Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By nido
21 quadra έγραψε:
dimviii έγραψε:Εαν εχω καταλαβει τι λες,κατα 99,999% το ''τριξιμο'' αυτο που νιωθεις στην καροτσα και το λες σαν συντονισμος χαμηλης συχνοτητας ή οπως κανουν τα λεωφορεια πριν σταματησουν,που στο κανει στα λιγα χλμ,ειναι φαινομενο που το κανουν οι χαρακτοι δισκοι. Χαρακτους εχεις εμπρος?

Εμπρός - πίσω έχει χαρακτούς με J hooks, η γνώμη μου είναι να κάνει τουλάχιστον 500 χλμ για να δείξουν αυτά τα τακάκια ότι πάτησαν.

Κοντεύω τα 400 χλμ και τα πράγματα είναι εμφανώς βελτιωμένα όσον αφορά το "λεωφοριατζήδικο" τρίξιμο με το συντονισμό (χθες & σήμερα στη διαδρομή σπίτι-γραφείο-σπίτι δεν είχα καθόλου) παρότι στον πίσω άξονα οι δίσκοι δεν έχουν γυαλίσει ακόμα όπως οι μπροστινοί. Το υψηλής συχνότητας το ακούω που και που όταν κοντεύω να σταματήσω και χαλαρώνω την πίεση, αλλά δεν ενοχλεί. Οψόμεθα!
Άβαταρ μέλους
By nido
#205941 Σχεδόν 600 χλμ μετά την τοποθέτηση των custom-made φρένων στο 206 και πλέον τα τακάκια και οι δίσκοι έχουν "παντρευτεί" σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μη με προβληματίζει κάτι από θόρυβο, συντονισμούς, κλπ. Λεωφοριατζήδικο τρίξιμο χαμηλών συχνοτήτων μηδέν, κραδασμοί κατά το φρενάρισμα επίσης μηδέν (χάρη και στη σωστή "ζυγοστάθμιση" των δίσκων με τις καμπάνες από τον Παναγιώτη) και πολύ όμορφο modulation.

Με κρύα τακάκια σχεδόν δεν καταλαβαίνεις διαφορά από τα μαμά φρένα, των οποίων τα τακάκια είχαν συντελεστή κοντά στο 0,3. Μόλις ζεσταθούν (ΑΝ το "επιβάλλουν" οι συνθήκες, διότι με χαλαρή οδήγηση μέσα στην πόλη το χειμώνα δεν περνούν εύκολα τους 50-60 βαθμούς) και φτάσουν κοντά στο 0,5 που είναι ο "κανονικός" τους συντελεστής, από 65 ως 675 βαθμούς, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Η χάραξη των δίσκων (τύπου J-hook) δεν ακούγεται καθόλου κατά το φρενάρισμα, αρχικά άκουγα κάπου-κάπου στο άσχετο ένα "γρουτς-γρουτς-γρουτς" από τα πίσω, που τα τακάκια ήταν παχύτερα απ' όσο έπρεπε και τα είχα κατεβάσει σε πάχος με σμυριδόπανο, αλλά πλέον έχει σχεδόν εξαφανιστεί, δεν ξέρω αν έκανα καλά που τους παράγγειλα χαρακτούς και σίγουρα σε κάποιο βαθμό η χάραξη θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των τακακιών μου, αλλά ας είναι.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#205998 :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#206937 Να κάνω και εγώ δυο ερωτήσεις μιας και δεν ξέρω πολλά πράγματα για τα ανταλλακτικά του συστήματος πέδησης..
Σε λίγο καιρό θα πάω το αυτοκίνητο για σέρβις, το οδόμετρο κοντεύει 90.000 χλμ. Το αμάξι είναι Golf V 1.4 TSI (140 hp)

Πάντα προσπαθώ να παίρνω εγώ τα ανταλλακτικά από ιντερνετομάγαζα για εξοικονόμηση πόρων, αλλά ποτέ δεν αγόραζα το υγρό φρένων γιατί δεν ήξερα ποιο έπρεπε να διαλέξω. Τι παίρνω; Οποιοδήποτε DOT 4; Και τι ποσότητα χρειάζεται, ένα μπουκαλάκι αρκεί;

