Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By JBT
#219965 Από τα Χόντα εννοείς;

Αφού δεν είναι Πεμβέ :lol: Κανείς δε θα τα διαβάσει :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
JBT έγραψε:Από τα Χόντα εννοείς;

Αφού δεν είναι Πεμβέ :lol: Κανείς δε θα τα διαβάσει :s_crazy

Ούτε και για το πεμβέ θα τα διαβάσει κανείς, απλώς θα τρέξουμε να αγοράσουμε. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#220854 Χρωστάω ένα review του Cupra 280 (του αδερφού μου) που οδήγησα το Σάββατο. Από εξοπλισμό έχει τον στάνταρ (ο οποίος είναι πλήρης, δηλαδή μηχανικό μπλοκέ, adaptive αναρτήσεις, LED φώτα κλπ) και από έξτρα έχει βάλει τα απίστευτα καθίσματα που προσφέρουν φοβερή πλευρική στήριξη.

Πάρτε καφέ και αν σας ενδιαφέρει, διαβάστε το…

Η επιλογή της διαδρομής και της ημέρας ήταν αποκλειστικά δική μου, οπότε κατέβηκα με τις μικρές και τις άφησα στους γονείς μου και έτσι ξεκινήσαμε το μεσημέρι από Νότια Προάστια με πορεία προς Πεντέλη-ring.

Ανεβήκαμε «ποτάμι» και μπήκαμε Αττική Οδό, έξοδο Πεντέλης και μετά κατευθύνθηκα προς Αναπαύσεως για να κάνω αριστερά προς Παλαιά Πεντέλη και πάνω στο βουνό…και ήταν τόσο ωραία που ανέβηκα και κατέβηκα δυο φορές καθώς η μια δεν ήταν αρκετή. Μετά γύρισα από Διόνυσο, Μαραθώνος και επιστροφή πάλι από «ποτάμι» προς ΝΠ.

Οπότε το οδήγησα σε ανοιχτό δρόμο, ευθεία, κλειστές στροφές, ανοιχτές στροφές, καλό και μέτριο προς χάλια οδόστρωμα με όλα τα mode του (eco, sport, individual & cupra).

Τελικά αυτές οι παραμετροποιήσιμες ρυθμίσεις που προσφέρουν πλέον οι κατασκευαστές έχουν γίνει αρκετά χρήσιμες και εν τέλει σημαντικές αν οδηγείς σε διαφορετικές συνθήκες. Αλλάζουν το αυτοκίνητο, αλλά τελικά όχι τόσο όμως όσο περιμένεις.

Ξεκίνησα με eco, σε χαλαρό ρυθμό μέχρι να βγω και να ανέβω τον Κηφισό. Οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου αρκετά αργές, δηλαδή η απόκριση στο γκάζι πιο αργή, το τιμόνι ελαφρύ, μεγαλύτερη διαδρομή, η εξάτμιση ακούγεται λιγότερο και το start-stop δουλεύει συνεχώς. Κατανάλωση ήμασταν στο 8-9λτ/100κμ, νορμάλ.

Αφού φτάσαμε Αττική Οδό, το βάζω στο “sport”, που σημαίνει καλύτερη απόκριση στο γκάζι, λίγο σκληρότερο τιμόνι, πιο σφιχτές αναρτήσεις και πιο μπάσο ήχο εξάτμισης, πληρώνω διόδια (τσεκάρω το χώρο) και το γκάζι σανίδα…κολλάς στο κάθισμα (λαγκάρει λίγο χαμηλά) και μέχρι τις 6+ δίνει χωρίς να σταματάει, γράφοντας άνετα 1-2-3 κάτω. :lol: …κοιτάς το καθρέπτη για να βγεις, προσπερνάς τους πάντες και τα πάντα και όταν κοιτάξεις το κοντέρ έχεις φτάσει 200 χωρίς καν να καταλάβεις για πότε έγινε. Massively quick και αρκετά αθόρυβο (από αεροδυναμικούς θορύβους). Εντύπωση μου έκανε ο ήχος του μοτέρ ο οποίος έχει ένα πολύ ωραίο «ξυράφιασμα» ψηλά και μπάσο χαμηλά (που προέρχεται από την εξάτμιση) κάτι που δε περιμένεις από 4κυλ, 2λτ.

