Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
trident1971 έγραψε:Μωρε δικιο εχει ο elteo, πολλες φορες τα γαμανε στο κυμινο και δεν τρωγονται.

Εκει ειναι ομως και η τεχνη του μαγειρα σε ολα τα φαγητα, δεν ειναι ετσι;
Κιμινο εβαζε η μανα μου που ειχε καταγωγη απο Αιβαλι, κιμινο και η πεθερα με καταγωγη απο τ' Αλατσατα.
Στους κεφτεδες ομως δεν παει, θελει δυοσμο και λιγο σκορδο.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Νίκος Παππάς έγραψε:
trident1971 έγραψε:Μωρε δικιο εχει ο elteo, πολλες φορες τα γαμανε στο κυμινο και δεν τρωγονται.

Εκει ειναι ομως και η τεχνη του μαγειρα σε ολα τα φαγητα, δεν ειναι ετσι;
Κιμινο εβαζε η μανα μου που ειχε καταγωγη απο Αιβαλι, κιμινο και η πεθερα με καταγωγη απο τ' Αλατσατα.
Στους κεφτεδες ομως δεν παει, θελει δυοσμο και λιγο σκορδο.

Ποτε δεν μου αρεσαν οι κεφτεδες της μανας μου, εφτιαχνε κρεατομοχίτο με τοσο δυοσμο που εβαζε :(
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#207722 Ακολουθεί σεντόνι....

Στη ζωή χρειάζονται όλα. Δεν μπορείς να τρως μόνο φουά γκρα, ούτε μόνο πιτόγυρα(σάντουιτς ή σουβλάκια). Η Αθήνα έχει συνολικά περισσότερες επιλογές σε φαγητό. Στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει κάποιες αλυσίδες pizza hut, ruby Tuesday κλπ. Δεν έχει sushi, δεν έχει σωστό Ιταλικό και πραγματικά καλά εστιατόρια μπορώ να σκεφτώ 2-3. Έχει άπειρα όμως ταβερνάκια-κουτούκια-μεζεδοπωλεία με φαγητό καλύτερο και φθηνότερο της Αθήνας. Που εκεί συνήθως βγαίνουν από φοιτητές μέχρι οικογένειες. Με φαγητό απλά αποδεκτό. Στην Αθήνα έχω φάει και φόλες, ακόμα και σε μαγαζί που με πήγε Αθηναίος. Φαγητό που στη Θεσσαλονίκη δε θα έβγαινε στο πιάτο.

Αναφέρομαι τόση ώρα στη Θεσσαλονίκη και δε λέω Βόρια επίτηδες. Εκτός Θεσσαλονίκης θα φας φθηνότερα και καλύτερα απλά φαγητά. Ψητά ή τηγανιτά. Χοιρινό και ψάρι. Και τίποτα άλλο. Οι παλιές οικογενειακές ταβέρνες αλλάξαν ντεκόρ, αλλά σερβίρουν τα ίδια. Και πουλάμε βόρια σχεδόν αποκλειστικά χοιρινό. 99% τα παϊδάκια θα είναι χοιρινή πανσέτα. Υστερούμε πάρα πολύ. Πας στον κάμπο(Καρδίτσα-Τρίκαλα) και τρως κρέας. Γυρνάς πάνω και τρως χόρτο. Σαλάτες φασόν. Ρόκα-μαρούλι-παρμεζάνα.... Σπανάκι-πορτοκάλι-ρόκα.... Μαρούλι-blue-αχλάδι-καρύδι κλπ κλπ. Κρήτη έφαγα αγγουροντομάτα και ήταν σοκ από τη γεύση. Οπότε συνολικά ούτε οι μεν, ούτε οι δε είμαστε καλύτεροι. Δηλαδή θα προτιμούσα τις επιλογές της Αθήνας σε αποστάσεις Θεσσαλονίκης με τιμές επαρχίας.... :metalo:

Για τα γλυκά...Βόρια έχουμε επιρροές από Τουρκία πολύ έντονες στα σιροπιαστά. Και ανεπτυγμένη πατισερί εδώ και 10 χρόνια σε σημείο να εξάγουμε!!! Παγωτό εννοείται είμαστε καλύτεροι.... :iconcool: Υπερτερούμε ξεκάθαρα στο θέμα γρήγορο πρωινό. Τα μπουγατσάδικα έχουν άπειρες επιλογές συνήθως χείριστης ποιότητας υλικών. Στην Αθήνα πουλάνε Έβερεστ-Γρηγόρης κλπ. Αυτά πάνω τα τρώμε, μόνο αν φτάσει το στομάχι στην πλάτη.

