είναι όπως αναφέρθηκε το απορρίπτω. Θέλω κυρίως μονοκατοικία-μεζονέτα. Το κλασικό ημιυπόγειο που βγαίνει παράνομος όροφος, κ μετά 2 όροφοι πάνω. Δεν καίγομαι από τώρα, θα δω πως θα πάει, απλώς θα ήθελα να ξέρω λίγο τις περιοχές. Έχω τον θείο μου στη Βάρκιζα, απόστρατο στρατηγό, έχει τη μεθοδολογία του κ έχει άπειρο χρόνο :lol:
Για τα παιδιά θα ήθελα να πάνε αν γίνεται στη γερμανική σχολή, αλλά αυτή πέφτει κάπως μακριά απ' ότι βλέπω... Δεν ξέρω ποιες είναι οι προϋποθέσεις, αλλά μια γερμανική υπηκοότητα σκοπεύω να την πάρω τα επόμενα χρόνια, ίσως βοηθήσει...

Από αυτά που έχω ακούσει, πρέπει να είναι πολύ όμορφο μέρος η Βούλα-Γλυφάδα. Για το χρηματικό θα δω πως θα το κάνω, θα κοιτάξω τα επόμενα χρόνια να εμφανίσω τις δηλώσεις μου στη ΔΟΥ εξωτερικού για να μπορέσω να δικαιολογήσω εμβάσματα κ αγορά.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#226321 Κάτσε σαλονικα μη κατεβαίνεις στο μπουρδέλο. Όσο για τους συγγενείς δεν το βρίσκω σαν λόγο να βασιστεις πάνω τους εκτός αν έχετε άψογες σχέσεις.