Στον ανοιχτό δρόμο το αυτοκίνητο είναι όνειρο. Καταπίνει τα πάντα και τους πάντες, προσπερνάει με τη σκέψη και ταξιδεύει άνετα.

Αφού βγήκαμε στη Πεντέλης, πέσαμε στη κίνηση, άλλαξα το setup στο eco πάλι αλλά από πλευράς άνεσης δεν είδα μεγάλη διαφορά. Παραμένει σκληρό δηλαδή, χωρίς να κοπανάει βεβαίως, αλλά ίσως κουράσει στους δρόμους της Αθήνας (φοράει και 19άρες). Το start/stop το απενεργοποίησα γιατί με εκνεύρισε καθώς βαραίνει το τιμόνι και θολώνει τα τσάμια. Όταν μπαίνει δε το καταλαβαίνεις, ούτε όταν σβήνει.

Μετά από ένα 20λεπτο, βγήκαμε στο πολυαναμενόμενο Penteli-Ring, έβαλα το Cupra (πιο σκληρές αναρτήσεις, μπλοκέ, πιο επιθετικός/μπάσος ήχος χαμηλά, σφιχτότερο τιμόνι με μικρότερη διαδρομή) και άρχισα την επίθεση, ήρεμα όμως στην αρχή μέχρι να το καλομάθω στα φρένα, πατήματα, τιμόνι (στρίψιμο) κλπ. Αμέσως βλέπω ότι έχει ΠΟΛΛΑ περιθώρια πρόσφυσης.

Αρχίζεις να περνάς τους πάντες και τα πάντα με τη σκέψη, στοχεύεις και στρίβεις χωρίς πολλά μούτρα (αλλά λίγα :lol: ) όμως με μια έξοδο αρκετά…bumpy και είναι κάτι που δε μου άρεσε από την αρχή. Δηλαδή ΟΚ, έχει όμορφη είσοδο, ωραία «μούρη», αλλά στην έξοδο μου τα χάλασε λίγο…σαν να χοροπήδαγε (λες και είχε πολύ κράτημα).

Ξεκίνησα να το πιέζω όλο και περισσότερο, να αυξάνω σταδιακά να χιλιόμετρα στην είσοδο με τον αδερφό μου να λέει «έχει κι άλλο» και είδα ότι άρχισα να το μαθαίνω αρκετά πιο γρήγορα απ’ότι περίμενα οπότε και έγινε η επιστροφή πιο εύκολη, με λιγότερο άγχος και πιο…τάπα.

Αυτό που με βοήθησε γενικά, είναι η ρύθμιση του individual που τα έχει βάλει όλα Cupra, αλλά η ανάρτηση λίγο πιο μαλακή οπότε έπαψαν τα χοροπηδηχτά στην έξοδο, έβγαλε όμως λίιιγο μούτρα στα κλειστά. Τέρμα γκάζι στα παρατεταμένα, και τα δυο άκρα του οχήματος βιδωμένα κάτω. Η συμπεριφορά του μου άρεσε πάρα πολύ στα παρατεταμένα, με λίγο περισσότερο τιμόνι ξεκολλάει και ελεγχόμενα ο κώλος, όχι τόσο στα κλειστά που το μπλοκέ δε προλαβαίνει να τα κάνει όλα και βγάζει μούτρα. Διορθώνεται όμως με λίγο περισσότερο τιμόνι και ένα «άσε» και τσουπ…μαζεύει.