Στο θέμα σουβλάκι-σάντουιτς-πιτόγυρο λέμε τα ίδια και τζάμπα υπάρχει διαφορά. Προτιμώ τα αλάδοτα αθηναϊκά τώρα που μεγάλωσα. Σε τιμή είναι ίδια περίπου. Την προηγούμενη εβδομάδα πλήρωσα στο πλάζα 4,60€ για ένα πιτόγυρο και μια κόλα.... Οπότε το μέγεθος πάνω το πληρώνουμε.

Ονομασίες... Και οι μεν και οι δε, ξέρουμε τις διαφορές. Όταν ήμουν στο Καβούρι, δεν πήγα στο σουβλατζίδικο να πω "βάλε ένα σάντουιτς με γύρο". Θα ήμουν κάφρος. Είμαστε εντελώς φάουλ στα τυριά βόρια. Δεν θέλετε να καταλάβετε την μπουγάτσα νότια. Κουρού=ζύμη, τυρόπιτα=σφολιάτα, μπουγάτσα=ο τρόπος που φτιάχνεται με αυτό το φύλλο, χωριάτικη τυρόπιτα= αυτό που φτιάχνουν οι μανάδες μας σπίτι.

Αγάπη και ειρήνη :s_whiteflag :s_roses
Άβαταρ μέλους
By mjacob
kyr80 έγραψε:Για τα γλυκά...Βόρια έχουμε επιρροές από Τουρκία πολύ έντονες στα σιροπιαστά. Και ανεπτυγμένη πατισερί εδώ και 10 χρόνια σε σημείο να εξάγουμε!!!

Συγγνώμη που στο λέω, αλλά των σιροπιαστών τους μ@μήσατε τη μαμάκα στη Θεσσαλονίκη :rtfm: :rant: :protest:
Με πατέρα θεσσαλονικιό κι εγώ με το μύθο των σιροπιαστών της Θεσσαλονίκης μεγάλωσα, και τι γαμάτα που είναι, και δεν έχει αλλού, και ομολογουμένως μεγάλωσα να μου αρέσουν.

Και μετά πήγα καμιά βόλτα στην αραβία που τα φτιάχνουν, και κατάλαβα πόσο γτπκ τα κάνετε στη θεσνίκη :lol: Μήνυση έπρεπε να σας κάνουν και να ντρέπεστε να λέτε ότι κάνετε σιροπιαστά :rtfm:

Στάζουν στα σιρόπια και βούτυρο/φυστίκι ούτε που υπάρχουν.

Δλδ, να λέμε τα καλά της θεσσαλονίκης και κάλλιστα μπορεί να έχει το καλύτερο φαγητό της ελλάδας (που λέει ο λόγος), αλλά σε κάποια δεν τα έχετε πάει και πολύ καλά.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#207728 Σκηνικο στην Αλεξανδρουπολη:
Μπαινουμε μεσα σε ζαχαροπλαστειο (πιθανον Κάραβαν ή κατι τετοιου τυπου) οι καφροι στρατιωτες για να παρουμε σιροπιαστα.
Εξυπηρετει το 12χρονο καμαρι του ιδιοκτητη.
- Αδερφε αυτα τι ειναι? (δειχνουμε κατι μικρα τετραγωνα)
- Σαραγλακια
- Μαλιστα. Και αυτα εδω ? (δειχνουμε στρογγυλα)
- Σαραγλακια
- Ααα. Ωραια, αυτα εδω τοτε? (δειχνουμε τριγωνα)
- Σαραγλακια
- (χαμογελο) και αυτα εδω, μη μου πεις σαραγλακια? (δειχνουμε εξωγηινα σχηματα)
- ναι, και αυτα σαραγλακια ειναι

Το γελιο που επεσε ηταν καλυτερο απο τα γλυκα. :lol:
Άβαταρ μέλους
By kyr80
mjacob έγραψε:
kyr80 έγραψε:Για τα γλυκά...Βόρια έχουμε επιρροές από Τουρκία πολύ έντονες στα σιροπιαστά. Και ανεπτυγμένη πατισερί εδώ και 10 χρόνια σε σημείο να εξάγουμε!!!

Συγγνώμη που στο λέω, αλλά των σιροπιαστών τους μ@μήσατε τη μαμάκα στη Θεσσαλονίκη :rtfm: :rant: :protest:
Με πατέρα θεσσαλονικιό κι εγώ με το μύθο των σιροπιαστών της Θεσσαλονίκης μεγάλωσα, και τι γαμάτα που είναι, και δεν έχει αλλού, και ομολογουμένως μεγάλωσα να μου αρέσουν.