Επίσης σκέφτομαι μήπως αλλάξω και τακάκια μπρος πίσω, παρότι πρέπει να έχουν ακόμη λίγη ζωή καθώς δεν θα έλεγα ότι για τα χλμ. τους έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα (καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σε αυτοκινητοδρόμους). Ερωτήσεις, α) με οπτικό έλεγχο χωρίς να βγάλω τον τροχό μπορώ να εκτιμήσω την κατάστασή τους; Αν ναι, πόσο πάχος πρέπει να απομείνει για να θεωρηθεί ανησυχητικό; και β) αν υποτεθεί ότι θέλουν αλλαγή, τι τακάκια πρέπει να αγοράσω;
Άβαταρ μέλους
By trident1971
ArrowsFA1 έγραψε:Να κάνω και εγώ δυο ερωτήσεις μιας και δεν ξέρω πολλά πράγματα για τα ανταλλακτικά του συστήματος πέδησης..
Σε λίγο καιρό θα πάω το αυτοκίνητο για σέρβις, το οδόμετρο κοντεύει 90.000 χλμ. Το αμάξι είναι Golf V 1.4 TSI (140 hp)

Πάντα προσπαθώ να παίρνω εγώ τα ανταλλακτικά από ιντερνετομάγαζα για εξοικονόμηση πόρων, αλλά ποτέ δεν αγόραζα το υγρό φρένων γιατί δεν ήξερα ποιο έπρεπε να διαλέξω. Τι παίρνω; Οποιοδήποτε DOT 4; Και τι ποσότητα χρειάζεται, ένα μπουκαλάκι αρκεί;
Υγρο φρενων οτι λεει ο κατασκευαστης. Κανα 500αρι ml νομιζω ειναι αρκετα για αλλαγη.

Επίσης σκέφτομαι μήπως αλλάξω και τακάκια μπρος πίσω, παρότι πρέπει να έχουν ακόμη λίγη ζωή καθώς δεν θα έλεγα ότι για τα χλμ. τους έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα (καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σε αυτοκινητοδρόμους). Ερωτήσεις, α) με οπτικό έλεγχο χωρίς να βγάλω τον τροχό μπορώ να εκτιμήσω την κατάστασή τους; Αν ναι, πόσο πάχος πρέπει να απομείνει για να θεωρηθεί ανησυχητικό; και β) αν υποτεθεί ότι θέλουν αλλαγή, τι τακάκια πρέπει να αγοράσω;

α) εξαρταται τη σχεδιαση της ζαντας αν αφηνει τρυπες μεγαλες για να δεις, και τη σχεδιαση της δαγκανας, και φυσικα να ξερεις τι κοιτας. Στα 2-3mm αλλαζεις. Χρειαζεται ομως θα ελεγα να βγει ο τροχος, γιατι μπορει πχ να φαγωνονται στραβα, οποτε απο τη μερια που κοιτας να φαινονται οριακα και απο την αλλη να τρως δισκοπλακα.
β) Γιατι δεν αφηνεις να σου πουν στο συνεργειο αν θελεις τακακια? Σου λενε και μια τιμη δικη τους και επιστρεφεις μετα με δικα σου ή βαζεις τα δικα τους
.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#207064 Το εχουμε ξαναπει... Θερμη παρακληση οχι χρωματα αλλα σωστη χρηση των quotes....

< >
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#207073 ΟΚ μάλλον θα το αφήσω στην κρίση των 'ειδικών'......απλά επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια, θέλω όσο μπορώ να ελέγχω την ορθότητα αυτής της κρίσης.

Ο κατασκευαστής στο manual δε λέει τίποτα ούτε για τακάκια ούτε για το υγρό.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#207323 H προδιαγραφή 501.14 είναι Dot 4, τα Dot 5.1 είναι προτιμότερα γιατί έχουν υψηλότερη αντοχή στη θερμοκρασία Wet / Dry και χαμηλότερο ιξώδες κατάλληλο για τις μικροβαλβίδες του ABS στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν υγρά 5.1 που είναι απλώς καλά και υπάρχουν υγρά 4.0 που είναι πολύ καλύτερααπό πολλά υγρά 5.1πχ MOTUL RBF 600 που είναι DOT 4, είναι θέμα επιλογής, τρόπου οδήγησης, τόπου διαμονής.