Πολύ παιχνιδιάρικο το βρήκα, τόσο που πήγαμε άλλη μια βόλτα πάνω-κάτω Πεντέλη. Στις στροφές προς Διόνυσο υπερέβαλα (ελεγχόμενα και επίτηδες) να δω λίγο τα όρια του και η αδυναμία του είναι τα κλειστά. Δε βολεύεται πολύ. Θέλει λίγο προσοχή στην είσοδο, αλλά η έξοδο δε θέλει καθόλου φόβο. Τέρμα γκάζι και στρίβει χωρίς πολλά-πολλά.

Overall μου άρεσε, πάρα πολύ! Δε το περίμενα από Seat, ειλικρινά. Και επίσης δε περίμενα να έχει τόσα πολλά options και τόσες ρυθμίσεις για να το φέρεις στα μέτρα σου. Μη ξεχνάτε ότι η αξία του είναι ΜΟΝΟ 28.000 ευρώ.

Στα αρνητικά, τα φρένα. Κουράστηκαν (δεν μας άφησαν όμως) στη δεύτερη γύρα, οπότε θέλει σίγουρα brembo (τα δίνει ως έξτρα). Επίσης στα αρνητικά το τιμόνι. Ίσως έχω κακομάθει από τις μπέμπες, αλλά δεν είναι τιμόνι αυτό. ΟΚ, δίνει feedback, καλή φάση που μικραίνει η διαδρομή, αλλά από αίσθηση και βάρος δεν το’χει. Πολύ artificial, κάπως «κενό». Επίσης λίιιγο αρνητικό το κιβώτιο, που σε 1-2 γρήγορες αλλαγές σκάλωσε.

Στα θετικά, η συμπεριφορά του και η ρυθμισιμότητά του καθώς και επίσης η παραμετροποίηση των ρυθμίσεων με στόχο να ταιριάξει στο οδηγικό σου στυλ. Την υποστροφή που, αναπόφευκτα, έχει τη κατατάσσω στα θετικά, ώστε να σε κρατάει σε εγρήγορση. Είναι εκεί, παρόν –στα κλειστά είπαμε- αλλά δεν είναι ούτε ενοχλητική ούτε shopping-cart επικίνδυνη. Επίσης στα θετικά η κατανάλωση. Στο βουνό, τέρμα, κάψαμε 16λτ/100κμ και στην Αττική Οδό 8-9. Τέλος, εννοείται στα θετικά η δύναμή του, το γκάζι και ο ήχος του μοτέρ.

Μου άρεσε πολύ! Δε το περίμενα.

Μήπως το επόμενο βήμα να είναι pocket-rocket? :ninja:
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
#220873 Ωραιος Νικο! :thumbsup:
Το πιστευα οτι θα σου αρεσε. :)

Απο την συνοδηγηση στα Μεγαρα με παλαιμαχο πρωταθλητη ενιαιου, και μια καλουτσικη οδηγικη γευση σε Πεντελη που ειχα, θα συμφωνησω σε ολα αυτα που λες.

Καποιες αποριες μονο. Του αδελφου σου φοραει τελικα 19αρες? Αν θυμαμαι πριν παραλαβει, ειχες πει οτι δεν του αρεσαν οι 19αρες και θα το επαιρνε με 18'' ή αλλαξε κατι?
Γιατι με τις 18αρες νομιζω δεν μπορει να παρει τα μεγαλυτερα φρενα, αυτα μπορουν να μπουν πακετο με τις 19αρες αν το θελει καποιος. Οποτε απλως ακουγεται λιγο παραδοξο να εχουν επιλεγει 19αρες, αλλα οχι τα μεγαλυτερα φρενα, τα οποια νομιζω οτι δεν ειναι και ακριβα.

Το λευκο που ειχα δοκιμασει ειχε τις 19αρες (5 διπλα μπρατσα διχρωμες) μαζι με τα μεγαλυτερα φρενα, τα οποια και εδιναν απιστευτη αισθηση αυτοπεποιθησης και θεωρω οτι σε ενα τοσο ικανο και γρηγορο αυτοκινητο, ειναι επιλογη μονοδρομος...

