- 30 Ιαν 2016, 12:52
Όπως έγραψα και "βάλε μια φώτο από το αυτοκίνητό σου" θέμα, είχα στη κατοχή μου για 1 εβδομάδα και περίπου 600 χιλιόμετρα μια Mercedes GLA 200 CDI, αυτόματη.
Θα ξεκινήσω από τη πρώτη αίσθηση που σου δίνει το αυτοκίνητο όταν μπαίνεις μέσα και ξεκινάς...στιβαρότητα, ασφάλεια αλλά και ένα αμήχανο μπέρδεμα όσον αφορά τα χειριστήρια.
Οι φίλοι μας στη Mercedes απ'ότι φαίνεται τους αρέσει να είναι διαφορετικοί, κι έτσι έχουν βγάλει το διακόπτη των υαλοκαθαριστήρων από τη δεξιά πλευρά του τιμονιού (έριχνε χιονόνερο όταν το πήρα και είχε φουλ ομίχλη) και τον αντικατέστησαν με τον επιλογέα ταχυτήτων. Παρομοίως ο καθαρισμός των τζαμιών πλέον γίνεται με κουμπάκι που το πατάς γιατί αν τραβήξεις προς τα σένα τον αριστερό διακόπτη (που έβαλαν τον διακόπτη των υαλοκαθαριστήρων) ανάβει η μεγάλη σκάλα.
Μπέρδεμα επίσης και το infotainment system, με α-λα BMW στρογγυλό επιλογέα, δεν έχει οθόνη αφής όπως τα VAG (που το έχω βολευτεί τοοοοσο πολύ) οπότε τρέχεις να βρεις το γράμμα που ψάχνεις και γενικώς καθυστερείς άδικα. Επίσης έχει πολύ περιορισμένες επιλογές ρυθμίσεων. Ακόμα δε βρήκα που μπορώ να δυναμώσω το backlight. Επίσης, ενώ έχει συνδεθεί με BT στο τηλέφωνο, όταν συνδέω το usb για φόρτιση, χάνει την επιλογή και πρέπει να τρέξεις μέσα στο μενού να αλλάξεις τη πηγή στο BT audio. Επιπλέον, όταν είσαι σε navigation mode και σε πάρει κάποιος τηλέφωνο, δε γυρνάει αυτόματα στο navi, αλλά πρέπει να πατήσεις εσύ το κουμπί (navi) να επιστρέψει εκεί που ήταν.
Αν θες να αλλάξεις κομμάτι που ακούς στο ΒΤ audio από το τιμόνι τι κάνεις? Χμ...πας στο μενού της οθόνης, επιλέγεις το audio και μετά το κομμάτι που θέλεις. Αν θες, ξαναγυρνάς πίσω. Αν άκουγες μουσική από το τηλέφωνο (μέσω ΒΤ audio) και έσβησες το αυτοκίνητο και βγήκες, όταν ξαναμπείς αργεί να συνδεθεί κι έτσι παίζει για 2-3 δευτερόλεπτα το κομμάτι που άκουγες πριν από το speakerphone το κινητού μέχρι να συνδεθεί στο αυτοκίνητο. Αυτό για παράδειγμα τα VAG δε το κάνουν, με καμία συσκευή.
Γενικώς, τεράστιο φέιλ το infotainment. Καθόλου έξυπνο, αργό και σου αποσπάει τη προσοχή από το οδήγημα γιατί πρέπει να ασχολείσαι συνέχεια με αυτό.
Πάμε στο επόμενο θέμα, χώροι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν αυτοί που κάθονται πίσω (θα ακολουθήσουν φωτό). Επίσης το πορτ-μπαγκάζ θυμίζει αυτό της 1, μικρό.
Οδηγικά βεβαίως το αυτοκίνητο είναι εκπληκτικό. Στιβαρό, σφιχτό, γεμάτο τιμόνι με φοβερή αίσθηση, άμεσα φρένα και πολύ ωραίο σε σφιχτές στροφοδιαδρομές. Ξεχνάς τελείως ότι είναι crossover/SUV. Αυτό που είχα ήταν με το αυτόματο κιβώτιο. Επίσης γρήγορο, αλλά κάνει ότι θέλει αυτό. Αλλάζει εκεί που θέλει και αν το έχεις στο drive (eco) και αλλάξεις από τα paddles μετά γυρνάει αυτόματα σε D mode. Στο manual αλλάζεις εσύ, αλλά ψηλά αλλάζει μόνο του.
Στον ανοιχτό δρόμο το αυτοκίνητο είναι ήσυχο, ξεκούραστο και πραγματικά δε θες να βγεις από μέσα. Έχει ένα τόσο ευχάριστο εσωτερικό με σπορ νότα που σε κάνει να νιώθεις πολύ φιλόξενος. Στις ανωμαλίες του οδοστρώματος η ανάρτηση δε κοπανάει, αντιθέτως τις απορροφάει χωρίς να καταλαβαίνεις και πολλά, παράδειγμα γραμμές του τραμ (που στη Βουδαπέστη έχει αρκετές).
Γρήγορο δε το λες βεβαίως, αρκετά βαρύ το ένιωθα και γενικώς το 7άρι σασμάν δε βοηθάει και πολύ. Όταν γύρισα Ελλάδα και πήρα το Octavia, το δικό μου φάνηκε αρκετά πιο γρήγορο.
Από πλευράς ποιότητας, για Mercedes θα το έλεγα μέτριο. Από τη κονσόλα και πάνω έχει ποιοτικά, μαλακά πλαστικά αλλά από τη κονσόλα και κάτω σκληρά. Μάλιστα το δικό μου με 14.000κμ είχε στο κεντρικό τούνελ (που είναι σκληρό πλαστικό) κάτι τριγμούς. Οι επενδύσεις στη πόρτα όμως φαινόταν αρκετά ποιοτικές και το δέρμα στο τιμόνι επίσης που δεν είχε δείξει σημεία φθοράς (θα δείτε και τις φωτό).
Έχω την εντύπωση ότι η GLA είναι στην ίδια κατηγορία με την Χ1 και έχοντας οδηγήσει τη καινούρια Χ1 (18d) έχω να πω ότι πρόκειται για σαφώς καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο η BMW, ειδικά για μια οικογένεια.
Γενικώς η Mercedes αν και στο οδηγικό κομμάτι μου άρεσε πάρα πολύ, κάτω από όλες τις συνθήκες...σε όλα τα υπόλοιπα με απογοήτευσε. Μάλλον με αυτά τα λεφτά, σε premium κατηγορία θα αγόραζα τη νέα Χ1.
Φωτογραφίες θα ακολουθήσουν (από το tapatalk).