Και μετά πήγα καμιά βόλτα στην αραβία που τα φτιάχνουν, και κατάλαβα πόσο γτπκ τα κάνετε στη θεσνίκη :lol: Μήνυση έπρεπε να σας κάνουν και να ντρέπεστε να λέτε ότι κάνετε σιροπιαστά :rtfm:

Στάζουν στα σιρόπια και βούτυρο/φυστίκι ούτε που υπάρχουν.

Δλδ, να λέμε τα καλά της θεσσαλονίκης και κάλλιστα μπορεί να έχει το καλύτερο φαγητό της ελλάδας (που λέει ο λόγος), αλλά σε κάποια δεν τα έχετε πάει και πολύ καλά.

Προφανώς έχεις δίκιο. Αλλά δε συγκρίνουμε της Θεσσαλονίκης με των Αράβων. Εκείνα είναι αιώνες μπροστά. Βασικά είναι εντελώς άλλο προϊόν
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#207732 Ρε παιδια, το βουτυρο και τα καλα ξηροκαρπια στοιχιζουν, απλα πραγματα.
Μικρος ετρωγα μπακλαβα απο το ημιυπογειο εργαστηριο ζαχαροπλαστικης της γειτονιας και ευωδιαζε ο τοπος. Εχω να φαω μπακλαβα πανω απο 20 χρονια για αυτο το λογο. Φυλλο, σιροπι, και κατι σκορπια μεσα.
Άβαταρ μέλους
By g8777
mjacob έγραψε:
g8777 έγραψε:Μα δεν ειναι φυσιολογικο να υστερει η Αθηνα σε συγκριση με την Θεσσαλονικη ;
Μιλαμε για μια 4πλασια πληθυσμιακα πολη, με εξαιρετικη ανομοιογενεια οσον αφορα την προελευση των κατοικων της, η οποια συντελεστηκε σε λιγοτερο απο 50 χρονια. Ποτε να προλαβει να αναπτυχθει γευσιγνωστικη κουλτουρα; Για ποιο "πιατο" φημιζεται η Αθηνα;

Αν αυτά ήταν τα καθοριστικά κριτήρια, σε κάτι λονδίνα και σαφρατσίσκα θα έβρισκε κανείς μόνο σκουπίδια να φάει.

g8777 έγραψε:Ολα αυτα βεβαια πιστευω οτι δεν εχουν πολλα ψωμια ακομα μπροστα στην επελαση των ταχυφαγαδικων.

Ευτυχισμένο το νέο έτος 1990 :lol:
Τα ταχυφαγάδικα ήρθαν, επέλασαν, και τώρα ψοφάνε. Δλδ ψοφάνε αλλού και θα ψοφούσαν δυνητικά :shifty: κι εδώ.
Το μόνο πράγμα που επελαύνει το 2016 στην ελλάδα και ρίχνει την ποιότητα του φαγητού, είναι η έλλειψη χρημάτων.

Μερικες διευκρινησεις:

-Αναφερομουν στην γαστριμαργικη κουλτουρα μεταξυ Βορρα-Νοτου. Εννοειται οτι οι επιλογες σου αυξανονται με βαση το μεγεθος της πολης.

- Τα ταχυφαγαδικα δεν νομιζω οτι πεθαναν. Απλα μετεξελιχθηκαν. ( βλ. κατι μπαρ μπε κιου και δεν συμμαζευεται..)Το να "ντυσουν " τα πιατα τους με μια εσανς :shifty: γκουρμεδιας και να πλασαρουν στυλιστικη αποψη δεν τα διαφοροποιει στην ουσια απο την κουλτουρα των Γκουντις στα 90's. Η ουσια κατ' εμε ειναι οτι αυτο που θεωρειται 'καλο" φαγητο πλεον δεν αφορα τοσο τα συστατικα του αλλα το περιτυλιγμα και την ποσοτητα. Να σε παω σε ψαραδικο σε νησι του Ιονιου :shifty: :shifty: :shifty: που βασει εμφανισης θα ειχε κλεισει σε ενα μηνα στην Αθηνα, βασει πχιοτητας δικαιουται Μισελεν ( all weather).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
trident1971 έγραψε:Ρε παιδια, το βουτυρο και τα καλα ξηροκαρπια στοιχιζουν, απλα πραγματα.
Μικρος ετρωγα μπακλαβα απο το ημιυπογειο εργαστηριο ζαχαροπλαστικης της γειτονιας και ευωδιαζε ο τοπος. Εχω να φαω μπακλαβα πανω απο 20 χρονια για αυτο το λογο. Φυλλο, σιροπι, και κατι σκορπια μεσα.