Αnyway, οντως το τιμονι ειναι μαλλον το μελανοτερο σημειο, μετα απο λιγο ή σε καταστασεις "κυνηγητου" :metalo: , ψιλοξεχνας την συνθετικη αισθηση του, απλως εμενα μου φανηκε οτι ειναι τοσο πολυ καλο το πλαισιο-αναρτησεις-μοτερ, που ουσιαστικα ολα μαζι "παρακαλανε" για ενα πιο ευχαριστο σε αισθηση τιμονι...

To γκαζι του ομως σε διαολιζει ετσι? :twisted: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#220877 Ναι 19αρες φοράει.

Το συνηθίζεις μωρέ το τιμόνι, δεν ειναι deal breaker.

Όχι μόνο σε διαολιζει, σε παρασύρει να κανεις μ@λ@κιουλες.

Sent from a mobile device
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Κίκιζας . έγραψε:Ωραιος Νικο! :thumbsup:
Το πιστευα οτι θα σου αρεσε. :)

Απο την συνοδηγηση στα Μεγαρα με παλαιμαχο πρωταθλητη ενιαιου, και μια καλουτσικη οδηγικη γευση σε Πεντελη που ειχα, θα συμφωνησω σε ολα αυτα που λες.

Καποιες αποριες μονο. Του αδελφου σου φοραει τελικα 19αρες? Αν θυμαμαι πριν παραλαβει, ειχες πει οτι δεν του αρεσαν οι 19αρες και θα το επαιρνε με 18'' ή αλλαξε κατι?
Γιατι με τις 18αρες νομιζω δεν μπορει να παρει τα μεγαλυτερα φρενα, αυτα μπορουν να μπουν πακετο με τις 19αρες αν το θελει καποιος. Οποτε απλως ακουγεται λιγο παραδοξο να εχουν επιλεγει 19αρες, αλλα οχι τα μεγαλυτερα φρενα, τα οποια νομιζω οτι δεν ειναι και ακριβα.

Το λευκο που ειχα δοκιμασει ειχε τις 19αρες (5 διπλα μπρατσα διχρωμες) μαζι με τα μεγαλυτερα φρενα, τα οποια και εδιναν απιστευτη αισθηση αυτοπεποιθησης και θεωρω οτι σε ενα τοσο ικανο και γρηγορο αυτοκινητο, ειναι επιλογη μονοδρομος...

Αnyway, οντως το τιμονι ειναι μαλλον το μελανοτερο σημειο, μετα απο λιγο ή σε καταστασεις "κυνηγητου" :metalo: , ψιλοξεχνας την συνθετικη αισθηση του, απλως εμενα μου φανηκε οτι ειναι τοσο πολυ καλο το πλαισιο-αναρτησεις-μοτερ, που ουσιαστικα ολα μαζι "παρακαλανε" για ενα πιο ευχαριστο σε αισθηση τιμονι...

To γκαζι του ομως σε διαολιζει ετσι? :twisted: :lol:

., κάτι ακόμα σχετικά με τις ζάντες.

Απο το εργοστασιο ερχεται με τις 19 που έχει, οποτε με αυτες που ειχε και αυτο που οδήγησες. Δεν έβαλε τις 19αρες του sub8 που εχουν ομως τα brembo. Δεν υπαρχει επιλογη μεγαλυτερων φρενων στις διμπρατσες αρα αυτο που δοκίμασες δεν ειχε μεγαλυτερα φρενα μιας και απ οτι λενε τα brembo θελουν αποστατες για να μπουν στις ζαντες του. Λογικα τα standard φρενα ειχε.