Τα υγρά με DOT 3 - DOT 4 - DOT 5.1 είναι απόλυτα συμβατά μεταξύ τους στα υλικά του κυκλώματος των φρένων και του συμπλέκτη.

Ποτέ δεν βάζουμε υγρά DOT 5.0 γιατί είναι σιλικονικής βάσης, ασύμβατα με τα υπόλοιπα, δεν ανακατεύονται μεταξύ τους όπως τα Dot 3-4-5.1 και δεν απορροφούν την υγρασία που δημιουργεόιται μέσα στο κύκλωμα όπως τα προηγούμενα.

Τα υγρά DOT 5.0 είναι ειδικών χρήσεων για αγωνιστικά συστήματα φρένων και για μοτό.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#227296 κ. Παναγιώτη, ευχαριστώ για το επεξηγηματικό ποστ έστω και πολύ καθυστερημένα.

Το αυτοκίνητό μου παίρνει DOT 4, το λέει και στην τάπα. Υπό κανονικές συνθήκες θα το άφηνα το θέμα της επιλογής των υγρών στον μάστορα, όμως επειδή λείπουν κάποια € για τη συμπλήρωση ελάχιστου ορίου παραγγελίας, σκέφτομαι να τ' αγοράσω εγώ και να του τα πάω.
Έχω βρει αυτά εδώ http://www.trade-wind.gr/car/brake-flui ... -1-lt.html, είναι υποτίθεται λίγο καλύτερα για αυτοκίνητα με ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της πέδησης.
Έχει νόημα ή να πάρω ό,τι πιο απλό και φθηνό DOT 4 βρω (ή να μην πάρω και απολύτως τίποτα και να κοιτάξω να συμπληρώσω το όριο ελάχιστης παραγγελίας με κάτι άλλο).

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#227351 Παίρνεις το 200 που το εναλλάσσεις με το blue racing που είναι το ίδιο σε άλλο χρώμα (μπλε), έτσι όταν το αντικαθιστάς κάθε 2-3 χρόνια βλέπεις την αλλαγήχρώματος και ξέρεις ότι άδειασε καλά το προηγούμενο,
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#229781 Τακακια Mintex τα εμπιστευομαστε?? Μου τα προτειναν απο την Ford Kaklamanos αντι για τα εργοστασιακα, καθοτι φθηνοτερα. Εχετε εντυπωσεις? :s_roses
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#229783 εγώ θα έβαζα :metalo:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Focusman91 έγραψε:Τακακια Mintex τα εμπιστευομαστε?? Μου τα προτειναν απο την Ford Kaklamanos αντι για τα εργοστασιακα, καθοτι φθηνοτερα. Εχετε εντυπωσεις? :s_roses

H Mintex όπως οι οι άλλες εταιρίες που παράγουν τακάκια έχουν αρκετές πάστες τακακιών για διαφορετικές χρήσεις, εξαρτάται λοιπόν πια πάστα σου προτείνουν και τι χρήση κάνεις στο αυτοκίνη6το σου.

Πχ η Μ1114 πάστα είναι για fast road χρήση με συντελεστή τριβής 0.4, η Mintex λέει ότι είναι ενεργό από κρύο μέχρι τους 500 c και είναι ένα σκαλί επάνω από τα απλά νορμάλ οργανικά τακάκια.

Η Μ1115 είναι για χρήση track-day,

Η Μ1114 είναι μια χαρά για νορμάλ- γρήγορη οδήγηση
Δες εδώ,

http://www.demon-tweeks.co.uk/mintex-pad-compounds
Άβαταρ μέλους
By italakias
Focusman91 έγραψε:Τακακια Mintex τα εμπιστευομαστε?? Μου τα προτειναν απο την Ford Kaklamanos αντι για τα εργοστασιακα, καθοτι φθηνοτερα. Εχετε εντυπωσεις? :s_roses

Αν ειναι μικρη η διαφορα τιμης,βαλε τα δικα του.