Πριν 6-7 χρονια εφεραν στην συζυγο ενα ταψι 60 εκατοστα μπουκιτσες μπακλαβα με φυστικι Αιγινης απο Κων/πολη. Το μαγαζι λεγοταν Gulioglou η καπως ετσι.
Εδωσε μαχη η συζυγος να το φερει σπιτι αθικτο. Το τσακισα με συνοπτικες διαδικασιες σε λιγες μερες!
Μοσχοβολουσε ολο το σπιτι βουτηρο.
Ηταν η τελευταια φορα που εφαγα μπακλαβα της προκοπης. Αν εβρισκα και εδω τετοιον χαλαλι το οποιο κοστος.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
trident1971 έγραψε:Ρε παιδια, το βουτυρο και τα καλα ξηροκαρπια στοιχιζουν, απλα πραγματα.

Ναι, στη συρία (ζωή σε λόγου μας) ας πούμε, είχαν λεφτά να βάζουν στα σιροπιαστά τους.
Στην θεσ/νίκη του 2004 όχι.

Περισσότερο νομίζω πως τελικά πέρασε σαν "νέο είδος", που λέει ο kyr, στην ελλάδα παρά κόστος και κουραφέξαλα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
mjacob έγραψε:

Ναι, στη συρία (ζωή σε λόγου μας) ας πούμε, είχαν λεφτά να βάζουν στα σιροπιαστά τους.

Περισσότερο νομίζω πως τελικά πέρασε σαν "νέο είδος", που λέει ο kyr, στην ελλάδα παρά κόστος και κουραφέξαλα.

Εχεις φαει απο Συρια σιροπιαστο;; Τουρκος γνωστος (αυτος που εφερε τον μπακλαβα απο την πολη) ελεγε οτι μπροστα στα Συριακα τα δικα τους δεν πιανουν μια! :omg:
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#207743 Οι ξηροί καρποί ήταν πάντα ακριβοί για εδώ.
Σιροπιαστά μην ξεχνάμε ότι βόρια έχουμε: ρεβανί, τουλουμπα, ροξ, κουρκουμπίνια, φοινίκι από τα γνωστά. Που είναι φύλλο ή ζύμη απλά με σιρόπι. Ο μπαμπάς έχει και σαντυγί. Σε κάτι δε χωριά φτιάχνουν τη βρακοθυλιά. Που είναι ζύμη με σουσάμι και μετά σιρόπι.

Άλλο προϊόν αυτό της ανατολής. Δεν είναι μπλουμ. Έχει άπειρο βούτυρο και πολλούς ξηρούς καρπούς
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Νίκος Παππάς έγραψε:Εχεις φαει απο Συρια σιροπιαστο;; Τουρκος γνωστος (αυτος που εφερε τον μπακλαβα απο την πολη) ελεγε οτι μπροστα στα Συριακα τα δικα τους δεν πιανουν μια! :omg:

:inlove: :inlove: :inlove:
Δαμασκός :inlove: :inlove: Από τα "χύμα" στην σκεπαστή αγορά, μέχρι τους δίσκους/ποικιλίες που σου έφερναν σε εστιατόρια... απλά :s_crazy :s_crazy :s_inlove :s_inlove :s_shout :s_shout
Άβαταρ μέλους
By trident1971
mjacob έγραψε:

Το κοστος ειναι βασικος παραγοντας. Το βουτυρο παιζει αερα στις Αραβικες χωρες, απο γιδια και προβατα αλλο τιποτα, μη ξεχνμε οτι δεν εχουν καθολου χοιρινα. Οσο για φυστικια, Ιραν, Τουρκια και Συρια ειναι στις 5 πρωτες χωρες σε παραγωγη. https://en.wikipedia.org/wiki/Pistachio#Cultivation

Σιγουρα η "εκπαιδευση" του κοινου παιζει το ρολο της, με τα χρονια οι γευσεις και οι προτιμησεις αλλαζουν. Εγω πχ δεν συμπαθω τα σιροπιαστα ή τα μελομακαρονα με σοκολατα/πραλινα απο πανω, τα θεωρω υπερβολη, συναντω ομως απειρο κοσμο που πια τα βλεπει ως "αναμενομενα" και τα ζηταει.