Άβαταρ μέλους
By JBT
#221090 ΝΤαξ όποιος περιμένει να διαβάσει τέτοια διηγήματα από μένα, θα περιμένει πολύ ακόμα :lol:

Έγραψες πολλά Νικος! οπότε υποθέτω ότι σε άρεσε. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
JBT έγραψε:ΝΤαξ όποιος περιμένει να διαβάσει τέτοια διηγήματα από μένα, θα περιμένει πολύ ακόμα :lol:

Έγραψες πολλά Νικος! οπότε υποθέτω ότι σε άρεσε. :lol:

Αν δε μ'άρεσε δε θα έγραφα. :lol:
Άβαταρ μέλους
By JBT
#221094 Και σε μένα άρεσε το Χοντάκι, αλλά κικιζίσεια κείμενα δεν πρόκειται να γράψω :lol:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
JBT έγραψε:Και σε μένα άρεσε το Χοντάκι, αλλά κικιζίσεια κείμενα δεν πρόκειται να γράψω :lol:

Κικιζίσεια? :hmmm:

Τι εννοείς? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#221187 Γράψε κάτι κι άσε τα πολλά λόγια. Ο καθένας με το προσωπικό του ύφος, ενημέρωση είναι, δεν είναι διαγωνισμός νουβέλας...
Και να γράφετε ακόμα κι αν δεν σας αρέσει.
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
Nikos! έγραψε:

., κάτι ακόμα σχετικά με τις ζάντες.

Απο το εργοστασιο ερχεται με τις 19 που έχει, οποτε με αυτες που ειχε και αυτο που οδήγησες. Δεν έβαλε τις 19αρες του sub8 που εχουν ομως τα brembo. Δεν υπαρχει επιλογη μεγαλυτερων φρενων στις διμπρατσες αρα αυτο που δοκίμασες δεν ειχε μεγαλυτερα φρενα μιας και απ οτι λενε τα brembo θελουν αποστατες για να μπουν στις ζαντες του. Λογικα τα standard φρενα ειχε.

Ναι ισχυει αυτο που λες, το Sub8 εχει 19αρες τυπου "αραχνη" με 6πιστονα brembo, ενισχυμενα σωληνακια φρενων και με sport Cup2 της Michelin...
Και οντως ειναι στανταρ οι 19αρες στο 280/290. Απλα θυμομουν οτι φοραει 18αρες το 265 αφενως αλλα και οτι απο παλαιοτερη δημοσιευση σου -αν θυμαμαι καλα- να γραφεις οτι ο αδερφος σου θα το επαιρνε με 18αρες γιατι οι 19αρες δεν του αρεσαν εμφανισισακα...

To λευκο δημοσιογραφικο 280, οπως φανταζομαι και του αδερφου σου, εχει στανταρ μεγαλυτερα φρενα μπρος-πισω με κοκκινες δαγκανες, και τις εμπρος να γραφουν "cupra" σε αντιθεση με το 265 (το οποιο και δεν εισαγεται στην χωρα, ερχεται κατευθειαν μονο το 280, πλεον 290)
φοραει δισκους διαμετρου 340/310mm -πανε πακετο με το μπλοκε, οπως και στο Performance στο Golf- αντι 312/300 που εχει το 265.

Απλως τωρα που θυμηθηκα τι παιζει με τα φρενα, μου κανει εντυπωση που λες οτι κουραστηκαν στην δευτερη βολτα στην Πεντελη-Νεα Μακρη...Οκ εγω εκανα μια πανω-κατω και οχι ακριβως στο ρυθμο που ηθελα, οποτε και δεν μπορεσα να εχω σαφη εικονα ως προς την αντοχη τους.

Το ιδιο ακριβως αυτοκινητο ομως, (το λευκο 5πορτο χειροκινητο) με αφορμη την εκδηλωση "GTI Της χρονιας" των 4Τ, γυριζε μια ολοκληρη μερα στα Μεγαρα και τοτε ειχα την χαρα να μπω καποια στιγμη και εγω στην θεση του συνοδηγου και θυμαμαι χαρακτηριστικα τον (καποτε πρωταθλητη ενιαιου) "Αμερικανο" -περα απο το οτι το αισθανομουν και ο ιδιος σε καθε "ανεβασμα" του στα φρενα για 3 συνεχομενους γυρους-, να κανει ειδικη αναφορα για το ποσο δυνατα αλλα και ακουραστα ηταν τα φρενα σε ολη την διαρκεια της ημερας... :hmmm: